Plněný perník od babičky

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Tinkapletinka

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g cukr krystal
    • 2
      lžíce med
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce mléko
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • hřebíček
    • fenykl
    • 300
      g žitná mouka může být i pšeničná
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • koření perníkové
    • citronová kůra z vosku zbaveného citronu, nebo pomeranče vejce na potření povrchu perníků
  • Nádivka
    • citronová šťáva
    • 5
      lžíce povidla hustá nakyslá
    • 1
      lžička hnědý rum nebo podle hustoty povidel
    • 8
      lžíce ořechová jádra

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Med rozehřejeme, přidáme rozšlehané vejce, rum a mléko. Na vál smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a perníkové koření. Tekutiny vlijeme doprostřed. Vypracujeme dosti tuhé těsto (špatně se to spojuje, chce to nechat na chlapovi). Necháme přes noc přikryté odpočinout. Těsto rozválíme na pruhy o šířce 5 cm, doprostřed dáme nádivku (všechny přísady smícháme dohromady), strany pruhů k sobě spojíme, dobře je přitiskneme a obrátíme přitisknutou stranou na vymaštěný a moukou vysypaný plech nebo pečící papír.
2
Povrch potřeme vejcem a v předehřáté troubě na 180°C po chvíli zapečeme, snížíme teplotu na 150°C a perník dopečeme. Šišky rozkrojíme příčně na proužky asi 1cm. Z tohoto množství uděláme 3 nebo 4 šišky a pečeme je dvě a dvě vedle sebe na plechu. Doporučuji po vychladnutí potřít citronovou polevou (z citronky nebo citronu smíchaného s moučkovým cukrem v husté formě).
3
Pozn.: My do náplně dodáváme 4 lžíce nakrájených datlí a fíků nebo cokoliv, co máte rádi, jako třeba jen hrozinky a sušené jahody.

Komentáře k receptu

  • tonca
    tonca |

    20. 12. 2010 17:31

    http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU

  • Martina Jurošková
    Martina Jurošková |

    6. 1. 2010 16:32

    Pro větší kontrast,můžete ještě do těsta přidat 2 lýíce kakaa ( tim padem take navíc i lžíci mléka ) a poté do polvevy z citronu vmíchat bílek jeden nebo dva dle nálady a mnořství :-) Pak je poleva taková bílá

  • Martina Jurošková
    Martina Jurošková |

    22. 12. 2009 00:04

    Nebojte se toho cukru, v kombinaci s povidly se tam ztratí a není to vůbec sladké.