Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Smith-P.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto
    • 400
      g mouka
    • 200
      ml mléko
    • 0,8
      kostka droždí
    • 1
      lžíce rostlinný olej
    • 0,5
      lžička sůl
    • máslo
  • Na náplň
    • 1
      kg cibule 1-1
    • 150
      g slanina
    • 4
      ks vejce
    • 100
      g zakysaná smetana
    • 0,5
      ks sůl
    • pepř mletý
    • muškátový oříšek
    • mletý kmín
    • 200
      g créme fraiche na domácí výrobu: 200 ml smetany ke šlehání a 2 lžíce podmáslí
    • máslo a olej na smažení/dušení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kdo si musí créme fraîche vyrobit podomácku, musí začít následujícím krokem den dopředu: do kelímku šlehačky přidáme 2 lžíce podmáslí, zamícháme a necháme stát alespoň 24 hodin na teplém místě (pokojová teplota), pak máme v kelímku již créme fraîche.
2
Droždí rozdrolíme a rozpustíme ve vlažném mléce, řádně promícháme. Do velké mísy dáme 2/3 uvedeného množství mouky, přidáme směs mléka a droždí a řádným promícháním si vyrobíme omládek, který necháme 15 minut odpočívat, mísu přitom máme přikrytou utěrkou. V mezičase můžeme začít loupat cibuli a krájet ji na kolečka, slaninu nakrájíme na kostičky. K omládku pak přidáme zbytek mouky, lžíci oleje a 1/2 lžičky soli, řádně prohněteme, opět přikryjeme a necháme kynout 15 minut. V mezičase dáme (na kousku másla a oleji) na 20 minut podusit veškerou na kolečka nakrájenou cibuli (ve velké pánvi s vysokým okrajem nebo v hrnci), občas promícháme. Na menší pánvičce zvlášť osmahneme rovněž na směsi oleje a másla dozlatova kostičky slaniny.
3
Troubu dáme předehřát na 220 °C (spodní a horní ohřev). Hluboký, hranatý plech mírně vymažeme kouskem másla a na pomoučeném vále natenko vyválíme vykynuté těsto, které vzápětí dáme na plech. Těsto by mělo po stranách mít asi 2 cm vysoké okraje. V míse řádně smícháme vajíčka, créme fraîche a zakysanou smetanu, řádně ochutíme solí a pepřem, trochou mletého kmínu a přistrouháme trošku muškátového oříšku. Poté vmícháme podušenou cibuli a osmahnutou slaninu. Tuto směs vyklopíme na těsto v plechu a rovnoměrně rozetřeme. V předehřáté troubě pak pečeme 45-60 minut uprostřed a ke konci přesuneme na vrchní drážku. Cibulový koláč je hotový až má zlatavý povrch, podáváme jej vlažný nejlépe společně se skleničkou burčáku.
4
Tento pokrm se těší velké obliby ve vinařských regionech Alsaska, Lotrinska a Německa, např. v Bádensku, poblíž Rýna a Mosely, ve Falcu a ve Frankách. Podává se zejména v burčákové sezoně, jelikož se chutě burčáku a cibulového koláče perfektně doplňují.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • marek
    marek |

    6. 6. 2015 23:00

    to jako vážně hodinu péct? :'( Trochu se vloudil šotek,co? :-D

  • mír
    mír |

    22. 4. 2015 18:37

    :-D :-D :-D

  • mír
    mír |

    22. 4. 2015 18:36

    :-D :-D :-D :-D Jelito,jelito

  • petr
    petr |

    19. 4. 2015 18:25

    ...nejlepší je kroupový český jelito.... :-D

  • Andrei
    Andrei |

    15. 7. 2013 00:41

    Yeah, that's the <a href="http://oujwqhxevca.com">tikcte,</a> sir or ma'am

  • Don
    Don |

    12. 7. 2013 08:17

    Just what the doctor orddeer, thankity you!

  • Laice
    Laice |

    7. 7. 2013 13:05

    Na recepty (navíc veřejně sdílené) se nevztahují žádná autorská práva :-D Nezlobte se, ale Vaše hloupost mě opravdu rozesmála :-D Co takle, zažalovat ty, kteří si dovolili si recept vytisknout a dát ho kamarádce??? :-D Krádež byto byla, pokud by Vám ten recept někdo ukradl z kabelky( ikdyž jak určit jeho hodnotu???), ne když ho dáte k veřejnému sdílení...Pokud si necháte otevřené dveře od bytu a někdo Vám z něj odnese věci, ani policie ani pojišťovna to nebudou považovat za krádež :))) zkuste to :-D

  • pippiva
    pippiva |

    10. 10. 2011 10:06

    ...muj kolac oproti Vasemu byl trochu "anemicky" jelikoz jsem jej delala dost pozde vecer a umirali jsme hlady, vytahla jsem jej z trouby jakmile se jevil jedly' :-D ;-)

  • Smith-P.
    Smith-P. |

    10. 10. 2011 09:56

    přidal jsem pro ilustraci vlastní fotku cibulového koláče jak vypadal naposled, když jsem jej dělal. ;-)

  • Smith-P.
    Smith-P. |

    9. 10. 2011 18:14

    Děkuji za chválu a není zač. ;-) Dělávám to v hlubokém hranatém plechu, který byl dodán s mou troubou. Těsto pak je tenčí než zde na obrázku a převážnou část koláče tvoří náplň. Dá se bez problémů jíst více dnů, lze bez problémů ohřívat. Chutná ostatně nejlépe, když je vlažný.

  • pippiva
    pippiva |

    9. 10. 2011 00:37

    Vyborny kolac! Creme fraiche jsem si musela vyrobit sama, ovsem vyrabela jsem podle jiz osvedceneho receptu 200 ml slehacky a 100g reckeho bileho jogurtu a par kapek citronove stavy (na jihu Italie podmasli nesezenu a tenhle recept na vyrobu creme fraiche jsem si kdysi nasla na it.internetu). Delala jsem polovicni davku, nevim, jak velky plech jste pouzil, ja jsem pouzila kulatou kolacovou formu 28 cm. Kolac krasne voni, namisto burcaku (ten jsem nepila ani nepamatuji :-S ) jsme si s manzelem otevreli lahvinku prosecca. Diky za recept. :-)

  • Tereza T
    Tereza T |

    16. 5. 2011 14:01

    Opraveno, díky.

  • pippiva
    pippiva |

    16. 5. 2011 13:49

    Prosim upravit zarazeni-kolac je slany.

  • Sylva Karešová
    Sylva Karešová |

    14. 11. 2008 23:56

    Adélo, když jsou to prkotiny, proč se tím zabýváte Vy? Ani nereagujete na recept, pouze na Vámi nazvané prkotiny.. zajímavé..Prkotinou nazýváte krádež a porušení autorských práv??? To je také zajímavé..Člověk aby si nechával ověřovat notářem své recepty... není to absurdní? Na co jsou zákony a autorských právech? Ano, lidé vědí, že jsou lidé, kteří nejsou čestní... ale pak by nebyl nikde publikován žádný recept atd... tohoto chcete docílit?

  • adéla A.
    adéla A. |

    14. 11. 2008 14:29

    Milá Sylvo, je to určitě nepříjemná situace, ale promiňte mi, ale s tím musíte počítat, když Váš přítel dá recept na internet, že se najde někdo, kdo ho překopíruje, či si ho jinak přivlastní. Jednoduchá rada: buď recepty nevkládejte nebo se nezabývejte takovými prkotinami. Hezký den

  • Sylva Karešová
    Sylva Karešová |

    14. 11. 2008 08:17

    Velmi dobré!Mrzí mě ovšem to, že jsou lidé, kteří mají tu drzost zkopírovat tento recept na jiný server a přivlastnit si jej! Chytrazena.cz by měla být asi žalována, neboť i redakce toho serveru se na krádeži podílí svým vyjádřením se mému příteli.. Nebylo by možná špatné, kdyby se recepty.cz ozvali zmíněnému serveru s tím, že neoprávněně zkopírovali část obsahu těchto stránek a navíc se pod to podepsali...

Abecední seznam: