Cukroví s celým mákem

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g hladká mouka
    • 100
      g cukr
    • 125
      g máslo Změklé
    • 1
      ks vejce
    • 50
      g mák Nemletý
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
K mouce a vajíčku utřenému cukrem přidáme máslo a sůl a postupně vmícháme mák. Zpracujeme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Potom ho vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Dáme péct do středně teplé trouby na 10-15 min., pouze zlehka zrůžovět, spíš má zůstat bílé. Můžeme mazat citronovou nebo bílkovou polevou, ale já to dělám bez ní. Každopádně celý mák pěkně křupe.
2
Tento recept jsem našla tady ve Francii v knize o starých židovských receptech z Polska, pod názvem "Prachnilechs". Možná to někdo znáte?
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Rena
    Rena |

    21. 1. 2017 17:52

    Tyto placky se dříve pekly v pošumaví, když ve stavení docházel chleba, který se pekl jednou za 14 dní. Můžete také přidat trochu prdopeče a péci větší placky asi 15 cm. Vajíčko se dáváme celého, aby placky byly křupavější. 8-)

  • Rena
    Rena |

    21. 1. 2017 17:51

    Tyto placky se dříve pekly v pošumaví, když ve stavení docházel chleba, který se pekl jednou za 14 dní. Můžete také přidat trochu prdopeče a péci větší placky asi 15 cm. Vajíčko se dáváme celého, aby placky byly křupavější. 8-)

  • Estrada
    Estrada |

    9. 12. 2013 19:26

    Výborně!!!

  • Tereza T
    Tereza T |

    17. 3. 2011 17:52

    Opraveno, díky. Nevšimla jsem si, že autorka reagovala. Recept byl takhle už ve staré verzi webu.

  • Klára K.
    Klára K. |

    17. 3. 2011 17:15

    V postupe prípravy u tohoto receptu http://www.recepty.cz/recept/cukrovi-s-celym-makem-17139 chýba, čo s vajíčkom. Poukázala na to užívateľka Lori, ešte 30.10.2010

  • renika
    renika |

    17. 3. 2011 17:05

    Je to skveleeeee,zmizelo bleskovou rychlosti.Mak milujeme,jedli jsme a jedli, dokud bylo co... Tyto prastare a lety proverene recepty vetsinou nemaji chybu.Od ted to jsou jedny z mych nejoblibenejsich susenek.Dekuji

  • Lucie
    Lucie |

    28. 11. 2010 15:37

    s mletym makem to nejde? mam jen mlety.

  • Eva P. Fr
    Eva P. Fr |

    14. 11. 2010 13:25

    je, zapomnela jsem upresnit to vajicko, ale koukam, ze jste to skvele pochopila a napravila. jsem rada, ze chutna.Eva P.Fr, autor.

  • lori
    lori |

    31. 10. 2010 10:25

    Tak nakonec jsem vajíčko nejprve utřela s cukrem a pak přidala máslo a ostatní suroviny. Je to moc dobré a díky máku neobvyklé cukroví. Voní po másle. Na Vánoce upeču znovu a z dvojité dávky, to dnešní už je skoro pryč.

  • lori
    lori |

    30. 10. 2010 19:27

    A kde je vajíčko? :-\

  • Eva P.
    Eva P. |

    18. 12. 2008 21:26

    Zapomnela jsem upresnit, ze se jedna o mouku hladkou (tady ve francii totiz jinou tezko shanime). Zrovna si ted rikam, jestli by byl rozdil pouzit treba polohrubou - v peceni se moc nevyznam :)

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    16. 12. 2008 17:25

    Nějak tady nevidím jakou tu mouku bych měla dát. Asi hladkou? Škoda, že je tam ten cukr, byly by to dobré slané preclíky, že?