Gemerské koule

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: J.Tereza

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory
    • 6
      ks rohlík
    • 1
      ks klobása nebo uzené maso,na malé kousky
    • 150
      g škvarky mleté
    • 1
      ks vejce
    • 1
      špetka sůl
    • 4
      stroužek česnek
    • 1
      špetka mletá paprika
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      špetka majoránka
    • 100
      g slanina
    • 1
      ks cibule

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory nastrouháme na jemno (jako na bramboráky), přidáme na kostky nakrájené rohlíky, uzeninu, škvarky, vejce a ochutíme prolisovaným česnekem (nešetřit), solí, paprikou, pepřem a majoránkou. Dobre promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě rohlíky. Z těsta vlhkýma rukama děláme koule s průměrem asi 4 cm, vaříme je v osolené vodě na slabším plameni 5-10 min. Potom je vyjmeme, uložíme na talíř a polejeme - na kostky nakrájíme slaninu, přidáme sádlo nebo olej, osmažíme s na kostky nakrájenou cibulí.
2
Podáváme s ohřátým kysaným zelím.
3
Z vody, ve které se vařily koule, uděláme polévku, protože se do ní vyvaří částečky brambor, rohlíků nebo i uzeniny. Dochutíme kmínem, natí, na tuku osmaženou cibulí. Můžeme přidat nastrouhanou zeleninu a rozšlehané vajíčko.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • inna
    inna |

    8. 5. 2014 20:20

    Vyzkousela js.a jsou VYBORNE. Teda je to sice kaloricka bomba, ale stoji za to :-) Naskytl se mi ze zacatku problem - dala js.je do hrnce a uplne se mi rozpadly, tak js.to testo zahustila jeste hrubou moukou a bylo to ono.

  • labužnik
    labužnik |

    10. 12. 2013 16:44

    Ty koule se delaji trochu jinak,bez rohliku a pouziva se kabanos i uzeny maso vse se mele,bez vejce a bez papriky. A z vody se dela omacka do ktere se koule davaji,nebo se jen koule polijou usmazenou cibulkou a tam se muze pridat ml.paprika,ale jinak je tento recept rychlejsi nez original.

  • jmuell1
    jmuell1 |

    25. 8. 2012 11:31

    Naprostá dobrůtka! I když jsem se dopustila pár drobných chybiček, byl to fantastický obídek! Rozhodně budu dělat zase! Děkuji za bezva recept.

  • stetinac13
    stetinac13 |

    27. 10. 2011 12:03

    Naprostá bomba-jídlo, vnuk ho miluje a už to dělám doma dost dlouho a ze 2kg brambor. Ještě se nestalo, aby zbylo na studeno, nebo na opečení k večeři. Ta domácí banda to vždy stačí s prominutím sežrat. A co se nevejde do nich o to se postarají hafani, tak, že maj mastný i uši a trochu toho zelíčka jim vůbec nevadí. Já osobně dávám za 1 . P.S. Už mám zaděláno a jdu vařit - tentokrát ze 3kg - vnuk tu má kamarády a chrochtaj už od rána.

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    25. 12. 2008 12:24

    Už to mám vytištěno, protože to vidím jako dobrý oběd mezi svátkama a potom zase něco dietního.Proto mám ráda náhodný recept, zapnu PC, naskočí a já čumím a tisknu a už mám v hlavě jasno ? (ano, ano , někdy se zadaří!)

  • Dušan Demko
    Dušan Demko |

    20. 4. 2008 09:21

    Já je dělám taky v restauraci Country house.Nemají konkurenci.Všem doporučuji.

  • Wendy z Trz
    Wendy z Trz |

    1. 11. 2005 17:28

    Vyzkoušela jsem, moooooc dobré, vřele doporučuji!

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    19. 10. 2005 18:43

    Vypadá to dobře. Určitě vyzkouším a dám vědět jak to dopadlo.