Slovenská kapustnice

moje hodnocení:

4,1

hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g brambory
    • 120
      g kysané zelí
    • 1
      lžička kmín
    • 200
      ml zakysaná smetana
    • 20
      g hladká mouka
    • 1
      ks žloutek
    • 30
      g máslo
    • 1
      lžíce paprika - sladká
    • 1
      ks čabajská klobása nebo jiná podobná
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a vše uvaříme do měkka. Potom přilijeme kysanou smetanu smíchanou s moukou, povaříme a nakonec přimícháme papriku rozetřenou s máslem a žloutek rozmíchaný ve smetaně nebo mléce.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Sim
    Sim |

    19. 2. 2014 12:29

    Moje děti jezdí na Slovensko a tam jim jejich babička dělala kapustnicu. Příští týden mají prázdniny a vzpoměli si, že ji chtějí. Tak doufám, že se mi povede.

  • Hanka
    Hanka |

    29. 6. 2012 08:46

    Dělám stejně, jen žloutek nedávám a je fantastická <3 <3 <3 <:-) <:-) <:-)

  • Ladia
    Ladia |

    4. 11. 2010 13:16

    Jedná se o polévku

  • recepty73
    recepty73 |

    31. 10. 2010 19:45

    ...to už je pro Chocholouška =-O :-S

  • Ladia
    Ladia |

    31. 10. 2010 19:40

    To byla původně polívka :-D

  • recepty73
    recepty73 |

    31. 10. 2010 19:12

    ...tohle bude asi taky spíš hlavní jídlo,než příloha :-\

  • Jindřich Doležal
    Jindřich Doležal |

    13. 10. 2010 20:21

    Zatím jsem to nevařil, ale podle svého odhadu jsem přesvědčen, že to bude "super". Moje malé vylepšení : klobásu uvařím vcelku předem a pak ji dám jen prořát do polévky, ale nakrájenou už na tenká kolečka. Ve vývaru z klabásky vařm brambory Jindřich

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    16. 10. 2006 13:03

    S tým pôstom to bolo voľakedy za môjho detstva tak, ako píše Margitka. Len dosť neskoro sme pochopili, že to zlaté prasiatko nepríde : ))) Ale bolo to milé. Ja som mala vždy výhodu, pretože od hladu mi bývalo zle, musela som jesť, takže pre mňa pôst neplatil, ale jasné, že sa jedli tie kyslé rybičky. Len ja vo veľkom množstve. A tiež sa vravelo, že s krídlami priletí šťastie. Tiež sa vravelo, že ako na nový rok, tak po celý rok. Takže nikto neumýval riady aby mu to neprischlo, ani sme neodvrávali a boli na seba milí... Bohužiaľ, celý rok to nevydržalo.

  • Airan
    Airan |

    16. 10. 2006 11:20

    Pani Oumarova, a v Bulharsku je to naopak - ji se neco s kridlama aby do domu prilitlo stesti...ale my delame vse naopak, i hlavu kroutime na souhlas:-))))))

  • Margita
    Margita |

    16. 10. 2006 10:22

    Na Štedrý deň sa u nás drží pôst až do večera. Hovorí sa, že keď sa neje celý deň až do slávnostnej Štedrej večere, tak možno uvidíte aj Zlaté prasa. My sme nikdy nevydržali, ale jeme striedmo a samozrejme bez mäsa. Je sa buď na studeno kyslá ryba s rožkom, lebo zeleninová polievka z hláv kaprov s mrveničkou/strúhankou - teda vývar. Napečú sa dlhé slovenské koláče s makom, resp. orechami a je sa tak, aby sme neboli zasýtení. Potom na Štedrom stole nesmie chýbať okrem iného aj kapustnica, ale taktiež je bez mäsa, ale s hríbami, resp. sušenými slivkami a je perfektná. A musím povedať, že sme nasýtení až cez hlavu a koľkokrát, ledva fučíme. Až keď prídeme z polnočnej svätej omše, potom si dáme buď tlačenku, klobásu, resp. údené mäsko. A na Božie narodenie už jeme všetko do sýtosti. Veď je čo sláviť. Sú to najkrajšie Sviatky v roku.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    16. 10. 2006 10:00

    Vidíte, Terezko, a u nás se na Nový rok nejí nic, co má křídla, aby neulítlo štěstí:-))

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    16. 10. 2006 07:16

    Kapustnica sa varí na Slovensku všade, ale všade inak. Niekde sa dokonca dávajú do nej celé surové vajíčka, ktoré sa nechajú zraziť. Co sa pamätám z detstva, babička klobásu do kapustnice skutočne nedávala, bola čistá bez mäska a bola robená na masle. Ale my dnes už si to mäsko a klobásku dáme, striktný pôst drží už málo ľudí. U nás je taká tradícia, že jedlo štedrého večera sa je aj na Silvestra. Takže aj na Silvestra je kapustnica, bobaľky, šalát a ryba. Na Nový rok obyčajne morka alebo kačica.

  • Nina
    Nina |

    14. 10. 2006 21:34

    Misa ma pravdu, zadna smetana a zloutek, ale strouhany brambor, nebo slaboucka jiska.....a bez ovoce!! Ale samozrejme, ze se v kazdem regionu dela uplne jinak:-)

  • Míša Pekařová
    Míša Pekařová |

    13. 9. 2005 19:54

    No a my na konci este pridáme nastruhany surovy zemiak, to kapustnicu dobre zahusti. A co sa tyka masa, davame klobasu, udene, kusok plecka, co sa doma cez sviatky najde. A nejeme ju na Sterdy vecer, ale na Novy rok!!!

  • janca
    janca |

    3. 2. 2005 17:26

    Ahoj Vierka. A odkial spod nízkych tatier si? Ja tiez zijem v Cechách a pochádzam odtial.Aj my dávame na vianoce do kapusty slivky a klobásku.

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    24. 12. 2004 14:59

    Mnam. Ja momentalne ziju v Nemecku a klidne si dam na Stedry den to, na co mam chut a co zrovna pro me ma chut vanoc. A pokud nekdo dodrzuje krestanske zvyky, tak je myslim jedno, jestli doma nebo v cizine. Vzdyt hlavni je klid a pohoda. A pokud mate na klobasu chut, tak si ji neodpirejte. Urcite Vam bude lip. Je to zdravejsi pro zaludek i nervy.

  • Španiel
    Španiel |

    24. 12. 2004 00:24

    Nevadí Vám, že na Štedrý deň (večer) jete mäso (v recepte je klobása)? Alebo tradíciu nejesť v tento deň až do návratu z Polnočnej omše už dodržujeme len my, čo žijeme v zahraničí?

  • Irena
    Irena |

    7. 12. 2004 14:56

    Musím souhlasit s Danuškou, to je přesně ta, kterou vařím na Štědrý den. Zvyk i recept jsem přebrala od tchýně z Vysokých Tater a bez ní si vánoce už nedokážu představit!

  • Viera
    Viera |

    2. 12. 2004 09:04

    Kapustnica-bez tejto polievky sa mi Vianoce ani zima nerataju. Uz dlho byvam v Cechach, ale kapustnicu (z rucne nakladanej kapusty) si robime kazdy rok. Najvacsim prekvapenim pre vsetkych (v Cechach i na Morave) je pridanie sladkej smotany a sliviek! (niekedy pridavam i hrusky). Presne tak ako to popisovala Danuska. Nie si nahodu zo stredneho Slovenska? Takto to varila moja stara mama zpod Nizkych Tatier. U druhej babicky sa to vari uplne inak. Co region-to ina kapustnica:).

  • danuska
    danuska |

    9. 11. 2004 18:18

    no a my pouzivame sladku smotanu, ktora sa v tom nezrazi, tiez susene huby,klobasu v celku (po uvareni sa nakraja) a ako bonus susene slivky!!!!

  • Anonym
    Anonym |

    3. 9. 2004 17:24

    noo...slovenska...ona sa kapustnica robi v kazdom regione inak:) nasa domaca: pripravime jisku, nalejeme vodu, dame varit susene huby, az sa trochu povaria, pridame kysane zeli a klobasu v celku. samozrejme sol:)