Gratinovaný květák

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 55 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks květák
    • sůl
    • 150
      g máslo
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 300
      ml smetana 30%
    • muškátový oříšek 1/2 lžičky
    • 2
      ks drcený česnek
    • 200
      g ovčí sýr tvrdý
    • 2
      ks žloutky
    • chleba k podání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě, nesmí se ale rozpadat. Sceďte a nechte vychladnout.
2
Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vytřete máslem. V kastrůlku rozehřejte 100 g másla, vsypte mouku a usmažte světlou jíšku. Za stálého míchání ji povařte do zhoustnutí.
3
Odstavte ji. Ochuťte solí a muškátovým oříškem, vmíchejte česnek, žloutky, sýr a zalijte květák.
4
Zapečte dozlatova, asi 15 minut.
5
Asi třetinu vlijte do pekáčku, rozprostřete květák a zalijte zbytkem omáčky.
6
Poklaďte plátky másla, přikryjte a 15 minut zapékejte. Pak ještě na 15 minut odkryjte. Podávejte s chlebem.
7
Náš TIP: Květák můžete promíchat s hráškem – ten mají rády děti – a třeba i nakrájeným pórkem, až potom přelít a zapéct.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.