Třešňová marmeláda

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: macouch

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      kg třešně
    • 1
      kg cukr
    • kyselina citronová
    • 2
      ks gelfix extra 2:1 (dr.oetker)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Vaříme tři minuty.
2
Na talířek kápneme trochu horké marmelády - pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme trochu kyseliny citrónové. Odebereme pěnu a ihned plníme do sklenic. Sklenice uzavřeme a na 5 minut otočíme víčkem dolů.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Šárka
    Šárka |

    20. 7. 2015 14:14

    Miluju tyhle recepty, kde se nemusí zavařovat. Dneska jsem udělala z třešní, menší množství, tak snad jsem zbytek odhadla a teď jsem zvědavá na výsledek. <:-)

  • Božka
    Božka |

    9. 7. 2015 14:25

    Vypeckovávač nemám, Tak pomačkám třešně šťuchadlem na brambory a povařím. Přndávám je posupně do hlubokého cedníku s většími dírkami a propasírovávám otočenou naběračkou. Pak zváženou směs svařím s cukrem a gelfixem nebo se želírovacím cukrem.

  • václav
    václav |

    29. 6. 2015 11:46

    A co s těma peckama co nenajdete. V černejch třešních se ty pecky ztratí a v mixéru to pak bude rachot. No a pak dobrou chuť!

  • Terry
    Terry |

    28. 6. 2015 22:06

    kyselina citronová už je za prvé v tom gelfixu a za druhé to není žádná chemie :D máte jí snad ve všem ovoci :-D ovoce je podle Vás chemie :-D

  • michala
    michala |

    27. 6. 2015 15:51

    ODPECKOVÁVAČ STOJÍ NECELÉ 200 A JE TO SUPER PRÁCE ;-)

  • michala
    michala |

    27. 6. 2015 15:51

    ODPECKOVÁVAČ STOJÍ NECELÉ 200 A JE TO SUPER PRÁCE ;-)

  • TheKacabi
    TheKacabi |

    7. 7. 2014 21:39

    dala jsem trochu méně cukru a přidala koření, které píšou v komentářích další uživatelé (skořice, badyán, hřebíček i chilli) a je to VYNIKAJÍCÍ... mamka snědla lžičkou hnedka půlku skleničky :D

  • Jarda
    Jarda |

    3. 7. 2014 01:39

    Tak to je dobrý a já je odpeckovával ručně jednu po druhé :-S :-D :-D

  • Ankamamka
    Ankamamka |

    23. 6. 2014 12:37

    no to by mě nenapadlo ! Jdu to zkusit :-D

  • vincenza
    vincenza |

    18. 6. 2014 21:10

    3 lžičky brandy a vanilkový lusk - nemá chybu

  • Boženka
    Boženka |

    16. 6. 2014 09:32

    Děkuji za úžasný nápad s kořením do třešňové marmelády,je výborna,známi hádají co to tam voní.Badyán uhodnou ale chilli vůbec.Moc děkuji a pěkné dny.

  • Jan Laurýn
    Jan Laurýn |

    15. 6. 2014 00:22

    Výborná :-P

  • Zdenka
    Zdenka |

    22. 7. 2013 16:20

    my přidáváme červený rybíz

  • luciekytka
    luciekytka |

    3. 7. 2013 13:11

    Výborná :-P Doporučuji. Do dávky jsem přidala dva kousky celé skořice. Asi udělám ještě jednu dávku, dřív než všechno sežerou špačkové :-D :-D

  • Dominika
    Dominika |

    21. 6. 2013 09:11

    Já do třešňové marmelády zásadně přidávám indické horké koření. A to obsahuje hřebíček, badyán, skořici a špetku chilli. Na půl kila třešní dávám malou čajovou lžičku tohoto koření a marmeláda dostane výborný šmak i vůni. Chilli navíc podtrhne skvělou chuť třešní, takže se jí všichni mí známí nemohou nabažit.

  • Marsy
    Marsy |

    24. 6. 2012 08:19

    Děkuji za recept,dělám marmeládu poprvé tak snad bude výborná :-)

  • Ctibor
    Ctibor |

    18. 6. 2012 09:39

    Já do každé skleničky dávam půl malého panáka vínovice. :-P

  • Lenka Obertová
    Lenka Obertová |

    14. 6. 2012 17:46

    Odpeckování !!! Jednoduše, selským rozumem. Rozmačkám třešně klasickým mačkadlem na brambory a ručně vyberu pecky. Jde to krásně. A´T se Vám daří kuchtičky! <3

  • miloš
    miloš |

    2. 7. 2011 10:03

    jsem velkej fanda marmelád ke snídani a tak jsem vyskoušel třešně. Druhý den jsem s chutí pustil do marmelády z třešní, fakt dobrý, ale chtělo by to něco k těm třešním ještě přidat , aby to mělo šmak :-|

  • lenka
    lenka |

    1. 7. 2011 16:06

    musím taky vyzkoušet, dcera marmelády jede ve velkým ;-) šlo to bez toho vypeckovávání s propasírováním??

  • lenka
    lenka |

    1. 7. 2011 16:04

    myslím, že určitě bez pecek. Jiné marmelády se dělají ve stjném poměru třeba z jahod

  • a...e
    a...e |

    24. 6. 2011 09:58

    :-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S

  • Lucka
    Lucka |

    15. 6. 2011 17:52

    a ty 2kg to je váha i peckama nebo uz po vypeckování? :-!

  • Soňa
    Soňa |

    15. 6. 2011 13:23

    :-[ marmeláda hotová :-)

  • Soňa
    Soňa |

    6. 6. 2011 11:28

    je nutné třešně odpeckovat?nešlo by to rozvařit a pak propasírovat?

  • Lucia Drotárová
    Lucia Drotárová |

    19. 11. 2009 11:00

    Ještě dodatek - dělala jsem to z 1,2 kg ovoce, 0,5 kg cukru a 1 balíčku gelfixu 2:1 (bez kyseliny citronové, to je pro mě zbytečná chemie navíc) v domácí pekárně. trvá to dýl - ale chuť je skvělá... vzniknou jaási "třešňová povidla".

  • Lucia Drotárová
    Lucia Drotárová |

    19. 11. 2009 10:58

    Ponorným mixérem umyxuju třešně "napůl" - zůstanou i ty báječné "kousky".Doporučuju všem odpeckovávač - odkdy ho mám, je odpeckovávání naprosto bezpracné - jelikož to prohlásil manžel za svou nejoblíbenější domácí práci :-))) - to víte, kluci si musej hrát - a to je takové... štemplování .-)))

  • Anonym
    Anonym |

    10. 7. 2007 15:54

    Pokud máte dobrá a čistá víčka a čisté sklenice, kazit by se neměla. Při zavírání sklenic mám na plotně malý kastrolek s vařící vodou, každé předem umyté víčko do něho před použitím ponořím na 1-2 minuty (vyndá se snadno vidličkou), guma tak lépe přilne. V lednici mám marmelády jen načnuté. Každopádně nemá smysl skladovat marmeládu více než rok, ztrácí na chuti.

  • Monika
    Monika |

    10. 7. 2007 08:16

    Prosím o informaci jak je nutné marmeládu skladovat (v ledničce nebo v komoře) a jak dlouho vydrží. Díky

  • Nika
    Nika |

    2. 7. 2007 16:37

    Je to s višněma to samé?

  • Edita
    Edita |

    30. 6. 2007 21:54

    Musím uznat,že ten fígl s tým zavíracím špendlíkem je fakt dobrý.Třešně jsem měla za chvíli vypeckované.

  • Marcela
    Marcela |

    30. 6. 2007 20:49

    Ten nápad s tím spínacím špendlíkem nemá chybu, ovšem ty puchýře také nemají chybu... Je to ale rychlejší než vypeckovávat třešně jiným způsobem.

  • edita
    edita |

    23. 6. 2007 21:56

    Hani, tak jsem prave dokoncila vypeckovavani celeho kosiku tresni metodou "sychrhajsky" :o)). kdyz jsem si cetla, ze se to timto zpusobem da, neverila jsem. nedalo mi to tedy nevyzkouset a musim rict, ze to jde az nezvykle dobre a rychle. Jen opatrne na puchyre od toho spendliku! ale naplast vse spravi. takze dik za tip! vypeckovano mam, tak uz jen tu marmeladu zvladnout.

  • Jana Cz.
    Jana Cz. |

    8. 6. 2007 20:53

    Díky za odpovědi. Uvidíme, co se z toho vyvrbí. Všimla jsem si, že každou chvíli někdo píše "ten anonym jsem byla já, vypadlo mi přihlášení", tak myslím, že v tom nejsem sama. Nicméně přestávám otravovat s tímto tématem u jistě vynikající marmelády a děkuju.

  • Tereza -
    Tereza - |

    8. 6. 2007 12:45

    Janka Cz.- mne to nikdy nerobilo, začalo mi to vypadávať za posledné 2-3 dni. Preto som zopárkrát vyskočila ako anonym, nevšímam si to už potom, keď sa prihlásim.

  • Věra z DC
    Věra z DC |

    8. 6. 2007 11:59

    Jano myslím, že se nic neděje je to jen momentální situace možná byl výpadek - pokud se stane opět se chytím a je vše OK. Prima den :-)))

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    8. 6. 2007 11:55

    Holky to je teda záhada, já jsem přihlášená trvale ( vůbec se neodhlašuju ) a nikdy a nikde se mi to nestalo.

  • Jana Cz.
    Jana Cz. |

    8. 6. 2007 11:47

    Předem upozorňuji, že můj komentář nemá s receptem vůbec co dělat a omlouvám se. Všimla jsem si ale, že Terezka taky píše, že jí vypadává přihlášení. Mě také a velmi často. Zrovna teď koukám, že už zase nejsem přihlášená, i když před chvilkou ještě ano. Už jsem to psala do diskuze, ale zatím se nikdo "nechytil". Neumíte někdo, prosím, poradit? Děkuji a nezlobte se, že to píši k receptu, jen si říkám, že si toho třeba někdo všimne a poradí.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    8. 6. 2007 08:07

    Terezko, já jsem si myslela, že jste to vy, kdo radil koupit odpeckovávač. Děkuju. Hezký, sluníčkový den...

  • Tereza -
    Tereza - |

    7. 6. 2007 16:58

    Hanka, ten anonym s odkôstkovačom som bola ja, opakovane sa ospravedlňujem, vypadáva mi prihlásenie a neviem nájsť chybu.Pre Lenku : každá rada je dobrá, aj taká domácka. A veľakrát je hodnotná.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    7. 6. 2007 15:52

    Aspoň kvůli zasmání budete mít delší život....

  • Lenka
    Lenka |

    7. 6. 2007 15:36

    Jste me děvčata pobavily!!! Prej peckovat třešně zavíracím špendlíkem, nebo kancelářskou sponkou. To by mě tak mohlo... Už se vidím, jak pošťuchuju 378 pecek v třešni drátkem! hihi :o)))) Peckuji je ručně, do kbelíku, aby případná stříkající šťáva vtekla zpět a neubylo mě.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    7. 6. 2007 13:15

    Holky, možná, že to některá zná, ale získala jsem radu, jak vypeckovat třešně. Jde to spodním koncem od zavíracího špendlíku. Já ho včera doma nenašla, ale objevila jsem kovovou kancelářskou sponku a jde to s ní nádherně.Vlastně se s ní ta pecka podebere a vyndá ven.Takže marmeládu zkusím a dám vědět.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    6. 6. 2007 20:15

    Nojo, dobrý nápad, ale mně to vždycky dojde, když mám vypeckovat třešně. Pak se to nějak udělá ( jak asi, já a občas pomůže manžel ) a já zase na nějaký odpeckovač zapomenu. A nejlepší na tom je, že já zas tak marmeládu moc nemusím. Né, že bych si občas nedala, ale věřím, že až tuhle udělám, tak se na ní doma kobylky vrhnou a za chvíli bude pryč.Ale co bych neudělala pro spokojenou, blahem "chrochtající" rodinu. Proto mě zajímalo kolik skleniček z téhle dávky bude.

  • Anonym
    Anonym |

    6. 6. 2007 19:51

    Hanka, asi máte záhradu a v nej čerešne. Investujte do odkôstkovača. mne sa to zdalo zbytočné, ale potom mi odkôstkovač kúpila dcéra a odvtedy naň nedám dopustiť:)))

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    6. 6. 2007 18:17

    Třešní máme hodně, asi jí zkusím udělat, ale děsí mě představa toho vypeckovávání. Holky kdo jste jí dělal - kolik je z toho asi skleniček a jaké velikosti? Děkuju.

  • Lenka
    Lenka |

    6. 6. 2007 13:08

    Včera jsem ji dělala, je výborná! Díky za recept.

  • Jana Povolná
    Jana Povolná |

    3. 7. 2006 08:39

    Přesně tak jí také děláváme ,ale také necháváme kouky třešní...je to fakt dobrota :-)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    3. 7. 2006 08:06

    Marmelády jsem nikdy, co je celá léta dělám, nesterilozovala. To se nedělá, alespoň jsem to nikdy neslyšela. Marmelády vydrží v pohodě i pár let a když se načnou, je nutné jít do nich čistou lžičkou, aby se nezačaly kazit.Ještě bych chtěla k této třešňové marmeládě dodat, že já třešně nemixuju, ale rozkrájím na kousky a to je potom dobrota, když jsou v marmeládě kousky třešní !!

  • Ivana
    Ivana |

    3. 7. 2006 08:02

    Doporučuju při vaření ať marmelády nebo džemu přidat badyán a kousek celé skořice (před nalitím do skleniček koření vylovit). Jinak mdlé třešně získají výjimečnou chuť!

  • Lucka
    Lucka |

    2. 7. 2006 21:08

    nevite jakou to muze mit cca trvanlivost, pokud nebudu sterilizovat ?