Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 5 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Simča S.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      kg baklažán nebo tykvičky
    • 1
      lžíce sůl na posypání, později se opláchne
    • 2
      lžíce hladká mouka 2 - 3
    • olej na smažení
  • na omáčku
    • 4
      ks rajčata větší
    • 2
      lžíce olej
    • 4
      stroužek česnek
    • 2
      lžíce ocet
    • 1
      lžička mletá sladká paprika
    • 1
      špetka sůl dle chuti
  • na podávání
    • 1
      lžíce petrželka jemně sekaná
    • 1
      lžíce kopr jemně sekaná

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Baklažány umyjeme, nakrájíme na cca 1 cm silné plátky a posolíme. Necháme asi 1 hodinu stát, až se "vypotí" hořká šťáva.
2
Mezi tím si připravíme rajčata: dáme rajčata na cedník a přelejeme je vařící vodou. Hned je vyklopíme do ledové vody a po tomto prudkém zchlazení opatrně nakrojíme špičkou nože tenkou šlupku a sloupneme ji. Rajčata nakrájíme na jemné kostičky a odstraníme "bubáčka" u stopky. Na pánvičku dáme cca 1 - 2 lžíce oleje a necháme rozehřát. Vsypeme rajčata - přidáme i všechnu vyteklou šťávu - a chvíli podusíme. Rajčata dochutíme octem, solí a rozetřeným česnekem. Výsledná chuť by měla být spíše kyselá a pikantní po česneku, nejedná se o českou sladkou rajskou!
3
Vykapané baklažány dáme také na síto a opláchneme horkou vodou od hořčiny. Necháme důkladně okapat a pak si plátky obalíme v hladké mouce a na rozehřátém oleji zprudka osmahneme. Pokud pracujeme s tykvičkami, pouze je nakrájíme na plátky, obalíme v mouce a osmahneme. Hotové plátky udržujeme v teple, když dosmažíme poslední plátky, zahřejeme rajčata a zalejeme jimi plátky baklažánú (nebo tykviček). Posypeme jemně sekanou petrželkou a/nebo koprem.
4
Já dávám přednost variantě bez rajčat, kdy se na osmažené plátky baklažánů (nebo tykviček) dává pouze směs ze 2 lžic octa, 2 lžic vody a rozetřeného česneku.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hanka
    Hanka |

    24. 8. 2013 21:51

    Znám jinou variantu: vypocený lilek se osmaží, pak se osmaží ta rajčata, lilek se nakrájí na kostky a vrátí na rajčata. Vyvaří se voda, pak se přidá ještě trocha vody a znovu se vyvaří. Mezitím se přidá česnek, možno dosolit. Nemíchat - lilek by se rozbit. Stačí potřepat pánví. Poprvé jsem to dala jako přílohu k masu a bramborám, ale stačí ty brambory nebo chleba.

  • Ivana
    Ivana |

    17. 8. 2013 21:56

    Nemůžu napsat nic jiného, než že to skvěléééééééé. Děkuji za prima recept.

  • Martik
    Martik |

    25. 2. 2012 11:29

    úžasné, úžasné, úžasné <3 <3 <3

Další doporučené recepty: