Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Cibuli s česnekem zpěníme. Přidáme mleté maso, chvilku prosmažíme, přidáme špenát a nakonec přidáme vejce.... více o Mleté maso se špenátem
Kuře omyjeme,osušíme a vnitřek osolíme. Do pekáče nasypeme 1 kg soli a necháme v troubě chvilku nahřát. Kuře položíme na sůl a pečeme 1 1/2hod. V... více o Kuře na soli
Skopové a vepřové maso pomeleme najemno, hovězí pomeleme na větší kousky. Vše řádně promíchat a nechat 2 dny uležet.... více o Domácí klobásy
Maso nakrájíme na proužky, osolíme, opepříme. Omočíme v rozšlehaném vejci a potom obalíme v mouce. Vložíme do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova.... více o Kuřecí křupinky
Maso omyjeme a osušíme. Strouhanku smícháme s parmazánem a sezamovými semeny. Vejce rozšleháme. Stehna obalíme v mouce, protáhneme v rozšlehaných... více o Obalovaná kuřecí stehna
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka... více o Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Kuře omyjeme, osušíme, naporcujeme asi na 6 porcí, osolíme, opepříme. V misce rozmícháme hladkou mouku se sladkou paprikou až vznikne růžový prášek. V... více o Nejrychlejší kuře
Kuře rozdělíme na čtvrtky, osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a na horkém oleji opečeme prudce ze všech stran do zlatova a dáme stranou. Do tuku v... více o Mexické kuře III.
Mám docela rád špízy z jakého koliv masa. Ale nebaví mě všechno napichovat na jehly. Tak jsem udělal fintu. Všechno, tedy salám nebo maso, papriku,... více o Špízy zapečené
Měkký salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme celé vejce, nasekanou petržel, sůl, pepř. Vše zamícháme, směs by měla být spíše řidší.... více o Salámové karbanátky
Tresčí filé opláchneme studenou vodou, osušíme a pokapeme citrónovou šťávou. Zapékací misku vymažeme máslem. V rozpuštěném másle osmažíme mouku do... více o Treska v hořčicové omáčce
Kuřecí maso nakrájené na nudličky okořeníme a orestujeme v rozpáleném tuku. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou šunku a krátce... více o Kuřecí nudličky s nivou III.
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy... více o Uzbecký plov
Maso smícháme s uvařenou a umletou kapustou, nakrájenou slaninou, cibulí, lisovaným česnekem, solí a kořením. Podle potřeby zahustíme strouhanou... více o Kapustový nákyp II.
Na rozehřátém oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme všechno koření a kousky kuřete a smažíme zhruba 5 minut. Vlijeme kokosové... více o Kuře na kari
Do pekáče připravíme jednu papriku na proužky, 2 lžíce sterilovaného zelí, cibuli nakrájenou na nudličky, lze přidat i kousek květáku. Na zeleninu... více o Králík , zelí, - pečený
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s mísou zeleninového salátu nebo s bramborovou kaší.... více o Řízky s mandlemi
Na oleji a na rozpuštěné slanině osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, česnek a papriku. Přidáme maso pokrájené na kostky, osolíme, okořeníme,... více o Maso cibulář
Maso smícháme s vejcem, solí, česnekem a kořením, podle potřeby zahustíme strouhanou houskou. Vytvoříme koule, dáme je do vymaštěného pekáčku nebo do... více o Masové koule
Kotlety naklepeme, na okrajích a u kostí nařízneme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a na tuku opečeme z obou stran. Pak podléváme vínem a dusíme... více o Kapucínské kotlety
Mleté maso osmahneme na tuku s nakrájenou cibulí. Přidáme slaninu, sůl a muškátový květ. Narovnáme do pekáčku nebo do zapékací misky na to dáme vrstvu... více o Maso s růžičkovou kapustou
Na pánev si připravíme olej, kuřecí prsíčka osolíme a jemně okořeníme. Na pánvičce opečeme z jedné strany a na druhou kápneme šťávu z citrónu. Poté... více o Kuřecí prsíčka alá pochoutka
Králíka (libovolné maso) nakrájíme na menší nudličky a necháme alespoň přes noc v marinádě (olej, vejce, sladká paparika, sójová omáčka). Na pánvi... více o Čína z králíka
Očištěnou a odblaněnou srnčí kýtu nakrájíme přes vlákno na menší řízky, lehce naklepeme a protkneme slaninou. Plátky osolíme, opepříme, zakapeme... více o Srnčí řízky
Z kýty nakrájíme přes vlákno plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a přitiskneme na ně plátek anglické slaniny. Na másle zesklovatíme jednu nadrobno... více o Lesácký závitek
Z očištěného kančího hřbetu odsekneme křížovou kost, maso prošpikujeme slaninou a osolíme. Na oleji osmahneme kostičky cibule, přidáme divoké koření a... více o Kančí hřbet s brusinkami
Na oleji orestujeme plátky česneku. Játra nakrájíme na plátky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji s česnekem. Poté játra opepříme, zakapeme... více o Neapolská játra
Na rozehřátém másle orestujeme nakrájené žampiony a cibuli, přidáme na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata a nudličky slaniny. Osolíme, opepříme,... více o Zapečené drůbeží mňam
Do stehen vetřeme sůl, pepř a potřeme je hořčicí. Na rozehřátém oleji stehna zprdka po obou stranách opečeme. Přidáme kostičky cibule, krátce... více o Meranské králičí stehno
Maso nakrájíme na kostičky a na lžíci másla je ze všech stran opečeme. Opečené kostičky masa vyjmeme a uložíme do tepla. Na zbytku másla zesklovatíme... více o Kuřecí ragú s houbami
Řízky naklepeme a naložíme do směsi vajec, sójové omáčky, česneku, kečupu, koření a solamylu. Necháme přes noc proležet. Potom opékáme na oleji jako... více o Řízek s jogurtovou omáčkou
Z krkovice nakrájíme plátky, naklepeme je, na okrajích trochu nařízneme, osolíme a opečeme na tuku. Přidáme sekanou cibuli, prolisovaný česnek a kmín,... více o Plátky na pivu
Vykuchané, očištěné a omyté kuře rozdělíme na menší kousky, které osolíme a opepříme. Na rozhřátém sádle opečeme nakrájenou slaninu, šunku, vložíme... více o Kuře na pánvi po římsku
Vykuchané očištěné kuře omyjeme a potřeme navrch i uvnitř směsí, kterou jsme připravili z velmi jemně usekané cibule, petrželové natě, soli, pepře a... více o Ďábelské kuře
Maso nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme nasekanou cibulku, přidáme utřený česnek, ocet a citrónovou šťávu a pražíme. Po chvilce přidáme maso a... více o Vepřové kari
Maso nakrájíme na kostky a promícháme se sójovou moukou, vínem a worcesterovou omáčkou. Na oleji osmažíme nasekanou cibuli, pálivou papriku a zázvor.... více o Vepřové ze Šilangu
Očištěné kuře nakrájíme na kousky a na oleji je prudce osmažíme. Vyjmeme a na témže oleji usmažíme nasekanou cibuli dozlatova. Přidáme všechno koření... více o Kuře Malika Káfúra
Jednu cibuli a česnek umeleme a vmícháme všechno koření. Touto pastou potřeme naporcované kuře a chvíli necháme uležet. Druhou cibuli nadrobno... více o Kuřecí kari po bengálsku
Očištěné kuře naporcujeme a kůži stáhneme. Česnek, sůl a všechno koření vyjma šafrán důkladně rozetřeme a kuře tím potřeme. Porce vložíme na rozpálené... více o Kuře krále Prithvírádže
Cukr rozpustíme v octě. Nasekáme cibuli a česnek a pražíme je se zázvorem na másle asi 2-3 minuty. Mírně podlejeme a vložíme naporcované kuře.... více o Kuře na rajčatech II.
Očištěnou kančí kýtu prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme drceným jalovcem a necháme odležet. Na sádle osmahneme drobně nakrájenou... více o Kančí kýta s jalovcem
Vykostěnou kančí kýtu očistíme a osolíme. Kousky cibule a slaniny opečeme na rozehřátém oleji, přidáme kančí kýtu, kterou po všech stranách opečeme.... více o Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Očištěné maso nakrájíme na menší kousky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle dozlatova, přidáme rajčatový protlak, zasmahneme a zalijeme vodou... více o Matliarský guláš
Maso opláchneme, nakrájíme na porce, mírně naklepeme, osolíme, opepříme, zakápneme worchestrovou omáčkou a obalíme v mouce. Takto připravené plátky... více o Karpatská roštěná z jelena
Zajíce odblaníme, protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme koření,... více o Zajíc na smetaně
Papriky dobře omyjeme, odřízneme vrchní část i se stopkou a semínka vydlabeme. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a osmahneme na sádle. Mleté maso... více o Papriky plněné mletým masem
Na oleji rozehřejeme česnek s plátky cibule, přidáme na nudličky nakrájené maso a zprudka osmahneme. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, sůl, koření,... více o Těstoviny s čínskou omáčkou
Nastrouháme kokos, podlejeme ho sklenkou vody a vymačkáváme mléko. Na másle osmažíme utřený česnek, nakrájenou cibuli a zázvor. Přidáme kari koření,... více o Ryba po orientálsku
Porce kapra osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 30 minut odležet. Poté kapra zprudka opečeme po obou stranách na... více o Kapr pečený po ďábelsku
Maso nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme. Z oleje, mouky a části másla připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji... více o Vepřové medailonky s rokfórovou omáčkou