Pečené jehněčí s mátovým jogurtem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 150 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 120
      g mandle oloupané, nasucho opražené, nahrubo nasekané
    • 2
      lžička kmín
    • 1
      lžička koriandr
    • 8
      ks datle zbavené pecek, pokrájené na kousky
    • 2
      hrst máta nahrubo posekané
    • 1
      hrst petrželka hladkolistá (najemno posekaná)
    • 3
      stroužek česnek najemno nasekaný
    • 1
      lžička mletá paprika
    • 1
      špetka skořice
    • jehněčí maso kýta (vykostěná)
    • 4
      ks mrkev nakrájená na špalíčky
    • 1
      lžíce olivový olej
  • Na mátový jogurt
    • 1
      hrst máta najemno nasekané
    • 400
      g jogurt hustý, přírodní
  • Na mátový bulgur
    • 350
      g bulgur
    • 3
      hrst máta natrhané
    • 2
      lžíce extra panenský olivový olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Všechno koření krátce prohřejte na suché pánvi, smíchejte s mandlemi, datlemi, kandovanou citronovou kůrou, mátou, petrželkou, česnekem, paprikou a skořicí. Osolte a nechte stranou. Kýtu rozložte a potřete ji připravenou směsí. Poté maso opět stočte a svažte kuchyňským provázkem a nechte zatím stranou. Dno pečicí nádoby poklaďte mrkví, na ni položte maso, pokapejte olejem, osolte a opepřete a pečte za občasného přelévání vypečenou šťávou (pokud se vypeče, podlijte trochou horké vody nebo vývaru) asi hodinu a půl až dvě nebo až maso změkne. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte stranou na teplém místě asi 10 minut, aby se šťávy uvnitř masa pěkně rozložily.
2
Jogurt a mátu promíchejte, přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete a nechte vychladit v ledničce.
3
Bulgur vařte mírným varem asi 5 až 10 minut, zalitý vodou nebo vývarem (řiďte se návodem na obalu). Přebytečnou tekutinu pak. slijte. Promíchejte s mátou, citronovou šťávou a olejem, pokud je třeba, osolte a opepřete. Podávejte s pečeným masem, mrkví a mátovým jogurtem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Pejsek a kocicka
    Pejsek a kocicka |

    8. 12. 2012 00:34

    Fakt vytecne. Nerolovala jsem to, smesi koreni jen posypala a pekla v alobalu. A misto datli brusinky. Malinko jsem podlila cervenym vinem, zbytek jsme dopili. Proste opravdu vyborna vecere.

  • Anonymous
    Anonymous |

    8. 10. 2011 18:37

    recept je vynikajici ;) mam z nej velkou radost