Grilovaná polenta

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Jarka O.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 375
      g polenta
    • 1,8
      l vývar
    • 6
      ks jarní cibulka
    • 125
      ml červené víno
    • 2
      ks červená cibule
    • 2
      stroužek česnek
    • 4
      ks sušená rajčata
    • 1
      ks chilli papričky
    • 3
      lžíce petrželka 2-3
    • 4
      ks černé olivy nemusí být, bez pecek
    • sůl
    • pepř mletý
    • olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do hlubokého litinového nebo nerezového hrnce se silným dnem dáme 300 ml vývaru a víno, přidáme krájenou červenou cibuli, drcený česnek, krájená rajčata, papričku na kousky, kdo chce, tak krájené olivy. Přivedeme k varu a vaříme prudce 5 - 7 minut, pak odkryjeme pokličku a pokračujeme, dokud cibule nezměkne a neodpaří se většina tekutiny.
2
Vmícháme nakrájené jarní cibulky a zprudka dusíme, aby se odpařil zbytek tekutiny. Pak přilijeme zbytek vývaru, osolíme, opepříme a zvolna dusíme. Na ruku, kterou mícháme, si navlečeme chňapku a rovnoměrným proudem vsypeme za stálého míchání polentu. POZOR směs se chová jako sopka! Mícháme a jakmile směs zhoustne, vaříme ještě asi 5 minut, dokud není polenta hladká a měkká. Odstavíme, vmícháme petrželku a dochutíme. Chuť by měla být výrazná.
3
Rozetřeme na plech a po ztuhnutí nakrájíme na čtverce, potřeme olejem a grilujeme.
4
Podáváme s grilovanou nebo pečenou zeleninou, houbami a různými omáčkami.

Komentáře k receptu

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    26. 6. 2006 10:00

    Jarko, polenta má právě tu výhodu, že ji můžete dochutit poměrně čímkoli a dost výrazně. Samotná je nevýrazná a dobře doplní pikantnější pokrmy.

  • Jarka Turková
    Jarka Turková |

    24. 6. 2006 14:41

    Škoda, že jsem si tohle nepřečetla dřív, než jsem polentu vařila - skutečně sopka, ještě že nosím brýle! :-), právě mi tuhne v misce. Byl to první pokus, naprosto bez ingrediencí , ale vidím to buď tak, jak píšete, nebo proloženou zeleninkou či houbičkami, navrch sýr - a co takhle do té H2O přidat třeba póreček či cokoli ? Tak dobrou zdravou chuť!!! j.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    20. 6. 2006 20:50

    Díky za vysvětlení, budu muset občas navštívit nějakou prodejnu zdravé výživy a vyzkoušet něco nového.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    20. 6. 2006 17:10

    Polenta je kukuřičná krupice, která je zdravější než pšeničná. Koupíte ji v biopotravinách. Po uvaření ztuhne a může se dále upravovat. V obchodě s biopotravinami mají i "knedlíky" = šišky z uvařené polenty. Stačí je jenom nakrájet na plátky nebo kostky a opékat, zapékat,...Tento recept je jiný tím, že polenta je po smíchání s ostatními ingrediencemi voňavá. Hodí se právě dobře na gril. Když si ve vyhledávání zadáte slovo polenta, "vyplivne" vám to i jiné recepty:-))

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    20. 6. 2006 16:15

    Prosila bych autorku o vysvětlení co je to polenta a jak se připravuje? Díky

Poslední navštívené:

Abecední seznam: