• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Švestková povidla
Napište svůj komentář k receptu

Švestková povidla

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 65
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
4fotografie
Nahrát fotku
 

Švestková povidla mají široké využití. Nejčastěji najdou uplatnění při přípravě buchet nebo jiných moučníků, zrovna tak si z nich ale můžete připravit třeba vynikající omáčku k masu.

Suroviny

1 porce
    • 2
      dl ocet
    • 2,50
      kg švestky
    • 0,50
      kg cukr

Postup přípravy receptu

1
Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 2,5-3 hodiny. Záleží na tom, jak hustá povidla chceme. Nejdříve uvedeme do varu a potom vaříme při mírném ohni. Nejdůležitější na tomto receptu je to, že se švestková hmota nesmí míchat!!

RADA: 6 lahodných koláčů z ovoce nejen ze zahrádky

2
Doporučovala bych švestky před naložením umlít na masovém strojku. Ještě horké dávám do připravených zavařovacích sklenic, uzavřu víčkem, obrátím sklenici dnem vzhůru a nechám tak do vychladnutí. Jsou-li povidla v okamžiku potřeby tužší, ředím je rumem - dle potřeby. Věřím, že můj recept vyzkoušíte a oceníte jeho jednoduchost.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

Švestkový crumble

Švestkový crumble

Čočkový salát se švestkami

Čočkový salát se švestkami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pan Kaplan | 31. 8. 2016 17:39

    Hmm to je dobré http://www.recepty.cz/recept/svestkova-povidla-10015#

  • Šárka | 31. 8. 2016 07:59

    Dělala jsem podle receptu a povidla jsou vynikající, ale musí se to vařit v hrnci s hrubým dnem., vv obyčejném hrnci se to samozřejmě přípálí. :-)

  • Rene | 19. 8. 2016 19:52

    Delal jsem podle receptu a hrnec sel do popelnice

  • Václav Holič. | 14. 8. 2016 22:35

    Podle mě tenhle recept někdo opisuje, aniž by ta povidla kdy dělal. Důvodu nerozumím. Do žádných povidel ani marmelád se nemá dávat cukr hned na začátku, pokud se delší dobu vaří. Cukr při zahušťování zkaramelizuje a všechno po něm chytne typický "šmak", který ruší původní chuť. Pokud se rovnou nepřipálí. A 8 dl octa na 10 kg švestek, skoro litr, to je opravdu absurdní. Pokud nechceme povidla podávat k buřtům s cibulí. Mlít švestky je, podle mě, zbytečné patlání, rozvaří se. Dotáhnout se to dá tyčovým mixerem. Míchat se, samozřejmě, musí. Nejlépe pod poodklopenou pokličkou, aby to neprskalo do širokého okolí. Je lépe, když jsou houstnoucí povidla v tenčí vrstvě, jinak bubliny, prodírající se silnou vrstvou hmoty, na povrchu doslova explodují a vymalují celou kuchyni. Nejvíc to prská při míchání. A pálí to.

  • Janina | 6. 8. 2016 12:37

    Dobrý den, letos jsem podruhé vyzkoušela, super recept!!! Dělala jsem podle receptu, takže i ocet a vůbec není cítit, protože je na změknutí těch šlupek a dužiny. Letos jsem vařila 4 h a trochu jsem na závěr doslazovala a přidala kapku rumu... Vůbec jsem hrnec neměla připálený. Míchala jsem jen když jsem přidala cukr a rum... Vynikající ;-) Přidávám do kuchařky a moc děkuji <:-)

  • honza | 30. 9. 2015 14:28

    dobrý den, tak jsem zkusil, ale připálil... i když jsem to přelil do jiného a docukroval, už to má tu připálenou pachuť, škoda. Druhá várka už OK, ale stejně jako marmeládu, tak i povidla jsem míchal, pomalu a občas. Ocet jsem potom vynechal úplně. To dlouhé vaření a nemíchání snad jen na elektrickém sporáku na minimální teplotu. na plynovém ani nejmenší plamen nezabránil připálení - nerez hrnec.

  • Helena | 12. 9. 2015 22:52

    dobrý večer dělám povidla poprvé a zatím vypadají moc dobře nedával jsem ocet a vařila jsem je v klasickém smaltovaném hrnci - bez připálení.

  • Helena | 12. 9. 2015 14:47

    Dobrý den, chci se zeptat, zda mám přidat ocet vinný nebo lihový? Děkuji, Helena

  • Zdenda | 11. 9. 2014 20:36

    Tož začal sem robit počítám že dnes se do postele nedostanu :-D Jinak ocet působí jako konzervat tudíž je třeba ho dát dle receptu nedávat míň

  • Jarka | 31. 8. 2014 08:54

    Zdravím. Tato povidla dělám již několik let. Vařím je na sporáku v nerezovém hrnci a nikdy se nepřipálila ani nepřichytla, ale nesmíte doopravdy míchat. Jakmile začnete, již musíte míchat do úplného uvaření - zhoustnutí. Já je nemelu, vařím přibližně 5 hodin, aby byla hustá. Rozmixuji tyčovým mixerem. Dám znovu na sporák a za stálého míchání odpařím vodu. Horké naplním do sklenic. Octu dávám pouze 1dcl. Používá se na rozložení slupek. Nemíchání je důležité, aby povidla při vaření "neprskala" a nepřipalovala se.

  • Iva | 4. 8. 2014 08:52

    Zdravím, musím podotknout, že jsem povidla dělala také a hned z dvojité dávky. Jsou výborné a hrnec se mi připálil lehce jen jeden, myslím, že záleží na tom jaké nádobí používáte, teflon a nerez se nepřipálily vůbec, obyč hrnec trochu ano, ale žádná tragédie to nebyla, stačí do něj nasypat prášek na praní a chvíli nechat vařit a za chvíli je hrnec jako nový ;-)

  • Lenka | 29. 9. 2013 13:11

    Tak jsme dneska s mamkou zkoušely Váš recept na povidla... bohužel musím konstatovat, že se míchat asi opravdu musí... máme v háji dva hrnce, protože střed se vždy připekl tak, že s tím jaksi asi nehnem a budem muset hrnce vyhodit nebo týden v kuse drhnout... to že se povidla nemají míchat jsem viděla i u jiných receptů, takže to asi novinka není, ale spíš by mě zajímal význam toho "nemíchání"...

  • Thea | 13. 9. 2013 12:24

    Nějak jsem se nepodívala na recept předem, takže mám švestkový "rozvar" z vypeckovaných půlek... Předpokládám, že na ocet už je asi pozdě, nicméně by mě zajímal jeho význam - rychleji změknou? nebo dodá nějakou extra chuť? Zkusím do toho šoupnout cukr a uvidím co z toho vznikne :-[

  • Evka | 19. 8. 2013 17:06

    Začínám se zavařováním ovoce první rok. Jsem mladá žába =D Takže uvidím jak to dopadne... =) Dala jsem i ten ocet o kterém tu píšete, že ne... Mě to chutná i nesvařené. Jen jsem se nedočetla, jestli nechat odležet v lednici, chladu špajzu a nebo při pokojové teplotě =(

  • lada | 12. 9. 2012 21:06

    fakt, to pak vyjde sklenička na stovku, zvlášť když se vaří na elektrice. Ale letos se mi nepovedla, koupila jsem nějaké divné švestky - na zahradě se neurodilo - a je to mdlé a bez chuti.

  • pavla | 26. 8. 2012 22:46

    hrůza když vidím ty hodiny vaření,já je dnes udělala podle receptu z internetu péct v troubě celkem 55minut cukr,ocet,skořice,rum,hřebíček nejenže jsou vynikající ,ale husté až jsem koukala..díky díky :-))

  • Jana T. | 25. 8. 2009 20:26

    Povidla dělám skoro stejně, jenom nedávám ocet!!! Po zhoustnutí (vařím 3-4 hodiny) je rozšlehám metlou a horké plním do sklenic. Doba vaření se řídí množstvím, teplotou a švestkama. Pokud jsou hodně zralé a mají míň vody stačí kratší doba. Už to odhadnu a pokud by se stalo, že je rozšlehám moc brzo, dovařím je do zhoustnutí klasicky. Chuťově se vyrovnají těm babičkovským - musí se uvařit hodně do husta, nakonec pořádně rozmíchat a nedávat ocet!

  • Jean Deary | 25. 8. 2009 11:49

    Jano z VM - děkuji za návod, jak na švestková povidla. Dělám švestková povidla poprvé v životě, zatím na zkoušku z 1,5 kg blum. Včera večer jsem je vařila asi 3 hodiny, dnes ráno asi 4 hodiny, už houstnout a jsou VY-NI-KA-JÍ-CÍ. Počítám, že je ještě večer při žehlení povařím asi 2 hoďky a bude to stačit a pak šup s nima do sklenic. Ještě jednou moc děkuji, není nad zkušenosti našich chytrých babiček :-)))

  • eva,eva | 4. 8. 2007 22:21

    Pokud je budete vařit 2,5-3 hodiny, tak určitě nebudou tuhá. Je třeba je vařit 4-5 hodin.

  • Petra Bukovská | 1. 8. 2007 21:52

    Klasická povidla se jěště vaří. Moje tchýně na to má speciální kotel na až 80 kg nevypeckovaných švestek. Švestky se po rozvaření pasírují přes kameninové síto. A vaří se několik hodin do zhoustnutí za stálého míchání, až je jich třetinové množství z původního. Je třeba obrovské chuti a alespoň dvou lidí na míchání. Povidla nejsou tak sladká jako průmyslová, ale jsou přírodní!!!

  • marysa | 1. 8. 2007 21:11

    Takhle jsem dělávala povidla taky(protože jsem v jádru líná), ale pak jsem od babičky dostala sklenici normálně vařených a od té doby je dělám přesně jako Jana. Ano, tyhle povidla jsou jednoduchá a rychlá, ale chuťově naprosto nesrovnatelná.

  • Lenka černá | 1. 8. 2007 15:09

    dělala jsem tyto povidla loni a letos do nich jdu znova. Jsou výborná !!!!!!!!!! každej z rodiny odemě dostal skleničku a všicni jsou samá chvála

  • Hanka Hofhanslová | 3. 10. 2006 19:09

    Jdu do toho tak mi držte palce.Už mám vypeckované švestky.Zítra se ozvu jak to dopadlo!

  • Jana z VM | 21. 9. 2006 12:46

    Slyšela jsem také o tomto receptu schválu, ale já konzervativně dodržuju starý postup, t.j. švestky vypeckujeme, pomeleme a ve velkém hrnci vařím postupně skoro týden - stačí vždy třeba jenom pár hodin odpoledne a navečer a potom naplním do sklenic, zadělám je - není potřeba upevňovat, ještě je strčím do teplé trouby na plechu na dece na pár hodin a skladuju v komoře i několik let. Nikdy se povidla nezkazí, jsou výborná.

  • Karolína | 13. 9. 2006 18:05

    Zdavím, tento recept mám od babičky a zavařuji podle něj každý rok a musím říct, že se povidla opravdu nepřipalují, ale také musím dodat, že moje tchýně v nich ten OCET cítí

  • Věra | 12. 9. 2006 13:00

    Jitko dělala jsem domácí švestkovou marmeládu, je jednoduchá a rychlá také z těchto stránek.

  • Jitka | 12. 9. 2006 12:38

    Díky za názory.

  • Hana Malá | 12. 9. 2006 12:22

    Dělám povidla ze 4 kg švestek,rozemelu, přidám 1,25 dcl octa a 0,2-0,5 kg cukru. vše nechám do druhého dne a potom 4 hod.peču v remosce bez jakéhokoliv míchání.Potom plním do sklenic.Švestky se nikdy nepřipálí a povidla vydrží několik let.

  • Zdena z JM | 12. 9. 2006 11:11

    Pravá povidla se dělají jen ze švestek,bez cukru a bez octa.Ani se nemusí zavařovat, ani zavíčkovávat.Vaří se několik hodin,takže potom obsahují tolik cukru,že ten je vlastně konzervuje.Ale je to příliš zdlouhavé a dnes se to snad už tak ani nedělá.

  • Šárka Tkáčová | 12. 9. 2006 11:04

    Jitko,já jsem kdysi dávno zkusila podobný recept povidel s octem,ale povidla nebyly dobré a ocet byl cítit hodně.Nedá se to srovnat s klasickými povidly.Tak jen jeden názor.

  • Jitka | 12. 9. 2006 09:30

    Nikdy jsem povidla nedělala, takže je můj dotaz možná hloupý. Není toho octa moc a není v povidlech moc cítit? A jak je možné, že se švestky nepřipálí?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Zavařování & nakládání Džemy a marmelády Jahodová
Moučníky Snídaně Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Vaření Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Ocet Švestky

Domácí zdravé müsli

Podělte se s přáteli o recept

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní fazolky

Pikantní fazolky

Alláhova směs

Alláhova směs

Výživný chléb pro domácí pekárnu

Výživný chléb pro domácí pekárnu

Ořechová bábovka - ideální na beránka

Ořechová bábovka - ideální na beránka

Jablečný koláč s ořechy

Jablečný koláč s ořechy

Krkovička na celeru

Krkovička na celeru

Špecle s fazolkami

Špecle s fazolkami

Banánová roláda s pudinkovým krémem

Banánová roláda s pudinkovým krémem

Zapečené mačkané brambory

Zapečené mačkané brambory

Doporučujeme

5 minut
Bylinkovo-octová marináda

Bylinkovo-octová marináda

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

40 minut
Cuketové muffiny

Cuketové muffiny

60 minut
Vídeňský řízek se smetanovou kaší

Vídeňský řízek se smetanovou kaší

20 minut
Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

90 minut
Tvarohová zmrzlina s ostružinami

Tvarohová zmrzlina s ostružinami

30 minut
Losos v sezamu s nudlemi

Losos v sezamu s nudlemi

15 minut
Hummus z červené řepy

Hummus z červené řepy

Bazar
Švestkové dvojdílné plesové, šaty s kamínky V.36 Švestkové dvojdílné plesové, šaty s kamínky V.36 Více info
Vonný vosk WoodWick Koňak z černých švestek, 22.7g Vonný vosk WoodWick Koňak z černých švestek, 22.7g Více info
Tělový sprej s vůní švestky a nektarinky Tělový sprej s vůní švestky a nektarinky Více info
ŠVESTKOVÁ DLOUHÁ TUNIKA TOP EDC - vel.S/36 ŠVESTKOVÁ DLOUHÁ TUNIKA TOP EDC - vel.S/36 Více info

Domácí zdravé müsli

Poslední sledované recepty

122
Červená řepa s žervé a rakouským špekem
Červená řepa s žervé a…
108
Tvarohová zmrzlina Míša
Tvarohová zmrzlina Míša
95
Červená řepa s pekany v karamelu
Červená řepa s pekany v…
76
Červená řepa se zelím
Červená řepa se zelím
74
Rajčatový salát IV.
Rajčatový salát IV.

Zajímavé články

Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 receptů na ty nejlepší houbové polévky: Uvařte si poctivou a hustou kulajdu, liškajdu nebo falešnou dršťkovku z hlívy
10 receptů na ty nejlepší houbové polévky: Uvařte…
Co ráda vařila a jedla Marilyn Monroe? Její jídelníček byl naprosto unikátní
Co ráda vařila a jedla Marilyn Monroe? Její…
Sladké buchty z cukety chutnají líp než od tety: Z bábovky, brownies nebo perníku budete mít boule až za ušima
Sladké buchty z cukety chutnají líp než od tety:…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
AHA.cz Vdovec po Evě Pilarové (†80): Poprvé odhalil svatební fotku!

Vdovec po Evě Pilarové (†80): Poprvé odhalil svatební fotku!

Mimibazar Nejlepší recepty z cukety: Tentokrát nasladko! Vynikající muffiny, perník, bábovka, brownies i sachr

Nejlepší recepty z cukety: Tentokrát nasladko! Vynikající muffiny, perník, bábovka, brownies i sachr

Dáma.cz Horoskop na tento týden: Kdo by se měl více snažit v práci?

Horoskop na tento týden: Kdo by se měl více snažit v práci?

Blesk pro ženy Hvězda Pomády Olivia Newton-John podlehla rakovině. Bojovala s ní 30 let

Hvězda Pomády Olivia Newton-John podlehla rakovině. Bojovala s ní 30 let

Ženy.cz Chystáte se na IVF a nevíte, co od toho očekávat? Chcete otěhotnět a nejde to?

Chystáte se na IVF a nevíte, co od toho očekávat? Chcete otěhotnět a nejde to?

Blesk.cz Nejmladší »Štika« po zhubnutí oslavila narozeniny: Depresivní vzkaz i strach o její zdraví!

Nejmladší »Štika« po zhubnutí oslavila narozeniny: Depresivní vzkaz i strach o její zdraví!

SportRevue.cz FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

Maminka.cz Co dělat, když dítě zvrací? Tohle byste měli vědět

Co dělat, když dítě zvrací? Tohle byste měli vědět

Blesk Horoskopy Věční nespokojenci: Neukojí je žádný úspěch

Věční nespokojenci: Neukojí je žádný úspěch

Abecedazahrady Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Další doporučené recepty:

Švestková galetka
Švestková galetka
Švestková nutela
Švestková nutela
Švestková pikantní marináda
Švestková pikantní marináda
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez míchání
Švestková roláda
Švestková roláda
Švestková žemlovka
Švestková žemlovka
  • Recepty.cz
  • Švestková povidla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí