Velikonoční perníčky - hned měkké

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 11
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 15 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g máslo
    • 800
      g hladká mouka
    • 4
      ks vejce
    • 1
      dl mléko
    • 1
      lžička skořice
    • 10
      ks hřebíček
    • 300
      g med
    • badyán
    • kakao
    • anýz
    • 2
      lžička jedlá soda
    • 300
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat, udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby, a přikryté nechat odpočívat nejméně 12 hodin na dně lednice. Poté těsto vyválet na tlouštku asi 3-4 mm, vykrajovat různé tvary. Pokud nechceme zdobit, před pečením potřít vejcem.

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!

2
Není třeba připravovat v předstihu, neboť jsou hned měkké a konzumovatelné.

RADA: Jak upéct měkké perníčky?

Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Anežka
    Anežka |

    7. 12. 2016 08:34

    Perníčky jsem pekla už před týdnem a jsou pořád měkké a úžasné.Děkuji za recept a jiné už péct nebudu. :-)

  • Tereza R.
    Tereza R. |

    8. 4. 2015 19:20

    Perníčky jsou skvělé!

  • Karol
    Karol |

    21. 12. 2014 10:16

    Musela jsem pridat vice mouky... Testo neslo vypracovat

  • Nikijaho
    Nikijaho |

    12. 4. 2014 12:41

    Ach jo, co se stane, když tam med nedám? Nemám.. :-\ :-\

  • lafayette
    lafayette |

    29. 3. 2014 08:37

    Peču tyto perníčky na Velikonoce už několikátý rok - jsou úžasné! Díky těmto perníčkům jsme u nás populární - koledníci k nám na Velikonoční pondělí chodí i několikrát (aby dostali perník :-) ). Peču z dvojité dávky. Perníčky jsou opravdu hned měkké, velmi chutné a žravé, nikdy se u nás dlouho neohřály.

  • Erika
    Erika |

    18. 4. 2013 08:26

    Perníčky jsou úžasné. Jsou měkké a výborné! :-)

  • andrea
    andrea |

    30. 3. 2013 22:41

    Perníčky jsem zkusila a jsou super. Jen sem lehce upravila recept (másla jen 200g, cukr třtinový 150g, 3 vejce a více koření + citron. kůra) Pekla na 180 tak 11 min. Vejcem potírala až po upečení-jde to snáz a povrch je lesklejší. Veselé Velikonoce! :)

  • andrea
    andrea |

    29. 3. 2013 14:41

    Hoj, recept mne zaujal a ráda bych ho zkusila. Jen si říkám, zda tam není příliš másla. Zkoušela sem různé recepty a tuku tam bylo vždy maličko...ale na druhou stranu je fakt, že mi vždycky ztvrdly.

  • nelmal
    nelmal |

    29. 3. 2013 09:17

    kolik stupnu a jak dlouho pect?

  • Leena
    Leena |

    29. 3. 2013 07:48

    Uuuzasny recept, jsou uzasne :-)

  • Leena
    Leena |

    29. 3. 2013 07:48

    Uuuzasny recept, jsou uzasne :-)

  • MartikK
    MartikK |

    30. 4. 2011 10:05

    Tak jsem pekla na letošní velikonoce. Těsto je po umíchání opravdu spíše jako hustý krém, v lednici sice trošku ztuhlo, ale před přípravou perníčků jsem ho musela dát ještě na chvilku do mrazáku, aby bylo dost tuhé na válení. Pak už se s ním pracovalo velmi dobře, jen je potřeba vybírat vykrajovátka, která nemají moc jemných "zdobení", protože i dost ztuhlé těsto se při vykrajování přilepuje a špatně se pak z vykrajovátek dostává. Chuťově jsou ale perníčky výborné a opravdu jsou krásně měkké. Já je potírám až po upečení rozmíchaným vajíčkem v troše mléka.

  • fIRCON
    fIRCON |

    26. 4. 2011 09:27

    Chválím, konečně perníčky, které jsou skutečně měkké a dobré. :-)

  • šárka
    šárka |

    23. 4. 2011 11:12

    Skvělý recept! Konečně se mi povedly perníčky, na kterých si nikdo nevyláme zuby, ale pochutná!

  • Islapakova
    Islapakova |

    22. 4. 2011 21:11

    Ještě dodávám, že těsto mi vyšlo našlehané, skutečně hodně jemňoučké. Je potřeba podsypávat.

  • Islapakova
    Islapakova |

    22. 4. 2011 21:08

    Ukládám do kuchařky, jsou křehoučké a dobré. Šlehala jsem celá vejce najednou /jsem líná/ dala méně másla /tuků je všude dost/ ale i tak super. za 1.

  • Stáňa
    Stáňa |

    22. 4. 2011 08:57

    Doporučuji moučkový cukr extra jemný, je v půlkilovém sáčku, prosívat se nemusí a poleva je jemná.

  • trasky
    trasky |

    19. 4. 2011 12:02

    sice jsem ještě nezkoušela ale také se mi zdá zbytečné přidávat bílky a navíc je šlehat, soda stačí... a stím zkaramelizováním a citronovou kůrou to zní moc dobře, vyzkouším:o) píše se, že jsou hned měkké a jak dlouho měkké vydrží?! .o) díky za info, jdu na to.. <:-)

  • Klára
    Klára |

    17. 4. 2011 14:26

    Uz jsem to dopekla a musim rict ze toje luxusni ;-) :-P

  • Aliska.K
    Aliska.K |

    15. 4. 2011 10:39

    :-)

  • andelina
    andelina |

    14. 4. 2011 09:59

    Musím napsat, že to je nejlepší těsto, jaké jsem kdy na perníčky dělala. Dala jsem sice kapku víc mouky, ale jinak jsem postup zachovala a paráda! Posílám i foto :) a díky za svkělý receptík!

  • Daniela Tejklová
    Daniela Tejklová |

    2. 4. 2010 10:57

    Perníčky jsem udělala, děkuji za recept. Opravdu jsou měkké. Těsto je po namíchání dle recptu úplně tekuté jak na litou buchtu, do druhého dne ztuhne trochu, ale nejlepší je práce s ním, pokud se hned vyndá z mrazáku.Trochu měla ale zklamala chuť, příště zkusím recept zkombinovat se svým oblíbeným, kde se med a cukr s tukem karamelizuje jako na medovník a přidává se hafo citrusové kůry. Překvapilo mě to šlehání bílků, udělala jsem to, aby někdo neřekl, že se mi to třčeba nepovelo kvůli tomu - ale není to zbytečné? Kypří to soda a těsto je stejně válecí.

  • Bohuna Smetanová
    Bohuna Smetanová |

    7. 4. 2008 00:31

    polevu na zdobení perníčků jsem odkoukala od kamarádky, a zatím se mi vždy povedla na jeden bílek asi 20dkg moučkového cukru, 1 bílek a lžíci citrónové šťávy(nepoužívat citronku ale opravdu šťávu z citronu). Nejdůležitější je cukr přesát přes jemné sítko(používám čajové sítko), přecedit citronovou šťávu i bílek a třít vařečkou alespoň 20min. Nepoužít robot, poleva je pak moc napěněná a po uschnutí se drolí

  • Lenka
    Lenka |

    19. 3. 2008 12:38

    Musím perníčky strašně moc pochválit. Nejsem žádná pekařka a perníčky jsem pekla poprve. Opravdu jsou nádherně měkké. Vůbec není potřeba hodně podsypávat moukou, jak píše paní Martina!! Stačí jen trošku, pokud se na váleček moc netlačí, tak to jde krásně!!! Ještě co já dělám navíc je, že pak perníčky dávam na plech dnem vzhůru jak jsem je vykrajovala a přebytečnou mouku dostanu pryč když je potřu mašlovačkou namočenou ve vlažné vodě. Okoukala jsem to od babičky. Takže tvrdé ani být nemůžou. Všem je doporučuji,

  • martina Kyselkova
    martina Kyselkova |

    3. 3. 2008 14:52

    Také mohu říci, že jsou perníčky po upečení ihned tvrdé. Zkoušela jsem tento víkend, těsto mi neztuhlo v lednici vůbec a musela jsem přidat hodně mouky, aby se vůbec dalo vykrajovat. Perníčky jsou nyní úplně tvrdé, budu ráda , když mi změknou do Velikonoc.

  • Lenka S
    Lenka S |

    6. 1. 2008 17:15

    Pro Zuzanu: nejsem autorkou recetu, jen jsem recept vyzkoušela a poslala fotku. Návod na polevu kterou používám i čím zdobím najdete na mých stránkách www.mamincinyrecepty.cz.

  • Zuzana
    Zuzana |

    6. 1. 2008 13:43

    Obdivuji autorku receptu jak umí krásně perníčky nazdobit. Uvítala bych kdyby v diskuzi vysvětlila jak se poleva správně připravuje a čím by doporučila zdobit. Letos jsme používali koupené zdobičky a výsledek byl špatný, navíc v polevě jsme měly žmolky, které ucpávaly dírku.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    25. 10. 2007 15:50

    Moniko, do tohoto receptu dávám máslo rozpuštěné a vychladlé, med tekutý. Prášek do pečiva místo sody - nevím, nemám s tím zkušenost, ale osobně bych se v tomto případě raději držela receptu. Nejsem autorka receptu, ale pekla jsem je už několikrát a vždy se povedly na jedničku. Přeju, ať se taky povedou:-)

  • Monika
    Monika |

    24. 10. 2007 19:17

    Chtěla jsem se zeptat,jestli je možné dát místo sody prášek do pečiva?A jestli med svařit a tuk rozehřát???Děkuji za radu.

  • Katka Altmanová
    Katka Altmanová |

    5. 4. 2007 14:41

    Na popud Lenky S. jsem pročetla všechny komentáře u vánočních perníčků-hned měkkých, takže jsem nebyla konzistencí těsta připravena. Vypadalo jako krásný voňavý hustý krém. Dělali jsme(já+3děti) perníčky den po odležení těsta v lednici. Podsypávali jsme-šlo to dobře. Jsou krásné, voňavé a měkké. Snad nás nepřekvapí a neztvrdnou. Do pondělka nazdobíme, ať máme pro koledníky-teda jestli je děti nesní dřív. Děkuji za recept.

  • Jana D.
    Jana D. |

    4. 4. 2007 23:39

    Jsou výborné. Pro Lenku S: děkuji za radu kouknout sekomentářu k receptu vánoční perníčky - hned měkké. Kdybych si je nepřečetla, tak bych nadávala jako špaček. Jsou opravdu měkké a moc dobré.

  • IVA UŠELOVÁ
    IVA UŠELOVÁ |

    4. 4. 2007 00:56

    Perníčky byly dobré.jen jsem do nich dala kupované perníkové koření a kypřící prášek do perníku.Stačí půl sáčku.Děkuji za dobrý recept.Vždycky jsem ty moje měla tvrdé a ani jablko nepomohlo.

  • Lenka S
    Lenka S |

    2. 4. 2007 17:42

    Tyto perníčky můžu jen doporučit, jsou velmi dobré, krásně měkoučké a jako nadýchané. Ale než se do toho pustíte, přečtěte si komentáře k receptu vánoční perníčky - hned měkké. Je to totiž totéž těsto, poněkud netypické pro perníčky a pokud na to nebudete připraveni, budete během přípravy posílat autorku receptu do horoucích pekel.

  • Anonym
    Anonym |

    2. 4. 2007 16:26

    Paní Ivanko,sody se nemusíte vůbec bát je to jak prdopeč.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    2. 4. 2007 15:33

    Krásně nazdobené, jste šikulka. Můžu místo sody přidat kypříčí prášek do pečiva? Nenám totiž se sodou žádné zkušenosti.

Abecední seznam: