Bílý dort s překvapením

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 1 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Dýňový korpus
    • 1
      ks dýně
    • 100
      g třtinový cukr
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce javorový sirup
    • 100
      ml slunečnicový olej
    • 150
      g polohrubá mouka
    • 1
      lžička skořice - mletá
    • 1
      špetka nové koření
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • 2
      lžička prášek do pečiva
  • Bílý korpus
    • 125
      g máslo
    • 120
      g cukr krupice
    • 250
      g hladká mouka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 1
      špetka sůl
  • Krém
    • 150
      g bílá čokoláda
    • 250
      g mascarpone
    • 400
      g smetana
    • 2
      lžíce moučkový cukr
    • 200
      g vejce velikonoční čokoládová
    • jedlé květy

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Upečte v troubě doměkka a rozmixujte na hladké pyré. Cukr prošlehejte s vejcem, javorovým sirupem, olejem a 200 g dýňového pyré. Přidejte mouku, koření a prášek do pečiva a zlehka promíchejte. Těsto nalijte do formy široké 20 cm a pečte 30 minut při teplotě 170 °C. Korpus nechte vychladnout
2
Na bílý korpus ušlehejte do pěny změklé máslo s cukrem. Postupně přidejte žloutky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ten spolu s moukou smíchanou s práškem do pečiva po částech vmíchejte do máslové pěny. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, rovněž o o 20 cm, a pečte 40 minut při 170 °C. Troubu při pečení neotvírejte, aby těsto nekleslo. Korpus nechte vychladnout.

RADA: Jak poznat pravé máslo?

3
Čokoládu šlehejte ve vodní lázni a smíchejte s mascarpone. Nechte úplně vychladnout v ledničce. Smetanu vyšlehejte dotuha s moučkovým cukrem a pak postupně zašlehejte čokoládový krém.
4
Bílý korpus překrojte na tři části, dýňový na dvě. Z jedné bílé části a dvou dýňových korpusů vykrojte uprostřed kolečko o o asi 10 cm.

RADA: Jak udělat piškot na dort? Podívejte se na video!

5
Na podnos položte část celého bílého korpusu, potřete krémem a uprostřed vynechte kruh o o 10 cm. Položte vykrojený dýňový korpus a opět ho potřete, pokračujte bílým a pak opět dýňovým. Do vzniklé dutiny nasypte vajíčka a nakonec přiklopte plným bílým korpusem. Dort potřete ještě zvenčí krémem a uhlaďte. Ozdobte podle libosti. Před podáváním vychlaďte a ozdobte květy.

RADA: 5 tipů k pečení sladkého i slaného

Zařazení: Slovník pojmů
Kategorie: Dezerty Dorty FOOD

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: