Svatební koláčky

moje hodnocení:

4,1

hodnotilo: 12
doba přípravy: 150 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z vykynutého kvásku a dalších surovin zpracujeme těsto. Nenecháme ho kynout, ale hned ho vyválíme, nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla, tvaroh, mák apod.) a spojíme protilehlé cípy do koláčku.
2
Dobře pomastíme plech a koláčky na něj naskládáme těsně vedle sebe, mastíme strany i na povrchu (nejlépe olej a máslo). Dáme upéci do předehřáté trouby do růžova. Při pečení znovu pomastíme. Po vyndání z trouby pokropíme rumem a obalíme v cukru nebo hustěji pocukrujeme.
3
Z této dávky jsou koláče zhruba na jeden plech. Děláme-li malé, může jich být až 270 kusů. Nezpracované těsto je lepší uchovávat v chladničce, stejně i plech, který postupně doplňujeme dodělanými koláčky. Neměly by kynout před pečením. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Lepší jsou po 2-3 dnech. Vydrží až týden, pokud je dobře uschováme.
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Hladká mouka Máslo Mléko Sůl Žloutek
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Vvvvvv
    Vvvvvv |

    20. 3. 2014 21:37

    8-) jsou kulaté nebo máte špatný obrázek?

  • petra
    petra |

    28. 8. 2013 17:50

    muzu kolacky pomaslovat vajickem misto oleje a masla

  • Di
    Di |

    29. 5. 2013 17:47

    Ahoj všichni, komu chutnali koláčky podle mnou vloženého receptu. Babička uschovávala pouťové koláče v hrnci (kamenina, smalt), který přikryla utěrkou a dala do chladna. Dělám to taky tak, i když v paneláku najít chladný kout není snadné. Ale pozor, musí větrat, aby nesplenivěly! :-\

  • Aurinath
    Aurinath |

    23. 5. 2013 09:24

    Skvělé koláčky, všem chutnali :)

  • veronika
    veronika |

    16. 3. 2013 19:19

    Dnes jsem je pekla poprvé a jsou výborné! Sice jsem omylem místo žloutku dala celé vejce, ale troška mouky navíc to spravila. Fakt jsou výborné! Nemáte radu, jak je nejlépe uchovat, aby vydržely co nejdéle dobré a čerstvé?

  • Mirka
    Mirka |

    21. 6. 2012 17:09

    Ziji take v USA a nemam problem s klasickym drozdim ... najdes jej v kazde nemecke, ruske, nebo polske prodejne! 8-) Ale ja mam stejne radeji peceni se susenym drozdim.

  • Marketa
    Marketa |

    17. 6. 2012 20:39

    Rohy je treba navhlcit vodou a stalcit - diky tomu se testo slepi. Pred tim, nez se daji kolacky do trouby, je treba je potrit vajickem.

  • Marketa
    Marketa |

    17. 6. 2012 20:37

    Testo je treva dlouho hnist-klidne rukama. Pak bude pekne hladke.

  • laricon
    laricon |

    2. 5. 2012 03:06

    Take pobyvam v USA a prave je zadelavam. Maslo jsem nechala prijit k pokojove teplote a pomer mouky a masla je opravdu matlavy. Kdyz budete mit chvili a chut, napiste mi prosim jak jste upravila recept na nase americke pomery. Me s timto testem nejde vubec pracovat. Dekuji predem za ochotu.

  • brigaled
    brigaled |

    17. 4. 2012 22:36

    Tak jsem to dnes take vyzkousela, jelikoz vsak pobyvam ve Spojenych Statech neslo uplne presne dodrzet recept. Klasicke drozdi v kostce tady nekoupim, takze jsem to udelala ze suseneho drozdi. Pekla jsem to na 385 F, cca 10-15 min. Testo mi prislo spise jako linecke, ocekavala jsem vice chuti drozdi, ale presto chutnaji vyborne, nedelala jsem satecky (ctverec se slepenymi rohy) ale normalne kulate male kolacky :-)

  • Katka
    Katka |

    10. 9. 2011 20:01

    Taky jsem je dnes vyzkoušela a paráda <3 , dělala jsem jen půl dávky, taková malá generálka před sestřenčinou svatbou :) s těstem se super dělá, i když jsem ze začátku nevěděla na jakou tloušťku vyválet těsto a jak udělat velké čtverečky, ale pak jsem to nějak uplácala a výsledek úžasný, takže doporučuji, a tím rumem s máslem fakt nešetřete dělá je to vláčnější a lepší :)

  • eva dobešová
    eva dobešová |

    21. 6. 2011 21:23

    prosím o radu ,tuto sobotu se mi vdává dcera a nevím jak bych je měla uschovat ,aby do soboty byly výborný děkuji eva :-(

  • Hanka Nepeřená
    Hanka Nepeřená |

    2. 12. 2009 13:16

    Tak je mám právě v troubě. S těstem se opravdu dělá dobře, ale to, co vidím v troubě není vůbec hezké. Je to celé rozlezlé, nedrží to pohromadě, praská to. Dělala jsem dvě náplně: ořechy a povidla. I ořechy, kde jsem rohy pořádně stlačila, nedrží. O povidlech ani nemluvě, to se otevřelo celé, náplň vytekla - kde je chyba? Přitom s pečením zkušenosti mám ...

  • jitka horáková
    jitka horáková |

    3. 2. 2009 23:29

    Tak tyto koláčky dělávám často podle tohoto receptu a nejlepší, které jsem kdy jedla a s těstem se pracuje výborně.....doporučuji

  • J. P.
    J. P. |

    24. 2. 2008 20:03

    Dělala jsem je před 5dny.Malé oprůměru asi 3 cm s různým mazaním.Z jedné dávky jich bylo asi 650.Vynikající, všem chutnaly.Dávám velkou jedničku

  • Anonym
    Anonym |

    14. 12. 2007 14:29

    Pekla jsem svatební koláčky už podle několika receptů, ale tento je suverénně nejjenodušší a výsledek stojí za to!! Jo a do zabaleného koláčku dělám důlek do něj trochu povidel a teprve na to posypku, ale to už záleží na chuti!

  • Di
    Di |

    10. 10. 2005 19:59

    Koláčky jsem pekla tento víkend po dlouhé době, ale podle obdobného receptu jsem je nevázala. Udělala jsem malé kuličky, do nich důlek, okraje jsem potřela tukem. Důlek jsem vyplnila náplní a ozdobila mandlí. Na plechu jsem je nemastila - ležely od sebe. Po upečení ještě teplé štětečkem potřela polevou z másla, cukru a rumu. Poleva do druhého dne zaschla, všechny chutě se spojily, práce bylo méně. který jsem vyplnila nální.

  • Di
    Di |

    29. 8. 2005 00:08

    Posypka v tomto případě není - koláčky se obalují v cukru. Bohužel nemohu poradit ani ohledne stupňů - nepeču podle toho. Trouba by ale určitě měla být dobře vyhřátá, aby koláčky rychle vyskočily.

  • jožka proška
    jožka proška |

    25. 8. 2005 22:16

    a kde je posypka?

  • Anonym
    Anonym |

    20. 7. 2005 17:39

    na kolik stupnů v el. troubě by se měli koláčky péci Děkuji Magda

  • Marie
    Marie |

    7. 7. 2005 13:42

    Na svatbu jsem předem zkoušela upéct koláčky podle několika různých receptů. Tento zvítězil!Těsto se rychle zpracovává a ačkoliv další postup je trochu pracnější, zvlášť když děláme koláčky titěrné, tak výsledek stojí za to. Koláčky se přímo rozplívají na jazyku:-))

  • Di
    Di |

    20. 4. 2005 17:15

    To není chyba. Svatební koláčky, jak je znám já, se dělají titěrné - někdo zvládne i 1x1 cm. Já je dělám o něco větší a většinou mi zbydou i na další plech.Dělat se však mohou i mnohem větší - to jsou pak u nás ve východních Čechách pouťové nebo posvícenské koláče.

  • eva
    eva |

    20. 4. 2005 16:14

    Mila Vlasta, asi je tam nejaka chyba, podla mna ich moze byt 70 ks...

  • Vlasta
    Vlasta |

    20. 4. 2005 15:20

    Prosím ? Z takého množstva surovín až 270 kusov??? Aké veľké sú tie koláčiky ? :-)

  • Sarka Bilovsky
    Sarka Bilovsky |

    19. 4. 2005 16:12

    dik

  • Erika
    Erika |

    19. 4. 2005 12:49

    asi 2 čajové lžičky

  • Sarka Bilovsky
    Sarka Bilovsky |

    19. 4. 2005 12:14

    kolik je to 2 kostky cukru na krystal?

Další doporučené recepty: