• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Svíčková na smetaně podle mojí maminky
Napište svůj komentář k receptu

Svíčková na smetaně podle mojí maminky

autor: ovecka17
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Svíčková na smetaně podle mojí maminky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 800
      g maso
    • špek
    • 3
      mrkev
    • 3
      petržel
    • 120
      g celer
    • sádlo
    • 1
      cibule
    • 3
      bobkový list
    • 5
      nové koření
    • sůl
    • pepř mletý
    • tymián
    • 250
      ml šlehačka
    • hladká mouka
    • ocet
    • máslo

Postup přípravy receptu

1
Maso očistíme a prošpikujeme špekem. Očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu. Na pánev dáme trochu sádla, kořenovou zeleninu, plátek nakrájeného špeku, nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, kuličky pepře. Vše začneme restovat, dokud nám zelenina nezhnědne. Maso posolíme, opepříme a špetkou tymiánu okořeníme. Vložíme maso na zeleninu a podlijeme hrnkem vody a asi 1 hodinu (pokud máme maso hovězí tak i více) dusíme. Během dušení podléváme. Poté maso vyndáme, vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme. Pak přidáme tolik horké vody, kolik chceme mít omáčky. Zalijeme šlehačkou a pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme hladkou moukou. Poté dochutíme octem nebo citronem, solí podle chuti nebo můžete i přisladit pokud to máte radši a do omáčky vložíme maso a ještě chvíli povaříme.
2
Poté servírujeme s houskovými knedlemi, brusinkami, šlehačkou a už si jen užíváme tu výbornou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelňačka mojí maminky

Zelňačka mojí maminky

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Fazolkové lusky na smetaně od mé maminky

Fazolkové lusky na smetaně od mé…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Bajulek | 6. 12. 2012 14:11

    No já si myslim, že tento recept je fajn! Nevím, proč tu nemůže být i klasika, převážně tu nic nenajdu a jsou tu jen samý ,,speciálky´´.... Jsem ráda, že jsem našla tento recept se základem na svíčkovou. Vařím svíčkovou už dlouho a to camrání se se vším možným nechápu... Bylo to jídlo chudých a rozhodně to rejpání není na místě! Recept super hodnotím za 1!

  • ilona | 20. 10. 2012 09:31

    To je otázka teda - no asi na pánev s hladkou moukou a udělej jíšku na zahuštění :-D

  • robin | 16. 8. 2011 18:19

    v tom receptu není napsáno kam se da máslo :-(

  • Mirka Kratochvílová | 5. 5. 2008 19:33

    Mám radost, že se vám svíčková povedla a že jste si pochutnali

  • Mirka Kratochvílová | 5. 5. 2008 19:32

    Mám radost, že se vám svíčková povedla a že jste si pochutnali

  • Petra Špačková | 5. 5. 2008 11:50

    V neděli jsem vařila svíčkovou dle tohoto receptu. Hovězí zadní jsem si v pátek nasolila, posypala pepřem a potřela olejem, uložila do lednice. v neděli jsem ho prošpikovala slaninou, nechala na cibulce zatáhnout. Vyndala osmahla zeleninu, přendala do pekáčku, položila maso a podlila vývarem. Dělala jsem v troubě a maso bylo za hodinu měkoučké. Zkrátím to - konečně se mi povedla uvařit dobrá svíčková - mňam. Hodnotím za 1

  • Petra Špačková | 5. 5. 2008 11:49

    V neděli jsem vařila svíčkovou dle tohoto receptu. Hovězí zadní jsem si v pátek nasolila, posypala pepřem a potřela olejem, uložila do lednice. v neděli jsem ho prošpikovala slaninou, nechala na cibulce zatáhnout. Vyndala osmahla zeleninu, přendala do pekáčku, položila maso a podlila vývarem. Dělala jsem v troubě a maso bylo za hodinu měkoučké. Zkrátím to - konečně se mi povedla uvařit dobrá svíčková - mňam. Hodnotím za 1

  • Jana Wernischova | 3. 5. 2008 23:52

    Jasně Patriku, asi jste na to kápl! Já mám sporák plynový a někdy, když celý dům vaří, peče, topí a ohřívá vodu........

  • Patrick Schmitt | 3. 5. 2008 23:30

    Teoreticky může problém spočívat i v technice, možná Vám Vaše energetická společnost dodává nekvalitní proud s kolísavým napětím, čímž kolísá i výkon trouby, třeba také jen nešťastným výběrem masa...faktorů, které mohou hrát roli je mnoho. Jinak též neopékám maso dloho, jen tak, jak právě říkáte. Kdyby se opékalo déle získalo by nepříjemnou pachuť. Vím, źe někteří dokonce i vůbec svíčkovou nedají do trouby, ale upřimně...jídlo z papiňáku je sice rychle hotové ale nikdy nemůže mít tu pravou chuť. To dlouhé pečení tomu teprve dodá to pravé aroma. Ale je to jen můj osobní názor. Jinému to z toho papiňáku zase může chutnat...

  • Jana Wernischova | 3. 5. 2008 22:40

    Patriku, já vám to věřím a moc přeju, jen bychchtěla taky! Přitom kupuju rovněž zadní hovězí, kýtu a maso před pečením opékám. Přesto čas dovaření odhaduju tak trochu orientačně a někday čeká svíčková na knedlíky, jindy začínám knedlíky dělat později. Ale možná to přece jenom bude v tom opékání - já ho moc dlouho neopékám, jen tak abyse pořádně zatáhlo a chytlo trochu barvu. Jo a taky znám lidi, co svíčkovou dusí celou dobu na sporáku, dokonce i v papiňáku a do trouby ho dají teprve když je zcela měkké, pro barvu. Nestěžují si, ale já to nikdy tak nedělala.

  • Patrick Schmitt | 3. 5. 2008 17:45

    Jak říkám...ještě se mi nestalo, že bych měl maso po dvou hodinách tuhé. Po této době jej mám vždy tak měkkoučké, že se přímo rozpadá. Nutno dodat, že kupouju vždy hovězí zádní kýtu, ne pokaždé jinýdruh masa. Možná též hraje roli to, že jej ze začatku krátce prudce opeču, což většina lidí nedělá...

  • Jana Wernischova | 3. 5. 2008 16:19

    Pod pojmem "maminčina svíčková" si představuji maso prošpikované nejen slaninou, ale i kouskem mrkve, přelité máslem a se spoustou zeleniny naložené na 2 dny v láku v chladu. A zeleninu po upečení pasírovanou ne mixovanou, omáčku zahuštěnou jen smetanou a zeleninou, naprosto bez mouky. Jenže se přiznám, že už to také kvůli úspoře času šidím a nic nenakládám, akorát po té pasírované zelenině se mi stýská - ona má opravdu ta omáčka naprosto jinou a mnohem lepší chuť než když se zelenina umixuje. Jen trochu nerozumím sdělení Patrika o tom, že maso peče vždy přesně 2 hodiny - já jsem kuchta už také celkem věkem a životem zkušená, ale přesto mám někdy maso měkké za 1,5 hodiny a jindy je po 2 hodinách ještě trochu tvrdé, když trefím na "závodní krávu". Jak je to Patriku možné?

  • František Brusák | 3. 5. 2008 03:31

    Přispěji také do mlýna.Já s kuřete dělám takovou fofr svíčkovou.Zeleninu strouhám na hrubo nic nemixuji zahušťuji velkým jogurtem a je to výborný.Kuře obírám a dávám do omáčky bez kostí.Tymián dávám nepatrně a to když dělám svíčkovou z králika (používám jen hřbet a hlavu) a řekl bych že je výborná.Jinak zeleninu do svíčkové mixuji je to prostě lahodnější. Co jsem se tady teť dověděl nebo mě to nikdy nenapadlo svíčkovou péci v troubě,vždy jsem ji jen vařil.Dík pane Patriku vyzkouším.Já v troubě dělám třeba rýži a je vynikající. Co se týká toho hotelu v Karlových Varech tak máte pravdu ale to není tím že by ten kuchař neuměl uvařit svíčkovou takovou na jakou jsme zvyklí.Víte v mezinárodních hotelech jsou určité nařízení,předpisy a receptůry se musí striktně dodržovat.Číšník který nese hostu svíčkovou tak né jen že musí mít předepsanou teplotu ale i předepsaný kalorie.Tak že ten kuchař je v tom nevině.

  • Jana Remková | 2. 5. 2008 22:27

    Pro paní Zdenku Korábovou.Ne,proč bychom měli?Věřím,že jste vynikající kuchařka a tady ten recept je opravdu výborný.Dnes jsem ho vařila v restauraci Valentino V karviné a použila jsem vaši radu s rybízovým ala brusinky a bylo málo 20 porcí.Lidé chtěli recept a já musela říct,že nemohu sloužit,jelikož recept je od mého nepřítele! (Samozřejmě jsem to nemyslela vážně!!) Děkuji za ten rybíz ale brusinky! Jana

  • Zdenka Korábová | 2. 5. 2008 21:18

    Tak, svíci z kuřete, to určitě zkusím a ta strouhaná zelenina se mi moc líbí.Kuře na smetaně nadivoko dělá často a to základ jako na paprice a přidám divoké koření a s jakoukoliv přílohou je to bašta. A když zbyde svíčková s hovězím, přímo do odmáčky přimíchám brusinkový kompot nebo i rybízový ala brusinky a sterilované žampiony ,nebo jiné houby , vyjma sušených a bramborových knedlíkem je to velmi chutné.Doufám, že mě kuchaři nerozcupují :-) A Sylvě přeji Patrika,.

  • Klára Keselyova | 2. 5. 2008 19:22

    Pripájam sa tiež ku komentáru. Je to sviečková, aku robím ja. Tiež nedávam tymian, ale skúsim.Večšinou robím z kuracieho mesa. Meso osmahnem na podusenej cibulke, ktorou nešetrím, potom pridám mrkvu, petržel, celer, všetko postrúhané na najjemnejšom struháku, pridám korenie,soľ, podlejem audusím do mekka.Šťavu, už potom nepasírujem, ani nemixujem. Máme to takto radi.

  • Sylva Karešová | 2. 5. 2008 18:41

    Musím zde říct, že svíčková, kterou dělá Patrick, je opravdu vynikající. Jednak krásně vypadá a voní, ale také skutečně výborně chutná. Kvůli masu jsem ji nikdy nikde nejedla, jelikož jím jen kuřecí a ryby, takže doma jsem "svíčkovou" měla jinou a bez masa. Tudíž něco zcela odlišného... A když jsem viděla někde svíčkovou v restauraci, tak to nikdy nebylo takové pěkné, tmavé, jako dělá právě Patrick. Patrick mi zvlášť dělá svíčkovou s kuřetem a je to super. Maso se krásně rozpadá a omáčka je opravdu krásně tmavá, nasládlá a se šlehačkou a brusinkami na citronu navíc - no balada.

  • Veronika Lindner | 2. 5. 2008 17:25

    Pani Zdenko,plne s vami souhlasim.Co clovek,to opravdu jina chut.Pani Mirko,recept je dobry.Kazdy z nas si tu svickovou asi jeste nejak upravi podle sveho,ale dulezite je,ze se z vaseho receptu da vychazet jako z podkladu pro opravdu dobrou svickovou.Rekla bych,ze rada varite,tak jestli mate jeste par dobrych receptu,budu se tesit.

  • Zdenka Korábová | 2. 5. 2008 16:55

    Díky Patriku, mluvíte mi z duše. A já zeleninu do svíčkové ještě stále pasíruju, mixovaná se mi zdá napěněná a "svíci" nedělám zase až tak často, abych si to po staročesku neužila. Je to tak, že co člověk, to různá chuť a názor. Snad nejlepší svíčkovou v hospodě jsem jedla a to opakovaně v |Praze u Rozvařilů v bufiku a vámi popisovaný roztok v je k mání poměrně často a to i v honosných restaurantech

  • Patrick Schmitt | 2. 5. 2008 16:23

    Jistě s tím tymiánem máte pravdu. Je to otázka toho, co máte ráda na talíři. Stejně tak je to se zeleninou. Po staročesku se zelenina pasírovala, já ji mixuji, protože výsledek se mi zdá být jemnější. Vím, že někteří lidé, zejména šéfkuchaři prvotřídních hotelů zeleninu vyhazují, pokud se ale ptáte mě na můj osobní názor, já bych to nikdy neudělal. Měl jsem tu čest smět ochutnat svíčkovou na smetaně šéfkuchaře hotelu Richmond v Karlových Varech (jeden z nejznámějších hotelů v ČR). Mám sice rád, když omáčka není úplně hustá, ale ta jeho omáčká byla tehdá skoro jak voda, měla strašně fádní chuť a celkově to chutnalo ještě mnohem hůř než kdejaké hotové jídlo za 45 Kč určené pro ohřev v mikrovlnce. I barva omáčky, kterou mám rád co nejtmavší, byla prakticky téměř bílá. Myslím, že pro německé a anglické turisty by to bylo možná dobré tak akorát, ale vyznávači tradiční české domácí kuchyně by byli zděšeni. Už na základě tohoto zážitku bych tu zeleninu nikdy nevyhodil...

  • Zdenka Korábová | 2. 5. 2008 15:50

    Patriku, máte pravdu v tom, že tymián do svíčkové nepatří, ale vytvoří alespoň dojem, řekněme srnčího na smetamě a to má , při dnešních cenách zvěřiny svojí váhu a ráda bych se vás zeptala na váš názor- zeleninu do svíčkové pasírovat, mixovat a nebo vyhodit, jak je to v komentáři uvedeno.

  • Jana Remková | 2. 5. 2008 14:03

    Pane Patriku,tak to už je alchymie hodna super šéfa kuchaře a věřím,že je to to pravé ořechové a ty brusinky,mňam.Já tu zeleninu také mixuji,ale můj syn je šéfkuchař v jedné restauraci v Karviné a ujistil mne,že zelenina se má cedit,že vše obsažené v ní,je již v omáčce a zbytek je odpad.Přesto to dělám klasicky,mixuji a je to moc dobré.

  • Patrick Schmitt | 2. 5. 2008 13:20

    Skoro shodný recept s tím, co tu již je. Celkem klasika. Já osobně prošpikované maso krátce opeču, výjmu a teprve pak tam opékám zeleninu (s trochou špeku). Dávám poměr celer:mrkev:petržel 2:1:1, který si přesně navážím, plus jednu střední cibuli. Myslím, že je to tak nejlepší. Nedávám tymián, peču vždy přesně 2 hodiny, maso se pak přímo krásně rozpadá, nepodlévám vodou, ale hovězím vývarem a tekutiny tam udržuji vždy jen tolik, aby se zelenina příliš nepřipalovala! To pak vede k tomu, že již nemusím později zahušťovat, čímž chuť jídla vždy trošku trpí. Rozmixovanou zeleninu smíchám s mixem šlehačky a zakysané smetany, přičemž pro trošku řídší konzistenci přidávám více šlehačky. Pro dochucení a hezčí barvu přidávám trochu karamelu, také dochucuji pár kapkami(!) citrónu, trochou cukru, slazenou sprejovou šlehačkou, vegetou a solí. Chvíli povařím, přidám nakrájene posolené plátky masa, dám na chvilku do trouby a podávám s plátkem citrónu, na něj (šlehačku a brusinky).

  • Zdenka Korábová | 2. 5. 2008 12:16

    Do svíčkové dávám i já tymián a to vtírám do masa a je opravdu výborý, dává dojem zvěřiny. Na závěr do hotové omáčky orestuji na kousku másla na kostičky nakrájenou slaninu a vmíchám a dojem divočiny je dokolaný.

  • Mirka Kratochvílová | 2. 5. 2008 10:59

    Paní Jano děkuji za pěkný komentář a doufám, že bude chutnat.

  • Jana Remková | 2. 5. 2008 10:42

    Já bych se připojila ke komentáři Kamila,Taky to tak dělám a je to opravdu super.Akorát nedávám tymián a místo šlehačky dávám smetanu,ale jinak super,určitě výborný recept a proč nezkusit změnu?Jana

  • Mirka Kratochvílová | 1. 5. 2008 20:03

    Děkuji za tip věřím, že to bude také dobré.

  • Kamil Krybus | 1. 5. 2008 14:51

    Mirko, zkus poměr mekev:petržel:celer 2:1:1, podlej vývarem z kostí, když zahustit, tak světlou máslovou jíškou, nastrouhat trochu citronové kůry a okyselit citonovou šťávou. Zbytek dobrý. Uvidíš, že to bude ještě lepší než od maminky.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody
Maso Oběd Výjimečný den Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Celer Cibule Hladká mouka Máslo Maso Mrkev Nové koření Ocet Pepř mletý Petržel Sádlo Šlehačka Špek Sůl Tymián
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Svíčková Wellington

Svíčková Wellington

Zapečená brokolice s těstovinami

Zapečená brokolice s těstovinami

Salátový prívarok II.

Salátový prívarok II.

Palačinky s tvarohem a čokoládou

Palačinky s tvarohem a čokoládou

Salát z krabích tyčinek s majonézou

Salát z krabích tyčinek s majonézou

Smažená zelenina po italsku

Smažená zelenina po italsku

Kuřecí prsa v slanině

Kuřecí prsa v slanině

Uzený losos na grilu

Uzený losos na grilu

Špenátovo-vločková polévka

Špenátovo-vločková polévka

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

110
Křupaví netopýři
Křupaví netopýři
78
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
51
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
49
Havajské kuře huli huli
Havajské kuře huli huli
41
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak…
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
AHA.cz Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Ženy.cz Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Blesk.cz Nikol Leitgeb (38): Z pařmenky vesnický balík!

Nikol Leitgeb (38): Z pařmenky vesnický balík!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer slavných sportovců

FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer slavných sportovců

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

  • Recepty.cz
  • Svíčková na smetaně podle mojí maminky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact