• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
    • Recepty.cz
    • Pampeliškový med II.
    Napište svůj komentář k receptu

    Pampeliškový med II.

    autor: Hospodyňka
    0.0
    moje hodnoceni
    3.9
    hodnotilo: 20
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Pampeliškový med II.
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 1
        l voda
      • 1
        ks citron
      • 100
        ks pampeliška květy
      • 1
        kg cukr

    Postup přípravy receptu

    1
    Pampeliškové květy svaříme s pokrájeným citronem v 1 litru vody a svařené necháme louhovat 24 hodin.
    2
    Poté scedíme přes utěrku, kterou ještě vymačkáme a do takto scezeného "sirupu" nasypeme kilo cukru.

    RADA: Zkuste i další recepty z pampelišek

    3
    Pomaličku vaříme a necháme redukovat na přibližně poloviční množství. Požadovanou hustotu zjistíme kápnutím medu na chladný talířek. Neroztéká-li se moc rychle, je hotovo.
    4
    Vlijeme do čistých skleniček, horké necháme chvíli položené víčkem dole. Skladujeme libovolně dlouho.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Pampeliškový med

    Pampeliškový med

    Pampeliškový med III.

    Pampeliškový med III.

    Pampeliškový sirup

    Pampeliškový sirup

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Šárka
      Šárka | 11. 5. 2016 13:50

      Tak jsem zkusila udělat med taky tady podle návodu, zrovna ho mám ve skleničkách a už chladne, děkuji za recept, věřím,že nám bude chutnat <:-)

    • allena89
      allena89 | 29. 4. 2014 09:27

      To je ten pravý, jediný a nejlepší recept na pampeliškový medík. Ten co vařila babička, děkuji. Přidat vanilkový cukr je perfektní nápad.

    • Hana
      Hana | 22. 4. 2014 16:27

      Postup je hezky popsaný, ale co ty hrubky.

    • Isabella2011
      Isabella2011 | 22. 4. 2014 13:02

      8-) prave sem dodela prvni várku. A jak to celý začalo. Přijeli jsem z města domů a přítel říká že jde sekat. Celou zahradu máme pokrytou krásně kvetoucíma pampeliškama. Řekla jsem mu že je to škoda a že se jdu podívat na recepty.cz jestli jde něco udělat z květů pampelišek a taky že jo. Tento skvělý recept. :-) :-) :-) Takže jsme včera natrhali přesný množství, těch velkých květů, krásně rozvinutých, dala jsem je tak 15 minut povařit, přidala sem citróna a pak se pěkně přez noc louhovali :-) rano jsem je zcedila přez utěrku a vymačkala zbylý louh ;-) Dala jsem kilo a půl cukru krysta, půl kyla moučky a 5 balíčků vanilkového cukru, ten mi milujeme. No a vařila sem asi 2 a půl hodiny. Med se krásně táhne. Už je ve sklenicích. Náramě dobře chutná. No rozhodli jsem se že koupíme malé skleničky ty od přesnídávek a med dáme našim svatebním hostům jako dáreček za to že přišli :-[ je fáááákt mňam. Uděláme vlastní etikety a to bude paráda. T bude překvapení :-) DĚKUJIIII MOC MOC MOC ZA SUPER RECEPTÍK A DÁVAM BODÍKA. <3

    • martia
      martia | 8. 5. 2012 21:36

      chtěla bych se zeptat jak dlouho takovy medik vydrží? děkuji za odpověď :-)

    • pecka55
      pecka55 | 3. 5. 2011 18:09

      Medík máme ve sklenicích, má nádhernou barvu a chutná medově :-P Přidla jsem trochu víc pampelišek cca 200 na litr vody. Naše malá ho miluje :-* Děkuji za recept

    • Jarka O.
      Jarka O. | 31. 8. 2010 20:27

      Jiří, dík za tip, divizny mám půl zahrady, teď už je pozdě, ale snad si příští jaro vzpomenu :-)

    • recepty 73
      recepty 73 | 30. 8. 2010 17:28

      Vyzkoušel jsem i z květů divizny-výborný!!!

    • Daniella O.
      Daniella O. | 3. 5. 2010 20:05

      Ted jsem se zasmala, vzpominka na detstvi. Tento med mi delavala babicka a moc jsem ho milovala, tatinek byl ovsem vcelar a timto opovrhoval a strasne mi nadaval, ze mi to chutna :) :) :) Jsem take astmaticka a alergicka,ale s timto medem nikdy problem nebyl, ale s tim pravym od vcelicek take ne....

    • H. Hospodyňka
      H. Hospodyňka | 27. 4. 2010 11:35

      Nemusíte se bát paní Ladislavo, med není hustý podle počtu květů, ale podle délky vaření. Těch 100 ks na litr vody je minimum, taky dávám o něco víc, ale 400 je podle mého zbytečně moc. Když je velká koncentrace pylu, med je pak moc tmavý a podle mne trošku nahořklý. Záleží i na velikosti hlaviček.

    • ladislava staffenová
      ladislava staffenová | 27. 4. 2010 10:13

      Tak já mám recept na litr vody 400 ks květů. 100 hlaviček mi přijde malinko, to musí být strašně řídké

    • recepty 73
      recepty 73 | 27. 4. 2010 09:45

      Tak jsem včera dělal zásobu na zimu :-)) !Mám v receptu 200ks květů, dužinu z jednoho citronu a jednoho pomeranče na kg cukru a litr vody.V mém okolí je mnoho alergiků,ale ještě jsem žádného nezabil :-))),spíš jsem slyšel o alergii na med včelí.Pampeliškový med ani medem vlasně není ?:-)Jiří

    • Jana Remková
      Jana Remková | 24. 4. 2008 15:00

      Terezko,já jsem astmatik,alergik a tento med jsem vždy dělala a přez to,že mám pylovou alergii,nikdy jsem neměla žádné problémy,tak,jako ze psem,přez to,že mi to vyšlo v krvi.Po přečtení těchto všech přízpěvků jsem se poradila přímo s alergologem,jak to vlastně tedy je.Ujistil mne,že tento med je vhodnější pro alergiky už pro to,že se vaří a alergeny varem sice nezmizí,ale rozhodně jsou potlačeny,takže jej opravdu mohou přímo alergici,pokud ovšem nemají alergii přímo na nektar obsažený v pampeliškách.Takže vážení,protože je sezóna pampelišek,vzhůru do vaření!! Jana

    • zanna
      zanna | 22. 3. 2007 22:18

      Na medu jsem zavisla od malicka. Maminka ho varila a doplnovali jsme jim zasoby vceliho, jehoz spotreba a i cena umerne rostly s mojim vekem. Na podzim jsem si koupila sklenicku vceliho medu v obchode. V medu bylo citit neco jako umele sladidlo a nedalo mi to zkontrolovat etiketu, zdali jsem si opravdu koupila med. Maminka med uz nedela, ale ja si rada letos par sklenicek "nenastavovaneho" medu navarim. Neni nad to, kdyz clovek vi, z jakych kyticek med je, ze?! :o)

    • Jana Kutačová
      Jana Kutačová | 19. 5. 2006 15:38

      Mám stejný názor,med je med /je v něm cukr,předpokladem je,že bude sladký)a ty bylinkové jsou super.Pampeliškový jsem letos nestihla,tak zkusím ten bezový nebo sedmikráskový..:o)))

    • luckymili
      luckymili | 16. 5. 2006 20:32

      Nilda- větší hloupost jsem snad neslyšela, to je jako by se řeklo, že cukr je příliš sladký nebo citron příliš kyselý. Pampeliškový med je jednou z nejlepších pochutin, která se stala téměř neodmyslitelnou součastí mé kuchyně. Přidávám ho k nakládaní a vaření masa i drůbeže, které dodává jemný karamelizovaný náídech. V zimě do čajů a grogů. Prostě je to "1".

    • Nilda
      Nilda | 16. 5. 2006 18:29

      Příšerně sladký!!!!

    • Mrázová
      Mrázová | 16. 5. 2006 18:12

      Můj syn je už 25 let alergikem, nechali jsme mu udělat testy, které trvaly dlouho a musel jich absolvovat několik, ale vyplatilo se to. Ví přesně na co je alergický a i když se tomu úplně vyvarovat nemůže, ví, kdy to může očekávat a je na to připraven. Doporučuji všem alergikům tyto důkladné testy.

    • Hospodyňka
      Hospodyňka | 16. 5. 2006 15:14

      To jsem ani netušila, kam až může dojít dišputace na téma pampeliškového medu. Jelikož to je vlastně sladký vařený sirup, s pylem to nemá nic společného a tak alergikům typu "senná rýma" by to škodit asi nemělo. Potravinové alergie jsou něco jiného, o alergii na včelí med jsem slyšela, na pampeliškový nikoli.Ještě mám receptík stejného druhu na bezinkový med, z květů, je to taky velmi voňavé a milá náhražka včelího medu. Určitě dodám, sezóna se blíží.

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 16. 5. 2006 13:26

      Palčo, v tom mede zrniečka peľu ostanú, či sa nám to páči alebo nie. Je len otázkou, v akom množstve, to závisí od rôznych okolností. A napriek tomu, že sú to podľa Vás bludy, silní alergici by sa mali medu vyhýbať. Nie nadarmo lekári nedoporučujú konzumáciu včelieho medu pre malé deti aspoň do 1 roka.

    • Abies Alba
      Abies Alba | 16. 5. 2006 11:29

      Dámy, alergii může vyvolat cokoliv mimo vody. Otázkou je, kolik je alergií na pyl, kolik je alergií na nektar, kolik je alergií na vše možné. Pokud vás problematika alergií a alergenů zajímá, doporučuji tyto stránky: http://www.alergie.cz/bk_uvod.htmNemá význam se dohadovat, zda je pampeliškový med vhodný pro alergika, či nikoliv. Obvykle sám alergik na danou složku už pozná "z čeho ten záchvat zase má" a vyhýbá se těmto potravinám, nebo jsou mu lékařem zakázány jakožto původci tzv. zkřížených alergií. Je bludné alergikovi všechno zakázat (samozřejmě pokud to zrovna není věc, na kterou je alergický), ale stejně bludné je kázat, že alergie na určitou složku neexistuje. Sama jsem těžký astmatik, nejhorší období z hlediska potíží je pro mě období kvetení pampelišek, přesto pampeliškový med můžu jíst (žádné potíže mi nevyvolává), ale třeba ze syrového vepřového masa se občas osypávám.

    • Zuzana Šindlerová
      Zuzana Šindlerová | 16. 5. 2006 11:28

      No, nevím, spíš bych souhlasila s Terezkou. Syn je alergik na veškeré pyly,jednou jsem mu dala do čaje med a málem jsem ho zabila. Já jsem taky alergik a zase zatím klasický med mně nic nedělá. Proto jsem se ptala na pampeliškový. Mám v tom už hokej. Vadí mi celer, papriky, rajčata, jablka, ale když se převaří nebo podusí, tak mně nic nedělají.

    • Zdena z JM
      Zdena z JM | 16. 5. 2006 11:07

      Myslím,že Palča má pravdu,vždyť to by museli být všichni lidé,co jsou alergičtí na pyl,alergičtí i na med.Protože med je vlastně z nektaru,který včely sbírají z květů rostlin.Není to tak?

    • Palča
      Palča | 16. 5. 2006 10:54

      paní Terezko, prosím nekažte tu bludy, pokud je někdo alergický na pyl, tak má alergii v době, kdy kvetou stromy, tráva atd. a není alergický na nektar, který med obsahuje. Pokud vím, tak alergii vyvolává květ - to chmíří, nikoliv nektar. Takže já bych alergikům doporučila, pokud nemají alergii na klacický včelí med ( ta je opravdu vzácná ), tak nechť tento med vyzkouší. Ale až v období klidu, když už nic nepokvete, aby v případě alergické reakce věděli, z čeho je. V6dyť med je tak zdravý, že by byla škoda ho nejíst jen proto, že někdo někde napsal, že se to nedoporučuje.

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 16. 5. 2006 09:48

      Ak je niekto alergický na ľubovoľný podnet, tak je alergický bez ohľadu na ročné obdobie. Je to naedekvátna reakcia nášho imunitného systému a tá sa prejaví vždy pri styku s daným podnetom - alergénom. Kto je alergický na peľ, tak naň bude alergický vždy, bez ohľadu na to, či je máj alebo december. Alergici nech tento med vo vlastnom záujme nepapajú.

    • Abies Alba
      Abies Alba | 16. 5. 2006 09:15

      Eva Č.: Tomu moc nerozumím, pokud je někdo alergický na pampelišku, bude na ni alergický i v průběhu roku, ne? :)Mně se například projevuje alergie na pyl jabloní i na podzim při česání jablek - tak mi to aspoň vysvětloval lékař (jsou tam prostě zbytky pylů, ať si prý myslím, co chci :o)).

    • Eva Č.
      Eva Č. | 16. 5. 2006 08:09

      Milusch, alergici tento med nemohou právě jen v období alergie, takže těžký alergik by nyní tento med neměl jíst, ale během roku, třeba v zimě to nevadí.

    • Milusch
      Milusch | 15. 5. 2006 17:32

      Ja ho delam ze 400 hlavicek, uz asi 20 let, nikdy z toho nikdo zadnej sok nemel. Nejakej alergik jsem, nevim na co, kveten je pro me hruza, ale tenhle med, kdyz si ho davame v zime do caje, mi absolutne nevadi.

    • Eva Č.
      Eva Č. | 15. 5. 2006 07:57

      včera jsem dělala pampmed z 200 hlaviček, jinak přibližně stejný postup a je výtečný

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 10. 5. 2006 13:55

      Zuzka, bude to vadiť, radšej to neskúšajte. V kvete máte peľ a ten varením nezmizne. Môžete u seba vyvolať anafilaktický šok. Inak, aj včelí med je silný alergén a alergici by sa mu mali vyhýbať. Pochuťte si na niečom inom : )

    • Zuzana Šindlerová
      Zuzana Šindlerová | 10. 5. 2006 13:47

      Nevíte někdo, co dělá tento med s alergiky? Já jen vidím pampelišku na obrázku a už prskám, ale med mě moc láká a je převařený, tak snad by to nemělo vadit. Ovšem trhat by musel někdo jiný :-)))

    • Pavlína Svitáková
      Pavlína Svitáková | 10. 5. 2006 12:15

      Abych řekla pravdu nehlídám čas,ale asi hoďku?,chce to zkoušet jako když děláte marmeládu.Jak píše hospodyňka.A také to hlídat a míchat!Hodně hustý se dělá strašně dlouho .Dělám trošku řidší.A dělá se také med ze sedmikrásek(i z lípových květů),ale přesný poměr bych musela zjistit,když bude zájem,ještě jsem nezkoušela.:-)Snad by se mohl udělat v pekárně na chleba,ale tu nevlastním, tak jedině poradí ti co jí mají.

    • marie krejzarova
      marie krejzarova | 9. 5. 2006 17:19

      Jak se asi dlouho vaří?

    • Pavlína Svitáková
      Pavlína Svitáková | 9. 5. 2006 09:44

      Tento med také dělám,je skvělýýý.Hlavně v zimě je to příjemná vzpomínka na léto.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Nápoje Sirupy a šťávy a likéry
    Zdravě i chutně Vaření Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Citron Cukr Pampeliška Voda
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Tuňáková pomazánka

    Tuňáková pomazánka

    Kokosové řezy IV.

    Kokosové řezy IV.

    Cheesecake

    Cheesecake

    Bábovka jak od paňmámy

    Bábovka jak od paňmámy

    Jarní polévka s krupicovými nočky

    Jarní polévka s krupicovými nočky

    Nepečený ovocný dort s vaječným likérem

    Nepečený ovocný dort s vaječným…

    Melounový sorbet

    Melounový sorbet

    Prominentní rýže

    Prominentní rýže

    Sušená rajčata

    Sušená rajčata

    Doporučujeme

    180 minut
    Tlačenka s vařenými vejci

    Tlačenka s vařenými vejci

    45 minut
    Španělský ptáček s rýží

    Španělský ptáček s rýží

    36 minut
    Placičky z bílých fazolí

    Placičky z bílých fazolí

    20 minut
    Sekaná se slaninou a zeleninou

    Sekaná se slaninou a zeleninou

    20 minut
    Špagety s pestem ze sušených rajčat

    Špagety s pestem ze sušených rajčat

    40 minut
    Tvarohové knedlíky s jahodami

    Tvarohové knedlíky s jahodami

    55 minut
    Red velvet dort

    Red velvet dort

    40 minut
    Buchtičky se šodó

    Buchtičky se šodó

    Poslední sledované recepty

    37
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…
    34
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    27
    Ananasové řezy
    Ananasové řezy
    23
    Karlovarský knedlík
    Karlovarský knedlík
    23
    Míša řezy
    Míša řezy

    Zajímavé články

    Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni
    Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který…
    Oblíbená jídla prince Philipa a proč jedl raději bez královny
    Oblíbená jídla prince Philipa a proč jedl raději…
    Tvarohová pomazánka: Recept na tu nejlepší s vařenými vejci!
    Tvarohová pomazánka: Recept na tu nejlepší s…
    Na čem si rád pochutnal Vlasta Burian? Král komiků byl velký gurmán
    Na čem si rád pochutnal Vlasta Burian? Král…
    Pražský koláč: Recept na klasiku i vylepšený podle Romana Vaňka
    Pražský koláč: Recept na klasiku i vylepšený…

    Sledujte nás

    AHA.cz Dojemný vzkaz Brodské: Holky, myslím na vás. Držte se!

    Dojemný vzkaz Brodské: Holky, myslím na vás. Držte se!

    AHA.cz Šulcová (74): POPRVÉ O VÁŽNÉ NEMOCI SVÝCH OČÍ! Všechno vidí dvakrát...

    Šulcová (74): POPRVÉ O VÁŽNÉ NEMOCI SVÝCH OČÍ! Všechno vidí dvakrát...

    AHA.cz Deník Aha! 10.4.2021

    Deník Aha! 10.4.2021

    Dáma.cz 6 tajemství královny Alžběty: Díky nim se dožila vysokého věku i vypadá skvěle

    6 tajemství královny Alžběty: Díky nim se dožila vysokého věku i vypadá skvěle

    Dáma.cz 5 největších hvězd první republiky, které zničily alkohol a deprese

    5 největších hvězd první republiky, které zničily alkohol a deprese

    Ženy.cz Jak na dokonalý culík? Pět kroků, díky kterým bude jako od kadeřníka!

    Jak na dokonalý culík? Pět kroků, díky kterým bude jako od kadeřníka!

    Maminka.cz Otevřete školy! Děti trpí depresemi a bojují o čas, volají rodiče. Politiky to nezajímá

    Otevřete školy! Děti trpí depresemi a bojují o čas, volají rodiče. Politiky to nezajímá

    Reflex.cz Lipovská: Má zjištění přesahují Českou televizi a zasahují do roviny bezpečnosti státu

    Lipovská: Má zjištění přesahují Českou televizi a zasahují do roviny bezpečnosti státu

    E15.cz Hasičárny nebo vesnické hospody. Kvalitní architektura se dávno nestaví jen ve městech

    Hasičárny nebo vesnické hospody. Kvalitní architektura se dávno nestaví jen ve městech

    Abecedazahrady Česnek podivný: Jak si na něm pochutnat

    Česnek podivný: Jak si na něm pochutnat

    Další doporučené recepty:

    Pampelišková polévka od Lidušky
    Pampelišková polévka od Lidušky
    Pampeliškové víno
    Pampeliškové víno
    Pampeliškový med
    Pampeliškový med
    Pampeliškový med III.
    Pampeliškový med III.
    Pampeliškový salát s medovo-hořčičnou zálivkou a slaninou
    Pampeliškový salát s medovo-hořčičnou…
    Pampeliškový sirup
    Pampeliškový sirup
    • Recepty.cz
    • Pampeliškový med II.
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí