Lepenice

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oloupané, na půlky nakrájené brambory zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme doměkka. Měkké brambory scedíme, rozmícháme, podlijeme vařícím mlékem a přidáme scezené, nakrájené zelí. Kaši dobře vymícháme a podáváme posypanou cibulkou osmaženou na sádle. Hodí se výborně k vepřovému pečenému nebo vařenému masu, ale i ke klobásám nebo ohřáté uzenině.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • BronislavaP
    BronislavaP |

    16. 2. 2016 06:19

    Skvělé jídlo...Sádlo jsem nahradila olejem a nakonec jsem přidala ještě máslo a spooooustu osmažené cibulky :-P

  • Katka
    Katka |

    11. 2. 2016 13:46

    U nás děláme pod názvem Kočičák, brambory jen šťoucháme a jako psali ostatní přidáváme osmaženou slaninu. Podáváme s hrnkem studeného mléka jako samotné jídlo :-)

  • Ivanka
    Ivanka |

    11. 9. 2014 12:12

    Já přidávám osmaženou anglickou a navíc ještě česnek a jíme to jen tak samotné :) bašta

  • recepty73
    recepty73 |

    27. 5. 2011 19:42

    ...výborná k prejtu, jak už bylo psáno níže :-P ...

  • Tereza Kalkusová
    Tereza Kalkusová |

    14. 9. 2010 11:05

    Dělala jsem k prejtu a bušili jsme tak, až jsme měli boule za ušima.

  • Světlana
    Světlana |

    5. 1. 2008 13:23

    Děláme doma (už generace:-) ) trošku jinak : brambory uvařené s kmínem slít, přidat lžíci sádla/másla, rozšťouchat. Pak vmíchat pokrájené syrové a vymačkané zelí. Výsledkem není hladká kaše! To je pak úplně jiné jídlo. Výsledkem je hromada skvělých šťouchaných brambor. Jíme taky k masu, uzenině, nejoblíbenější je ale s vařeným vejcem zapíjená podmáslím.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    2. 1. 2008 08:41

    Tak sme si tú lepenicu medzi sviatkami urobili, pretože už sme nevedeli čo do úst, ani sladké ani slané nám nešlo. Lepenica bola výborná, akurát manžel ju obohatil o rozpraženú slaninku. Mäsko sme ale vynechali, stačila tá slanina. Dávam jedničečku, pretože nám výborne napravila chute:)))

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    12. 9. 2006 12:53

    Lepenice bývala u nás doma jedním ze štědrovečerních chodů a těšila jsem se na ni víc než na kapra:-)) Dnes už bohužel několikachodový jídelníček z pohodlnosti doma nedodržuju, ale ráda vzpomínám...

  • Luděk Dvorský
    Luděk Dvorský |

    12. 9. 2006 12:21

    Myslím, že lahodnost tohoto jídla spočívá právě v tom, že se kysané zelí přidává syrové. Výborné jako samostatné jídlo. Kdo zkusí, bude mít problém přestat.

  • nava
    nava |

    25. 5. 2005 14:23

    Brambory rozšťouchám,zelí chvíli dusím,smíchám brambory a zelí a přidávám majoránku.Hoši jedí bez uzeniny i masa jako samostatné jídlo a ač puberťáci, toto jídlo milují!