• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Švestkový koláč nohama nahoru
    Napište svůj komentář k receptu

    Švestkový koláč nohama nahoru

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    3.7
    hodnotilo: 20
    doba přípravy: 90 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Švestkový koláč nohama nahoru
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 200
        g máslo
      • 120
        g hnědý cukr
      • 250
        g cukr krupice
      • 1
        ks citronová kůra
      • 2
        ks vejce
      • 330
        g hladká mouka
      • 1,50
        lžička prášek do pečiva
      • 1
        špetka sůl
      • 125
        ml mléko
      • švestky

    Postup přípravy receptu

    1
    Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a rovnoměrně posypat hnědým cukrem. Na toto naskládat hodně těsně k sobě na dílky nakrájené švestky pěkně v řadách, až je pokryté celé dno.
    2
    Těsto: utřít zbývající máslo s pískovým cukrem a citronovou kůrou, přidat postupně vejce, pak přidávat střídavě mouku (do které jsme předem zamíchali prášek do pečiva a sůl) a mléko. Toto hladké těsto stěrkou rozetřeme rovnoměrně a opatrně na švestky, tak abychom švestky neposunuli. Pečeme asi 50 minut, ale zkoušejte špejlí. Nechte vychladit 10 minut, vyklopte "nohama nahoru" a nechte úplně vychladit.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Jablečný koláč nohama vzhůru

    Jablečný koláč nohama vzhůru

    Švestkový koláč

    Švestkový koláč

    Švestkový koláč V.

    Švestkový koláč V.

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Molly
      Molly | 10. 4. 2012 17:28

      Dokonalá buchta, naprosto. Vzhledná moc není, ale chuťově nepřekonatelná!

    • sarka rudlova | 9. 2. 2012 16:59

      Někde byla chyba...ten vršek byl zpočátku tvrdý, pak trochu změkl. Ale podruhé to už zkoušet nebudu, bohužel

    • Lenka H.
      Lenka H. | 19. 9. 2010 14:06

      Velmi dobrý koláč, je to zase něco trochu jiného. I druhý den stále měkký a chutný. Dělala jsem půl na půl kompotované švetky a jablka, švestkový je lepší.

    • Vilemina Vilhelmová
      Vilemina Vilhelmová | 17. 9. 2009 15:01

      hnědý cukr mají téměř všude, ale kde kupujete ten, co v něm vydrží vitamíny 50 minut pečení??? a s těmi minerálními látkami to taky není slavné, těch tam moc není ani za "syrového" stavu. možná si pletete třtinový cukr s řepným nerafinovaným cukrem, barva je skoro stejná, ale vitamíny a minerály hledejte jinde.

    • Terezie Bartusková
      Terezie Bartusková | 17. 8. 2009 13:29

      Na prvni pohled me po vyklopeni nenadchl. Svestky byly takove stlacene, navic se to melo tendenci rozjizdet. Ale nechala jsem to tak a kdyz vychladl, ztuhl, tak to byl jasny favorit odpoledne. Vsem moc chutnal. Jo a udelala jsem ho na vetsi plech nez je v pokynech, takze nebyl tak vysoky, ale to mi nevadilo, mam radsi nizsi buchty.

    • ladislava staffenová
      ladislava staffenová | 4. 8. 2008 14:48

      Včera jsem ho upekla - jen jsem použila špaldovou a kukuřičnou mouku půl na půl a dala ovocný cukr - 4 PL. Je to výborné (opravuji: Bylo :-)))).

    • Jana Remková
      Jana Remková | 4. 8. 2008 08:29

      Oprava v ALBERTU

    • Jana Remková
      Jana Remková | 4. 8. 2008 08:29

      Jen jsem chtěla podotkonout,hnědý cukr mají normálně v Alberu

    • Alena Hreusová
      Alena Hreusová | 4. 8. 2008 08:26

      Pri pečení tohto koláča som pridala viac mlieka, lebo cesto sa mi zdalo príliš husté. Vrch som ešte posypala škoricovým cukrom. Súhlasím, že koláč je vysoký na malý plech, treba použiť radšej plech klalsický. Vyklope sa veľmi dobre. Hodnotím známkou 2.

    • Markéta Slachová
      Markéta Slachová | 13. 4. 2008 20:34

      Další mňamka do sbírky. Dnes jsem upekla a místo bílé jsem dala celozrnou žitnou mouku a moc jsme si pochutnali. Nezbylo skoro nic.

    • Lenka
      Lenka | 31. 3. 2008 17:18

      Samozřejmě, že je možné použít normální krupicový cukr. Použijete-li hnědý, máte ale opravdu karamelový karamel a ve srovnání s bílým "jedem" (cukrem) máte v koláči minerální látky a vitamíny. :-)

    • Jana Remková
      Jana Remková | 24. 1. 2008 11:37

      Tak mám obrovský zážitek s tímto koláčem!Pracně jsem všechno vypracovala,mléka jsem dala malinko víc,není to na závadu a vše dala na plech dle návodu a šup s ním do trouby.No,asi po 40 minutách jsem zjistila,že moje trouba se odporoučela na věčnost a tak jsem uvažovala,co s těstem.Po dlouhé době jsem jej dala upéct k sousedce a ta přišla rovnou s prosíkem o recept.Je to opravdu moc dobré,jen příště ho rozhodně dám na větší plech,aby těsto nebylo tak vysoké.Dávám za 1 Jana

    • Barbora Polakova
      Barbora Polakova | 17. 11. 2006 22:17

      Nic moc, na mna moc hutne, robila som s jablkami urcite nebudem opakovat.

    • Dana
      Dana | 29. 9. 2006 23:12

      A není možné použít normální krupicový cukr?

    • Jaromíra
      Jaromíra | 12. 9. 2006 06:57

      Koláč je výborný, pekla jsem několikrát. Švestky vypadají a chutnají jakoby byly nejdříve podušené. Vyzkouším i s jablky.

    • Anonym
      Anonym | 12. 8. 2006 17:25

      Určitě ho mají v hypermarketech a v prodejnách zdravé výživy. Může být i pod názvem tmavý (přírodní) třtinový cukr.

    • iriska
      iriska | 12. 8. 2006 11:07

      Hnědý cukr se dá sehnat v prodejně se zdravou výživou a kilo stojí asi kolem 50 Kč, nebo pokud má někdo známé v cukrovaru, tak tam odtud se dá taky sehnat a je podstatně levnější :-)

    • Dana Danová
      Dana Danová | 12. 8. 2006 09:47

      Mám dotaz, kde seženu hnědý cukr, znám jenom krupici,krystal a moučku

    • Marcela Vrabcová
      Marcela Vrabcová | 14. 9. 2005 00:11

      Bala jsem se, ale vyklopilo se to v pohode. :-) Kolac vyborny,moc pekne vypada, jen ho priste nebudu delat do tak maleho plechu. Mam ho asi 5 cm vysoky, takze na vetsim plechu bude ta davka akorat.

    • Jana Han
      Jana Han | 9. 9. 2005 19:29

      Berco, nebojte se, vyklopit jde dobre je to vyzkousene, jen ho nechte tech 10 minut zchladnout.

    • Berča
      Berča | 9. 9. 2005 09:18

      Mám jen malý dotaz, jde to opravdu dobře vyklopit? Ráda bych ho zkusila, ale trochu se bojím výsledku.

    • Jana Han
      Jana Han | 8. 9. 2005 14:58

      Teda zensky, nevychazim z udivu nad vasimi napady - ale co ty kalorie navic. Ten kolac je vyborny uz jen tak sam o sobe. Kdyz jsou doma hodni pridam jim k tomu kopecek vanilkove zmrzliny. jo a delam to take i broskvemi a merunkami a take s kompotovanym ananasem nakrajenym na kolecka a do kazde dirky davam kompotovou tresni a k tomu ten napad se slehackou a pilinkami z cokolady. Ach jo, asi se budu jen zavistive divat, az se to bude konzumovat.

    • Jana z VM
      Jana z VM | 8. 9. 2005 13:28

      Tak tady se předvádí jedna dobrota za druhou.... Ten máslový krém posypaný ořechy... Je možné zkusit i hustští puding a nahoru šlehačku, pěkně tuhou, pocákanou čokoládou... to už jsou ale gurmánské hody!!

    • Johanka K
      Johanka K | 8. 9. 2005 12:41

      Tiež ho robievam v "jablkovom podaní", u nás sa volá: "obrátený".Akurát jablká nedávam na polovičky, ale postrúhané zmiešam s asi 1pol. lyžicou sypkého vanilkového pudingu a peičm ho na celofánovej fólii. Keď ho preklopím, polievam ho čokoládovou polevou. Už mám vyskúšané aj po vychladnutí dať na jablká maslový krém a posypať sekanými orechmi.Tiež to chutí výborne, hlavne vychladené.

    • Eva Pavlickova
      Eva Pavlickova | 8. 9. 2005 10:08

      Tento koláč je veľmi dobrý, robievam ho z jabĺčok, tak ,že polovičky očistených jabĺk bez jaderníka dám namiesto sliviek. Je vynikajúci.Môže sa dať na ovocie aj normálne trené cesto-mramorové alebo piškótové

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
    Moučníky Koláče Svačina Pečení Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Hladká mouka Hnědý cukr Máslo Mléko Prášek do pečiva Sůl Švestky Vejce
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Ovocný koláč III.

    Ovocný koláč III.

    Brokolicová polévka s vločkami

    Brokolicová polévka s vločkami

    Lovecké řízky

    Lovecké řízky

    Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami

    Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami

    Vepřová játra obalovaná

    Vepřová játra obalovaná

    Bramborové špalíčky

    Bramborové špalíčky

    Grilovaný květák (brokolice)

    Grilovaný květák (brokolice)

    Kokosové sušenky

    Kokosové sušenky

    Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám

    Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co…

    Doporučujeme

    30 minut
    Čočková polévka s pórkem

    Čočková polévka s pórkem

    30 minut
    Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

    Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

    30 minut
    Toskánská polévka

    Toskánská polévka

    20 minut
    Banánové lívance s kokosem a mákem

    Banánové lívance s kokosem a mákem

    20 minut
    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    20 minut
    Panna cotta s granátovým jablkem

    Panna cotta s granátovým jablkem

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    Poslední sledované recepty

    32
    Pizza těsto z pizzerie
    Pizza těsto z pizzerie
    29
    Bramboráky
    Bramboráky
    29
    Palačinky
    Palačinky
    25
    Tvarohová bábovka
    Tvarohová bábovka
    25
    Míša řezy
    Míša řezy

    Zajímavé články

    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro piškotový, opilý, zmrzlinový a další
    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro…
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová, Štíbrová a další celebrity!
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová…
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů vám pomůže rozhodnout, co vařit
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů…
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle trend musíte zkusit!
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle…
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný sýra si zamilují i děti!
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný…

    Sledujte nás

    AHA.cz Děs Děrgela z Ordinace: Místo líbánek peklo, stálo to šílené peníze

    Děs Děrgela z Ordinace: Místo líbánek peklo, stálo to šílené peníze

    AHA.cz Tamara a Tomáš Klusovi: KONEC jedné etapy!

    Tamara a Tomáš Klusovi: KONEC jedné etapy!

    AHA.cz Deník Aha! 6.3.2021

    Deník Aha! 6.3.2021

    Dáma.cz Bolek Polívka: Chtěl studovat biologii, málem emigroval, stále je v pubertě

    Bolek Polívka: Chtěl studovat biologii, málem emigroval, stále je v pubertě

    Dáma.cz Jaký pes se k vám hodí podle znamení? K Býkům buldok, k Rakům jezevčík

    Jaký pes se k vám hodí podle znamení? K Býkům buldok, k Rakům jezevčík

    Ženy.cz Nejen pletené vesty jsou módní hit. Nosit se budou i tyhle!

    Nejen pletené vesty jsou módní hit. Nosit se budou i tyhle!

    Maminka.cz Rodičovská dovolená 2021: Vše, co o ní potřebujete vědět

    Rodičovská dovolená 2021: Vše, co o ní potřebujete vědět

    Reflex.cz Stále přežívá názor, že žena nemá k dirigentské profesi tělesnou konstituci, říká Nikol Kraft

    Stále přežívá názor, že žena nemá k dirigentské profesi tělesnou konstituci, říká Nikol Kraft

    E15.cz Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Abecedazahrady Odrůdy brambor 2021: Jakou vybrat sadbu?

    Odrůdy brambor 2021: Jakou vybrat sadbu?

    Další doporučené recepty:

    Švestkový koláč II.
    Švestkový koláč II.
    Švestkový koláč III.
    Švestkový koláč III.
    Švestkový koláč kynutý
    Švestkový koláč kynutý
    Švestkový koláč s cuketou
    Švestkový koláč s cuketou
    Švestkový koláč s drobenkou
    Švestkový koláč s drobenkou
    Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
    Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
    • Recepty.cz
    • Švestkový koláč nohama nahoru
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí