• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Povidlové buchty
    Napište svůj komentář k receptu

    Povidlové buchty

    autor: F.O.O.D.
    0.0
    moje hodnoceni
    3.6
    hodnotilo: 52
    doba přípravy: 40 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    9fotografií
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    12 porce
      • 150
        g máslo (50 g na potírání)
      • 1
        špetka sůl
      • 200
        ml mléko (lehce ohřáté)
      • 3
        ks žloutek
      • 21
        g droždí (čerstvé)
      • 1
        ks citronová kůra (z jednoho citrónu)
      • 500
        g mouka (hladká, polohrubá nebo hrubá)
      • 60
        g cukr krupice
    • Na náplň
      • povidla (nebo jakákoliv oblíbená nádivka)

    Postup přípravy receptu

    1
    Do mísy prosejte mouku (z hladké budou buchty jemnější, z hruběji mleté nadýchanější) se solí. Uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj asi třetinu cukru, citronovou kůru, rozdrobte droždí (nebo vsypte sušené) a zalijte je většinou mléka. Mléko nesmí být horké, protože by kvasnice zahubilo a těsto by vám pak vůbec nevzešlo.

    RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

    2
    Hnětacími metlami (nebo vařečkou) pak promíchávejte tekutý střed s moukou.
    3
    Postupně přidávejte zbylý cukr, jeden po druhém žloutek, přilijte vlahé rozpuštěné máslo (to můžete nahradit také kvalitním rostlinným olejem) a zbylé mléko tak, aby vzniklo pružné polotuhé těsto, které se nelepí ani na hnětací metly, ani na mísu.

    RADA: Jak na buchty jako od babičky?

    4
    Povrch těsta lehce poprašte trochou mouky a zakryté nechte kynout na teplém místě stranou průvanu, až přibližně zdvojnásobí svůj objem. Chcete-li mít opravdu nadýchané těsto, můžete je po prvním vykynutí propracovat ještě jednou a nechat znovu vykynout.
    5
    Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní plochu, vytvořte z něj válec a ten pak rozdělte na 12 až 15 kousků. Ty pak rozprostřete na placičky, plňte je povidly nebo marmeládou a tvořte z nich buchty, tedy jakési oválné bochánky. Těsto můžete také rozválet, nakrájet na čtverečky, do středu dát náplň a rohy spojovat jako balíček.

    RADA: Buchty, které se zaručeně povedou

    6
    Buchty skládejte těsně k sobě do zapékací mísy nebo pekáče. Každou jednotlivě potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm můžete tak, jak vidíte na obrázku, celé omočit) a pak je nechte jestě asi 20 minut kynout. Omočením v tuku se povrch těsta zatáhne a jednotlivé buchty se k sobě nespečou.
    7
    Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, až buchty na povrchu zpevní, vyběhnou a krásně a lákavě zezlátnou. Nechte je trochu vychladnout ve formě na mřížce a vlažné je posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.
    8
    Kynuté těsto je kypřeno kvasnicemi (droždím), ať už čerstvými, nebo v sušeném stavu. Po upečení je nadýchané, s charakteristickou drožďovou vůní. Podle definice, resp. poměru surovin a postupu přípravy se dělí na lehké, těžké a třené. Lehké kynuté těsto se peče vytvarované na plechu a lze ho plnit jako v případě buchet. Těžké kynuté těsto má větší obsah tuku a pečou se z něj hlavně vánočky, mazance nebo vánoční štoly.
    9
    Všechny suroviny je třeba připravit předem, aby měly pokojovou teplotu. Nejdříve se připravuje kvásek (droždí, lžička cukru a vlažné mléko). Pokud přidáte i trochu mouky, bude kvásek lépe kynout. Pak nechte kvásek na teplém místě vzejít.
    10
    Všechny suroviny smíchejte dohromady. Rozpuštěný tuk, který nesmí být příliš horký, přidávejte ho nakonec. To proto, že mouka se skládá z drobných zrníček, která nejdříve musí nasáknout tekutinou. Pokud byste jako první přidali tuk, zrníčka mouky by se jím obalila a tekutina by do nich nemohla prostoupit. To by způsobilo špatné bobtnání mouky a těsto by bylo málo pružné.
    11
    Péci začínejte v již vyhřáté troubě a po krátkém zapečení teplotu můžete zmírnit. Vyšší počáteční teplota je důležitá pro rychlé ukončení procesu kynutí, jinak by výrobek mohl v troubě ještě příliš vykynout a pak zpětně klesnout.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

    "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

    Kynuté makové buchty

    Kynuté makové buchty

    Kynuté buchty z remosky

    Kynuté buchty z remosky

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Ludasukup | 22. 2. 2019 17:36

      Dobry den, dnes jsem upekl a musím říct že buchta byla opravdu famózní . Moc děkuji !!!!

    • Ivanka_F | 29. 11. 2018 18:15

      Dobrý deň. Dnes som buchty skúšala, postupovala som presne podľa receptu a vyšli skvele! Múku som použila polohrubú a sú nádherne nadýchané a jemné. Ďakujem za tento recept! :-)

    • Jan
      Jan | 18. 3. 2017 19:49

      Takže jsem to vyzkoušel....a nemá to chybu!! !nadýchané,vláčné,jednoduché a chuťově nejlepší jaké jsem kdy jedl! skvělý recept...Děkuji!

    • Petra
      Petra | 15. 9. 2016 20:24

      Přidala jse trochu mléka, másla, těsto mi kynulo 6 hodin, ale bezva, je to moc dobré, mám radost, budu opakovat.

    • ma
      ma | 25. 5. 2016 21:59

      dala bych 1 dcl + něco na pomazání buchet zvlášť

    • ma
      ma | 25. 5. 2016 21:55

      já bych dala do těsta 1 dcl oleje a pak něco na pomazání buchet zvlášť

    • ma
      ma | 25. 5. 2016 21:55

      já bych dala do těsta 1 dcl oleje a pak něco na pomazání buchet zvlášť

    • adriama
      adriama | 23. 5. 2016 00:01

      dobry kolik ml oleje? dekuji zitra bych chtela vyzkouset ale newim kolik ml oleje :-\

    • ma
      ma | 18. 5. 2016 14:29

      Nevzešly správně kvasnice nebo něco bylo moc teplé nebo kyne moc pomalu? Když potřebuji, aby mi těsto vykynulo docela rychle, vytopím si troubu na 100°C. Mísu s těstem a utěrkou zavřu dovnitř, kyne tam moc dobře.

    • to je jedno
      to je jedno | 14. 3. 2016 19:23

      Bohužel ale nekyne mi těsto. Co mám dělát? pros porad´te mi :-( :-)

    • to je jedno
      to je jedno | 14. 3. 2016 19:22

      Bohužel ale nekyne mi těsto. Co mám dělát? pros porad´te mi :-( :-)

    • Suzi
      Suzi | 11. 3. 2015 22:59

      Zdravím, buchty jsou výborné jen jsem se trochu prala s plynovou troubou,ale žůžo labůžo :-)

    • Lukáš
      Lukáš | 30. 7. 2014 17:16

      Moc moc moc dobré buchty, normalne nekomentuji recepty ,ale tohle si opravdu zaslouži pochavalu :) diky za recept :)

    • Petr
      Petr | 16. 3. 2014 10:45

      Dávám 300g hladké,200g polo,vejce celé,Héru 100 g a hlavně vymazávám a potírám doma uškvařeným voňavým sádlem. :-)

    • Ayame
      Ayame | 7. 3. 2014 13:18

      píše se tam napravo od toho 150g , takže asi 100g

    • martin mestan
      martin mestan | 5. 1. 2014 17:49

      Buchty dobre ten kdo to napsal ma u me :-* :-* :-*

    • Zemča
      Zemča | 22. 10. 2013 09:18

      Také už mne to párkrát napadlo, jen nikdy netuším, kolik tam toho oleje dát, když je uvedené určité množství (na hmotnost) másla. Jeednou jsem to zkusil, ale asi bylo oleje moc.

    • Pája
      Pája | 15. 8. 2013 18:52

      Do těsta nikdy nedávám máslo, protože už není to co bývalo "za našich babiček". Slunečnicový olej je nejlepší, buchty jsou vždy nadýchané a vláčné :-)

    • Pajule75 | 18. 3. 2013 14:46

      Bohužel nevím kde jsem udělala chybu...ale buchty se nedaly skoro pozřít. Byly těžké, mastné....škoda

    • Lukáš
      Lukáš | 3. 12. 2012 17:01

      Dotaz: kolik se má do těsta dát rozpuštěného másla? V receptu se píše pouze 50g rozpuštěného másla na potírání. Díky :-)

    • kajull..
      kajull.. | 8. 10. 2012 18:31

      A jak velký ten pekáč má býti ? :-\

    • Eliška
      Eliška | 31. 8. 2012 18:53

      Tak jsem to nevzdala, dnes jsem je upekla znovu, vynikající, vřele doporučuji, náplň povidla a tvaroh. Hezký den ;-)

    • Eliška
      Eliška | 29. 8. 2012 11:17

      Dobrý den, buchty jsem včera zkoušela, těsto se mi docela nepovedlo (trhalo se mi), to bude asi tím, že jsem nepoužila jen jednu mouku, ale odradit se nenechám a zkusím znovu, měla jsem jako náplň domácí povidla, chuťově jsou velmi dobré, recept chválím ;-)

    • Zuzka
      Zuzka | 13. 6. 2012 13:31

      s těstem se mi strašně dobře pracovalo recept mám opsaný tak ho budu používat už pořád :-) buchty jsou DELIKATESNÍ :-*

    • mira
      mira | 21. 4. 2012 17:28

      kurva ale nikdo nepise,jak dlouho se pecou,jsem snad jasnovedec???

    • Nachtynka
      Nachtynka | 31. 3. 2012 00:08

      Povedly se, jsou naprosto luxusníííííí!!! A jednoduché. Dávám za 1!

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Dezerty Sladká jídla Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty FOOD
    Moučníky Buchty Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Děti Česko Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Máslo Mléko Mouka Povidla Sůl Žloutek

    Jak udělat piškot na dort

    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Rajská polévka s masem

    Rajská polévka s masem

    Dobrý makovec

    Dobrý makovec

    Štrůdl se zelím a nivou

    Štrůdl se zelím a nivou

    Medovník V.

    Medovník V.

    Koláčky

    Koláčky

    Cottage na sladko

    Cottage na sladko

    Jablečné vdolečky - kynuté, pečené

    Jablečné vdolečky - kynuté, pečené

    Dančí kýta na pivu

    Dančí kýta na pivu

    Měkké medové perníčky

    Měkké medové perníčky

    Doporučujeme

    95 minut
    Hovězí sekaná Wellington

    Hovězí sekaná Wellington

    60 minut
    Domácí těstoviny

    Domácí těstoviny

    40 minut
    Omáčka z pečených paprik

    Omáčka z pečených paprik

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Jak udělat piškot na dort

    Poslední sledované recepty

    27
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    26
    Staročeský domácí chléb
    Staročeský domácí chléb
    25
    Domácí kuřecí čína
    Domácí kuřecí čína
    25
    Palačinky
    Palačinky
    24
    Vepřový guláš
    Vepřový guláš

    Zajímavé články

    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého jídelníčku?
    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého…
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému čaji podle Britů
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému…
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy Boženy Němcové: Upečte si klasiku!
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy…
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky i na plech!
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky…

    Sledujte nás

    AHA.cz Velký strach o Bohdalovou: Skončila v nemocnici!

    Velký strach o Bohdalovou: Skončila v nemocnici!

    AHA.cz Exmanželka nemocného Štaidla děsí: Řeči o smrtelné posteli

    Exmanželka nemocného Štaidla děsí: Řeči o smrtelné posteli

    AHA.cz Deník Aha! 20.1.2021

    Deník Aha! 20.1.2021

    Dáma.cz Pitt, Roberts, Clooney: 10 oscarových herců, kteří se objevili v seriálu Přátelé

    Pitt, Roberts, Clooney: 10 oscarových herců, kteří se objevili v seriálu Přátelé

    Dáma.cz Kněžka Lilia Khousnoutdinova: Rituály pro nový rok a nové začátky

    Kněžka Lilia Khousnoutdinova: Rituály pro nový rok a nové začátky

    Ženy.cz Kabáty jako symbol změny: Na které návrháře vsadily Jill Biden a Kamala Harris?

    Kabáty jako symbol změny: Na které návrháře vsadily Jill Biden a Kamala Harris?

    Maminka.cz Mateřská dovolená 2021: Vše, co potřebujete vědět

    Mateřská dovolená 2021: Vše, co potřebujete vědět

    Reflex.cz Americká inaugurace: Krátká procházka po dějinách ceremoniálů 20. století

    Americká inaugurace: Krátká procházka po dějinách ceremoniálů 20. století

    E15.cz Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Abecedazahrady Podrobný návod, jak dětem postavit iglú

    Podrobný návod, jak dětem postavit iglú

    Další doporučené recepty:

    Povidlová kolečka
    Povidlová kolečka
    Povidlová skládaná jablka v ranečku
    Povidlová skládaná jablka v ranečku
    Povidlové / marmeládové placky z bramborového těsta
    Povidlové / marmeládové placky z…
    Povidlové buchty
    Povidlové buchty
    Povidlové kapsičky
    Povidlové kapsičky
    Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec
    Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec
    • Recepty.cz
    • Povidlové buchty
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí