Pizza ala faktotum

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: faktotum

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem dospěl k super pizze ala faktotum. Uděláme si těsto. Já osobně si dělám těsto dopředu a poté ho zamrazím. Pizzu mám posléze, když mám chuť, raz dva hotovou. Z kila hladké mouky, 1 dcl olivového oleje, 2 lžičky soli, 30 g kvasnic a vody vytvoříme těsto. Klasika kynuté těsto, jen poněkud tužší. S žádným kváskem se nematláme a kvasnice normálně nadrobíme do mouky. Necháme vykynout. Nijak extrémně, trochu.
2
Z těsta poté uděláme válec a rozkrájíme ho na 10-12 kusů, naděláme bochánky a pod utěrkou necháme ještě trochu dokynout. Pak si ponecháme počet bochánků, dle toho kolik chceme udělat pizzy a zbytek jednotlivě hodíme do mikroteňáků a šup do mrazáku. (V budoucnu pak, když máme chuť na pizzu, vytáhneme jen těsto a v mikrovlnné troubě na nejnižší stupeň rozmrazíme).
3
Tak a teď bochánek rozválíme na patřičný rozměr, dle toho jaký máme plech na pizzu (já osobně požívám průměr 30 cm = ideální). Těsto dáme na suchý, ničím nemaštěný ani nesypaný plech tak, aby nám zasahovalo tak 1 cm na okraje a dáme do trouby rozpálené na cca 250 °C. Necháme tak 2-3 minuty, až nám trochu zezlátne, otočíme a ještě na minutu necháme samotné péct.
4
Poté těsto zpět otočíme a začneme nakládat ingredience.Nejprve omáčku na pizzu, tu si buď připravíme z cibule, rajčat, protlaku, česneku, olivového oleje, cukru, bazalky, pepře a soli, a nebo, což je mnohem jednodušší a stejně dobré, koupíme ji např v Penny marketu za pár kaček (Heinz - tomato PIZZA & PASTA sauce). Tedy štětcem potřeme těsto, posypeme oregánem (nešetříme), posypeme 150 g nastrouhanou mozzarelou (lépe se strouhá, když je ztuhlá, vytažená z mrazáku). Poklademe na drobné kousky nakrájenou šunku (100-150 g), na tenké plátky nakrájené žampióny a 2-3 tenké plátky hermelínu a nivy. Celé můžeme ještě osolit či opepřit a šup s tou dobrotou do trouby na 10-12 minut při teplotě 250-270 °C.
5
Poznámka: to, čím si pizzu ochutíme je jen na nás. Dáme si na ni, co nám chutná, tak jak jsem to napsal já je pouze moje nejoblíbenější variace.

Komentáře k receptu

  • m j
    m j |

    16. 11. 2007 14:18

    Náhodou tím spíš že kvalitní pizza spočívá v detailech oceňuji tento podrobnější popis:-)

  • Lenka
    Lenka |

    3. 8. 2007 08:20

    Vypadá to hezky, zkusím to, jenom kdyby tam nebyl tak dlooouhý komentář autora..:(

Poslední navštívené:

Abecední seznam: