Smažený artyčok se salsou a majonézou

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Artyčoky
    • 4
      ks artyčoky
    • 1
      ks citron
    • olej na smažení
    • sůl
  • Salsa
    • 1
      hrst petrželka
    • 1
      hrst bazalka
    • 1
      hrst máta
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce kapary
    • 2
      ks ančovičky
    • 1
      hrst bageta rozdrobená
    • 150
      ml olivový olej
    • 0,5
      ks citron
    • 1
      lžička dijonská hořčice
    • pepř mletý
    • 4
      lžíce majonéza
    • 1
      lžička uzená paprika - koření
    • 2
      ks chilli papričky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Připravte salsu: bylinky, kapary a ančovičky nasekejte, česnek utřete a vše promíchejte se zbytkem ingrediencí. Dochuťte pepřem a uložte do ledničky. Majonézu promíchejte s uzenou paprikou a nadrcenými chilli papričkami a také uložte do ledničky.

RADA: Jak oloupat česnek? Koukněte na video!

2
Očistěte artyčoky: malým ostrým nožíkem okrájejte stonek a postupně kolem dokola otrhejte asi polovinu listů. Místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině. Celý artyčok potřete rozpůleným citronem, aby nezačal tmavnout, a dejte do mísy se studenou vodou a pokrájenou druhou půlkou citronu.
3
Až budete mít očištěné všechny artyčoky, rozehřejte v hrnci olej – budete ho potřebovat tolik, aby byly artyčoky takřka celé ponořené. Artyčoky důkladně osušte a vložte do rozpáleného oleje. Smažte je tak dlouho, dokud konce lístků nezezlátnou, bude to trvat v závislosti na velikosti zeleniny asi 20 minut, během smažení artyčoky několikrát otočte, aby se opekly rovnoměrně. Zbylý olej odsajte papírovými utěrkami a artyčoky posypte vločkovou solí.
4
Servírujte s bylinkovou salsou a majonézou. Do omáček se namáčejí jednotlivé lístky, ty se odlamují rukou a jí se z nich jen spodní dužnatá část. Až sníte všechny lístky, zbavte se „chlupatého“ středu a snězte srdce artyčoku, které se ukrývá pod ním a je nejlepší. Tip: Osmažený artyčok je jemný a křehký, proto mu dopřejte pikantnější doprovod. Ideální jsou výrazné omáčky, dipy a salsy. Nebojte se tedy přidat více česneku, ančovičky nebo chilli papričku.

RADA: Tipy na rychlá jídla do 30 minut!

Kategorie: FOOD

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: