• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Dobrý chléb pro Jiřího
    Napište svůj komentář k receptu

    Dobrý chléb pro Jiřího

    autor: helča
    0.0
    moje hodnoceni
    5.0
    hodnotilo: 4
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Dobrý chléb pro Jiřího
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 350
        g pšeničná chlebová mouka
      • 250
        g žitná hladká mouka
      • 3
        voda vlažná
      • 3
        lžíce olivový olej
      • 1
        lžička med
      • 1
        lžička sůl
      • 1
        lžíce ocet
      • 1
        lžíce kmín
      • 1
        kostka droždí

    Postup přípravy receptu

    1
    Mouku promícháme, přidáme kmín a sůl.
    2
    Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ve které jsme romíchali droždí, med, olej i ocet. Vsypeme mouku a pečeme na základním program BASIC, a barva kůrky MEDIUM.
    3
    Chléb je výtečný. Křehký, lehký, vysoký.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Podmáslový chléb - moc dobrý

    Podmáslový chléb - moc dobrý

    Dobrý makovec

    Dobrý makovec

    Dobrý perník

    Dobrý perník

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • helča | 3. 6. 2012 21:04

      Po dlouhé době jsem se vrátila, trvalo nějaký čas, než se mi sem podařilo opět přihlásit.Četla jsem všechny komentáře a divím se...O co tu vlastně " Amy" šlo ? Jistěže chléb zadělaný chlebovým kvasem je chutnější i zdravější, ale ne každý ho má, sežene nebo si umí vypěstovat.A tak si myslím, že většina národa- která holduje pečení sáhne po klasickém droždí - ať čerstvém, trvanlivém / kostky o váze 42 gr- ať je to každému jasné / a nebo droždím sušeném.Můj názor je - že se chlebem nikdo necpe od rána do večera ani od pondělí do neděle, aby měl nějaké zažívací potíže z toho , že chleba kynul - kvasil - krátkou dobu.A proto mi celá diskuze a příspěvky od "Amy" přijde zbytečná.Hezký večer všem ať vám kynuté kyne a kvašené kvasí a všechno dobře strávíte i jistě " dobře míněné rady " od "Amy"... ;-) ;-) ;-)

    • Amy -
      Amy - | 10. 2. 2010 15:37

      "Chléb z kvásku je i výrazně lépe stravitelný. V mouce je totiž přítomna látka s názvem kyselina fytinová, která může spolu s dalšími minerály vytvářet velmi těžce vstřebatelné sloučeniny ve střevech a zároveň odvádět z těla minerální látky. Kváskový chléb na rozdíl od chleba z droždí dlouho kyne. Díky tomu a díky přítomnosti kyseliny mléčné se zcela rozloží fytin přítomný v mouce. Dlouhá doba kynutí způsobuje přirozenou fermentaci, během které se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny a tím je kváskový chleb lépe stravitelný a mnoho minerálních látek se stane teprve po dlouhé fermentaci pro člověka využitelnými. U chleba z droždí probíhá kynutí rychle (pro snížení nákladů), což způsobuje, že fytin není dostatečně rozložen. Zatěžuje organizmus, nadýmá a odvádí z těla důležité minerální látky jako vápník, zinek či hořčík." http://www.vegetarian.cz/ostatni/zitny%20kvasek%20.html

    • Zora Manasová
      Zora Manasová | 9. 2. 2010 23:14

      Amy, ale stále nevidím dôvod na kritiku - tej ražnej múky tam je menej ako hladkej, takže zdravým ľuďom nemôže spôsobovať žiadne problémy. Ako som už písala, pečiem s ňou, a je to bez problémov. Zdravím.

    • Amy -
      Amy - | 9. 2. 2010 22:57

      Ano, ty souvislosti... To je možná problém v jazyku. Byl myšlen rozdíl mezi kynutým a kvašeným, tedy mezi zadělaným kvasnicemi a zadělaným kvasem. Ujišťuji Vás, že to rozdíl je. Velmi podstatný. Chléb zadělaný žitným kvasem je diametrálně odlišný od kvasnicového. Ten rozdíl poznáte, až vyzkoušíte. O výživovém hledisku už jsem se zmínila dříve, tak to nebudu opakovat. Zdravím!

    • Zora Manasová
      Zora Manasová | 9. 2. 2010 21:55

      Amy, neviete kde beriete tú sebaistotu, že máte pravdu? Bežne robím chlieb z ražnej múky a nemáme žiadne problémy. Mimochodom, v dávnejších dobách sa nerobil kysnutý chlieb, ani z ražnej múky. Neviem teda, akú pekáreň máte Vy, ale v mojej cesto vykysne aj na programe BASIC, tak nieviem prečo ste vôbec začali debatu o kysnutých chleboch. To je snáď v našich končinách v podstate každý chlieb. Ani ja sa neprikláňam k názoru o škodlivosti vedomostí, ale treba v prvom rade vedieť čítať a spájať si súvislosti. Pekný večer.

    • Amy -
      Amy - | 8. 2. 2010 18:22

      Vážené ženy, Vaše myšlenky jsou velmi zajímavé, bohužel neústí v bezchybné závěry. To, že na sobě nepozoruji špatné trávení neprokvašené žitné mouky neznamená, že ji trávím snadno. K myšlence "předkové jedli...nečetli" jen toto: čtení s kvašením nesouvisí. Nečetli, ale kvasili! Nepřikláním se ani k teorii o škodlivosti znalostí. Dále domněnka o stravitelnosti žitné mouky: kde jste čerpala? Já mám jiné informace. Proč obhajujete neobhajitelné? Jakýkoli předek by Vám řekl to, co já, řekne Vám to i encyklopedie. Pěkný večer.

    • Tereza J.
      Tereza J. | 7. 2. 2010 13:58

      Voľakedy bolo dostať aj v obchode len ražný chlieb. A naši prarodičia uprednostňovali ražnú múku pred pšeničnou a chlieb sa tiež nie vždy zarábal kváskom. Ja robím ražný chlieb tiež v pekárni a s droždím, a ešte sa nestalo, aby sme za 3 roky mali problémy s trávaním. Práve naopak. Ražná múka obsahuje málo lepku, preto je menej stráviteľná, ale na jej lepšie strávenie sa práve preto pridáva do chleba pšeničná múka, to platí aj vo veľkovýrobe. Človek, ktorý nemá žiadne problémy s trávením, strávi aj chlieb a pekárenské výrobky s vysokým ( až 90%-ným ) podielom ražnej múky bez problémov. A kto problémy má, ten sa potrebuje stravovať na základe odporúčaní lekára. A ešte : nerobila by som z ľudí hlupákov, ktorých je potrebné upozorňovať, aby sa vzdelávali...oni to totižto vedia aj sami.

    • Ivana Šlapáková
      Ivana Šlapáková | 7. 2. 2010 13:38

      Amy - a co naši neznalí předkové, jedli žitnou mouku daleko víc a nic nečetli.......Mnoho znalostí někdy taky škodí.... Nepřeháněla bych to...

    • Amy -
      Amy - | 7. 2. 2010 12:33

      Žitná mouka se používá JEN DO KVAŠENÝCH CHLEBŮ. V obyčejném chlebu je nestravitelná. Všechno se musí umět, nestačí si přečíst jenom článek od nějakého vševěda, kde se uvádí, že ŽITNÁ MOUKA JE ZDRAVÁ a cpát ji do všeho. Prosím vás lidi, víc se vzdělávejte a učte, dezinformace mohou být škodlivé pro Vaše nejbližší.

    • Helena Pešková
      Helena Pešková | 7. 2. 2010 10:19

      <b>Jiří Plaček</b> Nevím co vám je nejasné- kdo peče- jistě ví..Určitě není na škodu všechny druhy mouky v míse za suchého stavu promíchat, amouku žitnou - jsem npsala hladkou - protože je i celozrnná - ale to už je o slovíčkaření..Nicméně Vám přeji - ať se Vám v pečení daří a nehledáte v postupu jen " mouchy" Zbytečně..

    • Jarka O.
      Jarka O. | 4. 1. 2010 07:36

      1/2 kostky je asi 22 g. Pro toho, kdo nebydlí v Čechách nebo na Slovensku toto opravdu může být problém. Lze nahradit 1 lžičkou droždí sušeného, ale v tom případě ho nedáme do tekutiny ale úplně nahoru na mouku. Žitná mouka se vyrábí i ve verzi chlebová a je jemná.

    • Jiří Plaček
      Jiří Plaček | 3. 1. 2010 23:03

      1/Nevím, proč to mícháte, když máte pekárnu...2/Údaj -půl kostky čerstvého droždí- co to je?3/HLADKÁ žitná mouka - asi si děláte legraci,ne?

    • Draha Slámová
      Draha Slámová | 8. 2. 2009 09:24

      prosím přítomné o radu mám pekárnu eta maxima všechny programy jsou přes 3 hodiny.buchta se upeče skvěle ale chleba se mi ještě nepovedl. at hotová směs nebo z internetu nebo vyzkoušené od kamarádek. krásně vykyne a jak se začne péct tak se začne prostředkem propadat až z něj zbyde asi 3 cm vysoká tvrdá placka. pekárna byla i v opravě vyměnily celou elektriku a výsledek je stejný. prosím poradte mi v čem může být chyba.

    • Tereza J.
      Tereza J. | 10. 2. 2008 07:00

      ok, už sa na tú múku teším:)))

    • Milena M.
      Milena M. | 9. 2. 2008 21:09

      Ďakujem za informáciu, ozvite sa , prosím, keď budete "mlynárka". Už sa teším aj sa chystám na objednávku - manžel sa hrozí kde to uskladníme...

    • Tereza J.
      Tereza J. | 7. 2. 2008 14:37

      Pani Milena, v sobotu som objednala prvýkrát, zaregistrovala som sa a objednala. Pri odosielaní objednávky si vyberiete spôsob kúpy - osobný odber alebo poštou na dobierku. Vybrala som dobierku, urobilo mi výpis objednávky, kde bolo napísané poštovné 0,00 Sk a celková hodnota objednávky bola len cena múky. Obratom mi prišlo mailom potvrdenie objednávky. Tak uvidím. Ale keď to tak bolo napísané, tak by to tak malo byť. Objednávala som 5kg vrecká, takže za cenu 70,- Sk za 5 kg múky + plátené vrecko, to nie je veľa . Možno je to porto 0 Sk jen bonus pri 1. objednávke, neviem. Uvidíme :)))

    • Milena M.
      Milena M. | 6. 2. 2008 22:06

      Pani Terezka, máte prosím skúsenosť s nákupom týchto múk, z ich stránky som sa dočítala, že zasielajú poštou a sú tam sumy poštovného, tak neviem. Vy už to máte odskúšané?

    • Hospodyňka
      Hospodyňka | 5. 2. 2008 12:56

      Ano, potvrzuji, že v Čechách takto funguje Mlýn Korunka. Posílá chlebové mouky i směsi na pečení chleba a neúčtuji si balné (poštovné ano).

    • milena kubikova
      milena kubikova | 5. 2. 2008 12:50

      pani tereza j.......vdaka za uzitocne info, urcite vyuzijem

    • Tereza J.
      Tereza J. | 5. 2. 2008 10:01

      Pre záujemcov zo Slovenska o múku : múku v rôznom balení za výborné ceny a na Slovensko bez platenia poštovného môžete objednať v mlyne Zrno v Šišove, pozrite www.mlyn-zrno.sk. Určite aj v Čechách je podobný mlyn, múky sú oveľa lacnejšie ako v obchode.

    • Jarka O.
      Jarka O. | 5. 2. 2008 09:48

      Chlebová mouka je běžně k dostání buď v obchodech se zdravou výživou nebo velkých marketech typu Kaufland, Tesco a pod.

    • Petra
      Petra | 4. 2. 2008 20:19

      Jsem úplný začátečník - dnes jsme koupili pekárnu - kde koupím chlebovou mouku? Mám pouze směsy chlebové.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Slané pečení
    Pokrmy Pečivo Domácí pekárna Pečení Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Kmín Med Ocet Olivový olej Pšeničná chlebová mouka Sůl Voda Žitná hladká mouka
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Šťáva z malin, jahod apod.

    Šťáva z malin, jahod apod.

    Zavařená kapie

    Zavařená kapie

    Křehký rebarborový koláč

    Křehký rebarborový koláč

    Kopřivová velikonoční nádivka s vejci

    Kopřivová velikonoční nádivka s vejci

    Míchaná bezinková limonáda

    Míchaná bezinková limonáda

    Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou

    Smažené čínské nudle s kuřecím masem…

    Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem

    Luxusní vepřový jazyk s domácím…

    Výborná drobenková buchta

    Výborná drobenková buchta

    Bábovkový dort

    Bábovkový dort

    Doporučujeme

    40 minut
    Mrkvovo-mandlové cupcakes s batátovým krémem

    Mrkvovo-mandlové cupcakes s batátovým…

    60 minut
    Domácí těstoviny

    Domácí těstoviny

    40 minut
    Omáčka z pečených paprik

    Omáčka z pečených paprik

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    27
    "Paneláková" buchta
    "Paneláková" buchta
    24
    Pizza těsto z pizzerie
    Pizza těsto z pizzerie
    23
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    23
    Míša řezy
    Míša řezy
    22
    Avokádová pomazánka
    Avokádová pomazánka

    Zajímavé články

    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému čaji podle Britů
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému…
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy Boženy Němcové: Upečte si klasiku!
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy…
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky i na plech!
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky…
    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně zasytí!
    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně…

    Sledujte nás

    AHA.cz Změny na Nově: PROČ SE ZBAVILI POLÍVKY? A víme, kdy zavřou Ordinaci!

    Změny na Nově: PROČ SE ZBAVILI POLÍVKY? A víme, kdy zavřou Ordinaci!

    AHA.cz Čvančarová na pranýři: VRAŽEDNÝ MODEL I ORTEL

    Čvančarová na pranýři: VRAŽEDNÝ MODEL I ORTEL

    AHA.cz Deník Aha! 19.1.2021

    Deník Aha! 19.1.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Komu se bude dařit navzdory složité situaci. Jste to vy?

    Horoskop na tento týden: Komu se bude dařit navzdory složité situaci. Jste to vy?

    Dáma.cz Seriál Ulice: Blanka má problémy, Magda žárlí a Ája překvapí Mária

    Seriál Ulice: Blanka má problémy, Magda žárlí a Ája překvapí Mária

    Ženy.cz Kaia, Lila, Leni: Jak dcery topmodelek dobývají módní svět

    Kaia, Lila, Leni: Jak dcery topmodelek dobývají módní svět

    Maminka.cz Tři oříšky pro Popelku: Kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

    Tři oříšky pro Popelku: Kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

    Reflex.cz Vladimír Mertlík: Židenický fašistický puč aneb zn. Udělej si sám!

    Vladimír Mertlík: Židenický fašistický puč aneb zn. Udělej si sám!

    E15.cz Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Abecedazahrady Jak levně a rychle vyčistit stříbro

    Jak levně a rychle vyčistit stříbro

    Další doporučené recepty:

    Dobrota ze sojového suku
    Dobrota ze sojového suku
    Dobroučká kuřecí pomazánka
    Dobroučká kuřecí pomazánka
    Dobrušská pomazánka
    Dobrušská pomazánka
    Dobrý makovec
    Dobrý makovec
    Dobrý perník
    Dobrý perník
    Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
    Dokonalý seitan (rostlinné maso z…
    • Recepty.cz
    • Dobrý chléb pro Jiřího
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí