Citrónová Janina

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 10 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: mejdylko

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto
    • 4
      ks vejce
    • 6
      lžíce cukr krupice
    • 1
      lžička vanilkový cukr
    • 160
      g máslo
    • 250
      g tučný tvaroh
    • 260
      g polohrubá mouka
    • 1
      lžička jedlá soda
    • 2
      ks citron
    • 1
      lžíce rostlinný olej
    • 50
      g kokos nebo hrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
  • Na polevu
    • 2
      ks citron
    • 220
      g moučkový cukr
    • 1
      lžička olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Připravíme si misku na bílky a mísu na žloutky. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh.
2
Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem nebo hrubou moukou. Předehřejeme troubu na 200 stupňů.

RADA: 5 vychytávek, které využijete při pečení

3
Žloutky vyšleháme s cukrem krupicí i vanilkovým cukrem do téměř bílé pěny. Takže cca 5 minut na plné otáčky šlehačem. Poté přidáme tvaroh, rozehřáté máslo. Do mísy přidáme ještě jedlou sodu, mouku a kůru z jednoho citronu. Opět zašleháme a vymačkáme si z obou citronů šťávu, kterou dáme na závěr. Když máme suroviny spojené, jemnými pohyby vařečkou dostaneme do hmoty sníh. Vlijeme do formy, uhladíme tak, aby vznikl uprostřed trochu ďolíček a u stran formy toho bylo víc (Janina se tak hezky připečení srovná do roviny). Troubu stáhneme na 180 stupňů a pečeme 20-30 minut dozlatova.
4
Po dopečení necháme Janinu lehce vychladnout. Do misky si dáme moučkový cukr, šťávu z jednoho citronu a lžičku oleje a šleháme hmotu. Případně přidáme cukr nebo citron - já použila cca 1,5 menšího citronu. Poleva nesmí být moc tekutá, ale musí zas lehce stékat. Prostě aby při vylití polevy na Janinu sama jakoby stekla dolů a byl efekt bílého skla. Poleva se krásně leskne a v puse se rozplývá. Na závěr ozdobíme plátky citronu.

RADA: Jak upéct dort, kterým všem vyrazíte dech

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: