Borůvkové lívanečky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      l mléko
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžíce cukr krupice
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • sůl - špetka
    • 30
      g droždí
    • 300
      g polohrubá mouka
  • Přeliv z borůvek
    • 0,5
      l borůvky cca
    • 3
      dl voda cca
    • cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový pudink
  • Dále dle chuti
    • zakysaná smetana
    • šlehačka
    • skořicový cukr
    • moučkový cukr ...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko pokojové teploty rozmícháme ve větším hrnci (míse) s cukry, solí, rumem, droždím a moukou dle potřeby. Množství mouky se může lišit, podle její kvality, takže jí dáme tolik, aby nám vzniklo hustější těsto než děláme na palačinky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme nakynout. Během kynutí ho ještě jednou nebo dvakrát dobře promícháme a vženeme tak do něj vzduch, který nám pomůže k rychlejšímu a nadýchanějším lívancům. Rum během smažení vyprchá, ale zabrání nadměrnému sání oleje.
2
Po nakynutí nandaváme naběračkou těsto, které dáme na rozpálenou pánev či lívanečník s trochou oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk, pak zalijeme borůvkovým přelivem , smetanou či šlehačkou, přidáme pár bobulí čerstvých borůvek a podáváme. Můžeme také před přelitím obalit ve skořicovém cukru...
3
Borůvky nasypeme do kastrólu, osladíme dle chuti, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Pak vše zahustíme dle požadované hustoty vanilkovým pudinkem rozmíchaným v malém množství studené vody a krátce provaříme.
4
Do lívancového těsta můžeme taktéž přidat hrnek borůvek.
5
Dají se jíst i vychladlé.

Komentáře k receptu

  • Irena
    Irena |

    2. 5. 2017 15:30

    Lívance by nebyly pro nás nic překvapujícího, protože je takhle dělám běžně, ale s tou borůvkovou omáčkou bych jim dala jedničku s vyznamenáním. Taky byly hnedka pryč málem i s vypíglovanýma talířema :))))) no a to jsem jí dělala z kanadských borůvek co nejsou z daleka tak borůvkové jako ty naše tmavě modré.