Přehnutý jablkový koláč

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 17
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g hladká mouka
    • 250
      g tuk
    • 12
      lžíce voda
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • cukr krystal
    • mleté mandle
  • Náplň
    • jablka
    • 1
      balení vanilkový pudink
    • rozinky
    • skořice
    • mleté mandle
    • cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z přísad zpracujeme na vále v těsto, při propracování můžeme trochu podsypat hladkou moukou. Těsto necháme asi hodinu odležet a připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s ostatními přísadami. Na vál dáme pečící papír ve velikosti plechu.
2
Těsto rozdělíme na polovinu, aby byly 2 koláče. Polovinu těsta vyválíme na lehce pomoučněném papíře na vále do tvaru obdélníka, doprostřed dáme jablečnou směs, přehneme strany (NEBALÍME JAKO ZÁVIN!), zmáčkneme, aby jablka při pečení nevytékala, pomažeme vejcem, posypeme krystalovým cukrem a chceme-li též ořechy nebo mandlemi.
3
S papírem přesuneme na suchý plech a pečeme při 180 °C do zlatova. Koláč z druhé poloviny těsta utvoříme stejným způsobem. Po upečení necháme vychladit a až potom krájíme na řezy. Před podáváním můžeme jednotlivé řezy postříkat šlehačkou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • maru hlinková
    maru hlinková |

    3. 2. 2009 08:55

    Velmi jednoducé a rychlé, možná místo slova koláč je lepší použít jiný štrúdl. Moc dobré.

  • Petra Š.
    Petra Š. |

    5. 12. 2006 09:33

    Paní Vencová byla tak laskavá, že mi mailem poslala podrobný popis "přehýbání", kopíruji pro ostatní, třeba se bude také někomu hodit.Těsto zadělám na vále. Rozdělím na 2 nebo 3 díly, podle toho, jak chci mít koláče velké. Na pečícím papíře vyválím na obdélník, do středu (nebo spíš od středu ke straně) narovnám jablka, volnou polovinu těsta přehnu přes jablka, krátké strany podehnu a dlouhou stranu umačkám, aby jablka nevytékala (může se také trošičku podehnout pod těsto a dobře umačkat). Pak dám i s papírem na plech a pokračuji podle receptu. Může se také udělát plát a druhým plátem přikrýt, kraje umačkat a potřít.... V tomto receptu jde o to, aby se těsto klasicky nerolovalo, aby se zarolované těsto nedostalo mezi jablka, to potom není křehké a špatně se propéká, protože tohle není klasické štrúdlové těsto, spíš koláčové.

  • Petra Š.
    Petra Š. |

    4. 12. 2006 19:26

    Jablek máme mnoho, koláč bych ráda zkusila. Přečetla jsem recept i komentáře, ale stejně nechápu jak se koláč přehýbá. Těsto se rozválí, náplň se dá doprostřed a pak se přehýbá dovnitř ze všech stran? A to se těsto překrývá? Škoda že tu není fotka, pomohla by.

  • Hana Lorencová
    Hana Lorencová |

    27. 10. 2006 12:24

    Zrovna jsem dopekla. S těstem se nádherně pracovalo, koláč je úžasný!

  • Barbora Polakova
    Barbora Polakova |

    23. 6. 2006 22:07

    Cesto sa mi dost lepilo,tak som pridala muku.Mam rada sladke kolace tak som pridala cukor do cesta a aj do jablk som dala dost a vysledok? kolac je dobry ale jablkovec mi chuti viac.

  • Anonym
    Anonym |

    19. 6. 2006 20:46

    Moc dobrý koláč

  • Nilda
    Nilda |

    7. 6. 2006 20:50

    Plněný hruškami a tvarohem výborný

  • Alina
    Alina |

    6. 6. 2006 20:04

    Jano z VM těsta není moc, jedna vrstva a pak ze stran umačkáte a zbytek odkrojíte. Záleží na jak tence vyválíte. Ze zbylého těsta můžete povrch ozdobit například vkrájenými kytičkami atr. Tak to dělám, ale fantazii se meze nekladou..:o)

  • Alina
    Alina |

    6. 6. 2006 20:01

    Karlo, výborný je plněný tento koláč vypeckovanými třešněmi smíchanými s nastrouhaným marcipánem. Slanou alternativu jsem ještě nevyzkoušela, ale asi by to bylo dobré, výborný nápad

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    6. 6. 2006 19:57

    Podle mne není do náplně uvedena žádná tekutina a tudíž bude pudink.prášek jen vsypán do jablek na zahuštění a pro vůni a vanilk.příchuť..:o)

  • Anonym
    Anonym |

    6. 6. 2006 19:46

    Vero zamíchat suchý puding do jablek

  • Vera Šintálová
    Vera Šintálová |

    6. 6. 2006 18:04

    Pudink uvařený nebo zamíchat prášek do jablek?

  • Karla Vilimkova
    Karla Vilimkova |

    5. 6. 2006 11:56

    tak jsem ho udelala vcera a musim rict, ze to nema chybu!!!! Ja jsem kousky toho testa co prebyvali odkrojila, ale moc toho nebylo.Opravdu vynikajici, dala jsem jednicku a dnes vecer delam dalsi varku!!!Napadlo me, ze to testo se da vyuzit i na jine veci napriklad na zavivy planene zelenicou, nebo uzeninou.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 6. 2006 09:04

    Ptám se těch, kteří tento koláč již vyzkoušeli - není toho těsta na těch jablkách nahoře moc, když se to přehne ze všech stran a neroluje, jako závin ? Díky za opdověď.

  • nilda
    nilda |

    3. 6. 2006 23:28

    hodnotím jednotkou, moc dobrý koláček

  • Fleur
    Fleur |

    3. 6. 2006 18:04

    Dneska jsem vyzkoušela, moc dobrý

  • Anonym
    Anonym |

    2. 6. 2006 19:36

    Moc, moc nám chutnal, 1 s hvězdičkou

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    19. 4. 2006 09:59

    Křehký a chuťově vyvážený.Moc nám chutnal.Za 1.

  • XY
    XY |

    10. 3. 2006 22:35

    Výborný koláč, díky

  • Stanislava Novotná
    Stanislava Novotná |

    8. 10. 2005 20:28

    Skvělé, málo sladké a křehoučké

  • Luba
    Luba |

    5. 9. 2005 17:27

    Výborný koláč, málo sladký a to nám vyhovuje

  • Radka
    Radka |

    31. 8. 2005 10:48

    Podobné těsto dělám na štrůdl, bude to asi velmi podobné.

  • Aja
    Aja |

    30. 8. 2005 20:23

    Lenko, dejte pudinkový prášek nic nevařte jen promíchejte s tím práškem

  • V. V.
    V. V. |

    30. 8. 2005 20:22

    Pro Vladěnu: lze dát i tvaroh, nebo meruňky, nejlepší jsou však jablka a na ně drobné červené ovoce jako maliny, rybíz, jahody apod. Je mnoho kombinací.

  • Lenka
    Lenka |

    30. 8. 2005 15:51

    Nejsem až tak zkušená, a proto se ptám: puding mám nejprve klasicky uvařit a po vychladnutí smíchat s jablky?

  • Vladěna
    Vladěna |

    30. 8. 2005 11:29

    Šlo by místo jablek dát i jiné ovoce?

  • Di
    Di |

    30. 8. 2005 10:06

    I jednoduché věci mohou být geniální.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 8. 2005 23:32

    Nezdá se vám tento koláč moc obyčejný_ a všichni ho chválíte? Co je na něm? Budu ho muset vyzkoušet, abych mohl posoudit ten zázrak!

  • Květa Dostálová
    Květa Dostálová |

    29. 8. 2005 21:50

    S letními jablíčky a s ořechy a rozinkami je opravdu vynikající. Když chci vylepšit, tak studený postříknu šlehačkou

  • Stáňa Nová
    Stáňa Nová |

    29. 8. 2005 21:44

    Skvělé, skvělé, skvělé!!

  • Janinka
    Janinka |

    28. 8. 2005 18:36

    Tak jsem to odzkoušela a je to opravdu skvělý a chutný recept. Do náplně jsem přidala kokos. V těstě není žádný cukr a přesto je koláč výborný. Doporučuji! Dávám jedničku a děkuji za recept.

  • Alina
    Alina |

    27. 8. 2005 21:44

    Fleur máte pravdu, moc dobrý koláč

  • Fleur
    Fleur |

    27. 8. 2005 11:08

    Moc dobré a jednoduché, zařadím k oblíbeným receptům

  • Kateřina
    Kateřina |

    26. 8. 2005 09:43

    Recept jsem včera vyzkoušela, koláč byl výborný. Těsto jsem bez problémů vyválela na válu a hotový koláč přenesla na plech vyložený pečícím papírem, druhý se vešel vedle. Vršek jsem posypala sekanými mandlemi. Bylo to moc dobré a sladké tak akorát. Děkuji :-)))

  • Janinka
    Janinka |

    24. 8. 2005 11:35

    Ajo, děkuji za radu - hned o víkendu to vyzkouším - vypadá to zajímavě. Ještě jednou DÍKY :-))

  • Aja
    Aja |

    15. 8. 2005 19:13

    Pro Janinku, nejprve přehneme konce dovnitř, aby náplň nevytékala, potom přehneme napůl a umačkáme, dále namažeme a posypeme. Jablka nevytékají, protože jsou spolená s pudinkem a částečně jako zrosolovatí. Jestliže máte letní jablka hodně štavnatá, tak můžete šťávu trochu odlít nebo přidat trochu více pudinku, příp. trochu strouhanky nebo strouhaných ořechů nebo kokosu. Já tento recept dělám již několik let a má úspěch

  • Janinka
    Janinka |

    15. 8. 2005 18:21

    Paní Vencová, možná se ptám hloupě, ale není mi to moc jasné: přehnete všechny strany směrem dovnitř, či na šířku, nebo na délku prostě napůl? Po vychladnutí a nakrájení ta náplň nevytéká? Nechce to nějakou méně šťavnatou odrůdu jablek?Předem Vám děkuji za odpověď!