Perní(č)kový koláč

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 300
      g hladká mouka
    • 150
      g moučkový cukr
    • 1
      lžíce kakao dle barvy, cca
    • 1
      ks prášek do perníku
    • 2
      lžíce med
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 4
      lžíce mléko cca
    • pečící papír
  • Dále:
    • 200
      g švestková povidla
    • čokoládová poleva
    • bílek na potření
    • mandle půlené nebo nasekané, nebo ořechy, kokos...
    • bílková poleva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku s cukrem, kypřidlem a kakaem promícháme v míse. Přidáme med, rum, mléko a vypracujeme těsto, které nám půjde dobře (ne z tuha) válet na pomoučněném stole. Dle kvality mouky a velikosti lžíce si podle potřeby můžeme přidat při zpracování ještě trochu mléka.

RADA: VIDEO, jak udělat vynikající míša řezy

2
Těsto rozdělíme na dva díly. První díl si vyválíme rovnou na pečícím papíře, který budeme vkládat do remosky nebo formy na pečení o průměru cca 32 cm. Tento plát těsta potřeme zhruba 200 gramy povidel. Pokud máme povidla tužší, naředíme si je třeba rumem, černým čajem, likérem...
3
Na povidlový plát položíme druhý vyválený perníkový plát. Doporučuji poprášit fólii hladkou moukou, na ní rozválet druhý díl těsta a ten pak přenést na povidlový plát.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit dokonalou čokoládovou polevu

4
Zdobení je na každém z nás a našich chutí. Pokud chceme perník s čokoládovou nebo bílkovou polevou, můžeme koláč již péct. Pokud chceme zdobený mandlemi, pistáciemi, ořechy..., tak těsto potřeme promíchaným bílkem a poté posypeme mandlemi...
5
Pečeme v remosce nebo předehřáté troubě na 170 stupňů 25 - 30 minut. Po vychladnutí dozdobíme dle chuti, pokud jsme nezdobili před pečením.

RADA: 5 vychytávek nejen při pečení sladkého

6
Nečekejte nadýchaný perník, tento je na způsob polévaných perníků nebo perníčků.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: