Škvarkové placičky

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 4
doba přípravy: 45 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks brambory vařená /cca 100g
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 150
      g škvarky
    • 4
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      dl mléko
    • 0,5
      balíček sušené droždí
    • sůl dle chuti
    • 0,3
      lžička cukr
    • vejce na potření
    • kmín
    • sezamová semínka na ozdobení
    • mouka na podsypávání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Bramboru nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny (mimo ŠKVARKŮ) a zpracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout, třeba dvě hodinky. Vykynuté rozválíme na výšku asi 3/4 cm, posypeme rozsekanými, nebo rozemletými škvarky, přeložíme a zase rozválíme, to uděláme ještě jednou. Těsto si při válení podsypáváme moukou. Vyválené těsto na výšku asi 3/4 cm si necháme ještě na vále dokynou asi 1/2 hod. Potom vykrájíme kolečka, která dáváme na pečící papír. Pomažeme vajíčkem a posypeme kmínem nebo seznamem. Pečeme v předehřáté troubě na 170-180 °C do zlatova.
2
Množství je na 2 plechy.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Peťa
    Peťa |

    20. 10. 2012 17:40

    Prosím ,mám jen droždí v kosce, tak kolik toho ? Děkuji za radu :-)

  • Božena
    Božena |

    31. 5. 2012 12:56

    Dneska jsem upekla škvarkové placičky jsou výborné, jiné už péct nebudu děkuji.

  • Pája S
    Pája S |

    29. 9. 2010 22:51

    Oó,to jsem nechtěla.Nechtíc jsem nahradila původní foto.To mne opravdu mrzí!!!Měla jsem za to,že se přidá jako další foto.:-(

  • Pája S
    Pája S |

    29. 9. 2010 17:50

    Naprosto famozní placičky.Žádným vajíčkem jsem nepomazala ani nesypala sezamem.Jsou výtečné jen tak .Za 1!!!:-)

  • Lenka Pernicová
    Lenka Pernicová |

    20. 3. 2009 23:34

    Říkáme jim pagáčky

  • Lenka Pernicová
    Lenka Pernicová |

    20. 3. 2009 23:25

    Moje maminka tyto placičky dělala bez nastrouhané brambory, škvarky mlela, protože se pak na těsto lépe roztírají. Překládala 3x až 4x a pak se těsto lístkovalo. Rozválenou placku krájíme na čtverce cca 5x5 cm, protože pak nejsou zbytky z koleček. Je to jen praktická rada z dlouholeté zkušenosti. Tyto placky jsou u nás na Moravě(Valašsko) dost oblíbené a podávaly se jako příloha k fazolové polévce.

  • Eva Švířová
    Eva Švířová |

    17. 3. 2009 21:47

    Ahojík Maruško, nelístkovalo, úplně v pohodě, těsto jsem zadělala v pekárně na chleba a nechala vykynout, vše jako v popisu, vyběhlo moc hezky, když jsem ho vyklopila, tak kleslo,rozválela a pracovala dle popisu, po přeložení jsem jsem ho nechala ještě vykynou cca 30 minut a pak hrníčkem vykrájela kolečka, nechala ještě chvíli na plechu s papírem nakynout, potřela vajíčkem a posypala kmínem. Pekla na 170st. Když jsem je vytáhla z trouby, tak jsem je dala na papírovou utěrku, aby se vsákl omastek a nebyly tak mastné. No a manžel pravil, ráj v hubě :-).

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    15. 3. 2009 19:26

    Evo,prosím vás,nelístkuje vám to těsto?Postupem mi to připomíná plundrové těsto(u nás oblíbené).Docela mě mrzí,že jsem si nepřečetla nové recepty dřív-dělala jsem totiž k večeři na přání manžela bramborové placky.Bývala bych je hned vyzkoušela.Dík

  • Eva Švířová
    Eva Švířová |

    13. 3. 2009 18:15

    Je to převzatý recept, ale úžasný zaslala jsem dnes i foto. Napoprvé se povedly. Vřele doporučuji.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: