Jednohubky jsou pokrmy chystané zpravidla na slavnostní příležitosti, večírky a oslavy. Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.
Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.
Jednohubky mohou být v podobě placiček nebo v českém prostředí velmi často jako pokrájené pečivo. Českou jednohubku dělá originální především pomazánka. Těch existuje mnoho druhů. Mezi nejoblíbenější patří česnekové, nivové nebo rybičkové.
Na másle si zpěníme cibulku. Až zesklovatí přidáme k ní dvě rozšlehaná vejce ochucená solí a pepřem dle chuti. Mícháme, až se nám vejce začnou srážet,... více o Sýrová míchaná vejce
Cuketu a cibuli najemno, slaninu na kostičky, sýr nahrubo nastrouhaný, sůl, majoránku, prolisovaný česnek, vajíčka celá, polohrubou mouku, olej - vše... více o Cuketový koláč na slano
Těsto vyválíme a vykrojíme kolečka. Na košíček potřebujeme 1 celé kolečko a nahoru dáme kolečko s vykrojeným středem. Spodní kolečko propícháme a... více o Košíčky plněné krabím salátem
Maso si nakrájíme na asi 5cm dlouhé a široké kusy, naklepeme jej a z obou stran osolíme a okořeníme chilli kořením (jak kdo má rád, ale v KFC jsou... více o Twister jako z KFC
Listové těsto rozválíme a rozdělíme ho na dvě stejně velké části. Jeden plát rozprostřeme na vymazaný plech. Plát jemně propícháme vidličkou. Vedle v... více o Slaný koláč plněný sýrem, slaninou a nivou
Hrnek(od čaje) vymažeme máslem, poté rozbijeme jedno vejce a přidáme špetku soli. Dáme do mikrovlné trouby, přikryjeme umělohmotnou pokličkou a... více o Vajíčka v mikrovlnce
Těsto vytvoříme pouhým smícháním všech ingrediencí a propracováním (nejlépe to jde rukama) a to 1 - 2 dny předem (vydrží i týden). Mělo by mít... více o Honzíkovy ranečky
Do mísy nastrouháme salám, kyselou okurku a najemno nakrájenou cibuli. Potom vmícháme majolku. Na pánev dáme trochu oleje, cukr, kečup, hořčici a... více o Sloní žrádlo III
Květák jemně nasekáme. Ušleháme žloutky s mlékem a moukou, přidáme květák, sůl, strouhaný muškátový oříšek a na nudličky nakrájenou šunku. Dobře... více o Květákové placičky se šunkou
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Nakrájíme kuřecí maso na kostičky nebo plátky, nakořeníme grilovacím kořením a osmažíme na cibulce a troše oleje. Ohřejeme krátce tortilu (nejlépe v... více o Tortilly s kuřecím masem a sýrem
Na trošce oleje restujeme na drobno nakrájené, osolené a opepřené maso, ke kterému přidáme hořčici. Potom přilijeme 2 tompy (nebo lečo), kečup a... více o Srbská směs (nejen) na topinky
Množství všech ingrediencí přizpůsobte velikosti Vaší formy. Já používám koláčovou. Listové těsto rozválejte na silnější plát, kterým vyložte formu... více o Slaný koláč se šlehačkou, slaninou, cibulí a sýrem
Z uvedených ingrediencí připravíme těsto, dáme do mikroténového sáčku nebo potravinářské folie přes noc do ledničky. Vyválíme plát asi 1 cm,... více o Smažené jogurtové tyčinky na párty
Brambory oloupeme a poté je nastrouháme či rozmačkáme, přidáme 1 vajíčko, hladkou mouku a osolíme. Zpracujeme těsto, které rozválíme na 3-4 mm silnou... více o Bramborové taštičky plněné špenátem
Chléb namažeme máslem na to nastrouháme na jemno sýr, poklademe kolečky cibule, na jednu stranu kolečka okurky, na druhou stranu chleba proužky... více o Balkánské chleby
Droždí s cukrem rozmícháme ve vlahém mléce a nalijeme do mouky s rozpuštěným máslem a troškou soli a vypracujeme těsto, které necháme nejméně půl... více o Cibulový koláč - Zwiebelkuchen
Z ingrediencí připravíme těsto jako na lívance a necháme ho vykynout. Po vykynutí zamícháme a necháme znovu kynout, až po té upečeme na oleji malé,... více o Pohankové bliny
Maso nadrobno nakrájíme nebo nahrubo umeleme. Gulášovou šťávu ohřejeme a zahustíme smetanou s moukou. V případě zbylé pečeně osmažíme na troše tuku... více o Hortobáďské palačinky s masem
Tofu vymíchame s cibulí dohladka a přimíchame k rozmražené zelenině. Ochutíme solčankou a kari. Směs natřeme na plát těsta, poklademe máslo, zavineme... více o Tofu závin se zeleninou
Do vhodných sklenic střídavě vložíme nakrájená rajčata, hrušku a krevetky. Poté zalijeme směsí připravenou z jogurtu, majonézy, soli, bílého pepře. Na... více o Krevetový koktejl s křepelčím vejcem
V hrnci rozehřejeme trochu tuku. Cibuli, salám, kyselé okurky, papriku, rajčata a česnek nakrájíme na malé kostičky a vložíme do hrnce. Zalijeme... více o Cikánské topinky
Na rozpálený tuk dáme chleba a po obou stranách opečeme a dáme na talíř. Udělame volská oka a mezitím nakrájime rajče na měsíčky a papriku na hranolky... více o Obložená topinka
Na pánvi osmahneme klobásu nebo maso (nemusí být, ale dodá chuť), přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu kromě rajčat, osolíme, opepříme, zakámneme... více o Slané palačinky se zeleninovou směsí
250 g hladké mouky + kysaná smetana + sůl, zpracovat na těsto a vyválet na 1-1 1/2 cm silný plát. 50 g mouky + Palmarín zpracovat a natřít (možno i... více o Slavnostní mandlové pagáčiky
Vajíčka uvaříme natvrdo (měla by být co nejčerstvější, aby žloutek zůstal uprostřed). Vychladíme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Rozstrouháme je a... více o Plněná vejce s kaviárem
K mouce a vajíčku utřenému cukrem přidáme máslo a sůl a postupně vmícháme mák. Zpracujeme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Potom ho vyválíme a... více o Cukroví s celým mákem
Listové těsto rozválíme, potřeme kečupem, nakrájíme na plátky česnek, dáme na kečup. Nakrájíme na kousky klobásu, poklademe na listové těsto, mezi... více o Vinná klobása pod peřinou
Toasty nejdříve lehce opečeme v topinkovači (na nižší teplotu než obvykle děláme třeba k snídani, protože budeme ještě dopékat v troubě). Smícháme v... více o Rychlé ďábelské toasty
Chleby rázně a bez zábran zbavíme kůrky a upravíme tak, aby při položení na sebe dávaly tvar dortu. Každou střídku prokrojíme. Začneme plnit... více o Chlebový dort III.
Těsto vyválíme a rozdělíme na 11x11 cm. Naplníme strouhaným sýrem a uzavřeme. Posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby na 170 °C. Až uvidíme že... více o Sýrové taštičky
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do vymazaného pekáčku, položíme na... více o Zapečené palačinky se sýrem
Kdo si musí créme fraîche vyrobit podomácku, musí začít následujícím krokem den dopředu: do kelímku šlehačky přidáme 2 lžíce podmáslí, zamícháme a... více o Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč
Cibule oloupeme a nakrájíme asi na půl centimetrová kolečka, obalíme v mouce, rošlehaném a osoleném vejci a strouhance. Osmažíme na oleji a podáváme s... více o Smažená cibulová kolečka
Vše smícháme a uděláme silnější placičky na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 15 min., poté otočíme a dopečeme. Můžeme použít... více o Tvarohovo-bramborové placky
Předehřejte troubu. Prsa osolte a okořeňte chilli. Maso z obou stran krátce opečte na pánvi vytřené olejem. Zalijte sojovou omáčkou. Maso zabalte do... více o Tortily s kuřecím masem a burskou salsou
Zeleninu i se salámem nastrouháme na těsto jako na placky. Přidáme mouku a strouhanku podle toho jak je těsto řídké a zamícháme. Dále tam vmícháme... více o Zeleninový koláč II.
Mleté maso smícháme s kořením a utřeným česnekem - není na závadu i jemně posekaná cibulka - pomalu osmahneme na trošce oleje (nepřehánět, maso si... více o Pytlácká topinka
Eidam nastrouhat na jemno, přimíchat vejce, utřený česnek a šunku nebo uzené na malinké kousíčky. Toustový chleba dát na rozpálenou pánev a opéct do... více o Nejlepší tousty
Chlebu odkrojíme "pokličku" asi v jedné třetině. Částečně vydlabeme a naplníme pomazánkou, nebo vlašákem. Přiklopíme pokličnou a začneme zdobit dort.... více o Slaný dort
Krabičku salátu rozmixujeme na kaši, zamícháme do ní podle konzistence pomazánkové máslo a jogurt. Většinou nedochucuji, ale každý podle sebe. Osolí a... více o Rychlá pikantní pomazánka na jednohubky
Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto a necháme 1/2 hod. odpočinout v lednici. Pokud chci dělat sladkou variantu, rozdělím si těsto na 4... více o Šlehačkové taštičky (šátečky)
Tavený sýr vymícháme se žloutkem a kysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek, mírně osolíme, opepříme, promícháme a rozetřeme na těsto, které jsme... více o Nivovo-česnekoví slimáci
Z uvedených surovin vypracujeme měkké těsto. Raději ať je trošku vlhčí, jinak posúchy nebudou chutné. Necháme odstát půl hodiny. Potom rozdělíme na... více o Posúchy z kyselého mléka
Švestky zalejeme horkou vodou spolu s troškou slivovice (nemusí být). Po 20 minutách švestky vyjmeme a opatrně, ale pevně zabalíme do slaniny.... více o Švestička v křupavé slanině
Do mouky na vále nasekat heru a tvaroh, osolit, vypracované těsto vyválet na stéblo, potřít vejcem, posypat, nakrájet rádýlkem, péct na nevymazaném... více o Sýrové tyčinky bez sýra
Nastrouháme polotrvdý sýr, smícháme s máslem, moukou a žloutky, přidáme sůl podle chuti a budeme hníst po dobu 20 min., než získáme pružné těsto,... více o Křehké sýrové tyčinky
Listové těsto rozválíme na plát, poklademe plátky tvrdého sýra, uzeninou (moravské uzené nebo anglická slanina) a okapaným kysaným zelím. Posypeme... více o Zelný štrůdl II.
Smícháme mouku se solí, přidáme rozpuštěné máslo a studené mléko, propracujeme, necháme chvilku opočinout. Těsto rozdělíme na 12 dílů a upečeme v... více o Křehkovice
Napařenou brokolici rozmixujeme, smícháme se sojovou tatarskou omáčkou, na jemno nakrájenou cibulkou a ochutíme solčankou. Tatarku a solčanku koupime... více o Brokolicová pomazánka