Lemon Pie / Citronový koláč

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Kamos007

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • hladká mouka 1 a 1/2 šálku
    • 3
      lžíce moučkový cukr
    • 140
      g máslo
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      lžíce voda
  • Náplň
    • kukuřičný škrob 1/2 šálku
    • 1
      hrnek cukr krupice
    • citronová šťáva 1/2 hrnku
    • voda 1 a 1/2 hrnku
    • 2
      lžíce citronová kůra nastrouhaná
    • 3
      ks žloutek
    • 60
      g máslo
  • Poleva
    • 4
      ks bílek
    • cukr krupice 1/2 hrnku

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Prvně prosejeme mouku s cukrem do mísy, do které poté přidáme máslo a zaděláme na těsto. Přidáme žloutek a podle potřeby trochu vody, ale pozor, ať těsto není moc řídké. Když máme hotovo, zabalíme a dáme na 30 min do ledničky.
2
Mezitím si uvaříme náplň, a to tak, že do hrnce nasypeme cukr, kukuřičnou mouku + vodu + šťávu ze 3 citronů. Vaříme až to ztuhne (může to trvat trochu déle, tak se nestrachujte, a pozor na pecky z citronu, nezapomeňte je vyndat :). Nakonec doprostřed dáme máslo a žloutky, zamícháme a necháme zcela vychladnout.
3
Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme, vymažeme formu máslem a dáme do formy. Snažte se moc neodkrajovat konce, pač se těsto trochu srazí a nezapomeňte propíchat vidličkou, aby se nám neudělaly na spodku bubliny. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 200°C. Poté vyndáme a necháme 20 - 25min vychladnout!
4
Bylo mi líto toho zbylého těsta a také té trouby, jelikož jsem těsto pekla jen 10min a necháváme vychladnout, poté ho musíme znova dát péct s náplní, tak jsem udělala šátečky ze zbytků, dala sem je do kupy, vyválela, vykrájela kolečka a do prostřed trochu povidla a dala péct. Byly výborné a škoda, že jich bylo tak málo :D
5
Z bílků ušleháme sníh, přidáme opatrně cukr, a šleháme.
6
Tedy, jen co nám vychladne těsto, přidáme náplň, a dáme péct dalších 10min tentokrát s náplní, po 10 minutách jsem přidala sníh a pekla takových 14min. Hlídejte koláč, aby se bílky nepřipálily. Ja ho vyndávám, když je bílková poleva růžovoučká. Dobrou chuť :)
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • TheKacabi
    TheKacabi |

    19. 3. 2013 22:21

    vynikající, osvěžující - jen se toho nebát.... určitě doporučuji trochu složitější na přípravu

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    4. 1. 2012 13:44

    Opravte prosím gramatické chyby :-S

  • Martina
    Martina |

    15. 7. 2011 18:21

    Zkousela jsem a nechapu, jaktoze mi bilkovy vrsek kolace vysel uplne jiny - vcelku mekky, zvrchu hnedy a uvnitr bily. Davala jsem na posledni cast na 14 minut do trouby na 200°C. Nicmene vypada jinak, ale je VYBORNY! :-)

  • Klára K.
    Klára K. |

    12. 4. 2011 19:36

    Recept vypadá byť zaujímavý, vyskúšam