• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Slovenská kapustnice
    Napište svůj komentář k receptu

    Slovenská kapustnice

    autor: Ladia
    0.0
    moje hodnoceni
    4.0
    hodnotilo: 12
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Slovenská kapustnice
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    4 porce
      • 250
        g brambory
      • 120
        g kysané zelí
      • 1
        lžička kmín
      • 200
        ml zakysaná smetana
      • 20
        g hladká mouka
      • 1
        ks žloutek
      • 30
        g máslo
      • 1
        lžíce paprika - sladká
      • 1
        ks čabajská klobása nebo jiná podobná
      • sůl

    Postup přípravy receptu

    1
    Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a vše uvaříme do měkka. Potom přilijeme kysanou smetanu smíchanou s moukou, povaříme a nakonec přimícháme papriku rozetřenou s máslem a žloutek rozmíchaný ve smetaně nebo mléce.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan

    Slovenská kapustnica - zelňačka z…

    Kapustníky

    Kapustníky

    Kapustnica s jogurtem

    Kapustnica s jogurtem

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Sim
      Sim | 19. 2. 2014 12:29

      Moje děti jezdí na Slovensko a tam jim jejich babička dělala kapustnicu. Příští týden mají prázdniny a vzpoměli si, že ji chtějí. Tak doufám, že se mi povede.

    • Hanka
      Hanka | 29. 6. 2012 08:46

      Dělám stejně, jen žloutek nedávám a je fantastická <3 <3 <3 <:-) <:-) <:-)

    • Ladia
      Ladia | 4. 11. 2010 13:16

      Jedná se o polévku

    • recepty73
      recepty73 | 31. 10. 2010 19:45

      ...to už je pro Chocholouška =-O :-S

    • Ladia
      Ladia | 31. 10. 2010 19:40

      To byla původně polívka :-D

    • recepty73
      recepty73 | 31. 10. 2010 19:12

      ...tohle bude asi taky spíš hlavní jídlo,než příloha :-\

    • Jindřich Doležal | 13. 10. 2010 20:21

      Zatím jsem to nevařil, ale podle svého odhadu jsem přesvědčen, že to bude "super". Moje malé vylepšení : klobásu uvařím vcelku předem a pak ji dám jen prořát do polévky, ale nakrájenou už na tenká kolečka. Ve vývaru z klabásky vařm brambory Jindřich

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 13:03

      S tým pôstom to bolo voľakedy za môjho detstva tak, ako píše Margitka. Len dosť neskoro sme pochopili, že to zlaté prasiatko nepríde : ))) Ale bolo to milé. Ja som mala vždy výhodu, pretože od hladu mi bývalo zle, musela som jesť, takže pre mňa pôst neplatil, ale jasné, že sa jedli tie kyslé rybičky. Len ja vo veľkom množstve. A tiež sa vravelo, že s krídlami priletí šťastie. Tiež sa vravelo, že ako na nový rok, tak po celý rok. Takže nikto neumýval riady aby mu to neprischlo, ani sme neodvrávali a boli na seba milí... Bohužiaľ, celý rok to nevydržalo.

    • Airan
      Airan | 16. 10. 2006 11:20

      Pani Oumarova, a v Bulharsku je to naopak - ji se neco s kridlama aby do domu prilitlo stesti...ale my delame vse naopak, i hlavu kroutime na souhlas:-))))))

    • Margita
      Margita | 16. 10. 2006 10:22

      Na Štedrý deň sa u nás drží pôst až do večera. Hovorí sa, že keď sa neje celý deň až do slávnostnej Štedrej večere, tak možno uvidíte aj Zlaté prasa. My sme nikdy nevydržali, ale jeme striedmo a samozrejme bez mäsa. Je sa buď na studeno kyslá ryba s rožkom, lebo zeleninová polievka z hláv kaprov s mrveničkou/strúhankou - teda vývar. Napečú sa dlhé slovenské koláče s makom, resp. orechami a je sa tak, aby sme neboli zasýtení. Potom na Štedrom stole nesmie chýbať okrem iného aj kapustnica, ale taktiež je bez mäsa, ale s hríbami, resp. sušenými slivkami a je perfektná. A musím povedať, že sme nasýtení až cez hlavu a koľkokrát, ledva fučíme. Až keď prídeme z polnočnej svätej omše, potom si dáme buď tlačenku, klobásu, resp. údené mäsko. A na Božie narodenie už jeme všetko do sýtosti. Veď je čo sláviť. Sú to najkrajšie Sviatky v roku.

    • Jaroslava Oumarová
      Jaroslava Oumarová | 16. 10. 2006 10:00

      Vidíte, Terezko, a u nás se na Nový rok nejí nic, co má křídla, aby neulítlo štěstí:-))

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 07:16

      Kapustnica sa varí na Slovensku všade, ale všade inak. Niekde sa dokonca dávajú do nej celé surové vajíčka, ktoré sa nechajú zraziť. Co sa pamätám z detstva, babička klobásu do kapustnice skutočne nedávala, bola čistá bez mäska a bola robená na masle. Ale my dnes už si to mäsko a klobásku dáme, striktný pôst drží už málo ľudí. U nás je taká tradícia, že jedlo štedrého večera sa je aj na Silvestra. Takže aj na Silvestra je kapustnica, bobaľky, šalát a ryba. Na Nový rok obyčajne morka alebo kačica.

    • Nina
      Nina | 14. 10. 2006 21:34

      Misa ma pravdu, zadna smetana a zloutek, ale strouhany brambor, nebo slaboucka jiska.....a bez ovoce!! Ale samozrejme, ze se v kazdem regionu dela uplne jinak:-)

    • Míša Pekařová
      Míša Pekařová | 13. 9. 2005 19:54

      No a my na konci este pridáme nastruhany surovy zemiak, to kapustnicu dobre zahusti. A co sa tyka masa, davame klobasu, udene, kusok plecka, co sa doma cez sviatky najde. A nejeme ju na Sterdy vecer, ale na Novy rok!!!

    • janca
      janca | 3. 2. 2005 17:26

      Ahoj Vierka. A odkial spod nízkych tatier si? Ja tiez zijem v Cechách a pochádzam odtial.Aj my dávame na vianoce do kapusty slivky a klobásku.

    • Marcela Vrabcová
      Marcela Vrabcová | 24. 12. 2004 14:59

      Mnam. Ja momentalne ziju v Nemecku a klidne si dam na Stedry den to, na co mam chut a co zrovna pro me ma chut vanoc. A pokud nekdo dodrzuje krestanske zvyky, tak je myslim jedno, jestli doma nebo v cizine. Vzdyt hlavni je klid a pohoda. A pokud mate na klobasu chut, tak si ji neodpirejte. Urcite Vam bude lip. Je to zdravejsi pro zaludek i nervy.

    • Španiel
      Španiel | 24. 12. 2004 00:24

      Nevadí Vám, že na Štedrý deň (večer) jete mäso (v recepte je klobása)? Alebo tradíciu nejesť v tento deň až do návratu z Polnočnej omše už dodržujeme len my, čo žijeme v zahraničí?

    • Irena
      Irena | 7. 12. 2004 14:56

      Musím souhlasit s Danuškou, to je přesně ta, kterou vařím na Štědrý den. Zvyk i recept jsem přebrala od tchýně z Vysokých Tater a bez ní si vánoce už nedokážu představit!

    • Viera
      Viera | 2. 12. 2004 09:04

      Kapustnica-bez tejto polievky sa mi Vianoce ani zima nerataju. Uz dlho byvam v Cechach, ale kapustnicu (z rucne nakladanej kapusty) si robime kazdy rok. Najvacsim prekvapenim pre vsetkych (v Cechach i na Morave) je pridanie sladkej smotany a sliviek! (niekedy pridavam i hrusky). Presne tak ako to popisovala Danuska. Nie si nahodu zo stredneho Slovenska? Takto to varila moja stara mama zpod Nizkych Tatier. U druhej babicky sa to vari uplne inak. Co region-to ina kapustnica:).

    • danuska
      danuska | 9. 11. 2004 18:18

      no a my pouzivame sladku smotanu, ktora sa v tom nezrazi, tiez susene huby,klobasu v celku (po uvareni sa nakraja) a ako bonus susene slivky!!!!

    • Anonym
      Anonym | 3. 9. 2004 17:24

      noo...slovenska...ona sa kapustnica robi v kazdom regione inak:) nasa domaca: pripravime jisku, nalejeme vodu, dame varit susene huby, az sa trochu povaria, pridame kysane zeli a klobasu v celku. samozrejme sol:)

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Polévky
    Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Čabajská klobása Hladká mouka Kmín Kysané zelí Máslo Paprika - sladká Sůl Zakysaná smetana Žloutek
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Rakvičky se šlehačkou

    Rakvičky se šlehačkou

    Vepřové koleno marinované

    Vepřové koleno marinované

    Čína s ananasem

    Čína s ananasem

    Bílkové kostky

    Bílkové kostky

    Bramborová (úková) omáčka

    Bramborová (úková) omáčka

    Jehněčí na bylinkách a rajčatech

    Jehněčí na bylinkách a rajčatech

    Vynikající Cookies

    Vynikající Cookies

    Sádlová pomazánka

    Sádlová pomazánka

    Dýňová polévka.......Danča

    Dýňová polévka.......Danča

    Doporučujeme

    50 minut
    Kulajda

    Kulajda

    120 minut
    Galetka s batáty a kozím sýrem

    Galetka s batáty a kozím sýrem

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    15 minut
    Bramboráky

    Bramboráky

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    Poslední sledované recepty

    27
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    26
    Palačinky
    Palačinky
    24
    Vepřový guláš
    Vepřový guláš
    24
    Holandský řízek - sekaný vepřový řízek se sýrem
    Holandský řízek - sekaný…
    24
    Segedínský guláš
    Segedínský guláš

    Zajímavé články

    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně zasytí!
    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně…
    Slané palačinky, s nutellou i palačinkový dort: Galerie 50 nejkrásnějších
    Slané palačinky, s nutellou i palačinkový dort:…
    Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře: Vynikající přílohu proslavil film Slavnosti sněženek
    Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře:…
    Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste kapustové s domácí kaší
    Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste…
    Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez zbytečných éček
    Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez…

    Sledujte nás

    AHA.cz Veronika Gajerová (57) z Ordinace: Záchrana před novými dluhy!

    Veronika Gajerová (57) z Ordinace: Záchrana před novými dluhy!

    AHA.cz Tolik brala Jurinová na Nově! O tom může Borhyová jen snít

    Tolik brala Jurinová na Nově! O tom může Borhyová jen snít

    AHA.cz Deník Aha! 16.1.2021

    Deník Aha! 16.1.2021

    Dáma.cz Jak si udělat dobře, když nemáte u sebe vibrátor? Využijte prsty, polštář i židli

    Jak si udělat dobře, když nemáte u sebe vibrátor? Využijte prsty, polštář i židli

    Dáma.cz Chcete vypadat mladší? Není to těžké, stačí jen změnit tyto drobnosti!

    Chcete vypadat mladší? Není to těžké, stačí jen změnit tyto drobnosti!

    Ženy.cz 3 největší trendy v manikúře pro rok 2021! Inspirujte se

    3 největší trendy v manikúře pro rok 2021! Inspirujte se

    Maminka.cz Císař není hanba, vzkazuje všem mámám tahle žena. A hrdě ukázala jizvu!

    Císař není hanba, vzkazuje všem mámám tahle žena. A hrdě ukázala jizvu!

    Reflex.cz To nejhorší na rezervačním systému a čachrech s vakcínou: Nikoho už to nepřekvapuje!

    To nejhorší na rezervačním systému a čachrech s vakcínou: Nikoho už to nepřekvapuje!

    E15.cz OBRAZEM: Registraci k očkování provázejí technické problémy i sžíravé koláže na sociálních sítích

    OBRAZEM: Registraci k očkování provázejí technické problémy i sžíravé koláže na sociálních sítích

    Abecedazahrady Kvetoucí pokojovky: Velká fotogalerie těch nejkrásnějších

    Kvetoucí pokojovky: Velká fotogalerie těch nejkrásnějších

    Další doporučené recepty:

    Slepičí vývar F.O.O.D.
    Slepičí vývar F.O.O.D.
    Slezké dortíčky
    Slezké dortíčky
    Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
    Slovenská kapustnica - zelňačka z…
    Slovenské rohlíky
    Slovenské rohlíky
    Slovensko-mexický salát
    Slovensko-mexický salát
    Slunečnicový chléb domácí
    Slunečnicový chléb domácí
    • Recepty.cz
    • Slovenská kapustnice
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí