Piškotová roláda podle Lidušky

moje hodnocení:

3,8

hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 40
      g škrobová moučka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 1
      špetka sůl
    • 60
      g polohrubá mouka
    • 4
      lžíce horká voda
    • 100
      g cukr krupice
    • 4
      ks vejce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem.
2
Vejce ušleháme s vodou, cukrem a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4 - 5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování.
3
Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená nebo posypaná cukrem a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme.
4
Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění pocukrujeme, ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Zuzka
    Zuzka |

    23. 5. 2012 12:29

    Nevím, ale používám hnědý pečící papír a nikdy se mi nestalo, aby se nalepil na plech. Sádlem nebo jiným tukem potřu pečící papír a boky plechu aby se na něj nenalepilo těsto, to ano.

  • Dana143
    Dana143 |

    23. 5. 2012 08:59

    Máslem potírame plech proto, aby se nám k němu pečící papír během pěcení nepřilepil a my jsme potom mohli roládu krásne srolovat.

  • Tezz
    Tezz |

    9. 5. 2012 19:25

    vyborné jako nápln je jedno pomazankove máslo ( bez přichuti ) k tomu jednu šlehačku, nejaky ten ztužovat a jeste k tomu pár lžiček vaječného likeru)) opravdu mnamooozni :D :))

  • Zuzka
    Zuzka |

    16. 4. 2012 09:21

    Není mi jasné, proč plech potírat máslem i pod pečícím papírem? :-\

  • Dana143
    Dana143 |

    15. 4. 2012 12:25

    Roláda je moc výborná. Už jsem ji vyzkoušela. :-)