Švestkový koláč kynutý

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 34
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 65
      g cukr
    • 1
      špetka sůl
    • 250
      ml mléko
    • 125
      g máslo
    • 1
      ks droždí (Kostka)
    • 2
      kg švestky
    • 1
      lžíce cukr krystal (Na posypání)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hladkou mouku, cukr a sůl promícháme. Mléko ohřejeme. Droždí rozdrobíme v mléce a spolu s rozpuštěným máslem přidáme k mouce. Hnětačem všechny přísady zpracujeme na hladké těsto. Zakryjeme ho a na teplém místě necháme zhruba 30 minut kynout. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme ho na plechu vyloženém pečícím papírem. Navrch položíme švestky a lehce je do těsta zamáčkneme. Potom koláč necháme ještě kynout asi 30 minut. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) 35-40 minut. Upečený koláč posypeme krystalovým cukrem a podáváme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Mar999
    Mar999 |

    11. 7. 2017 16:28

    Výborný koláč.

  • Dana
    Dana |

    23. 8. 2015 18:02

    kostka droždí váží 42 gr

  • Dana
    Dana |

    23. 8. 2015 18:01

    kostka droždí váží 42 gr

  • Lenka
    Lenka |

    20. 6. 2015 20:55

    Těsto je velmi chutné, není suché, vláčné, dobře se s ním pracuje,nelepí se.Použila jsem 1 balíček sušeného droždí. Jinak jsem poměry neupravovala,přesně odvážila.Nejsem v kynutých těstech začátečnice.Tohle jsem vyzkoušela 2x a nebudu uz péct jinak.

  • Katka
    Katka |

    13. 5. 2015 11:32

    super recept. Upekla jsem s boruvkama a luxusni :-* S testem se pekne pracuje, nelepi a po upeceni je velice chutne a mekke

  • Dana
    Dana |

    21. 2. 2015 10:52

    :-) PŘED HODINOU JSEM DOPEKLA KOLÁČ,JE FAKT DOBRÝ. TROŠICKU JSEM HO UPRAVILA DALA JSEM TAM JEDNO VEJCE A DROBENKU. DĚLALA JSEM HO ZE ZAMRAZENÝCH ŠVESTEK A PŘÍŠTĚ ZKUSÍM Z MĚRUNĚK. DOPORUČUJI MNAM. :-)

  • dana
    dana |

    21. 2. 2015 10:44

    :-) :-)

  • Dana
    Dana |

    21. 2. 2015 10:43

    :-)

  • Augulupus
    Augulupus |

    15. 2. 2015 23:00

    Juuu, to je takovejch dobrot. Mnam, mnam.

  • Augulupus
    Augulupus |

    15. 2. 2015 22:58

    Ja nevim, jsem ji nikdy nevazil. :-D

  • olretass
    olretass |

    14. 1. 2015 14:21

    kolik vází u vás kostka drozdí?dekuji za odpoved. :-\ :-\

  • markéta
    markéta |

    1. 12. 2014 12:18

    Těsto bylo super. Vůbec se nelepilo. Použila jsem sušené droždí. Navrch dala tvaroh a jablka. Moc jsme si pochutnali. :-) :-)

  • Lucka
    Lucka |

    11. 8. 2014 08:37

    Zkoušela jsem se světlýma blumama a byl vynikající, navrch přišla drobenka ;-)

  • Jana
    Jana |

    5. 8. 2014 06:54

    u nás váží čerstvé droždí 42 g, prášek do pečiva nevím :-(

  • Jana
    Jana |

    5. 8. 2014 06:53

    Milé dámy (a milí pánové), recept jsem zkoušela o víkendu. Nakonec jsem ho udělala na dva plechy, zdálo se mi, že je toho těsta na jeden plech nějak moc a já zase nemám ráda silné těsto :-) Přidala jsem tam ještě jeden domácí žloutek na barvičku. Musím říct, že koláč byl LUXUSNÍ!!! Těsto se nádherně zadělávalo, krásně kynulo, na vále se mi s ním fakt perfektně pracovalo bez nutnosti dalšího podsypání moukou. Pekla jsem na horkovzduch na 150° cca 45 minutek a bylo to tak akorát. Koláč jsem bohatě obložila švestkami, zasypala cukrem, jeden plech ještě mákem a druhý žmolenkou. Vzhledem k tomu, že toho bylo pro dva lidi moc, obšťastnila jsem rodinu a kolegy v práci. Všichni si jen chrochtali a mamka chce recept :-)

  • alik3
    alik3 |

    2. 7. 2014 08:49

    Kynuté těsto moc nedělám, protože se mi to nikdy moc nezdařilo. Ale od teď už budu dělat častěji. Koláč se vydařil výtečně, dělala jsem s borůvkama a navrch kokosovou žmolenku. Těsta je opravdu hodně a to nemám žádné malé plechy. Příště to udělám na dva.

  • Dana
    Dana |

    23. 8. 2013 14:04

    Vyborne, jen mi to trochu vic na plechu vyteklo, ale vzala jsem mensi plech a dal hodne svestek. Je opravdu vyborny :-P

  • Dana
    Dana |

    23. 8. 2013 14:04

    Vyborne, jen mi to trochu vic na plechu vyteklo, ale vzala jsem mensi plech a dal hodne svestek. Je opravdu vyborny :-P

  • Alena
    Alena |

    6. 8. 2013 09:32

    Vše mám připraveno,jdu ho vyzkoušet,díky ;-)

  • Eva
    Eva |

    1. 8. 2013 11:22

    Výborné! 8-) Dělám z polovičního množství těsta - je parádní jak na zpracování, tak i chuťově. Pod švestky dávám 2 tvarohy s vajíčkem a skořicí a samozřejmě drobenku! :-)

  • Ivča
    Ivča |

    21. 4. 2013 14:48

    Uvidíme co z toho vznikne, ale zatím to vypadá dobře :) . Těsto je hezky vláčné. Jen neměli švestky, tak jsme koupili mraženou lesní směs :-D . Pak dám vědět jak chutnalo :-P

  • tonik
    tonik |

    5. 3. 2013 12:45

    Kostka drořdí váží 42 gramů. :-)

  • olga-ninni henningwall
    olga-ninni henningwall |

    30. 1. 2013 17:24

    :-) tak ten musím zkusit upéct,jen nevím :-\ kolik vází u vás kostkka drozdí :-\ u nás ve Svédsku vází 50g,a kolik vází sácek prásku do peci´va???babo rad :-\ dík za radu! ;-)

  • Hana Dajdová
    Hana Dajdová |

    12. 9. 2012 09:26

    vcera jsem upekla a je vynikajici, pritel se oblizoval az za usima

  • Markéta
    Markéta |

    11. 9. 2012 10:26

    právě ho jdu vyzkoušet..uvidíme ;-)

  • Alexxa
    Alexxa |

    22. 8. 2011 12:56

    vynikající :-*

  • Jana Eliášková
    Jana Eliášková |

    8. 5. 2010 14:31

    Vyzkoušela jsem tento recept a musím říct,že těsto je úžasné...byla jsem líná těsto hníst,tak jsem vše dala do domácí pekárny a takhle krásný těsto,které skvěle vykynulo,vůbec se nelepilo, jsem už dlouho neměla...chuťově zatím nevím,neb je stále v troubě :)

  • Sarka Havlikova
    Sarka Havlikova |

    15. 10. 2009 17:20

    porad jsem mela strach, ze mam malo svestek, tak jsem radeji taky udelala z poloviny davek. nakonec byly svestky opravdu huste a testo az prilis tenke... priste uz se snad nebudu tolik bat, lepsi by rozhodne bylo tlustsi testo pod hustou vrstvou ovoce. davam presto za 1 :-)pozila jsem navrch zmolenku a druzdi bylo z pytliku

  • Vierka Jakubová
    Vierka Jakubová |

    24. 8. 2009 19:38

    taky nám chutnal dávam za jedna... dokonca i kolegové od přítele si domluvili jednu davku :o) a přinesli domácí švestky :oD

  • vilda babič
    vilda babič |

    14. 8. 2008 10:17

    dělala jsem již 2x a vždy byl vynikající a měl doma velký úspěch ,děkuji za recept ! Dávám nahoru drobenku, Babičová

  • Lucie Kadera
    Lucie Kadera |

    22. 7. 2008 18:34

    Naprosto skvely recept, testo je vlacne a nadychane vubec se nelepi. Delala jsem male kolacky s boruvkami, svestkami a merunkami, posypala drobenkou a bylo to vynikajici.A vejce tam podle me vubec nechybi.

  • Marketa
    Marketa |

    27. 4. 2007 19:04

    Zloutky tam urcite nechybi, kolac je moc dobry a rekla bych, ze vydrzi dele vlacny a je nadychanejsi nez s nimi.

  • Alča
    Alča |

    11. 10. 2006 16:43

    Tento koláč jsem vyzkoušela také a je opravdu vynikající.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    3. 10. 2006 12:25

    Určitě musí být dobrý....ale mně v kynutém těstě chybí žloutky, bez nich to není ono - jak pro chuť, tak i pro oko !!

  • Jana
    Jana |

    3. 10. 2006 11:38

    Zdravím, tento koláč je fakt výborný a k tomu jednoduchý. Dělala jsem ho z 1/2 dávky na malý plech a navíc jsem ho posypala drobenkou: 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, 1/2 Hery. Vřele doporučuji.

  • Katka
    Katka |

    4. 10. 2004 01:46

    Je vyborny,vrele doporucuji!

  • Ála
    Ála |

    20. 9. 2004 09:13

    Vyzkoušela jsem tento recept, akorát jsem místo kostky čerstvého droždí použila sáček droždí sušeného a koláč jsem ještě před pečením posypala žmolenkou. Je skutečně výtečný a nadýchaný. Vřele dopdručuji!