Dýňová bábovka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 7
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: 12 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: knoma

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 150
      g máslo nebo hera
    • 1
      špetka sůl
    • 4
      ks vejce
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 300
      g polohrubá mouka
    • tuk
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 300
      g dýňová dužina hokaido, goliáš, co máte, na drobno nakrájena
    • 200
      g cukr může být i méně, ale i takhle je sladká jen decentně
    • cukr na posypání
    • 100
      g piniové semínka nebo opražená slunečnicová

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Recept je vyzkoušený a oblíbený a vždy mile překvapí strávníky z čeho to vlastně je.
2
1) Nejprve si připravíme suroviny, vymažeme a vysypeme formu.
3
2) Máslo rozehřejeme (do těsta vléváme chladné, ale ne zatuhlé) a dýňovou dužninu nakrájíme na jemné kousky, nebo nastrouháme (na jemno).

RADA: Jak na domácí máslo?

4
3) Vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli ušleháme do hustého krému. Do něj zašlehámé chladné máslo. Do vytvořené hmoty pomalu přimícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem (kypřící prášek dávám se zbytkem mouky téměř na konci přípravy těsta).

RADA: Je lepší kypřící prášek nebo jedlá soda?

5
4) Na konce přimícháme připravenou dužninu a piniová semínka (či levnější slunečnicová).
6
5) Těsto nalijeme do formy (používám věncovou). Peču na 175 C (v předehřáté troubě), 45 min až hodinu. Jestli je hotová zjišťujeme tradičně špejlí, ale když ji budeme dělat chvilku déle, nevysuší se.
7
6) Hotovou bábovku necháme chvilku vychladnout ve formě (tak 15 min) a pak vyklopíme. Za studena pocukrujeme.

RADA: Aby bábovka nepopraskala

8
I když budete mít pocit, že se vám původní úžaná pěna nepovedla a s dalšími ingrediencemi se roztekla, nevěšte hlavu, stalo se mi to také, ale i tak byla nadýchaná, měkká a akorát mastná.
9
Drahá piniová semínka se dají nahradit opraženými slunečnicovými semínky, která jsou mnohem dostupnější.

RADA: 5 tipů, které využijete nejen při přípravě sladkého

10
S chutí do toho.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Fecna
    Fecna |

    15. 9. 2017 22:02

    dala jsem muškátovou dýni :-) úplná nadýchaná mňamka. Výborné aroma :-)

  • Misa
    Misa |

    1. 11. 2016 20:59

    Recept jsem zkousela minuly vikend a je skvely. Babovka byla vlacna a velmi chutna. Rozhodne doporucuji! :-))

  • monika
    monika |

    12. 11. 2015 08:23

    Moc dobrá bábovka, dala jsem nakonec dýňová semínky, když už je to dýňová bábovka a super výsledek :-)

  • sandycz
    sandycz |

    1. 11. 2014 10:49

    Bábovka byla skvělá!! :-*

  • Jana
    Jana |

    29. 10. 2014 13:26

    Bábovka je úžasná, děkuji za recept!

  • Blanka
    Blanka |

    17. 11. 2012 18:34

    Dnes jsem bábovku dělala, sice mi půlka zůstala v silikonové formě,ale i přesto, že byla rozpadlá - drobet =-O , je bábovka chuťově výborná :-P , určitě ji ještě budu dělat častěji ;-)

Poslední navštívené:

Abecední seznam: