Kaštany

moje hodnocení:

4,2

hodnotilo: 21
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Radka Hudská

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Skořápky
    • 180
      g hladká mouka
    • 90
      g moučkový cukr
    • 70
      g mleté ořechy
    • 140
      g cukrářský tuk nebo máslo
    • 1
      lžíce kakao
    • 1
      špetka skořice
    • papírové košíčky
  • Krém
    • 2
      ks vejce
    • 80
      g cukr krystal
    • 100
      g máslo
    • 100
      g hera
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum
  • Marcipán
    • 320
      g moučkový cukr
    • 80
      g máslo
    • 80
      g sušené mléko
    • 1
      bílek
    • mandlové aroma
    • potravinářské barvivo
  • Zdobení
    • krém jakýkoliv zbylý
    • kokos obarvený na zeleno
    • cukrářská rýže

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Skořápky: ze surovin zpracujeme těsto a necháme chvíli v lednici odpočinout.
2
Rozdělíme těsto na menší kousky, z každého si uděláme váleček, ze kterého nakrájíme nožem menší stejné kousky. Formičky plníme tence, nabudou. Formičky suché nebo lehce vysypané cukrem moučkou. Opatrně upečeme a ještě teplé vyklopíme.
3
Krém: máslo, heru a moučku vyšleháme, dochutíme rumem a vmícháme vychlazenou hmotu - vejce s krystalem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. (Tento krém je trvanlivější než krém z pudinku).
4
Marcipán: všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto. Moučka prosátá, tresti jen pár kapek dle chuti, barva dle potřeby.
5
Nejdříve namažeme vnější část skořápek krémem a obalíme v zeleném kokosu nebo barevném sypání. Do širší vnitřní části stříkneme trochu krému, na který položíme kuličku z marcipánu. Vezmeme další nebalenou skořápku a opět dovnitř stříkneme trochu krému. Spojíme s první částí a uložíme do papírového košíčku.
6
Poznámka: marcipán může být koupený nebo jakýkoliv, který nám vyhovuje. I krém může být jiný.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lucie
    Lucie |

    16. 12. 2016 10:26

    Zdravím všechny, prosím Vás, cukrářský tuk - co konkrétně. Moje maminka říká, že na všem záleží. Děkuji!

  • Andrea P
    Andrea P |

    5. 1. 2015 09:57

    Jiz po nekolik let nejoblibenejsi vanocni cukrovi nasich deti. Pracne, sladsi, ale na pohled velmi hezke cukrovi s marcipanovou chuti. Autorce opozdene dekuji za zverejneni skvele dobroty.

  • Andrea P
    Andrea P |

    5. 1. 2015 09:57

    Jiz po nekolik let nejoblibenejsi vanocni cukrovi nasich deti. Pracne, sladsi, ale na pohled velmi hezke cukrovi s marcipanovou chuti. Autorce opozdene dekuji za zverejneni skvele dobroty.

  • J.Tereza
    J.Tereza |

    29. 11. 2011 18:26

    Na to, že ti je 11, si celkom pekne drzá. Ideš recept za receptom ako buldozér.

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    29. 11. 2011 13:01

    Mňáááááááááááááám!!!! Ale bez rumu Ladio, je mi teprve 11! :-) ;-)

  • ruzmach@seznam.cz
    ruzmach@seznam.cz |

    24. 1. 2011 21:00

    Já to také peču ,ale místo marcipánu dávám dovnitř oříšek,jinak to dělám stejným způsobem i ten krémje velmi dobrý.

  • danyi@mf.cz
    danyi@mf.cz |

    24. 1. 2011 10:47

    Dobrý den. Zařazení jsem již opravil. Děkuju za upozornění. ;-)

  • Ladia
    Ladia |

    22. 1. 2011 23:39

    Ruuuuuuuuuuuuuuuuuuuum

  • eva
    eva |

    13. 12. 2010 22:26

    Je to nádherné. Určitě to chce šikovné ruce. Diky za krásnou inspiraci. hned zítra to vyskouším a dám vědet jak to dopadlo.

  • hana Valentová
    hana Valentová |

    21. 12. 2008 08:36

    Vyzkoušeno a hodnotím jako nejlepší, co jsem letos udělala na vánoce!

  • Sylva Karešová
    Sylva Karešová |

    15. 12. 2008 12:54

    Marcipán jsem také koupila... Včera jsem tedy dělala skořápky, tedy těch ale bylo! Jsou to vlastně medvědí tlapky, jen slabunce kakaové. Tady na fotce muselo být použito více kakaa.Krém budu dělat jiný, možná použiji od Dr. Oetkera v krabičce - ten máme vyzkoušený a je výborný - vanilkový. Tak snad se mi vše povede, jako je tady na fotce :-) Už se na to těším. Tlapky totiž miluju, takže dohromady to bude jistě moc fajn. Marcipán totiž také patří mezi dobrůtky, které mám ráda.

  • Sylva Karešová
    Sylva Karešová |

    14. 11. 2008 23:20

    To je nádherný!Kokos obarvený se dá také už koupit, mám jej doma :-)

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    12. 12. 2007 22:00

    Důležité je udělat si to tak jak Vám to bude vyhovovat. Vždy se komletují vychlazené suroviny, protože na teplých skořápkách by krém tekl. Zkuste je první potřít , obalit a pak opatrně plnit, když to nepůjde naplňte a pak obalujte. Kokos se barví bretonem( potravinářské barvivo dostupné v drogeriích snad v 15 různých odstínech) rozpuštěným v trošce vody. POZOR i pár smítek barví víc po zamíchání než se zdá při nasypání. Malé doporučení lepší je si skořápky obalit předem nechat vychladit, zatím připravit kuličky z marcipánu a důlkadně vychladlé plnit, protože se neudělají tolik obtisky.

  • Martina Bernová
    Martina Bernová |

    10. 12. 2007 14:10

    Chtěla jsem se zeptat, jak se obarvuje kokos na zeleno? A taky jsem se chtěla zeptat, jak mám ty "skořápky" obalit. Hned po upečení dokud jsou teplé, tak je mám obalit v barevném sypání nebo v kokosu? Nebo mám ty "skořápky", až budou slepené, potřít zbylým krémem a pak obalit? Nerada bych udělala chybu, chystám se kaštánky v týdnu péct. Vypadají nádherně. Předem díky za odpověď.

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    9. 12. 2007 07:16

    ano formička na ořechy

  • Alena
    Alena |

    6. 12. 2007 07:27

    Chtěla jsem se zeptat, na pečení skořápek používáte jaké formičky, ty na ořechy, nebo jiné ?

  • Marsí
    Marsí |

    3. 12. 2007 09:26

    Šmankote to se mí lííbíííí..:-)) jdu do toho a dávám za jedna..:-)) vypadá to vážně moc hezky..:-)

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    1. 12. 2007 22:31

    Pak potom bych poradila požádat někoho známého aby mléko poslal v balíkunebo si ho objednat v on-line shopu. Dnes jsem si 2 krabice kupovala v globusu vyrábí firma Promil a jmenuje se Laktino odkaz je http://www.peceni.info/su-ene-mleko-laktino.Zkuste je třeba zašlou i do Itálie :-)

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    1. 12. 2007 15:13

    ahoj holky,diky za rady,ale v podstate muj problem je v tom,ze ja bydlim v Italii,susene mleko jsem nikde nevidela,tak me teda napadl ten Sunar,ten tady muzu nahradit snadno,ale jestli se teda da pouzit na vyrobu marcipanu? ja se v italske zemi snazim o ceske cukrovi ... zdravim vsechny :-)

  • Olga
    Olga |

    1. 12. 2007 10:28

    Ivka, až terz som si všimla, že Vám pani Radka už odpovedala v podstate to isté čo ja, ospravedlňujem sa.

  • Olga
    Olga |

    1. 12. 2007 10:23

    Ivka, zo Sunaru sa to nerobí,dava sa sušené mlieko polotuč. alebo plnotuč., dostať normálne v potravinách, balené je v krabiciach, váha asi 400g.Ale možno by mohol byť aj ten Sunar, neviem to ma nenapadlo, ale ten je oveľa drahší.

  • Marie H.
    Marie H. |

    1. 12. 2007 07:56

    Tak to je krása ! Radko, dávám jedničku, už jenom za vzhled, i když jsem neochutnala, ale určitě je to výborné.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    1. 12. 2007 07:43

    Toto niekto ohodnotil päťkou ?!? Bože, tá závisť...

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    30. 11. 2007 23:15

    iva.....vasa otazka je taka nadherne rozkosna....a vobec to nemyslim ironicky..naozaj. sunar je susene mlieko urcene pre malicke deti, je nejako specialne robene a pokial viem, tak ho dostat v lekarni...ale to som si ozaj nie ista, lebo ja som sunar kupovala naposledy pred viac ako 25 rokmi. susene mlieko dostat v kazdych potravinach, to som tiez nekupovala dobrych 25 rokov, tak neviem ako sa teraz vola. ale ked si budete pytat susene mlieko, tak kazdy vie o co ide. Plnohodnotne nahradza po zmiesani s vodou normalne mlieko, no na pitie neviem, ale do varenia je to v poho. pri vyrobe marcipanky sa pouziva ako sypka zmes....nieze to budete rozrabat s vodou. No dufam ze som ako prva pomoc akotak poradila. zajtra sa Vam urcite tu ozvu erudovanejsie cukrarky.

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    30. 11. 2007 22:25

    Nemyslím sunar s tím jsem pracovat ještě nezkoušela používám normální sušené mléko je k dostání ve většině hypermarketů a u nás ho mají i v plusu.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    30. 11. 2007 21:59

    Toto cukroví peče každoročně sestra,je dobré a vypadá krásně,dala jsem už včera za 1,abych vylepšila to nesmyslné ohodnocení pětkou.Krásné Vánoce.

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    30. 11. 2007 19:30

    Omlouvam se za mou neznalost,tim susenym mlekem mate na mysli Sunar? :-)

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    30. 11. 2007 15:17

    Lusindo pokud budete chtít pošlete mi na můj odkaz mailem svou mailovou adresu a pošlu Vám nějakou inspiraci. Jinak přeju, aby se Vám dcerka brzy uzdravila.

  • Lusinda
    Lusinda |

    30. 11. 2007 11:43

    Já děkuji za tip Radko.Mám již delší dobu nemocnou dcerku a už nevím jakou zábavu vymyslet tak dnes budeme vyrábět marcipánové figurky,potr.barvivo máme tak nám držte palce-dcera chce dělat dinosaury..:o)))Dávám jedničku!

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    30. 11. 2007 09:19

    Tip: Z upečných skořápek- formička na ořechy se dají vyrobit krásné želvičky. Skořápku vyplníme krémem, položíme na linecké kolečko v přiměřené velikosti a hlavičku, nožičky a ocásek vytvarujeme ze zbylého těsta na úlky, krunýř můžeme pomalovat čokoládou, oči udělat z cukrářských perliček adt.

  • majka
    majka |

    30. 11. 2007 09:07

    prosím o fotečku neumím si to představit dekuji

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    30. 11. 2007 08:12

    Jano naopak toto je fajn server a je dobré, že má každý jiný názor a chuť. Kdyby neměl nebylo by tolik zajímavých a skvělých receptíků. A opravdu co člověk, to jiný názor a každému ten jeho budiž přán. Nebojte se a přidejte se už se těším na Váš další recept. :-)

  • Jana T.
    Jana T. |

    29. 11. 2007 21:02

    Radko, díky za recept, vypadá zajímavě. Ten váš krém znám, používala ho moje maminka i babička vždy pokud chtěli krém, který něco vydrží. Je to věc názoru jaký kdo zvolíme, já ho klidně budu používat dál. Mám hodně zajímavých receptů, ale když tak pročítám některé komentáře, ztrácím chuť podělit se tady o ně . Raději je budu dál předávet jen kamarádkám. Nerada bych si pokazila předvánoční čas a vám přeju hodně pohodové pečení.

  • Iva Malá
    Iva Malá |

    29. 11. 2007 18:06

    Nic si z toho nedělejte, někomu asi frnkla myš :-)))Neví, kde by to vlastní naštvání "z papiňáku" vypustil, tak to uskutečnil zde. Je to smutné, že i na těchto stránkách jsou takové osůbky.Myslím, že ty normální, správně zvídavé "pekařky" stejně neodradí, mně taky ne. A už se na to pečení docela těším.

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    29. 11. 2007 16:40

    Čímpak jsem si zasloužila to hodnocení za 5, že by už někdo zkoušel a byl tak nespokojen? :-) Vzhledem k tomu, že byl recept dnes přidán je dotyčný-á rychlík. I přes nedobré hodnocení můžu doporučit dělala jsem loni a vypadá opravdu zajímavě i chuťově je dobré.

  • Iva Malá
    Iva Malá |

    29. 11. 2007 15:39

    Zajímavý recept, když mi vyjde určitě zkusím.Krém dělám jako vy - vejce s cukrem do vodní lázně. Mám s tím lepší zkušenosti.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    29. 11. 2007 14:50

    Foto bude zítra.

  • Jitka H.
    Jitka H. |

    29. 11. 2007 14:36

    Radko,nemáte fotečku? Vypadá to moc zajímavě !

  • Marsí
    Marsí |

    29. 11. 2007 13:18

    Zkrátka ..sto hlav, sto názorů....:-)

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    29. 11. 2007 13:02

    Prosím kuchařku on-line, aby k receptu vložila dodatek:Pokud zbylý marcipán nezužitkujete jinam vyrobte dětem zvířátka. :-) Já dělám šnečky, ježky, ale většinou mi je děti při práci snědí, takže jsem ráda, když zbude na kaštany :-))

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    29. 11. 2007 12:57

    Paní Helo je to věcí každého, aby zvolil co mu vyhovuje. Z vajíček strach namám, protože používám domácí. Slepičky mají rodiče. Vím, že je nekrmí ničím špatným. Když to budu brát tak, jak píšete a měla bych se bát i těch domácích, pak bych musela za každou chodit a hlídat jestli si tu a tam nesmlsne třeba na nějakém červíkovi, když běhají po trávě, protože je nesnáším. Myslím, že je na každém, aby si vybral. Souhlasím však s Vámi, že kvalita velkého množství dnešních potravin už není co bývala, ale na druhou stranu dříve se hodně věcí nedalo sehnat vůbec, nebo jen pod rukou a v tuzexu. Vyhovuje mi to takhle líp, než představa, že zase budu stávat frontu na mandarinky, pomeranče... :-)

  • Hela -
    Hela - |

    29. 11. 2007 12:40

    Radko, z vašich receptů je patrné, že toho pečete mraky. Ale já se jen zastávám těch méně zkušených a prosím vás, abyste jen příště poznamenala např. marcipán si udělejte z menšího množství nebo ze zbylého marcipánu si vytvarujete zvířatka apod. Když je to v receptu, tak to tam je někdo schopný narvat všechno a pak má trauma, když se to tam nevejde.

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    29. 11. 2007 12:18

    Paní Helo vůbec nepochybuji, že jste skvělá cukrářka. Marcipán se dá vždy zužitkovat k potěše dětí i když už je napečeno a krém si stejně každá dá jaký jí vyhuvuje. Tento recept jsem vložila pro inspiraci něčeho trochu jiného. Ještě nikdy se mi nestalo, že by mi něco trochu nezbylo, protože nepočítám přesně. Cukroví peču na stoh krabic a pro mne má i své kouzlo, když mi zbývá a můžu kombinovat a zkoušet. :-)

  • Hela -
    Hela - |

    29. 11. 2007 12:12

    Zdeno, ale já tam jasně říkám, že i pudinkový je špatný. Přiznám se, že jsem to nikdy neřešila. Když člověk peče 30 let, jak podlehne rutině. Pak jsem začala pracovat v potravinářství a náhle jsem si uvědomila, že ty doby, kdy za nás někdo hlídal kvalitu a nezávadnost jsou jaksi ty tam. (Samozřejmě ne tak docela). Ale dneska je na vás, co si koupíte a od koho, každý se snaží prodat. Trh je dnes zaplavený polskými výrobky. Jsou kvalitní ? Já nevím, ale nemá šanci sehnat třeba česká vejce. Proto jsem se začala bát a prošla pár kuchařek, které doporučují "trvanlivé vánoční" krémy. Ale je na každém, co si upeče nebo sní. Já pokud dělám čokoládový krém, pak míchám jen máslo s rozpuštěnou čokoládou (nemluvím o řezech nebo dortech) a na ty ostatní pak svařím 150 g pískového cukru s 100 ml vody, vyhladit a smíchat s našlehanou 1/2 másla a 1/2 Hery + příchutě (káva, rum atd).

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    29. 11. 2007 11:30

    Paní Helo, tak v tomto s Vámi nesouhlasím.Krém s vejci vyšlehanými nad párou a dokonce i krém do kterého se zašlehává horké mléko, je trvanlivější než pudinkový.Mám to vyzkoušené.

  • Marsí
    Marsí |

    29. 11. 2007 11:26

    Heli, jaký krém děláte Vy?...Páč já dělám již přes 20 let krémy do cukroví jen pudingové a vydržely vždy v pohodě déle než máslové.

  • Hela -
    Hela - |

    29. 11. 2007 11:21

    Je to pořád dokola. Vy zkušenější si úměrně přepočítejte ingredience a vy nezkušené se do toho ani nepouštějte. Ledaže byste už předem věděli, co si počnete s tím, co vám zbyde (např. skoro půl kila marcipánu). Navíc pochybuji, že tento krém je trvanlivější než z pudinku - oba jsou nevyhovující. Šleháním vajec nad párou se vejce nezahřejí na teplotu, aby se nemohla kazit. I když budete krémem slepovat nebo plnit co nejpozději, vždy byste se měli vyvarovat krému z mléka nebo syrových vajec. Většinou se totiž nesní všechno hned o Vánocích a ten čas beží i po Novém roce.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: