Bramborový závin

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 40 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: RauM

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      g hrubá mouka
    • 50
      g krupice
    • 2
      ks vejce
    • 700
      g brambory vařené ve slupce
    • 1
      lžíce podravka
    • 1
      kostka droždí
    • 2
      lžička cukr
  • Náplň
    • 300
      g sýr
    • 1
      ks cibule
    • 150
      g uzené maso - plátky krkovice, anglická atd.
    • 1
      lžíce gyros koření nebo grilovací koření
    • 2
      ks vejce
  • posyp
    • 2
      lžíce semínka slunečnicové, lněné, drcené mandle
  • potření
    • 1
      ks rozšlehané vejce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ve slupce uvaříme brambory do měkka a nahrubo nastrouháme. V míse rozetřeme droždí s cukrem na kaši. Přidáme brambory, mouku a krupici, vejce, podravku nebo sůl a vypracujeme těsto.
2
To si rozdělíme na 4 díly, vyválíme vyšší záviny, naplníme směsí sýrů, přehneme, spojem dolů dáme na plech, potřeme vejcem, posypeme semínky dle chuti a pečeme dle trouby cca 25 minut nejdříve na 200 st., asi v polovině ztlumíme na 180 (já takhle pekla v horkovzduchu)
3
Náplň může být libovolná, ale já měla promíchané - asi 300g strouhaného sýra (cihla, madeland, uzeny syr, nebo dle chuti a možnosti), na cibulce osmahnuté uzené, 4 stroužky cesneku strouhané!, 1 lžíce koření gyros a 2 vejce.
4
Z tohoto množství byly 4 nohavičky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Z13
    Z13 |

    10. 7. 2014 21:16

    Opravdu tam patří 2 lžičky cukru?

  • ČernáLuna
    ČernáLuna |

    6. 7. 2014 14:29

    Mám ráda záviny s bramborovým těstem, tak jsem se rozhodla vyzkoušet. Předem bych chtěla upozornit autorku, že jí v ingrediencích chybí česnek, který pak v postupu používá. Osobně jsem dle postupu nahradila podravku solí (s tímto zásadně nevařím), jako sýr jsem dala pouze madeland a grilovací koření jsem si koupila kvalitní v kořenářství (což byl opravdu dobrý nápad, protože mi toto kvalitní koření úžasně provonělo celý závin). Bohužel mi vůbec nefungovalo těsto, strašně se lepilo, přidávala jsem mouku, nepomáhalo, nakonec jsem uválela příšerné šišky těsto + náplň, všechno dohromady. Vypadalo to hrozně. Chtěla jsem to vyhodit, ale přítel mě přemluvil, ať ty hrůzičky zkusím upéct. A hle, krásně se to nafouklo, vyhladilo, to, že náplň občas trčela vypadalo, že je schválně (jako součást těsta :D), ve výsledku jsme si velmi pochutnali. Příště zkusím výraznější sýr. A děkuji autorce, že si dala práci s uváděním teplot!

  • RauM
    RauM |

    16. 1. 2012 08:50

    myslím si, že plátky ze závinu jsou dost odpovídající velikost 8-) bylo ti tak žravé, že piplání se s pidiporcičkami by byla ztráta času.. jenom 3 letý syn spásl sám půl nohavice!

  • sobik
    sobik |

    13. 1. 2012 22:42

    Tohle vypadá moc dobře, zas něco trochu jiného než klasický <a href="http://www.knedlik.cz/sortiment/bramborove-knedliky/">bramborový knedlík</a>. Při vhodné velikosti by to mohlo jít i jako chuťovka/jednohubka. Ale dělat to v menším asi dost piplačka :)