Křehký ořechový dort (řez)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 220
      g hladká mouka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 70
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 140
      g máslo nebo Hera máslová
    • žloutek (není nutný)
    • citronová kůra dle chuti (není nutná)
  • Ořechová náplň
    • 200
      g mleté vlašské ořechy
    • 150
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum nebo voda
    • 4
      ks žloutek
    • 4
      ks bílek
  • Dále
    • 5
      lžíce rybízová marmeláda (džem) nebo višňová, meruňková... 4 -

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme máslo se žloutkem a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout asi půl hodiny. Z těsta odebereme čtvrtinu na těsta na mřížku. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu (trochu i do okrajů) s průměrem cca 25 cm nebo těsto do formy vmačkáme dlaněmi. Těsto potřeme silnější vrstvou pikantního džemu (nebo marmeládou).
2
Náplň: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum (vodu), ořechy a nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků. Pak náplň nalijeme na džemem potřené těsto, poklademe slabými válečky z odebraného těsta a dáme péct do předehřáté trouby na cca 160 - 170 stupňů dozlatova.
3
Po vychladnutí pokrájíme a podáváme.
4
Na focení došlo bohužel už pozdě, když už byl dort skoro snědený, takže příště dopošlu fotky i s postupem.
5
Mřížku dělat nemusíme a těsto můžeme na dno formy vmačkat všechno.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hájková
    Hájková |

    2. 1. 2017 08:13

    Vynikající! Určitě doporučuji. Ořechové těsto je krásně nadýchané a marmeláda výborně doplnila chuť lineckého i ořechového těsta. Včera, když jsme ho jedli, byl křehčí, dnes je zvlhlejší od marmelády, ale vynikající stejně. Děkuji za recept.