Ovocná šťáva z červené řepy

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      kg červená řepa
    • 5
      l voda
    • 100
      g kyselina citronová
    • 4
      kg cukr
    • 40
      ks umělé sladidlo
    • 2
      ks tresť (jahodová, malinová, borůvková apod.)
    • konzervační přípravek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěnou syrovou řepu nastrouháme, přidáme vodu a kyselinu citronovou a 1,5 hodiny vaříme. Potom řepu scedíme.
2
1.varianta: do vzniklé šťávy přidáme sladidlo, cukr, tresť, konzervační přípravek (množství podle návodu na sáčku) a dobře rozmícháme (už znovu nevaříme). Studené plníme do jakýchkoliv lahví (mám vyzkoušené PET lahve) a uzavřeme.
3
2 varianta, bez konzervačního přípravku: do vzniklé šťávy přidáme sladidlo, cukr a přivedeme k varu. Pak přidáme tresť a horké plníme do okurkových lahví, zavíčkujeme, opatrně otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Takhle zavařená šťáva vydrží velmi dlouho a já využiji okurkové lahve, kterých mám velmi mnoho. Před upotřebením šťávu přeliji pro snazší manipulaci do lahve s úzkým hrdlem.
4
!!! Ovocnou tresť vybíráme tak, aby vůně ladila s barvou (ananasová, nebo meruňková červená šťáva by působila poněkud divně) :-))))))

Komentáře k receptu

  • TerezkaBay
    TerezkaBay |

    26. 12. 2015 00:19

    Miluji recepty z červené řepy, je to skvělá surovina a moc prospěšná zdraví, taky přidávám jeden co mám ráda :) https://www.eujuicers.cz/magazin/propasujte-do-jidelnicku-cervenou-repu

  • Ahoso
    Ahoso |

    12. 3. 2012 14:46

    Dobrý den, pokud vím, tak vařením řepa ztrácí řepa většinu svých látek :'( Doporučuji čerstvou červenou řepu projet odšťavňovačem a 1x týdně si dát skleničku a určitě to má větší účinek než uvařená řepa ;-) Markéta

  • Libor
    Libor |

    12. 10. 2011 21:14

    vyzkoušej te malinovou,višňovou a nebo jahodovou,vynikající u nás běžně k dostání v drogerii a nebo v Jednotě Mor.Krumlově

  • jana
    jana |

    18. 9. 2011 21:07

    Dobrý večer, marně se snažím sehnat nějakou jinou tresť než mandlovou, rumovou a ananasovou. Poradíte mi, prosím? S pozdravem, Jana

  • gabriela
    gabriela |

    10. 12. 2010 21:12

    recept se mi líbí tak ho chci vyzkoušet. Ale chci se zeptat, když to nechám vychladnout (myslím v té druhé variantě), kde to mám skladovat (stačí sklep, pokoj a nebo lednice). a také jak dlouho to může být skladováno? Děkuji :-)

  • Anna Březinová
    Anna Březinová |

    26. 10. 2007 21:55

    Každý rok pěstuji červenou řepu na šťávu, protože je velice zdravá (játra a slinivka) a ta sklenička tresti není v podstatě žádná chemie a je moc dobrá, Používám tresti malinovou, jahodovou a griotku na chuť po višních.

  • Petra Plevová
    Petra Plevová |

    26. 10. 2007 16:22

    Já se nezlobím,klidně si kupte ovocný sirup v obchodě(když si přečtete složení,zjistíte,že v tom žádný rozdíl není).A co se týká práce,tak ta mi nevadí.Snažím se zpracovat všechny výpěstky ze zahrady.

  • Anonym
    Anonym |

    24. 10. 2007 13:40

    No nezlobte se, ale tolik práce a tolik chemie,to si raději odpustím.

  • Petra Plevová
    Petra Plevová |

    23. 10. 2007 16:25

    Paní Evo,ovocná tresť je potravinářské přírodně identické aroma.Prodává se v malinkých lahvičkách v drogeriích.Existují různé druhy,kromě ovocných.Např.rumová a vanilková do dortových krémů,mandlová do nepravého marcipánu apod.Slouží k,,ovonění"pokrmu,na chuť nemá vliv.

  • Eva Červenková
    Eva Červenková |

    23. 10. 2007 13:11

    co je to ovocna trest?