Chléb skoro jako Šumava

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 40
doba přípravy: 180 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 380
      ml voda
    • 1,5
      lžíce jablečný ocet
    • 3
      lžíce olivový olej
    • 1,5
      lžička cukr
    • 3
      lžička sůl
    • 360
      g pšeničná chlebová mouka
    • 140
      g žitná chlebová mouka
    • 75
      g celozrnná žitná mouka
    • 75
      g celozrnná pšeničná mouka
    • 1
      lžíce kmín
    • 1,5
      lžička sušené droždí

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost II, barva kůrky střední.Po upečení vyklopíme z formy a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.
2
Kdo hledá přiblížení k chuti obyčejné Šumavy, ten by neměl být zklamán.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • travitzka
    travitzka |

    13. 3. 2012 17:06

    zatím nejlepší chlebíček jaký jsem z pekárny jedla... díky za recept... jen jsem tam nedávala celozrné mouky, ale jen chlebovou a žitnou... výbornej... :-)

  • Michal Pavlík
    Michal Pavlík |

    9. 5. 2009 23:28

    Děkujeme za tento recept a jiný chléb již vůbec nepečeme. Jen dávám svoji zkušenost. Těsto mi zpočátku přišlo příliš husté a pekárně to dáválo při hnětení pořádně zabrat. Proto jsem postupně zvyšoval vodu až na 480 ml a teď je to skvělé. Chléb nám nyní přijde také mnohem chutnější.

  • Di -
    Di - |

    18. 3. 2009 16:42

    Kateřino já občas dělávám Domácí tmavý chléb s ořechy - suroviny jsou téměř totožné až na ty ořechy a jogurt nebo jiný kysaný mléčný výrobek místo octa - a peču ho v troubě v chlebíčkové formě. Výsledek je slušný.

  • ilis ilis
    ilis ilis |

    18. 3. 2009 15:20

    katerino,proč bohužel?Já pekárnu vlastním,pekla jsem v ní ze začátku jen krátkou dobu,ale nepřišla jsem jí na chuť,tak nezoufejte.Stejně se pečené kůrčičce v klasické troubě ten z pekárny nevyrovná...

  • katerina rojikova
    katerina rojikova |

    18. 3. 2009 15:05

    Zdarvím, nezkoušel jste někdo tento recept v normální troubě? Bohužel nemám pekránu. Děkuji

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    22. 1. 2009 20:54

    Ešte dodám, že teraz asi 3x po sebe som piekla "Zemiakový chlieb", a ten sme si obľúbili najviac - 300ml vody, asi 150gr uvarených zemiakov, 550gr obyč hlad.múky T 650, 2 lyžičky kmínu, 2 lyžičky soli, 1 1/2 lyžičky droždia Dr.Oetker. Je to výborný chlieb, vždy sa mi vydaril.Program: základný, 1kg, kôrka - najtmavšia a ešte so pridala keď som piekla poslednýkrát aj olivy nakrájané asi 100gr a bolo to výborné.

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    22. 1. 2009 20:45

    ..ešte som zabudla. Droždie používam Dr.Oetker.

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    22. 1. 2009 20:41

    Martinka, ja som robila tento chlieb, len som mala len celozrnnú pšeničnú a obyčajnú hladkú múku. Dala som 2/3 celozrnnej a to bolo veľa, mala som dať viac obyč.hladkej, lebo chlebík bol dosť taký tuhý, ale vykysol pekne, bol vysoký.Mám tiež Moulinex, piekla som na programe "Celozrnný", najtmavšia kôrka. Druhýkrát zmením pomer múk.

  • Martina Kocnerová
    Martina Kocnerová |

    22. 1. 2009 20:17

    Zkoušela jsem tedy obě, jak z chlebové hladké pšeničné, tak z obyčejné hladké, ale bohužel, musím konstatovat, že i když jsem důsledně dodržela celý postup, ani jedna varianta dostatečně nevykynula. Chuťově je chleba skvělý, ale ten "patvar". Poradí někdo, kde je chyba? Pekárnu mám Moulinex, peču jak je uvedeno, přísady i poměry používám dle receptu. Díky za pomoc :-)

  • Martina Kocnerová
    Martina Kocnerová |

    22. 1. 2009 15:33

    Zdravím! Komentáře mě přesvědčily, jdu ho také zkusit :-). Jen prosím o radu; hladkou moukou pšeničnou a žitnou s myslí klasická bílá nebo chlebová? Díky předem.

  • Mabelka Mabelka
    Mabelka Mabelka |

    22. 1. 2009 00:37

    Pekla jsem už 3x a nikdy nezklamal, chutnal i návštěvě. Výborný, dávám za 1*!

  • Miroslava Kopecká
    Miroslava Kopecká |

    13. 1. 2009 09:07

    Tomuto chlebu jsem dala za 1+.Je moc dobrý a vždy se povede-pečeme často!Olej i ocet dávám obyč.- na chuti chleba to neubírá a přidávám 3-4 p.l.mouky(těsto mi přijde řídší).Všichni ho chválí a chutná skoro opravdu:-) jako Šumava.Díky za něj.

  • milada Kozáková
    milada Kozáková |

    10. 9. 2008 17:27

    fantastický chléb, musím říct, že snad nejlepší co jsem kdy pekla. Už jsem ho pekla snad 20x a teď jsem vyzkoušela do těsta přidat hodně semínek ( mix z různých semínek) a také jsem trochu změnila poměr mouky, dávám víc žitné a méně pšeničné a mohu říct, že opravdu nevydrží do druhého dne.

  • petra kubrychtova
    petra kubrychtova |

    6. 8. 2008 15:36

    právě jsme dopekli a je výborný jen u nás chudák ani nestihne vychladnout dávám 1

  • IvčaPě
    IvčaPě |

    19. 5. 2008 10:22

    Na poprvé to dopadlo katastrofálně,mám pekárnu Panasonic a tam je program Základní pro tento chléb naprosto nevhodný.Na druhý pokus jsem zvolila žitný program REY BAKE (3 1/2hod) a výsledek vynikající ,považuji to za jeden z nejlepších receptu!

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    30. 4. 2008 09:19

    Tak tento recept peču už poněkolikáté a nikdy nezklamal , jen vodu nahrazuji podmáslím a sušené droždí čerstvým :-)) Dávám za jedna :-)

  • Hela -
    Hela - |

    21. 3. 2008 09:48

    Pro mě absolutně nejlepší chleba z těchto stránek. Používám mouku PENAM a místo 2 druhů celozrnné dávám jen celozrnou pšeničnou (nemám žitnou). Peču v pekárně Kenwood a nejvíce nám chutná pečený s tmavou kůrkou (neskutečně chroupe) a velikost 500 g tj. z poloviční dávky. Vyzkoušela jsem u tohoto receptu už všechny gramáže a barvy kůrky.

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    18. 3. 2008 18:52

    Také již delší dobu tento chleba peču, nikdy nezklamal, ale já jsem zapoměla ohodnotit. Dávám 1

  • Iveta Odvárková
    Iveta Odvárková |

    18. 3. 2008 10:12

    Včera jsem poprvé pekla tento chleba, podařil se, vypadá i chutná skvěle. Dávám jedničku (fakt na ni klikám) a recept si ukládám mezi ty, které nezklamou. Díky za něj.

  • Zdeňka ze Z
    Zdeňka ze Z |

    14. 2. 2008 14:13

    I v naší domácnosti patří tento recept na chleba mezi nejoblíbenější.

  • Marsi
    Marsi |

    8. 2. 2008 19:40

    Tak jsem chtela zkusit tento chlebik,ale chybely mi nektere ingredience.Presto jsem to zkusila z polovicni davky a trochu improvizovala.Mela jsem jem zitnou chlebovou mouku a obyc.hladkou,susene drozdi nebylo,dala jsem klasicke,nasypala jsem tam sezamova,lnena a slunecnicova seminka a byly z toho vyborne male chlebanky.Olej jsem dala slunecnicovy a ocet klasicky.Fakt skvele...:-)

  • marie chocholová
    marie chocholová |

    8. 2. 2008 18:35

    Před chvílí jsem chleba upekla a už jsem stihla i ochutnat,je výborný a pro manžela to bude ten pravý,ze všech chlebů co jsem vyzkoušela,tak se nejvíce podobá obyčejnému z obchodu.Manželovi totiž ty celozrnné ,očechové.... moc nechutnají !Díky za recept,upravila jsem si ho na velikost 1.

  • Evangelina Ciprová
    Evangelina Ciprová |

    8. 2. 2008 00:23

    Tak jsem ho včera taky upekla. Povedl se báječně a je prostě skvělý. Moc děkuju za recept. Už jsem si dopředu namíchala mouky, abych si vždycky vzala jen dávku a nemusela to pokaždé rozvažovat. Musím přiznat, že jsem neměla celozrnnou žitnou, tak jsem dala o něco víc žitné tmavé chlebové a celozrnné pšeničné. I tak je skoro jako Šumava.

  • Margita Polešenská
    Margita Polešenská |

    6. 2. 2008 11:44

    Výborný! Hodnotím za 1.

  • Katka Dudová
    Katka Dudová |

    20. 1. 2008 09:14

    Právě jsme s přítelem snědli každý dva plátky tohoto úžasného chlebu, jen s trochou másla a trochou soli a olizuji se ještě ted!! Je výnikající. Peču již třičtvrtě roku a tento recept zařazuji mezi nejoblíbenější. Opravdu se chutí přibližuje Šumavě, o což se snažím už dlouho. Chtěla bych zkusit opravdový kvásek nebo chlebovou mouku, aby byl "opravdovější", uvidíme. Dávám 1!

  • Renata
    Renata |

    11. 1. 2008 08:32

    Nedá mi to abych nepochválila.Je prostě úžasny!!!

  • Šárka
    Šárka |

    7. 1. 2008 12:40

    Také já jsem dostala k vánocům domácí pekárnu Moulinex home bread tento recept jsem použila jako první,chléb se mi povedl na první pokus.Pro velký úspěch jsem recept opakovala a vždy na výbornou tu také posílám autorce receptu a děkuji ji za mnoho dalších receptů,které jsem zde našla.

  • Radka Albrechtová
    Radka Albrechtová |

    6. 1. 2008 15:08

    Tento recept jsem si upravila takto - jen 350ml vody, jen 2 lžičky soli a obyčejný olej. Chleba je moc dobrý.

  • Maruš
    Maruš |

    6. 1. 2008 11:27

    Jani,vítám Vás do pekařského klubu :-)).Napadá mě,jestli jste použila program na větší bochník.Velikost II.Mně se větší bochník peče o 10 minut déle.Jinak nevím.Ale nenechte se odradit,všechno časem "vychytáte",zkoušejte a přeji Vám hodně zdaru!

  • JANA
    JANA |

    6. 1. 2008 08:26

    Pekárnu mám od vánoc a zkoušela jsem tento recept,měla jsem pouze mouku hladkou a žitnou celozrnou,ale poměr jsem dodržela.Chléb byl uvnitř nedopečený.prosím poraďte mi v čem je chyba.Děkuji za odpověď.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2007 16:51

    byl to dobrý chleba

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2007 16:51

    byl to dobrý chleba

  • Anonym
    Anonym |

    27. 11. 2007 14:07

    Zkoušela jsemtento chlebík a je teda naprosto senzační.Mám pekárnu krátce,vyzkoušela jsem pár receptů i z jiných webů ,ale zatím je tento jednička !!Dávám 1*.:-) PS

  • Jitka
    Jitka |

    21. 11. 2007 23:17

    SKVELE SKVELE SKVELE, jiz jsem ho delala nekolikrat a vzdy je vynikajici. Toto je muj nejoblibenejsi recept. Dekuji za nej. U nas v Irsku takovy chleba nemaji, pripadame si s nim blize domovu :-)

  • ester romanek
    ester romanek |

    17. 11. 2007 13:16

    mockrat dekuji za radu hned jdu skusit jeste jednou diky

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    7. 11. 2007 17:35

    Ester , propadá se , i když ho děláte pořád stejně ? Zkusila bych ubrat vody . Těsto by nemělo být moc lepivé , alespoň mně se ubrání tekutiny osvědčilo .

  • ester romanek
    ester romanek |

    7. 11. 2007 15:03

    prosim o radu posledni dobou se mi chleba propadava a nevim proc dekuji

  • Renata
    Renata |

    1. 11. 2007 17:18

    tento chleba jsem pekla už několikrát a je moooc dobrý, přidávám tam různá semínka a fakt dobrota, peču ho každý den:-).

  • Anonym
    Anonym |

    11. 10. 2007 12:56

    za 1!

  • Zuza
    Zuza |

    11. 10. 2007 11:13

    je mooooc dobrý pravdu skoro jako z obchodu -mnam

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    20. 5. 2007 22:38

    Včera upečen, dnes skoro snězen. Povedl se, přidali jsme lněné, slunečnicové, sezamové a dýňové semínka, když už zdravě, tak pořádně!

  • Berta
    Berta |

    16. 5. 2007 19:01

    Pekla jsem ho už několikrát a je výborný!!!

  • Jana Voříšková
    Jana Voříšková |

    10. 5. 2007 11:09

    Díky moc za rady,zkusím to. :-)

  • Janinka
    Janinka |

    9. 5. 2007 16:59

    Jani, hladkou žitnou chlebovou mouku koupíš v každém větším Tescu :-))

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    9. 5. 2007 11:51

    Jano, já taky jinou nedávám, prostě dám sečtené množství ( 215 g ) žitné celozrnné a je to:-)) U receptů paní Danuše je výhoda, že se většinou povedou i s trošku jinými moukami. Důležité je zachovat poměr tekutin a mouky celkově :-)

  • Jana Voříšková
    Jana Voříšková |

    9. 5. 2007 08:56

    Prosím poraďte mi-kde se sežene žitná mouka?Všude mají jen žitnou mouku celozrnnou-jemně mletou,ale jinou ne.Díky.

  • Anonym
    Anonym |

    3. 5. 2007 09:15

    Tak jsem vyzkousela a musim rict, ze chlebik dobry :-) Sumavu mi to moc nepripomina, ale chutna nam:-) Priste zkusim jeste pridat nejaka zrnicka.

  • Anonym
    Anonym |

    1. 5. 2007 17:07

    Problém bývá sehnat mouku chlebovou

  • Anonym
    Anonym |

    1. 5. 2007 17:05

    Velikost 2 znaméná vybrat větší velikost chleba

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    27. 4. 2007 13:13

    Už jsme se těšili, jak budem zkoušet chlebíčky v pekárně a jako by se po nich slehla zem. Všude vykoupeny, po internetu taktéž. Měli jsme objednanou, ale už žádnou nedostali. Tak musíme počkat, je vidět, že je to teď asi velmi populární.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 4. 2007 13:09

    Verbenko,moc děkuji a hezký den.

  • Verbenka
    Verbenka |

    27. 4. 2007 10:12

    Anonyme, pokud nemáte pekárnu, doporučuji následující postup:Do cca 200 ml vlažné vody přidáte lžičku cukru a kvasnice, necháte vzejít na teplém místě kvásek.Po té dáte do mísy mouky, přidáte kvásek + zbytek vody dle receptu, ocet, olej, sůl a vypracujete těsto. To necháte na teplém místě opět kynout, asi hodinu. Poté vypracujete bochánek, který dáte na moukou vysypaný menší pekáček. Necháte ještě 15 minut kynout. Mezitím rozehřejete troubu na 250 st. Bochánek potřete slanou vodou a dáte péct. Po 10 min. teplotu zmírníte na 200 a pečete dalších 20 minut. Potom troubu vypnete, chleba potřete opět slanou vodou a vložíte zpět do trouby (vypnuté) na dalších 10 minut. Poté vyndáte, necháte vychladnout.Je to samozřejmě mnohem pracnější a zdlouhavější, než v domácí pekárně, ale výsledek je vynikající.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 4. 2007 09:21

    Měla bych dotaz,nemám domácí pekárnu a chtěla bych vyzkoušet tento chléb.Našel by se někdo,kdo by poradil,jak postupovat.

  • Pavlína
    Pavlína |

    27. 4. 2007 07:59

    Úžasný, zařadila jsem ho mezi stálice.

  • Anonym
    Anonym |

    17. 4. 2007 09:23

    Dobrý den,co znamena velikost 2?Mam pekarnu kde si muzu nastavit velikost 900 nebo 1200gramu.Dekuji za odpoved

  • svihi
    svihi |

    31. 3. 2007 11:08

    vynikající,nemá chybu dávám za 1

  • Zdenka Kačerovská
    Zdenka Kačerovská |

    22. 3. 2007 14:28

    Vynikající chleba,zatím nejlepší co jsem jedla,pekárnu mám jenom chvíli,ale peču stále.Takže jsem dala za 1*

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    15. 3. 2007 16:30

    To je divné, Hedviko, já jsem měla těsto vždycky v pořádku. Peču ho poměrně často, moc nám chutná a ještě se mi nestalo, že by se nepovedl. Možná jste vážila přesně, ale nepřesně odměřila tekutiny. Používám odměrky, které byly přiložené k pekárně ( i tu jako lžičku a lžíci ) a nemám problémy...

  • Hedvika Mikolasova
    Hedvika Mikolasova |

    15. 3. 2007 12:06

    ahojky konecne jsem nasla recept pro klasicky chleb jako je sumava,hned jsem ho vyzkousela,ale testo bylo strasne ridke,postupne jsem tam pridala jeste asi dalsich 150g moiuky,jak je to mozne?urcite jsem vazila presne,ted uz testo vypada dobre,tak uvidime po upeceni.

  • božena
    božena |

    6. 3. 2007 20:42

    je vážně moc dobrý posílame1*

  • jitka
    jitka |

    24. 2. 2007 22:43

    Šumava je klasika, takže velice děkuji za tenhle skvělý recept.Ocet jsem koupila jablečný,ale mouku jsem měla jen pšeničnou hladkou a žitnou celozrnou .Chlebík vyšel perfektní a opravdu se nedrolí -což je pro mě změna -pekárnu mám od vánoc :-)

  • jana
    jana |

    23. 2. 2007 06:30

    Včera jsem pekla první chléb v nové pekárně a vybrala jsem právě tentoPovedl se je výborný všem moc chutnal.Budu zkoušet další recepty od paní Dany.Moc děkuji.

  • Leona Malá
    Leona Malá |

    11. 2. 2007 12:43

    Tento chlebík peču nejčastěji a jsem vám za něj vděčná :) je opravdu super

  • Katka Altmanová
    Katka Altmanová |

    25. 1. 2007 21:27

    Šoupla jsem Vám jedničku-jako vždy. Chléb jsme měli a určitě je v top 5 našich chlebů.

  • Maruš
    Maruš |

    25. 1. 2007 19:51

    Zuzko,nemusí,dejte co máte.Jablečný ocet je takový jemnější,dávám ho i do salátů.Tento chlebík peču často a dávala jsem už i obyčejný ocet i vinný :-)) Někomu chutná to a někomu,zase tohle :-))

  • Zuzka
    Zuzka |

    25. 1. 2007 18:44

    musí být ten ocet jablečný my ho nemáme rádi a vůbec ho nekupuji

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    23. 1. 2007 13:36

    Taky moc dobrý chlebík:-)) Téměř se nedrolil, což s povděkem kvitoval můj muž:-))

  • Maruš
    Maruš |

    16. 1. 2007 10:37

    Chtěla bych ještě dodat,že těsto už ke konci hnětení se nemá lepit a má se z něho tvořit koule.

  • Maruš
    Maruš |

    13. 1. 2007 13:56

    Petro,taky jsem sbírala rady a informace,když jsem začínala.Chleba se propadne,když je mnoho droždí,nebo tekutiny.Když se mi míchá těsto,tak vždy zkusím,když se mi nezdá,přidám trochu mouky.Do pekáren se dává méně droždí,než když se těsto zadělává klasicky.Pak je rozdíl,z jaké mouky pečete.Pokud je tam dost celozrné,tak se dává malinko víc..Mělo by platit,že místo 1 lžičky sušeného droždí se dává 1/4 kostky čerstvého droždí.Chce to vyzkoušet.Většinou peču ze sušeného,z čerstvého jen občas.Taky se mi stalo,že mi těsto z pekárny uteklo ještě v průběhu kynutí,musela jsem bochník upéct v troubě.Tak Vám přeju hodně zdaru!

  • Petra
    Petra |

    11. 1. 2007 20:00

    Zdravím. Chtěla jsem se zeptat, jestli je nezbytné používat sušené kvasnice-objevují se ve všech receptech. Raději bych šla do čerstvých, ale když jsem na tento chleba použila necelou polovinu kostky čersvých, propadl se mi. Teoreticky je kostka čerstvých na 1kg mouky, stejně tak jako 1 sáček sušených. Prosím, poraďte,kolegyně. Díky. Jinak chválím tyto vášnivé diskuse,:-).

  • Jarmila Butulová
    Jarmila Butulová |

    11. 11. 2006 21:35

    Koupili jsme novou pekárnu a tento recept byl první - tedy testovací. Nádherně se chlebík povedl a chutnal - zkouším další recepty.

  • viktorka
    viktorka |

    26. 10. 2006 11:35

    Tento chleba je vazne moc dobry, doporucuji!

  • Danuše Bednářová
    Danuše Bednářová |

    11. 9. 2006 22:34

    Já používám tyto druhy mouky: hladká mouka pšeničná = světlá (někdy i polosvětlá, podle chuti); žitná = chlebová; celozrnná žitná i pšeničná = předměřická (Tesco). A když náhodou něco chybí, přijde na řadu improvizace a fantazie:-)

  • Kája
    Kája |

    11. 9. 2006 21:35

    Paní Bednářová, můžete, prosím, upřesnit ty mouky? Mohu použít žitnou chlebovou? A jakou tu celozrnnou pšeničnou? Moc děkuji za odpověď.