Povidlové buchty

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 10
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 150
      g máslo (50 g na potírání)
    • 1
      špetka sůl
    • 200
      ml mléko (lehce ohřáté)
    • 3
      ks žloutek
    • 21
      g droždí (čerstvé)
    • 1
      ks citronová kůra (z jednoho citrónu)
    • 500
      g mouka (hladká, polohrubá nebo hrubá)
    • 60
      g cukr krupice
  • Na náplň
    • povidla (nebo jakákoliv oblíbená nádivka)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy prosejte mouku (z hladké budou buchty jemnější, z hruběji mleté nadýchanější) se solí. Uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj asi třetinu cukru, citronovou kůru, rozdrobte droždí (nebo vsypte sušené) a zalijte je většinou mléka. Mléko nesmí být horké, protože by kvasnice zahubilo a těsto by vám pak vůbec nevzešlo.
2
Hnětacími metlami (nebo vařečkou) pak promíchávejte tekutý střed s moukou.
3
Postupně přidávejte zbylý cukr, jeden po druhém žloutek, přilijte vlahé rozpuštěné máslo (to můžete nahradit také kvalitním rostlinným olejem) a zbylé mléko tak, aby vzniklo pružné polotuhé těsto, které se nelepí ani na hnětací metly, ani na mísu.
4
Povrch těsta lehce poprašte trochou mouky a zakryté nechte kynout na teplém místě stranou průvanu, až přibližně zdvojnásobí svůj objem. Chcete-li mít opravdu nadýchané těsto, můžete je po prvním vykynutí propracovat ještě jednou a nechat znovu vykynout.
5
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní plochu, vytvořte z něj válec a ten pak rozdělte na 12 až 15 kousků. Ty pak rozprostřete na placičky, plňte je povidly nebo marmeládou a tvořte z nich buchty, tedy jakési oválné bochánky. Těsto můžete také rozválet, nakrájet na čtverečky, do středu dát náplň a rohy spojovat jako balíček.
6
Buchty skládejte těsně k sobě do zapékací mísy nebo pekáče. Každou jednotlivě potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm můžete tak, jak vidíte na obrázku, celé omočit) a pak je nechte jestě asi 20 minut kynout. Omočením v tuku se povrch těsta zatáhne a jednotlivé buchty se k sobě nespečou.
7
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, až buchty na povrchu zpevní, vyběhnou a krásně a lákavě zezlátnou. Nechte je trochu vychladnout ve formě na mřížce a vlažné je posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.
8
Kynuté těsto je kypřeno kvasnicemi (droždím), ať už čerstvými, nebo v sušeném stavu. Po upečení je nadýchané, s charakteristickou drožďovou vůní. Podle definice, resp. poměru surovin a postupu přípravy se dělí na lehké, těžké a třené. Lehké kynuté těsto se peče vytvarované na plechu a lze ho plnit jako v případě buchet. Těžké kynuté těsto má větší obsah tuku a pečou se z něj hlavně vánočky, mazance nebo vánoční štoly.
9
Všechny suroviny je třeba připravit předem, aby měly pokojovou teplotu. Nejdříve se připravuje kvásek (droždí, lžička cukru a vlažné mléko). Pokud přidáte i trochu mouky, bude kvásek lépe kynout. Pak nechte kvásek na teplém místě vzejít.
10
Všechny suroviny smíchejte dohromady. Rozpuštěný tuk, který nesmí být příliš horký, přidávejte ho nakonec. To proto, že mouka se skládá z drobných zrníček, která nejdříve musí nasáknout tekutinou. Pokud byste jako první přidali tuk, zrníčka mouky by se jím obalila a tekutina by do nich nemohla prostoupit. To by způsobilo špatné bobtnání mouky a těsto by bylo málo pružné.
11
Péci začínejte v již vyhřáté troubě a po krátkém zapečení teplotu můžete zmírnit. Vyšší počáteční teplota je důležitá pro rychlé ukončení procesu kynutí, jinak by výrobek mohl v troubě ještě příliš vykynout a pak zpětně klesnout.
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Máslo Mléko Mouka Povidla Sůl Žloutek
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jan
    Jan |

    18. 3. 2017 19:49

    Takže jsem to vyzkoušel....a nemá to chybu!! !nadýchané,vláčné,jednoduché a chuťově nejlepší jaké jsem kdy jedl! skvělý recept...Děkuji!

  • Petra
    Petra |

    15. 9. 2016 20:24

    Přidala jse trochu mléka, másla, těsto mi kynulo 6 hodin, ale bezva, je to moc dobré, mám radost, budu opakovat.

  • ma
    ma |

    25. 5. 2016 21:59

    dala bych 1 dcl + něco na pomazání buchet zvlášť

  • ma
    ma |

    25. 5. 2016 21:55

    já bych dala do těsta 1 dcl oleje a pak něco na pomazání buchet zvlášť

  • ma
    ma |

    25. 5. 2016 21:55

    já bych dala do těsta 1 dcl oleje a pak něco na pomazání buchet zvlášť

  • adriama
    adriama |

    23. 5. 2016 00:01

    dobry kolik ml oleje? dekuji zitra bych chtela vyzkouset ale newim kolik ml oleje :-\

  • ma
    ma |

    18. 5. 2016 14:29

    Nevzešly správně kvasnice nebo něco bylo moc teplé nebo kyne moc pomalu? Když potřebuji, aby mi těsto vykynulo docela rychle, vytopím si troubu na 100°C. Mísu s těstem a utěrkou zavřu dovnitř, kyne tam moc dobře.

  • to je jedno
    to je jedno |

    14. 3. 2016 19:23

    Bohužel ale nekyne mi těsto. Co mám dělát? pros porad´te mi :-( :-)

  • to je jedno
    to je jedno |

    14. 3. 2016 19:22

    Bohužel ale nekyne mi těsto. Co mám dělát? pros porad´te mi :-( :-)

  • Suzi
    Suzi |

    11. 3. 2015 22:59

    Zdravím, buchty jsou výborné jen jsem se trochu prala s plynovou troubou,ale žůžo labůžo :-)

  • Lukáš
    Lukáš |

    30. 7. 2014 17:16

    Moc moc moc dobré buchty, normalne nekomentuji recepty ,ale tohle si opravdu zaslouži pochavalu :) diky za recept :)

  • Petr
    Petr |

    16. 3. 2014 10:45

    Dávám 300g hladké,200g polo,vejce celé,Héru 100 g a hlavně vymazávám a potírám doma uškvařeným voňavým sádlem. :-)

  • Ayame
    Ayame |

    7. 3. 2014 13:18

    píše se tam napravo od toho 150g , takže asi 100g

  • martin mestan
    martin mestan |

    5. 1. 2014 17:49

    Buchty dobre ten kdo to napsal ma u me :-* :-* :-*

  • Zemča
    Zemča |

    22. 10. 2013 09:18

    Také už mne to párkrát napadlo, jen nikdy netuším, kolik tam toho oleje dát, když je uvedené určité množství (na hmotnost) másla. Jeednou jsem to zkusil, ale asi bylo oleje moc.

  • Pája
    Pája |

    15. 8. 2013 18:52

    Do těsta nikdy nedávám máslo, protože už není to co bývalo "za našich babiček". Slunečnicový olej je nejlepší, buchty jsou vždy nadýchané a vláčné :-)

  • Pajule75
    Pajule75 |

    18. 3. 2013 14:46

    Bohužel nevím kde jsem udělala chybu...ale buchty se nedaly skoro pozřít. Byly těžké, mastné....škoda

  • Lukáš
    Lukáš |

    3. 12. 2012 17:01

    Dotaz: kolik se má do těsta dát rozpuštěného másla? V receptu se píše pouze 50g rozpuštěného másla na potírání. Díky :-)

  • kajull..
    kajull.. |

    8. 10. 2012 18:31

    A jak velký ten pekáč má býti ? :-\

  • Eliška
    Eliška |

    31. 8. 2012 18:53

    Tak jsem to nevzdala, dnes jsem je upekla znovu, vynikající, vřele doporučuji, náplň povidla a tvaroh. Hezký den ;-)

  • Eliška
    Eliška |

    29. 8. 2012 11:17

    Dobrý den, buchty jsem včera zkoušela, těsto se mi docela nepovedlo (trhalo se mi), to bude asi tím, že jsem nepoužila jen jednu mouku, ale odradit se nenechám a zkusím znovu, měla jsem jako náplň domácí povidla, chuťově jsou velmi dobré, recept chválím ;-)

  • Zuzka
    Zuzka |

    13. 6. 2012 13:31

    s těstem se mi strašně dobře pracovalo recept mám opsaný tak ho budu používat už pořád :-) buchty jsou DELIKATESNÍ :-*

  • mira
    mira |

    21. 4. 2012 17:28

    kurva ale nikdo nepise,jak dlouho se pecou,jsem snad jasnovedec???

  • Nachtynka
    Nachtynka |

    31. 3. 2012 00:08

    Povedly se, jsou naprosto luxusníííííí!!! A jednoduché. Dávám za 1!

Poslední navštívené:

Abecední seznam: