Bramborový karásek, pletenky - kynutý

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 200
      g vařené brambory ve slupce, vychladlé, oloupané, jemně nastrouhané
    • 500
      g hladká mouka
    • 150
      ml mléko
    • 80
      g máslo - rozpuštěné, vlažné
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 30
      g droždí
    • sůl na špičku lžičky
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks žloutek
  • Dále
    • bílek na potření
    • rozinky
    • mandle - loupané , nasekané ...
    • pečící papír

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do vlažného mléka se lžící cukru rozdrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
2
Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Přidáme nastrouhané brambory, vejce, žloutek, vlažné máslo, rum a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout.
3
Do těsta před promícháním můžeme přidat rozinky, mandle nebo kandované ovoce, ale není to vůbec nutné.
4
Po nakynutí těsto opět propracujeme a rozdělíme na polovinu. Z každé poloviny uděláme tři stejně velké díly, které vyválíme na delší prameny, ze kterých upleteme copy, které přeneseme na plech s pečícím papírem a necháme ještě krátce nakynout.
5
Po nakynutí potřeme našlehaným bílkem a dáme do předehřáté trouby péct prvních 10 minut na 190 stupňů, pak troubu ztlumíme o dvacet stupňů a dopečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
6
Po vychladnutí nakrájíme na plátky, potřeme máslem a medem a podáváme k čaji, bílé kávě... Podávat můžeme jen posypané moučkovým cukrem.
7
Místo dvou copů můžeme udělat čtyři až šest menších pletenek. Před pečením je můžeme ještě posypat ořechy nebo mandlemi.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Erika
    Erika |

    8. 2. 2017 19:36

    Je to luxusní vláčné pečivo podobné loupáčkům. Děkuji za recept.

  • Věra Blažková
    Věra Blažková |

    23. 9. 2016 13:38

    Výborné a snadné.

  • Magda
    Magda |

    7. 7. 2014 09:59

    Taky jsem zkusila ty housky a musím říct že jsou vážně skvělý a vůbec ne těžký a měla jsem jich 18

  • Dagmar Beznosková
    Dagmar Beznosková |

    4. 3. 2014 13:52

    Dělala jsem malé houstičky, které jsem sypala mákem a byly výborný. S těstem se opravdu moc dobře pracovalo a přestože jsem použila zbytek bramborů ze včerejšího oběda které byly i trochu slané, nic se nestalo. Děkuju za recept, brzy ho znova použiju.

  • Vladka
    Vladka |

    8. 2. 2014 13:52

    Mam stejny recept od babicky meho manzela jen bez rumu a s obycejnym tukem a delam z neho vsechno dokonce i loupaky. S testem se dobre pracuje a je vyborne i druhy a treti den.