Linecké těsto klasické

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na vále smícháme cukr, rozměklé máslo, mouku s práškem do pečiva, (poměr 7/14/21), dle potřeby přidáme několik lžic mléka, aby vzniklo vláčné těsto.
2
Necháme uležet, nejlépe přes noc. Dále zpracováváme dle zvyklostí.
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Máslo Mléko Prášek do pečiva Žloutek
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • casino
    casino |

    18. 11. 2012 00:07

    Vánoce se blíží... Tento recept mi přijde nepovedený od A do Z Krom toho, co je připomínkováno v komentářích (písek, prášek, mléko), bych se zmínil ještě o další atypičnosti receptu v postupu: "rozměklé máslo" TO SNAD NE!

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    5. 4. 2009 11:07

    Simčo, do lineckého klasicky dávala už moja babička presne takéto ingrediencie, ako sú tu uvedené. Citrónovú kôru sme dávali len vtedy ak to vyžadoval konečný výrobok, a vždy sme pridávali 1-2 lyžice mlieka, ak to bolo potrebné, závisí to od veľkosti vajíčka, dávame celé vajce, nie iba žĺtky. A prášok do pečiva sme dávali vždy takisto. Keď sme tam nedávali prášok, tak sme sa bavili nie o lineckom, ale o krehkom ceste. Linecké cesto používame na mačacie oči, ako píšeš, a na rôzne koláče, či už s jablkami, tvarohom...niekedy s kakaom, ( pozri môj recept pod názvom Linzert). Ale povedala by som, že je to vec zvyku, ako kto je naučený robiť. U nás je ale klasické linecké presne podľa tohto receptu.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    4. 4. 2009 22:59

    Ano, poměr tuku, cukru a mouky je klasický, ale oproti klasice tu chybí citronóvá kůra a přebývá mléko a prášek do pečiva. Jinak je to recept, podle kterého pečeme už léta. A děláme z něho hned tři druhy cukroví: 1) Kočičí oči - klasické slepování tvarů pikantní marmeládou. 2) Linecké s mandemi: těsto vyválím trochu silněji, vykrajuji tvary, potřu žloudkem a pokladu tenkými štěpinkami z oloupaných mandlí. 3) Černobílé: Polovinu těsta obarvím kakaem na tmavo a spojuji tvary z obou barev - zasyrova k sobě lepím lehce rozšlehaným bílkem. Je to hrozná piplačka, ale na míse to vypadá hezky....

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    12. 9. 2006 11:58

    Myslím,že ani mléko do lineckého nepatří.Aspoň já ho tam tedy nedávám.

  • Di
    Di |

    12. 9. 2006 11:57

    To určitě ne, to jsem přehlédla, i to mléko by tam nemělo být. Tím ovšem nechci říct, že těsto není dobré. Rozhodně to však není linecká klasika. A té bych se, co se týká názvu, stejně jako paní Airan a další držela.

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    12. 9. 2006 11:52

    Souhlasím s Di a navíc podle mě klasické linecké těsto snad neobsahuje prášek do pečiva, ale to jsem asi u lineckého na vánoční cukroví.

  • Di
    Di |

    12. 9. 2006 09:45

    Do těsta, kde není téměř žádná tekutina, by se měl raději dávat práškový cukr. Takže do lineckého těstapatří spíše práškový cukr.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: