Jablkový koláč od babičky

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 23
doba přípravy: 70 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: J.Tereza

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 1
      balení prášek do pečiva
    • 250
      g tuk
    • 1
      ks vejce
    • 200
      g moučkový cukr
    • 3
      lžíce mléko 2-3
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 1
      kg jablka
    • skořice
    • cukr krystal

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní vejce, přidáme mléko a vymísíme tužší těsto. Rozdělíme na poloviny.
2
Polovinu těsta vyválíme a položíme na vymazaný plech. Posypeme trochou strouhanky a nastrouháme jablka nakrájená na plátky. Vrstva jablek má být vysoká asi 1 cm. Posypeme skořicí a krystalovým cukrm a zakryjeme druhou polovinou vyváleného těsta.
3
Koláč několikrát propícháme vidličkou a pečeme v troubě při střední teplotě asi 40 minut. Horký koláč posypeme přes sítko práškovým cukrem a necháme vychladnout. Krájíme na kostky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Edita
    Edita |

    20. 1. 2016 13:43

    citujem: nastruháme jablká, nakrájené na plátky...???? čo je to za blbost???

  • Karolina
    Karolina |

    15. 11. 2014 10:26

    :-) povedl se hezky, hned na prvni pokus. Zmizel driv nez jsem stihla udelat fotku. Je to nas jeden z nejoblibenejsich, dekuji za recept O:-)

  • Veronika
    Veronika |

    29. 10. 2014 14:45

    Bohužel to těsto bylo peklo, už nikdy více... :-S

  • ludek
    ludek |

    24. 5. 2014 14:30

    dobry

  • olda
    olda |

    24. 5. 2014 14:28

    hnuzny :-P

  • katka
    katka |

    6. 4. 2014 10:04

    Je vynikající, náš oblíbený ;-)

  • majka
    majka |

    3. 2. 2014 21:56

    je uzasny dneska som ho akurat piekla a je vynikajuci ;-)

  • juhy
    juhy |

    24. 11. 2013 15:18

    No nevím, teď jsem ho strčila péct, tak uvidíme. Ale těsto se mi dost trhalo, takže ve výsledku to bude spíš takový strouhaný než vyválený :-D . Ale voní nádherně, až se dopeče, dám vědět, jaký byl chuťově.

  • poki
    poki |

    11. 1. 2013 13:34

    je to super

  • rencakov
    rencakov |

    18. 11. 2012 21:43

    Vynikající, dělala jsem již několikrát.Používám Heru, dávám jen 100g cukru a polovinu dávky hladkou mouku a druhou polovinu polohrubou, těsto šlo lépe vyválat,tolik se nelepilo.

  • Alenka
    Alenka |

    28. 10. 2012 18:25

    Diky za recept, je to dobrutka ;-)

  • Cukrářka Hanka
    Cukrářka Hanka |

    28. 10. 2012 12:03

    Vynikající 8-)

  • ZLATKO
    ZLATKO |

    24. 10. 2012 20:15

    SKVELY :))

  • Verča
    Verča |

    9. 5. 2012 21:15

    Vynikající koláč, nestačí nám skoro vychladnout :-D Děkuji za recept

  • muck
    muck |

    1. 2. 2012 19:32

    Zdravím, koláč jsem zkoušela, měl veliký úspěch:-) trochu sem si ho upravila, těsto stejné jako v receptu a náplň: 1 tvaroh + 1 kysaná smetana+1lžíce moučkového+pytlík vanil. cukru. a zamíchat, 450g strouhaných jablek, posypat nastrouhanými ořechovými bebe dobré ráno, skořicí , strouhankou a krystal. cukrem. děkuji za recept! :-)

  • zdeňka s.
    zdeňka s. |

    7. 12. 2011 21:28

    Koláč je naprosto božský.Nenáročný na suroviny,stačí mít doma celou Heru a jablíčka,to ostatní má asi každý.Válel se mi bez problémů,náplň jsem si promíchala hned v míse a přidala do ní trochu pudinku. Terezko,díky <3

  • Jaws036
    Jaws036 |

    19. 11. 2011 09:17

    fakt výborný koláč, takový dělala babička a dlouho jsem sháněl recept, dík.

  • David
    David |

    15. 11. 2011 18:31

    Jako chlap jsem postupoval přesně podle návodu. Trošku jsem zaváhal u válení těsta, ale flaška od piva pomohla. Výsledek perfektní. Děkuji za recept.

  • Káťa
    Káťa |

    4. 11. 2011 11:12

    Dala jsem jen trošku míň tuku, bylo to super.Koláč vynikající, těsto jsem rozválela pomocí mikroténu - nelepí se pak. Povrchové nerovnosti zamaskoval mletý cukr.Díky za recept! :-P

  • lidka
    lidka |

    7. 10. 2011 15:58

    těsto se špatně rozvaluje, tak jsem ho nastrouhala jak na drobeni

  • Janka
    Janka |

    18. 9. 2011 18:57

    No tak musim rici ze zatim je v troube, vypada todobre, ale prijde minepresny ten pomer surovin, hned jak sjem pridala vajicko a mleko a tak z toho byla kase!! :-\ i druhe porce jsem premylsela co delma zle, ale i druh yplech dopadl stejne... :'( ...no ale vypadato, te jsit se to dat bude

  • Lewi
    Lewi |

    16. 9. 2011 17:19

    Týýý jo, vůbec jsem to nečekala. Říkala jsem, zase mutace bublaniny s jablky, ale beru zpět. Buchta je přímo skvělá. Špatně se mi válelo těsto, takže jsem spodní část vyválela přímo na pečící papír a ten přenesla i s buchtou na pekáč. ;-) Horní část se mi trhala, tak jsem jí tam dala halabala roztrhanou, hlavně ať je to zakryté, a musím říct, že to vypadá i lépe....Taky oceňuji, že toho je plný pekáč, aspoň to vydrží trošku déle 8-)

  • kaja
    kaja |

    3. 7. 2011 11:32

    dobrý koláč.........lepší jsem nejedla :P

  • já
    |

    1. 7. 2011 17:46

    mooooooc dobrý koláč a pošušňali jsme si všichni.....hodí se i jako dezert na oslavy mňááááám ... Shift+R zlepší kvalitu vyznačeného obrázku. CTRL+F5 aktualizuje webovou stránku. ... Shift+R zlepší kvalitu vyznačeného obrázku. CTRL+F5 aktualizuje webovou stránku. ... Shift+R zlepší kvalitu vyznačeného obrázku. CTRL+F5 aktualizuje webovou stránku.

  • aja
    aja |

    6. 3. 2011 15:32

    Na mně je koláč moc sladký a mastný :-\

  • akamedie
    akamedie |

    27. 2. 2011 09:07

    Tak včera jsem dělala tento koláč a musím říci,že je opravdu moooc dobrý. Všem nám moc chutnal :-)

  • Simona
    Simona |

    26. 2. 2011 08:52

    Tento recept je moc dobrý moc nám chutná od babičky i maminek. :-)

  • mirinda25
    mirinda25 |

    7. 1. 2011 21:25

    Výborný koláč, asi před půl hodinou jsem ho vytáhla z trouby a asi nestačí úplně vychladnout. Rodinka už ochutnává.....dávám za jedna.

  • Ľubka
    Ľubka |

    20. 12. 2010 21:39

    Ja ten recept poznam ešte zo Slovenska a fak nema chybu.Plnit je možne aj tvarohom.Idem prave teraz nato :-P

  • Jana
    Jana |

    19. 11. 2010 17:28

    To je recept, na který jsem čekala. Už jsem ho pekla, všem chutnal, tak jdu na to znovu. Jen tam dám víc jablek, já jsem se bála, aby mi netekly, tak jsem dala málo. Myslím, že bude tento recept dobrý i s tvarohem

  • Vilda
    Vilda |

    28. 10. 2010 13:42

    to je úplně nejstarší a nejběžnější recept na koláč. Tím nechci říci, že není dobrý - naopak výtečná klasika.

  • Daniela Klečková
    Daniela Klečková |

    25. 8. 2009 22:00

    Recept nevypadá špatně,zkusila jsem nahoru potřít vajíčko + olej+ trochu cukru.Uvidím,co z toho vyleze,už se to peče.Těším se.

  • Monika T
    Monika T |

    25. 8. 2009 21:14

    Tiež jeden z najobľúbenejších a najstarších koláčov v našej rodine. Chutí úplne všetkým a zajtra ho pečieme zas :)

  • Daniela Klečková
    Daniela Klečková |

    25. 8. 2009 21:01

    Jdu ho péct,zítra bude výlet,tak příjde vhod.Mňam!

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    14. 12. 2008 15:10

    Janka, cesto sa netrhá, pekne sa vyvaľká. Prenášaj ho na plech valčekom, po vyvaľkaní dáš valček na kratší okraj a stočíš naň cesto. Na plech opäť roztočíš.

  • Jana Fialová
    Jana Fialová |

    14. 12. 2008 14:23

    Výborný, jen někde asi dělám chybu - při rozválení se mi ta placka hodně trhala při přenášení na plech. Něco je špatně nebo to tak je normální? Díky.

  • Zuzana Kordačová
    Zuzana Kordačová |

    16. 9. 2008 08:07

    Recept znám, také je to tradiční pečivo v naší rodině a pekl se již za našich babiček. Moje tchýně používala toto těsto i na tvarohový koláč. Místo jablek dávala v zimě tvarohovou náplň připravenou ze 3 tvarohů a navrch nasypala mražený rybíz. Já dávám rybíz nebo mražené ostružiny. Není to mřížkový koláč jak píšete, ale vypadá tak jako fotka paní Terezky. Ještě musím připojit, že jsem ze středních Čech a tchýně z jižních, takže je vidět, že koláč je velmi oblíbený všude u nás. Tuk - doporučuji Heru.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    15. 9. 2008 12:20

    Áno, u nás sa používa presne toto cesto aj na mriežkový tvarohový koláč, len potom rozvaľkám 2/3 cesta naspodok, navstvím tvarohovú plnku a zo zbytku cesta našúľam na vrch mriežky. Mám síce taký mriežkovací valček, ale viac sa nám páči klasicky našúľané mriežky :))) Alebo tvarohový bez mriežok, potom je postup ten istý, len namiesto jabĺk ide tvarohová plnka.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    15. 9. 2008 10:13

    Přesně takovýto recept používám i na mřížkový koláč - tj. na jednu placku natřít marmeládu nejraději rybízovou, ale může¨že se dle chuti i jináa navrch vyválet kousky těsta a rovnat přes sebe .Výborné těsto nemá chybu dávám za jedna.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    14. 9. 2008 19:33

    Jasné Klárika, Veď je to možno najstarší koláčik na Slovensku:))) Jablká tiež nevážim, jednoducho strúham, aby bolo dosť. Ale kto nepiekol, tak potrebuje vedieť aspoň orientačne množstvo:))

  • Klára Keselyova
    Klára Keselyova |

    14. 9. 2008 11:46

    Terezka, to je jablčník, ako keby odomňa. Ja som už stará, a od mlada ho pečiem. Ešte od mojej mamky. Robím ho presne podľa tohto receptu. Dávam tiež Palmarín, ale jablká od oka. Je tovynikajúci koláč. Zbožňuje celá rodina.Každému,kto recept vyskúša bude chutiť. Prajem krásnu neďeľu. Zajtra prídu deti, budem ho piecť.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    14. 9. 2008 09:10

    Ospravedlňujem sa za preklepy, malo byť ...maďarské... a Myslí sa tým... Ponáhľam sa na záhradu, tak to aj takto vyzerá :)))

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    14. 9. 2008 09:07

    Simčo, áno, hocijaký tuk, na aký si zvyklá. Ja používam väčšinou Palmarín, alebo u nás dostať maďarská tuky na pečenie, tie sú výborné. Pretože viem, že v Čechách Palmarín nedostať, tak som napísala tuk na pečenie. Myslá sa tým aj Hera, proste všetko, čo používate, ale nie 100%-ný tuk.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    14. 9. 2008 09:05

    Laďka, to viete, že áno, ten koláč piekla už babičkina mamička, takže sa u nás pečie okolo 150 rokov :))) Keď ho dcéra upiekla v Paríži, tak získala obdiv široko-ďaleko. A u nás sa považuje za taký obyčajný...

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    13. 9. 2008 22:18

    A stejný poměr, akorát bez cukru ale se 100%LUKANOU používám na závin.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    13. 9. 2008 22:12

    Ten 100 % by Simčo nebyl dobrý.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    13. 9. 2008 22:11

    Určitě Hera, ale asi ani jiným tukem se nic nezkatí (tedy tím nemyslím 100% ztužený :-)))

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    13. 9. 2008 22:10

    Já používám HERU

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    13. 9. 2008 22:04

    Terezko - tím tukem na pečení myslíš něco jako Heru? Nebo jako 100% tuk? Jablek máme plno, takže jen upřesnit recept a hurá na to....

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    13. 9. 2008 21:45

    Tenhle koláč znám a je naprosto skvělý. Pekla a peče ho maminka ( v 88 letech) , od které jsem ten recept převzala. Nejenže vypadá krásně jako na fotce, ale i chuťově nemá chybičku!!!!Terezko, taky ho používáte už pár let? Je dobrý, vyzkoušejte.