Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 150
      g hladká mouka
    • 80
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • sůl špetka
    • 140
      g hera máslová nebo máslo - změklé
    • 1
      lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná
  • Krém
    • 140
      ml citronová šťáva
    • 1
      lžíce citronová kůra čerstvě nastrouhaná (jen žlutá část) cca
    • 140
      g cukr krupice
    • 2
      ks vejce
    • 2,5
      lžíce vanilkový pudink
    • 125
      g máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak namačkáme na dno vymazané a moukou vysypané koláčové formy (cca 25 cm) nebo do pekáčku, okraje trochu zvedneme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova, pak necháme zchladnout.
2
Krém: zhruba ze čtyřech citronů vymačkáme šťávu, kterou dobře promícháme s cukrem, vejci, pudinkem a citronovou šťávou. Vše za stálého míchání na mírném ohni necháme cca 1 - 2 minuty povařit, pak odstavíme a ihned do horkého přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání volně rozpustit a spojit s citronovou směsí v hladký krém, kterým potřeme vychladlý korpus.
3
Pokud budeme koláč (řez) krájet ještě týž den, těsto bude mít sušenkovitou křehkou konzistenci a doporučuji použít pilkový nůž. Pokud necháme koláč odležet do druhého dne, bude těsto vlhčí a bude se lépe krájet, nebude však už tak křupavé.
4
Pokud nemáme rádi pikantní a ostřejší chutě, můžeme citrony vyměnit za pomeranče a udělat si stejně tak i pomerančový koláč.
5
Před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany a plátkem citronu.

Komentáře k receptu

  • Laura
    Laura |

    11. 11. 2015 14:55

    Fakt síla! Je super citronový :-D jen se na něj podívám a sbíhají se mi sliny na další kousek.

  • Petra
    Petra |

    28. 5. 2015 19:27

    Koláč je moc dobrý a je pravda, že čím je odleželejší, tím je lepší.

  • Hanka Straková
    Hanka Straková |

    12. 2. 2015 14:12

    Je výborný. Upekla jsem ho už předevčírem a den ode dne je lepší. Trpkost nám nevadí, myslím, že to k citronu patří a radikálně kyselý určitě není. Děkuji za nový recept, ráda ho zopakuji :))