Pórková polévka

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 84
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 3
      lžíce máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 300
      g pórek
    • 1,5
      l voda
    • 1
      kostka masox
    • muškátový květ
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 2
      dl smetana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěný, omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na polovině dávky másla, zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme doměkka. Ze zbývající dávky másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jí do polévky, rozšleháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme a dále vaříme. Do hotové polévky vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a už nevaříme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Alena
    Alena |

    7. 5. 2017 19:19

    Tys toho v životě ještě moc neuvařil, Kameni, co...?

  • Kámen
    Kámen |

    16. 4. 2017 15:50

    Proč chemii (masox) - nejlepší je vývar ;)

  • evik
    evik |

    6. 11. 2016 11:23

    vynikající polévka. :-)

  • jnovakova
    jnovakova |

    21. 10. 2016 11:52

    polévka je výborná

  • Radka
    Radka |

    8. 8. 2016 18:45

    Tenhle recept je svělý,po polévce se jen zaprášilo,děkuji :-)

  • Radka
    Radka |

    8. 8. 2016 18:45

    Tenhle recept je svělý,po polévce se jen zaprášilo,děkuji :-)

  • evca
    evca |

    19. 7. 2015 10:49

    Tak ja dala cele vejce snasd nevadi

  • Romča Wojtasová Berousková
    Romča Wojtasová Berousková |

    4. 5. 2015 22:18

    Jedním slovem luxusní

  • Romča Wojtasová Berousková
    Romča Wojtasová Berousková |

    4. 5. 2015 22:18

    Jedním slovem luxusní

  • Evička
    Evička |

    31. 3. 2015 12:00

    Ať si každý přidá, co má rád a osvědčené, každopádně recept je to výtečný a jednoduchý!

  • Majka
    Majka |

    16. 1. 2015 19:35

    Masox????nikdy fůj O:-) O:-) :-D :-D

  • 52147
    52147 |

    9. 1. 2015 11:52

    sss

  • Radunenka
    Radunenka |

    8. 1. 2015 19:08

    Snadný a dobrý recept :) a polévka byla výborná!

  • renča
    renča |

    16. 7. 2014 15:45

    taky to tak dělám a pokud nění smetana tak sýr 1trojůhelníček rozvařit a rozmiovat je vyboirná ;-)

  • Hanka Roubíčková
    Hanka Roubíčková |

    7. 7. 2014 20:14

    Byla výborná, jen jsem nepochopila co znamená 1 kus muškátového květu, to by měla být asi špetka.

  • Ivana
    Ivana |

    27. 4. 2014 21:07

    Já jsem si tenhle recept trošku zjednodušila. Na másle osmahnu pórek (chuť pórku se mi teda nikdy nevytratila), zaliju vodou, přidám zeleninový masox, pár brambor a vařím asi 10 minut. Nakonec přidám jedno rozšlehané vejce a trochu zahustím :). Smetanu někdy dávám a někdy ne. Myslím, že vůbec není třeba. Polívka asi za 35 Kč a během 15 minut hotová a je opravdu skvělá! :-)

  • Foxina52
    Foxina52 |

    8. 4. 2014 12:36

    Rychlá a výborná :)

  • Sedlon
    Sedlon |

    25. 1. 2014 13:13

    porkova polevka je skvela vec, akorat ja davam porek povarit, nesmazim ho, nepridavam smetanu a masox. Ale muskatovy kvet je zaklad, stejne jak do kvetakovky :)

  • Mike
    Mike |

    3. 1. 2014 17:13

    Kdyz osmahnete porek, ztratite tim tu chut proku. Lepsi je nechat porek varit 20min ve vode, pak pridavat dalsi ingredience

  • Gretka
    Gretka |

    13. 12. 2013 15:18

    Tak kdyz nekdo slinta pod takovym receptem, chapu, ze zmenu chuti po pridani muskatoveho orisku nepozna:-D

  • Gretka
    Gretka |

    13. 12. 2013 15:16

    Protoze nejsi prase a neuznavas cunarny mimibazaru (kde dnesni supermatky bez bujonu, kecupu a dalsich sracek nepreziji, pod jejich omluvami, jak by to manza nezral). Psat, ze je stara dobra priprava nejen rychlejsi, nedejboze zdravejsi je pod podobnymi recepty opravdu zbytecny.

  • Símouš
    Símouš |

    2. 12. 2013 23:14

    Není to sice houstička, ale dá se to také použít..je to smažený "hrášek". 1,5 dl mléko, 1 ks vejce,  13 dkg hrubá mouka . Ze studeného mléka, špetky soli, vajec a mouky umícháme hladké těstíčko, které má být o něco hustší než těsto na palačinky V kastrole nebo hlubší pánvi rozpálíme olej a přes hrubé struhadlo protlačujeme těstíčko tak, aby jen kapalo. Já používám na protlačování gumovou stěrku. Hrášek vzniklý z kousků těsta občas promícháme a smažíme postupně dozlatova. Usmažený hrášek vyjmeme cedníkem. Smažený hrášek dáváme do polévky těsně před podáváním až na talíř.

  • kjik
    kjik |

    29. 11. 2013 20:27

    Vynikající rychlá a dobrý polévka!! Doporučuji!

  • tralala
    tralala |

    29. 11. 2013 06:40

    Nesouhlasím, muškátový květ hodně změní chuť. Pokrm pak určitě lépe chutná. Stejně tak je dobrý i pro květák, brokolici ...

  • Fido
    Fido |

    12. 9. 2013 17:55

    já tam přidám nakonec ještě nastrouhanou nivu a je pak pikantnější :-P

  • samatrix
    samatrix |

    4. 9. 2013 12:09

    Výborná aj bez smetany!!

  • recepty73
    recepty73 |

    22. 7. 2013 12:56

    ...dělám jíšku rovnou na orestovaném pórku, je to rychlejší a výsledek je stejný... ;-)

  • kjik
    kjik |

    26. 6. 2013 16:43

    Výborná polévka, dělala jsem jí a moc chutnala, jen jsem tam teda nedávala muškátový květ!!

  • Jana
    Jana |

    14. 6. 2013 12:20

    Je moc dobrá a já také nedávám muš.květ je moc aromatický a na chuti to nic nemění

  • Ta-Polívková
    Ta-Polívková |

    24. 5. 2013 12:25

    Dnes jsem jí poprvé zkoušela a namísto žloutku jsem dala celé vejce a muš. květ ne.. I tak byla výborná.. a na chuti to nezměnilo podle mě nic! :-)

  • marie.kost
    marie.kost |

    6. 5. 2013 20:49

    Polévku nezahuštuji moukou a přidávám cuketu a je výborná a trošku lehčí než origoš recept. Ale jinak super, super rychlé :)))

  • Adri
    Adri |

    29. 11. 2012 11:07

    nejlepčí polevka jen nedávám žloutek ten tam vubec nechybííí 8-)

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    28. 11. 2012 12:55

    Souhlasím, že masox je zbytečný. Kdysi jsem dávala žloutek, ale teď už radši ne. I tak je výborná a dávám 1.

  • Marsel
    Marsel |

    28. 11. 2012 12:13

    Jednoduchá, rychlá, moc dobrá :-) Jen vejce jsem dala celé, smetany jen trochu a muš. oříšek vůbec.

  • Aneta
    Aneta |

    29. 10. 2012 17:04

    Místo jíšky je dobré přidat vařené brambory a rozmixovat :-))

  • hvg
    hvg |

    30. 9. 2012 22:12

    www.zumail.cz/jsemzuu/6cbed2e80f296daa

  • Kristyna
    Kristyna |

    25. 9. 2012 21:00

    vyborná :) dekuji :-)

  • imagoimagor
    imagoimagor |

    20. 4. 2012 15:35

    Masox je zbytečný, nikdy ho nepoužívám, polévka je výborná i tak.

  • hudapeta
    hudapeta |

    26. 2. 2012 19:20

    výborné !!zkoušell sem to bez muškatoveho oříšku a smetany.. také dobré!1 :-P

  • barunka.eis
    barunka.eis |

    11. 1. 2012 17:57

    Také musím moc pochválit! :-) Je opravdu výborná! Moje první pórková polévka a povedla se.. Dávala jsem ještě krupičku, aby byla více hustá a vajíčko :-) Dávám za 1* :-)

  • Ivana
    Ivana |

    28. 10. 2011 10:27

    Dělávám pravidelně když přijedou děti ze studií. I syn si ji chválí a to porek nesnese ani mezi chleba , neměla jem smetanu, ale zakysané podmáslí, místo mouky jsem podle rad tady dala nastrouhaný brambor syrový, povařila, rozmixovala a dooooobré.

  • viktorie
    viktorie |

    23. 10. 2011 15:42

    davam 1*. dala jsem tam mrkvicku a trosku mleka, super

  • pigiholka
    pigiholka |

    24. 9. 2011 12:53

    Zdravím všechny,polévka výborná,už si pochutnávám ;-)

  • pigiholka
    pigiholka |

    24. 9. 2011 12:52

    Zdravím všechny,polévka výborná,už si pochutnávám ;-)

  • lyskacerna
    lyskacerna |

    18. 8. 2011 18:59

    chci se zeptat jak "převařujete vejce" také mám zážitek se salmonelou, ale vajec se vzdát nechci- takže máte tedy nějaký trik? :-) Díky

  • kačka
    kačka |

    4. 6. 2011 10:53

    Výborná fotka, když se na mi podíváte tvz. jiným okem, tak to vypadá jako nějaký dort z želatiny, který je nakrojený... :D Jsem si zprvu říkala, co to je?... :D

  • nnln
    nnln |

    26. 4. 2011 13:30

    recept jsem si trochu poupravila, zásmažku nedělala zvlášť, ale zaprášila přímo pórek, dala méně vody a nedávala masox a místo smetany mléko. Snad jsem recept neupravila až moc, ale polévka byla i tak výborná! tak dávám 1 a přidávám foto :-)

  • MartikK
    MartikK |

    11. 3. 2011 22:28

    Nevím, jestli se v rámci nového webu ztratil velmi podobný recept na pórkovou polévku,. Ingredience jsou prakticky totožné (vody dávám určitě méně) a postup je: Pórek osmahneme na másle, zaprášíme moukou a trošku opražíme, pak zalijeme vodou, přidáme masox a trošku povaříme. Do hotové polévky přidáme smetanu a rozšlehané vejce. Tímto způsobem připravuji jakoukoli zeleninovou polévku, např. místo pórku dávám strouhanou mrkev, petržel, kedlubnu, případně dávám např. pórek s mrkví dohromady.

  • recepty73
    recepty73 |

    9. 1. 2011 15:52

    Dobrá je i bez smetany,ale od doby,kdy si po takové dobrotě(nepřenařená vejce) přivezla dcera salmonelu,raději vždy převařím... ;-) .

  • Nikitta
    Nikitta |

    9. 1. 2011 15:21

    Dnes jsem vařila jako svou první polévku. Výborná, dávám 1*

  • hanimira
    hanimira |

    15. 10. 2010 12:03

    Dobré

  • MIRKA AKRIM
    MIRKA AKRIM |

    28. 1. 2010 11:27

    Delam podobne, spolecne s porkem osmahnu jeste nastrouhanou mrkev, pokracuji stejne, vyborne.

  • michal jakouš
    michal jakouš |

    4. 12. 2009 18:52

    grandiozní polívčička ještě jsem přidal mrkvičku

  • Pavel Slonka
    Pavel Slonka |

    25. 10. 2009 13:28

    Paní Tvarůžková má již asi deformaci způsobenou konzumním způsobem života, konzumace jídel z McDonalda, KFC a pod ... kde se považuje za chutné jíídlo připravené za použití různých chemických dochucovadel, rychlosolí, glutamátů, a jiných umělých svinstev :-) ....Jsem vařící můž ... vaření mě baví ... polévka je výborná, chutnala mi .. i mým dvěma dětem ( kterým jen tak něco nechutná ) i manželce ... prostě dávám jedničku. :-)

  • Lucie Gallischkova
    Lucie Gallischkova |

    19. 10. 2009 15:57

    Zkoušela jsem, je výborná!!! Doma měla úspěch :-)

  • petra tvaruzkova
    petra tvaruzkova |

    14. 2. 2009 16:58

    polevka mne nijak nezaujala, uz ji nikdy delat nebudu. Musela jsem z ni ve finale pridanim mnoha prisad udelat uplne jinou polevku aby jsme meli co k veceri. Delala jsem ji podle receptu a nic jsem nespackala. V kazdem pripade, chybami se clovek uci a kazdemu chutna jine jineho protoze jinak nechapu ze tenhle receptma dobre hodnoceni.

  • Yveta Galová
    Yveta Galová |

    8. 12. 2008 14:25

    Místo mouky jsem použila na zahuštění pórkové polévky3 větší brambory na jemno nastrouhané. Protože v české kuchyni se mouka dává snad do všecho, tak se snažím vařit bez ní a jde to. Byla výborná.

  • hana Valentová
    hana Valentová |

    16. 10. 2008 11:18

    Nebyla špatná, ale žádný zázrak to také není, nijak mě neuchvátila..

  • Deni K
    Deni K |

    15. 10. 2008 11:00

    krémová polévka z pytlíku muškátového květu fy Avokádo: 300g pórku, 2 lžíce másla, 1/2 bujónové kostky, 250 ml smetany, 1 žloutek, 1 lžíce hladké mouky, na špičku nože muškátového květu, případně 1 smetanový sýr.Pórek omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Pak ho zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přidáme máslo a bujónovu kostku a vaříme. Když jej pórek měkký, přidáme smetanu s rozšlehanou moukou a žloutkem a muškátový květ. Krátce povaříme a ihned podáváme. Podle chuti můžeme v polévce rozpustit smetanový tavený sýr.

  • Silva Zbořilová
    Silva Zbořilová |

    11. 10. 2008 12:44

    Dávám za jedna!Přesto,že porek nepatří k oblíbené zelenině,tato polévka je moc dobrá.Děkuji za recept!

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    11. 10. 2008 01:34

    Neznáte někdo náhodou postup jak, popř. z čeho připravit houstičky které by se v polévce aspoň 3 minuty nerozblemtaly? Asi takové jako dělá Vitana (nebo Knorr?) k pórkové polévce.

  • Jana Wernischova
    Jana Wernischova |

    11. 10. 2008 00:14

    Takhle vařím pórkovou polévku psledních 30 let a máme ji moc rádi. Pokaždé do ní ale ještě usmažím housku na kostičky nebo udělám v topinkovači toust. Nedávám ale masox. Zkuste uvařit polévku bez něj. Za prvé je vv něm zbtečně mc soli, za druhé to není nic extra zdravého (zejména vaříte-li pro děti) a za třetí: budeme-li všude cpát masox, budou všechna jídla více méně podobná, nevynikne tolik jejich základní chuť podle použité suroviny.. Ale polévku boduju za 1.

  • Veronika Fišerová
    Veronika Fišerová |

    7. 10. 2008 13:52

    Skvělá polévka!

  • Janina Lojková
    Janina Lojková |

    2. 10. 2008 12:59

    To znám jako dietní polévku "doktora Zázračného".Dělám jí pravidelně a chutná celé rodině.Ale používám jen pór,zeleninový bujon,brambor.Kapku oleke.V této podobě je vhodná jako dieta.Dá se jíst i vlažná nebo pít horká z hrnku pokud jí celou rozmixujete.J

  • Dana Přibylová
    Dana Přibylová |

    25. 9. 2008 07:03

    Vynikající!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Všem moc chutnalo.

  • Jaromíra Chlustinová
    Jaromíra Chlustinová |

    1. 8. 2008 10:38

    Polévku krásně zahustíte jednou syrovou bramborou nastrouhanou na nejjemnějším struhadle a povaříte. Brambora udělá v polévce jakoby jemné nudličky a nemusíte dělat jíšku.

  • gaba hajkova
    gaba hajkova |

    31. 7. 2008 20:24

    Právě jsem dovařila, přesně podle receptu :-) byla to moje první pórková polévka a je vážně výborná. Jen pro efekt jsem navíc udělala malé toustíky se sýrem (opečený nakrájený rohlík), který jsem naaranžovala do talíře na nalitou polévku.

  • Jana Barcalová
    Jana Barcalová |

    24. 2. 2008 13:10

    Polévka je senzační.Miluje jí celá rodina.Mňam mňam.Nikdy jsem pórkovou polévku neměla ráda,ale tahle mě tedy dostala !!Doporučuji všem.

  • Barbora Sychrová
    Barbora Sychrová |

    14. 1. 2008 13:16

    Polévku jsem dělala stejně jako Jaňulka, bramboru jsem uvařila ve slané vodě a polévku jsem potom už nemusela solit. Opravdu výborné :)

  • LILI
    LILI |

    26. 6. 2007 06:24

    Tady na Novém Zélandě nám ohromně chutnalo. Nic jsem nepřidávala a byla moc chutná. I pochvalu jsem dostala. Tak ji předávám autorce. Byla to fakt mňamka.

  • Jaňulka
    Jaňulka |

    14. 4. 2007 20:01

    Fakt mňamka dostala jsem pochvalu jen jsem nedělala jíšku, ale přes síto jsem přepasírovala vařený brambůrek a pak jsem to rozmixovala. Opražila jsem k tomu ještě housku a výsledek byl úžasný!!!!

  • Zuzana Vlachová
    Zuzana Vlachová |

    3. 4. 2007 17:34

    ja sem si jí rozmixovala a fakt je to dobrota

  • Anonym
    Anonym |

    3. 4. 2007 11:14

    je to vyborna polevka ,jsem zni spokojena :-)

  • Lucy
    Lucy |

    19. 11. 2006 12:26

    Polévku jsem vyzkoušela , přidala jsem brambor a strouhaný eidam cihla sýr. Je super. Příště vyzkouším nivu, dnes jsem jí doma neměla.

  • Mája
    Mája |

    2. 11. 2006 17:17

    Chválím, je výborná a už bych do ní nic nepřidávala. Všichni to tu nějak vylepšujou bramborama a nivou, ale nejlepší je stejně v originále jak je psáno v receptu. Nás co to čtou zajímá jak to jídlo chutná podle origoš receptu a ne všeljak upravená. To si můžu najít jinej recept....

  • Martina Baldrmanová
    Martina Baldrmanová |

    17. 8. 2006 13:44

    S tím taveným sýrem a bramborami to byla pochoutka!

  • marie bozdechova
    marie bozdechova |

    9. 5. 2006 18:10

    taky ráda dělam porkovou polévku ale nedávám smetanu s vajíčkem ale nakonec usmažím 3vajíčka jako smaženici a dám do polévky ono to zároven zahustí nemusíme moc hustou

  • Klára
    Klára |

    27. 3. 2006 19:51

    Moc dobra! Mému milovanému bude taky chutnat, hlavně když jí udělám s nivou.

  • Vasek
    Vasek |

    21. 1. 2006 17:03

    Varianta se sýrem je výborná. Osobne doporučuji zvolit nivu.

  • Jitka
    Jitka |

    16. 1. 2006 15:56

    Dělám podobnou, jen nedávám žloutek ale jako zavářku používám nudle. A místo masoxu kostku slepičího bujonu.

  • Alice
    Alice |

    14. 1. 2006 13:19

    Výborná! Se sýrem a bramborama...mňam

  • Petra
    Petra |

    24. 8. 2005 11:15

    Nedavam muskatovy kvet ale orech a bujon davam zeleninovy

  • Ala
    Ala |

    22. 4. 2005 12:29

    Velmi dobrá. Podávám ji s opraženým na kostičky pokrájeným rohlíkem.

  • Martina Zaklová
    Martina Zaklová |

    6. 4. 2005 13:13

    Je super,ale dělám jí na jíšce. Ten podušený pórek zasypu moukou:-)

  • Jana
    Jana |

    3. 2. 2005 09:14

    Dávám světlou jíšku i kostku nebo dvě taveného sýra. Dobrý je také polotvrdý sýr nastrouhaný na jemném struhadle a přidaný na závěr do polévky.

  • Tereza
    Tereza |

    25. 1. 2005 08:46

    Já zase přidám jednu malou mrkev nastrouhanou nahrubo (lépe to vypadá) a hlavně - nezahušťuji jíškou, ale hodím do polévky (na 4 porce) jednu kostku taveného sýra (používám nějaký nízkotučný). Po rozpuštění je polévka krásně barevná a moc dobrá. Někdy též přidám na kostičky brambory.

  • Anonym
    Anonym |

    18. 10. 2004 11:20

    A já to všechno dělám na kvasnicích, teprve potom to má chuť.

  • anonym
    anonym |

    2. 9. 2004 15:45

    Já přidávám ještě noky a to z jednoho vejce a polohrubé mouky v hrníčku udělám hustší těstíčko a potom vezmu lžičku a dělám lžičkou malé noky. Dobrou chuť

  • Anonym
    Anonym |

    1. 8. 2004 10:55

    ¨Já přidávám ještě brambory na kostičky.

  • Anonym
    Anonym |

    23. 4. 2004 15:24

    SUPR