Domácí chleba

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 23
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrnek žitná chlebová mouka
    • 3
      hrnek hladká mouka
    • 1
      lžička drcený kmín
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      špetka sušené droždí
    • 1
      lžička ocet
    • 2
      hrnek studená voda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žitnou a hladkou mouku, kmín, sůl a půl lžičky sušených kvasnic nasucho promíchám, přidám ocet, vodu, znovu promíchám, posypu chlebovou moukou, přikryju a nechám kynout 12 až 18 hodin při pokojové teplotě. Znovu promíchám, znovu zasypu a nechám 30 minut odpočinout. Zatím zapnu troubu na 230°, nechám v ní rozehřát hrnec na půl hodiny, pak do něj dám těsto, zasypu kmínem a přikryté poklicí peču° na 230°. Po půl hodině sundám poklici, dopeču 20 minut na 220°, vyklopím na mřížku a chleba je hotový.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jiřina Kokešová
    Jiřina Kokešová |

    26. 3. 2017 07:59

    Tento chleba už dělám poněkolikáté a je vynikající. Vždy se my povedl. večer zadělám a ráno upeču <3 <3

  • Tahitty
    Tahitty |

    21. 5. 2016 12:47

    Droždí dávám čerstvé, množství v poměru k mouce (asi 3/4) kostky. v teple kyne max. dvě hodiny a je výborný :) ;-)

  • Demiii
    Demiii |

    9. 2. 2016 13:25

    Tento recept jsem odzkoušela už asi 5x a pokaždé se po něm jen zaprášilo. Akorát jsem pozměnila poměr mouky na 2 hrnky žitné a 2 hrnky hladké. Jelikož tmavé chleby máme radši :-))

  • pavlínkakyticka
    pavlínkakyticka |

    23. 1. 2016 12:08

    bohuzel jem to nechala zadelatr i v pekarne ale je tam hodne tekutin na to jak malo sypkych ingredienci, testo bylo hodne lepive mouky je tam opravdu zadane spatne mnozstvi... Musela jsem mouky hodne dodavat .. Jinak chutove neni spatne ale recept me trochu odradil bohuzel :-( :-(

  • žena
    žena |

    8. 1. 2016 19:23

    dyť mezi tim nehneš ani prstem

  • yvonx
    yvonx |

    8. 1. 2016 11:20

    Jarda . odrazuje mě 12 - 18 hodin kynutí nezajímavé.....děkuji

  • yvonx
    yvonx |

    8. 1. 2016 11:20

    Jarda . odrazuje mě 12 - 18 hodin kynutí nezajímavé.....děkuji

  • Michaela_93
    Michaela_93 |

    30. 11. 2015 12:24

    Právě jsem chleba vytáhla z trouby a vypadá parádně i skvěle voní! :) Ted jsem jen zvědavá jak vypadá uvnitř :)

  • Michaela_93
    Michaela_93 |

    30. 11. 2015 12:17

    Právě jsem dopekla chleba a vypadá báječně :) Ted jsem jen zvědavá jak bude vypadat unitř :) Ale voní krásně ;)

  • Michaela
    Michaela |

    30. 11. 2015 12:05

    Právě jsem chleba dopekla a vypadá parádně 8-) ted jsem jen zvědavá jak vypadá uvnitř :-\ :-) ale voní nádherně!!

  • anevanu
    anevanu |

    30. 11. 2015 09:13

    já nevím,některé recepty kolují mezi lidmi a jsou si podobné stává se to a zkoušela jsem si tu najít uživatele Leoš nebo Leošek a vůbec jsem ho tu nenašla.takže dámo kdepa ten receptík je XD :-|

  • Tahitty
    Tahitty |

    24. 11. 2015 11:02

    samozřejmě že ano :) Dávám kostku čerstvého zn. Vivo. není cítit po droždí a do dvou hodin můžu péct :) a co se týká poměrů mouky, tak to střídám. ale klasickému kupovanému se asi nejvice blíží varianta uvedená v receptu 3hr. hladké a 1hr,žitné. Když peču chleba, tak podle tohoto receptu a vždy se povedl :) ;-)

  • Kačenka Horáková
    Kačenka Horáková |

    8. 11. 2015 16:48

    Docela kulím oči na to, co tu čtu. To musím být autorka, abych mohla fajn recept, který mám a ráda využívám, zveřejnit? V tom případě pardón. Opravdu jsem měla za to, že webovka s recepty slouží pro recepty, které jsou osvědčené a nějak chválené a chutné, ale že tu na mě někdo bude dělat dlouhý nos kvůli tomu, že už recept četl někde jinde s jiným složením… takže BINGO, dámo.

  • Věra
    Věra |

    6. 11. 2015 07:18

    A Leošek se nebrání .... Proč někteří lidé vydávají recepty za své ? Tento recept byl přímo tady zveřejněn v únoru 2011, od té doby jiný chleba nepeču. A Leošek píše, že dává 1 hr. hladké mouky, 2 hr. polohrubé a 1 hr. žitné. Musím říct, že tahle kombinace je nejlepší. A pečou ho moji známí a známí ... dá se říct geometrická řada. Moje zkušenost - opravdu stačí půl kávové lžičky instantního droždí, nezapomenout na ocet a vždycky se povede. Důležité je kynutí a to nešidím, nechávám 18 hodin. ... Kdo je tedy autor - před tím smekám ! :-) :-) :-)

  • Verca
    Verca |

    30. 10. 2015 21:08

    Dobry den chtela bych se zeptat.chleba vypada uzasne ale nemohu bilou mouku.nikdy jsem nepekla z zitne mouky co by se tedy stalo kdyby jsem misto 3hrnicku hladke a 1zitne mouky dala 4te zitne?Dekuji za odpoved

  • Venca
    Venca |

    8. 10. 2015 19:28

    Tento chleba delam uz dlouho....super recept...doba kynuti se da snizit tak na 4-6 hodin kdyz misu postavite na hrnec naplneny horkou vodou....funguje to a chleba je stejne super.....jeste jeden postreh....kdyz date testo do vyhrateho hrnce tak ho jeste pokropte vodou treba rozprasovacem, potom priklopte a pecte 1 hodinu a 35 min na 180 stupnu jen pri vrchnim ohrevu trouby ve prostred trouby a viko vubec neodklapejte...

  • Renata
    Renata |

    5. 8. 2015 22:51

    Ta doba je nutná, aby hmota řádně prokynula, těsto se nehněte, jen se suroviny promíchají. Nejlíp je zadělat ráno a večer se peče. Nebo obráceně a nechat přes noc.

  • Kája
    Kája |

    4. 8. 2015 08:31

    Musí být doba kynutí tak dlouhá nebo stačí i méně ? Budu péct poprvé a na tenhle recept čtu samou chválu takže také vyzkouším :-)

  • margit
    margit |

    31. 7. 2015 21:20

    zrovna chleba peču snad se podaří :-)

  • Zuzana
    Zuzana |

    21. 6. 2015 11:26

    Můj první chléb a je super, dala jsem jen poměr mouky - 2 hrnky hladké a 2 hrnky žitné. Asi začnu dělat z dvojité dávky :-)

  • Zuzana
    Zuzana |

    21. 6. 2015 11:26

    Můj první chléb a je super, dala jsem jen poměr mouky - 2 hrnky hladké a 2 hrnky žitné. Asi začnu dělat z dvojité dávky :-)

  • hnědý
    hnědý |

    31. 5. 2015 18:45

    :-) je výborný nic neměním,

  • hnědý
    hnědý |

    31. 5. 2015 18:45

    je výborný nic neměním,

  • Kačenka Horáková
    Kačenka Horáková |

    28. 3. 2015 09:30

    Omlouvám se za nereagování na vůbec nic. Já teprve dnes zjistila, že jsou tu nějaká hodnocení a tolik komentářů. :-) Moc děkuju, přešla jsem na pohankový chleba, ale po tom čtení tady zrovna dnes udělám zas tenhle… :-) Vypečenou a křupavou sobotu všem! :-*

  • Lucy
    Lucy |

    20. 3. 2015 19:52

    Výborný je :-)))

  • Albert
    Albert |

    27. 12. 2014 18:07

    Dobrý chleba ale udělal jsem dvě změny 8-) místo 3 hrnku hladké, dávám 2 hrnky pšeničné chlebové a 1 hrnek hladké mouky, místo octa dám 2 lžíce žitného kvásku a přidal jsem 1/4 lžičky koriandru. Chleba je teď výborný a jiný už nedělám ;-)

  • Janinka
    Janinka |

    17. 11. 2014 13:06

    včera jsem zadělala těsto a dnes upekla.....chleba je výborný krásně křupavý...akorát tedy jsem ho pekla jen tak bez formy a rozjel se mi do stran takže je nízký....příště tedy musím péct ve formě...a jinak mouku jsem upravila na poměr 2 hrnky žitné a 2 hrnky hladké....tvůrci děkuji za recept :-)

  • štěpánka
    štěpánka |

    8. 9. 2014 21:00

    já zadělávám těsto na chleba pivem 8-)

  • maruska73
    maruska73 |

    2. 9. 2014 22:13

    Pečení není potřeba nějak speciálně řešit. Ingredience odměřené na hrnky tak jak je to v receptu (droždí ale 1/2 kostky nebo sáčku) nechám zamíchat a vykynout v domácí pekárně. Než začne péct, těsto vyndám, zamotám jako na knedlík a než se rozehřeje trouba nechám už na plechu dokynout. Před pečením potřu těsto studenou vodou. Peču horkovzduchem cca 45 min. při 170 st. Chleba nabude do výšky, ale nerozjede se. Do trouby je vhodné dát kastrůlek nebo na pekáček trochu horké vody. Chléb ze začátku v páře tak snadno nepraskne. Po upečení potřu studenou vodou a nakonec omastkem. Kůrka tím změkne. Opravdu to není věda. Po čase naprostá rutina.

  • Di
    Di |

    26. 8. 2014 08:12

    Skoro bych řekla, že hrnec je důležitý, protože chleba pečete zpočátku přikrytý. Musela byste ho zkusit zakrýt alobalem a možná by se taky více rozjel do šířky. Když máte menší nádobu, těsto Vám při pečení nabude více do výšky. Zkuste s hrncem a pak, až to budete mít v ruce, sama uvidíte. Rozhodně za pokus stojí! ;-)

  • penzionalenka
    penzionalenka |

    25. 8. 2014 14:37

    Určitě zkusíme a dáme vědět. ;-)

  • Jiřina Kokešová
    Jiřina Kokešová |

    23. 8. 2014 10:08

    Je výborný :-*

  • oliv
    oliv |

    15. 8. 2014 17:45

    Remoska je s teflonovym povrchem? Děkuji

  • Cappy
    Cappy |

    25. 7. 2014 18:21

    Špatně mi těsto vykynulo, ovšem mou chybou.. Mám ho teda kulatý a menší, ovšem chuťově je výborný :))

  • Eva
    Eva |

    9. 7. 2014 19:51

    Chci se zeptat, da se pect bez toho hrnce, jen jako bochnik, nebo je ten hrnec zasadni? Diky za pomoc

  • blanka
    blanka |

    1. 6. 2014 20:00

    peču ho často a je super, peču z dvojité dávky a je za chvíli pryč

  • Tahitty
    Tahitty |

    5. 5. 2014 16:01

    pokud máte skleněný pekáč nahřátý, tak se nepřichytne :) Jednou jsem ho nenahřála a dolovala jsem chleba škrabkou :)

  • Hanka
    Hanka |

    24. 3. 2014 10:53

    Chleba jsem dělala z hladké mouky je super jenom ještě musím zjistit čas jak dlouho jsem ho pekla to jsem nějak nevystihla, ale všem chutnal.

  • Michal
    Michal |

    23. 3. 2014 20:57

    Zdravím, chci se zeptat. Dělám chleba z chebové mouky celozrnné žitné (200g) a pšeničné (300g) a půl kostičky droždí. Někde jsem četl,že se má po 2 hodinách vykynutí těsto znovu zapracovat a zapracovat do něj případně semínka. Těsti mi pak ale ani po 3 hodinách moc nevykyne. Trochu jo, ale žádná sláva. Chci se zeptat, jestli to s tím opracováním po prvním vykynutí není nesmysl, popř. zda to vypoustit a seminka dávat rovnou do mouky na začátku? Děkuji za odpovědi.

  • Di
    Di |

    22. 3. 2014 10:14

    Vidím, že autor neodpověděl, tak se podělím se svými zkušenostmi. peču ze 3 1/4 l hrnků (voda cca 1 a 1/4 hrnku - dávám bublinkatou), půl žitná mouka, půl běžná hladká. Kvasnic stačí dát 1 zarovnanou kávovou lžičku i o trochu méně. :-)

  • VeVerunka
    VeVerunka |

    21. 3. 2014 19:58

    Dělala jsem ho už několikrát a dávám čajovou lžičku a vždycky se povede =)

  • Štěpa
    Štěpa |

    23. 2. 2014 22:00

    Ahoj, chci se zeptat, to opravdu stačí tak málo těch sušených kvasnic? To vykyne? Já pekla chleba z kila mouky (půl kila pšeničná a půl kila žitná chlebová mouka), 2 menší nahrubo nastrouhané brambory, sůl, kmín, chlebové koření a 750 ml vlahé vody a teď se podržte, já tam dal 2 pytlíčky toho sušeného droždí :-D :-D Našla jsem totiž recept, kde se mělo dát 4 dk kvasnic(ta kostka), tu jsem neměla, tak že dám sušené droždí. Ten pytlíček má 10 g a je na něm napsáno, že nahrazuje 2 dk klasických kvasnic. Takže mi vyšly 2 ty pytlíčky. No a teď čtu, že jenom špetku? Tak to asi do rána pěkně vykynem :-D :-D :-D tak jsem teď pěkně znejistěla.

  • Martin
    Martin |

    15. 2. 2014 08:46

    Zdravim. Už mám nějaké pekařské kousky za sebou a tak zkouším tenhle chlebík. Podle mne je úplně jedno zda tam dám sušené a nebo normální droždí.Používám sušené od Dr.Oetker a super. Kynutí záležì od teploty. V deset večer jsem si udělal těsto v deseti litrovém lavoru přesně podle receptu a ráno v sedm mám plný lavor.Ještě to nechám chvilku dojít a hurá do pečení.Jen mám strach aby se mi nepřilepil ve sklo pekáči. 8-)

  • DEXTER
    DEXTER |

    8. 2. 2014 21:46

    Nedoporučuji tam dávat normální mouku má totiž nízky obsah lepku měůa by se tam dávat jenom chlebová mouka !!! =-O

  • DEXTER
    DEXTER |

    8. 2. 2014 21:42

    Ahoj kristýno doporučil bych ti tam dát sušené droždí ;-) myslím že v bille ho seženeš a dej ho tam asi tak 5-10 gram TO V KOSTCE TAM NEDÁVEJ do chlebá se dává jenom sušené droždí !

  • Kristyna
    Kristyna |

    8. 2. 2014 11:46

    Moc prosim o radu, rada bych ho zkusila, ale kvuli dobe kynuti radeji s cerstvym drozdim dle vasich zkusenosti, jen nevim kdy a jak tam to cerstve drozdi dat. Zda zadelat kvasek nejprve jako u kynutych test a pokud ano jak a z ceho a nebo ho jen rozdrobit do mouky? Dekuji moc za rady, jsem uplny zacatecnik :-)

  • Lenka
    Lenka |

    1. 2. 2014 18:19

    Nepěchujte hrnky, jen nabrat a nasypat!

  • Di
    Di |

    30. 1. 2014 19:10

    Taky jsem včera pekla podle stejného receptu a těsto bylo hodně husté. Chleba byl fajn!

  • VeVerunka
    VeVerunka |

    29. 1. 2014 22:15

    Mám těsto velmi husté, je to v pořádku? Včera jsem dělala jiný recept, ale poměrově podobný a bylo uplně tekuté..

  • Anonymous
    Anonymous |

    23. 1. 2014 17:50

    výbornej nejvíc chutnal bráchovi

  • polmari
    polmari |

    23. 1. 2014 12:07

    Absolutně vynikající - dělala jsem již podruhé v remosce a tak můžu majitelům remosek poradit: na normální velikost remosky dejte 2 hrnky hladké a 1 hrnek žitné, nenechávejte zmiňovaných 30 minut odpočívat, ale rovnou remosku zapněte (odpočinek proběhne během rozehřívání remosky). Pečení trvá cca 1 a čtvrt hodiny. Remoska se ničím nevymazává. Dobrou chuť :-P

  • grehulka
    grehulka |

    16. 1. 2014 18:26

    Tak jsem ho vyzkoušela. Muj první chleba. Jednoduchý a rychlý. :-)

  • Tahitty
    Tahitty |

    12. 1. 2014 00:16

    půl kostky stačí. Zrovna dnes sem ho pekla :)

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    11. 1. 2014 18:25

    Dobrý den, také by mě zajímalo jak to vychází při klasickém droždí. Moc děkuji.

  • Jana
    Jana |

    4. 1. 2014 22:41

    Tahitty můžu se zeptat kolik toho klasického droždí používáte (kostku 42 g?) a jestli chápu správně, že pak chlebu stačí kynout místo psaných 12-18 hodin jen cca 3 hodiny? Děkuji!

  • Tahitty
    Tahitty |

    22. 12. 2013 19:41

    Zdravím, chleba peču jen už podle tohoto receptu. Droždí dávám klasický, né sušený, aby odpovídalo množství mouky a kyne mi to cca 2-3 hodiny. V teflonovým hrnci se mi to nepřipeklo, ale v pekáčku už jo. To bylo peklo :) Tak teď peču v pekáčku (kvůli šíšovtémui tvaru) vyloženém pečícím papírem a je vše bez propblémů. :-)

  • Anonymous
    Anonymous |

    3. 12. 2013 20:30

    lutsgbfwsawdftv

  • Kateřina
    Kateřina |

    27. 11. 2013 09:17

    Musí být doba kynutí tak dlouhá, nebo to jde zkrátit na půlku? :-\ :-)

  • teterova
    teterova |

    14. 11. 2013 14:03

    Perfektní recept, už chleba z obchodu nechci vidět... Děkuji za recept! :-)

  • ever
    ever |

    8. 11. 2013 12:00

    Chléb jsem upekla a je moc dobrý a vláčný. Příprava byla velmi jednoduchá. Hrnec jsem použila velký v průměru 21 cm, ale byl malý, doporučila bych tak 24cm. Záleží ovšem na velikosti hrnku na mouku. Já použila 3 dcl. Dala jsem soli 2 vrchovaté lžičky, ale zdá se mi to moc, chléb je trochu moc slaný, doporučuji dát méně soli. Celkově recept doporučuji.

  • Jája
    Jája |

    13. 7. 2013 23:34

    Chleba se nepřipaluje :) Ale ani mi moc nevykynul, dala jsem skoro celý sáček sušeného droždí. Přesto se celkem povedl, díky za recept!

  • Jája
    Jája |

    10. 7. 2013 16:33

    Mam drobny dotaz, jsem zacatecnik - je potreba vymazat maslem (ci necim jinym?) hrnec, ci nikoli - chleba se nepripaluje?

  • Marie Novotna
    Marie Novotna |

    28. 5. 2013 12:34

    Tak tento recept je opravdu snad zazracny. Pri mem pekarkskem umeni se mi podaril super chleba s "velkyma okama" Pouzila jsem normalni kvasnice. Bez poklicky dopekala ca o 10 min dele.

  • jitka
    jitka |

    2. 4. 2013 10:32

    můj první chleba a povedl se, vynikající a jednoduchý recept

  • Pavla
    Pavla |

    28. 2. 2013 07:32

    Chleba je vynikající, po první zkoušce, kdy jsem omylem dala o hrnek mouky méně a těsto se mi zdálo řídké a nevěřila jsem, že z toho bude chleba, tak byl chleba skvělý a už ho pečeme pravidelně ;-) a hned dva najednou :-*

  • janinka
    janinka |

    9. 2. 2013 13:39

    Chtěla bych zkusit tenhle chleba ale nevím zda je možné dát místo sušeného droždí normální kvasnice a kolik?Poradí někdo? :-\

  • motyq
    motyq |

    28. 10. 2012 01:51

    Perfektní chleba. Na první dobrou. Je to bochan pekne obrovský. Nejdřív jsem se bál, že nenakyne, ale po cca 13hodinách toho byl plný hrnec. Chutná výborně, příště dám trošku víc soli.

  • Blanka
    Blanka |

    26. 6. 2012 01:28

    Diky za to video na Youtube,vyborne to tam vysvetluji. Doporuciji take vyhledat foodwishes.com

  • Lenka
    Lenka |

    15. 5. 2012 20:02

    Jaký průměr by měl mít hrnec?

  • ČernáLuna
    ČernáLuna |

    9. 5. 2012 21:41

    Droždí jsem dala podle předešlého příspěvku taky lžičku, bála jsem se, že ho bude málo, a vyklubal se z toho jeden z nejlepších chlebů, co jsem kdy pekla. Moc dobrý recept!

  • K.V.
    K.V. |

    28. 2. 2012 14:38

    Delam stejny chleb, akorat ta spetka drozdi je malo, davam lzicku. Taky tam nekdy dam pivo misto vody. Je spousta receptu na youtube a jmenuje se to No knead bread. Chutna vyborne.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: