Třešňový koláč z lineckého těsta

moje hodnocení: 0

4.5

hodnotilo: 2
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 10 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Redakce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 180
      g špaldová mouka hladká
    • 150
      g máslo
    • 150
      g moučkový cukr
    • 100
      g mleté mandle
    • 1
      dl smetana ke šlehání
    • 0,5
      lžička prášek do pečiva
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks citronová kůra
    • 1
      lžička skořice - mletá
    • 1
      špetka sůl
    • 3
      lžíce hnědý rum
    • 350
      g třešně
    • 250
      g zavařenina višňová nebo rybízová
    • 1
      ks žloutek na potření těsta
    • moučkový cukr na ozdobu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku prosijte práškem do pečiva a cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici a špetku soli. Pak ke směsi přilijte prošlehané žloutky a vše zpracujte. Prošlehejte metličkou smetanu s rumem, nalijte do těsta a společně promíchejte.

RADA: VIDEO, jak připravit domácí Míša řezy!

2
Máslo nakrájejte na kousky a rychle jej zpracujte s ostatními přísadami. Snažte se, aby máslo příliš nezměkl, proto musíte pracovat rychle. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu smetany. Vytvořené těsto přikryjte fólií a dejte minimálně půl hodiny odpočívat do chladničky.
3
Vychlazené těsto vyndejte z ledničky, asi 1/4 množství dejte stranou a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5 mm. Těsto přeneste do máslem vymazané formy či na plech vyložený pečícím papírem. Prsty zlehka vmáčkněte do formy a vytvarujte okraje.
4
Okraje, které přečnívají, odřízněte. Pokud by se někde těsto protrhlo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu/plech s těstem dejte na chvíli vychladit do lednice.
5
Troubu si předehřejte na 180°C . Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Při pečení se pak těsto nezvlní a nenadělají se na něm bubliny. Opatrně ho potřete zavařeninou a uhlaďte. Třešně vypeckujte, slijte z nich případnou tekutinu a poklaďte je na zavařeninu.

RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance!

6
Ze zbylého těsta vyválejte placku. Pomocí vykrajovátek utvořte různé tvary (srdíčka, kytičky, hvězdičky…) a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout, pak koláč nakrájejte a před samotným podáváním ho můžete slabě pocukrovat práškovým cukrem.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.