Bezinkový sirup

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 20
      ks bezové květy (Nebo silnější stonky)
    • 80
      g kyselina citronová
    • 2
      l voda (Převařená)
    • 2
      kg cukr krystal

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do 5 litrové láhve dáme květy, kyselinu, převařenou vodu a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme přes plátno a přidáme cukr, vše promícháme, přikryjeme a necháme dalších 24 hodin stát. Potom vše rozléváme do sklenic, které uložíme na chladné místo.
Zařazení: Nápoje Slovník pojmů
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jája
    Jája |

    7. 6. 2016 19:35

    Kyselina sorbová není závadná!! Podívejte se sem https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_sorbov%C3%A1 :-) .

  • Petra
    Petra |

    7. 6. 2016 14:37

    Děkuji za recept. Někteří se ptají, zda je možné nahradit kyselinu citrónovou citrónem. Ano, já třeba dělám jen s citrónem a vše je v pořádku, sirup se nakazí. Jen ještě používám nahoru do lahve třošinku alkoholu - slivovice, rumu apod., abych zabránila kažení. Případně dávám svůj recept k dispozici: http://milujemebylinky.cz/recept-na-bezovy-sirup/ Určitě bezový sirup vyzkoušejte, je moc dobrý :-)

  • iwet
    iwet |

    2. 6. 2016 20:07

    Pet lahev je nezávadná v případě, že se do ní plní studená tekutina. Při nalití horké tekutiny se plast nejen roztaví, ale uvolňují se přitom škodlivé ftaláty. Bohužel.

  • Honza
    Honza |

    1. 6. 2016 16:02

    Doháje do každej recept na sirum : + 2kg cukru to je vprdeli. dneska najít něco bez toho zla je fakt těžký

  • Jana
    Jana |

    29. 5. 2016 08:57

    Prosím, napište mi, kdo nepijete vodu nebo limonádu z plastu, v čem jste na tom zdravotně lépe. Plast na láhve je v kvalitě, která odpovídá požadavkům na tekutá léčiva. Každý den se prodá obrovské množství limonád v plastu. Pokud plast vadí sirupu plastu, udělejte jen koncentrát na limo v platu. Recept je stejný. Tady nahoře. A je výborný. Ahoj.

  • alice val.
    alice val. |

    23. 5. 2016 10:13

    Lindo, tady jsem našla fajn článek, kde jsou všechny převody, tak snad se bude hodit http://www.domacikuchyne.cz/zapisnik/vazeni-bez-vahy-prepocet-vahy-na-lzicky-a-hrnky-pri-vareni-ocenite.html

  • jana
    jana |

    8. 1. 2016 22:28

    dobry den, prosim kolik kyselinu sorbovou davate do 5l sirupu? dekuji za odpoved

  • Milan
    Milan |

    13. 6. 2015 09:08

    1 lžička cca 5 gr. x 16 lžiček = 80 gr.

  • Milan
    Milan |

    13. 6. 2015 09:06

    1 plná lžička cca 5 gramů , cca 16 lžiček = 80 gr.

  • linda
    linda |

    7. 6. 2015 19:56

    Posím, kolik je 80g kyseliny, nemám to čím zvážit, tak třeba kolik je to na lžičky. Děkuji

  • sdf
    sdf |

    7. 6. 2015 17:26

    Z PET lahví se uvolňuje BPA, najděte si to někde na internetu...

  • sdf
    sdf |

    7. 6. 2015 17:26

    Z PET lahví se uvolňuje BPA, najděte si to někde na internetu...

  • sdf
    sdf |

    7. 6. 2015 17:26

    Z PET lahví se uvolňuje BPA, najděte si to někde na internetu...

  • Marketa.A85
    Marketa.A85 |

    6. 6. 2015 22:21

    Určitě jde dát alespoň částečně místo ní citron, jen množství musí být určitě větší... Dávám několik citronů a trochu kys. citronové podle chuti :-)

  • Marketa.A85
    Marketa.A85 |

    6. 6. 2015 22:06

    Sirup je konzervovaný v první řadě cukrem, a kyselina citronová je zdraví neškodná a také dobře konzervuje. Samozřejmě je možné jí nahradit částečně citronem, na chuti to jen přidá... Po roce bych se v žádném případě nebála konzumace, určitě se nezkazí, a když bude zavařený (horký nalitý do zavař. sklenic, a otočit víkem dolů), určitě vydrží i o dost déle. Kompotuji jen s cukrem jakékoliv ovoce a nikdy jsem neměla problém, kompoty jsou výborné i po delší době. Kyselina sorbová opravdu zdraví škodí, tak proč ji přídávat, když to není nutné? :-$ Ale to je na každém... pokud má někdo chuť si ji tam přidat, ať ji přidá :-) Když jsou sklenice vyvařené, čisté, plíseň se ale určitě dělat nebude tak i tak :-)

  • Marketa.A85
    Marketa.A85 |

    6. 6. 2015 19:41

    Hlavně při zahřátí (čím teplejší, tím hůře - ale už po 1 dni např. ve 30 stupních Celsia,např. při zapomenutí v autě), se z pet lahví ve větším množství uvolňují škodlivé rakovinotvorné látky... Sklo je i proto opravdu lepší ... je to osvědčené a zaručeně nezávadné :-) Já jsem si oblíbila 0,7 l lahve s širším hrdlem od rajčatového pyré, případně klidně použiju jakékoliv sklenice od medu, moštu...

  • Markéta
    Markéta |

    5. 6. 2015 13:32

    Můžu se prosím zeptat, kolik kyseliny sorboné dávate na ty cca 2 litry vody? Díky moc.

  • petra
    petra |

    2. 6. 2015 10:24

    diky kyseline sorbove prave vydrzi stava i rok az dva,delam ji uz pet let a vydrzela mi i tri roky.bez kyseliny sorbove necely rok a nevim proc by mela byt skodliva,kdyz se dava i do sirupu a stav normalne,spise zabranuje,aby se tam netvorili kvasinky a plisen =-O

  • Aneta
    Aneta |

    31. 5. 2015 14:58

    Jak jste přišla na to, že PET lahve jsou škodlivé? Tady bych rekla, ze jde hlavne o estetiku, sklenena lahev proste vypada lepe.

  • --
    -- |

    28. 8. 2014 17:37

    Tak právě kyselina sorbová je pěkný svinstvo, stejně jako všechny chemické konzervanty. Kyselina citronová by měla být teoreticky neškodná.

  • Dáda
    Dáda |

    12. 6. 2014 16:51

    ahojky, mám dotaz na Vláďu. 50 květů, 2,5 kg cukru a kolik vody a kyseliny??? :-\

  • olinka
    olinka |

    6. 6. 2014 18:35

    vyborne recepty, jen prosim - do PET lahvi radeji ne, jakekoli sklenice jsou neskodne...

  • vláďa
    vláďa |

    5. 6. 2014 13:29

    Ahoj. My dáváme 50 květů, vodu nepřevařujeme, cukru 2,5kg a po rozpuštění (nutno trošku zahřát)hned do PET lahví a vydrží tak dlouho, než ho vypijeme - klidně 2-3 roky..

  • michal
    michal |

    3. 6. 2014 16:58

    Zdravím , jen tam hezky dejte tu kyselinu citronovou , je to , abe se to nekazilo , já přidávám ještě kyselinu sorbovou , a sirup s přehledem vydrží i déle než rok ..... jsou to jen kyseliny , nic extra škodlivého .

  • eva
    eva |

    28. 5. 2014 07:44

    ahoj, muzu místo kyseliny citronove dat třeba 1 citron?

  • Vašek86
    Vašek86 |

    27. 5. 2014 21:03

    Mohu nahradit kyselinu citronovou odpovídajícím množstvím citronové šťávy? Jelikož se ve 100g citronové šťávy se nachází 4 až 8 g kyseliny citronové. Zkoušel to někdo? Díky :-)

  • Jutta
    Jutta |

    22. 5. 2014 17:56

    Dávám tam ještě práškovou kyselinu L-askorbovou (vitamin C), což taky konzervuje, a trochu kyseliny sorbové, což by měl být neškodný konzervant. Loňské bez problémů vydržely až do jara při teplotě kolem 15 st.

  • Jiří
    Jiří |

    20. 5. 2014 16:46

    vodu studenou, max. vlažnou

  • wholesale nba jerseys
    wholesale nba jerseys |

    16. 9. 2013 19:42

    PS- Blow and their family did place in a declare with BP, these people just haven’t noticed anything however. AS ASSOCIATED WITH MARCH twenty-four, 2011 wholesale nba jerseys http://www.hillingtongreen.com/replica_nba_jerseys.html

  • Behunka
    Behunka |

    1. 7. 2013 12:00

    z mé zkušenosti do studené. Jednou jsem dala do teplé a květy zčernaly a musela jsem to dělat znovu.

  • Viola
    Viola |

    30. 6. 2013 12:51

    Dotaz: Převařená voda se naleje na květy vřelá nebo studená? Děkuji.

  • Viola
    Viola |

    30. 6. 2013 12:49

    Připojuji se k dotazu: Převařená voda se na květy naleje vřelá nebo studená? Děkuji.

  • jana
    jana |

    23. 6. 2013 18:56

    v ikee jsou super dvoulitrovky :-[ :-) :-)

  • toNic
    toNic |

    14. 6. 2013 23:22

    samozrejme se ty lahve v ty roube na 200 stupnu sterilizuji jeste prazdne bez sirupu, ten tam nelijete az po schladnuti sterilizovanych lahvy

  • meg
    meg |

    14. 6. 2013 08:21

    sterilizuje sama kys.citronová ... když zavaříte na 200 st., tak zničíte všechno dobré a zdravé, co v sirupu do té doby po bezinkách zůstalo!

  • bezinka
    bezinka |

    7. 6. 2013 16:54

    Já sterilizuju vymyté skleněné láhve v troubě na 200 stupňů, max.20 min a víčka vyvařím.Je to rychlé a funguje to! ;-)

  • ashi
    ashi |

    7. 6. 2013 12:48

    no jistě že cukr v tekutém stavu! Sirup přeci :-D

  • Eliška
    Eliška |

    5. 9. 2012 07:15

    Dobrý den, váš recept se mi zamlouvá, zkusím ho, ještě jsem sirup nikdy nedělala, tento rok jsem ho náhodou dostali na výslužku a byl vynikající, tak se těším až pokvete bez a půjdu trhat :) protože ty kupované sirupy jsou opravdu neschopné pití

  • jmuell1
    jmuell1 |

    7. 6. 2012 17:05

    TAky jsem si recept trrošičku upravila, ale základ je prostě fajn. ;-)

  • iris
    iris |

    7. 6. 2012 16:14

    nooo....já mám na 50ks květů pouze 3,5g kyseliny citronové !!!!! 4 l vody, 4 citrony na kolečka. vše promíchat s tou vodou - prvně převařenou a zchlazenou, - nechat 24h odpočinout a až potom změřit kolik mám ten druhý den litrů, tolik dám kg cukru, přivedu k varu a ihned vypnu - nevařím! potom vychladlé plnit do lahví. :-) :-)

  • Petra
    Petra |

    6. 6. 2012 21:39

    Vyzkoušela jsem. Je to dost kyselé, asi jako býval Vitacit. Mám blbou kyselinu citronovou, nebo se jí tam má dávat radši míň?

  • veronika
    veronika |

    5. 6. 2012 18:25

    Můj recept na bezinkvý sirup je: Převařit 2 litry vody, nechat vychladit, k tomu přidat 25 bílých květů bezinek, 2 citrony pokrájené na kolečka a bez jadýrek, - toto nechat 24 hodin louhovat. Poté přecedit, přidat 2 dkg kyseliny citronové a 2 kg cukru. Zahřeju jen tak,aby se cukr rozpustil (nevařit). Horké plním do sklenic se širším hrdlem - od leča, čalamád, - zavíčkuju, obrátím dnem vzhůru a nechám takto vychladnout. Sirup se nekazí, vydrží rok pokud jej nevypijeme. Je vynikající, sladíme jím čaj místo cukru. Tento recept používám řadu let, je výborný a nikdy mě nezklamal.

  • jana
    jana |

    21. 5. 2012 19:49

    Také dělám bezinkovou šťávu podle stejného rozpisu jen s tím rozdílem, že kyseliny citronové použiji mnohem méně. Kyselinu sorbovou nedoporučuji - zabraňuje sice růstu kvasinek a plísní a je snadno dostupná, ale šťávu děláme doma a pro děti :-) ... Šťávu plním do vyvařených sklenic až po okraj, ihned uzavřu a ukládám naležato do lednice ( bohužel nemám chladný sklep). Poslední kousky dopíjíme během března a pak se jen těšíme na novou várku. Jana

  • Eva1
    Eva1 |

    13. 6. 2011 20:51

    Výborné, studené lahoda :-( :-( :-( Foto přikládám.

  • karel
    karel |

    6. 6. 2011 21:28

    ahojte, nebude ten sirup kvasit, když není sterilizovany?

  • Janina
    Janina |

    6. 6. 2011 08:34

    Ahoj, zásadně plním do skleněných zavařovacích láhví, které následně zavařím než se víčko chytne. Takto mám bezinkovou šťávu k dispozici celý rok, než ji zkonzumujeme.

  • recepty73
    recepty73 |

    1. 6. 2011 08:18

    ...kyselina citronová je na některý druh pet lahví agresivní a chuť džusů, limonád... chytne po delší době takovou divnou pachuť :-( ... , skladuju v lahvích od Ferneta, rumu, likérů ;-) ..., soused je nesmí nosit do výkupu, ale k nám za dveře :-D

  • Simča S.
    Simča S. |

    1. 6. 2011 00:09

    Jirko - jakou zkušenost? Napiš, ať vím, co to může udělat.... I když skleněných lahví bych asi neměla dostatek....

  • recepty73
    recepty73 |

    31. 5. 2011 20:30

    ...nemám dobrou zkušenost s kyselinou citronovou a plastem, raději plním do skla...

  • Simča S.
    Simča S. |

    31. 5. 2011 19:43

    Já si limonádu slévám to PET lahví. Mám je pak v lednici a pijeme ji tak 2-3 měsíce... Dokud nedojde...

  • Jana Zimmerová
    Jana Zimmerová |

    31. 5. 2011 19:18

    Do čeho sirup plníte? Do skla?

  • recepty73
    recepty73 |

    20. 4. 2011 14:17

    ...už aby byly bezinky :-P a bezinková limonáda u nás taky nevydrží dlouho ;-) :-D

  • Jana Olšaníková
    Jana Olšaníková |

    27. 5. 2009 10:18

    Bezinkový sirup je super...a podle tohohle receptu už jsem ho dělala dvakrát, takže jdu na něj zase. Mmch. k tomu uchovávání, my ho dáváme do mražáku a vydrží tam klidně i rok. A chuť zůstane stejná:-)

  • Eva Stašková
    Eva Stašková |

    6. 6. 2008 12:25

    Dobrý den Blanko-zaujal mě Váš recept,prosím ty citrony-oloupat a pokrájet či vymačkat????děkuji,eva

  • Jitka Nováková
    Jitka Nováková |

    30. 7. 2007 09:48

    aby nekvasil může se přidat jeden balíček kyseliny sorbové to potom nezakvasí zaručeně zakoupíte v drogerii

  • Dagmar
    Dagmar |

    17. 6. 2007 18:04

    Sirup jsem dělala, velice nám všem chutná

  • Iveta Bílková
    Iveta Bílková |

    2. 6. 2007 18:37

    Ta voda má být prosím horká nebo vychladlá? Děkuji

  • Eva
    Eva |

    1. 6. 2007 13:39

    Bezinkový sirup dělám již 3. rokem a nikdy jsem neměla problém s kvašením, spíše s plísní. Předminulý rok jsem pokusně dolila hrdlo (cca 1-2cm) nějakým alkoholem a šťáva mi vydržela i více než rok!!

  • Kristýna Dvořáková
    Kristýna Dvořáková |

    28. 5. 2007 18:50

    No, já si myslím, že všechny sirupy jsou více méně tekutý cukr, ale ředí se přeci vodou, ne? A to dost. U většiny kupovaných sirupů máte cukr na druhém místě - hned po vodě. Je to normální. Tento bezinkový je vynikající a velmi osvěžující. U nás ho milují i děti. Zítra jdu otrhávat bezinku.

  • Anonym
    Anonym |

    25. 5. 2007 15:42

    Mno, čekala jsem, že to bude sirup z bezinkových plodů a ne květů. Něco podobného jako toto babička taky dělala, ale 2 kg cukru na 2 litry vody, no nezlobte se, ale to je cukr v tekutém stavu.

  • Michaela Karlíková
    Michaela Karlíková |

    25. 5. 2007 14:48

    taky dělám bezinkový sirup stejě. Babička mu říkala kozičková šťáva. Jako děti jsme ho milovali a já ho dělám každoročně. Moje rodina ho má ráda, je lepší než stˇávy a sirupy z obchodu.Jenom s uchováváním na delší dobu mám trošku problém. To tajemství mi babička ani maminka nestihly říct.

  • Simon Stemarq
    Simon Stemarq |

    24. 5. 2007 17:53

    Jo, to je náš "rodinný" recept. A je skvělý. Zrovna dneska večer budu slívat první letošní dávku.Dřív jsem bezinky nesnášel, ale bylo to v tom, že jsem si ten sirup nedělal sám a byl mírně nakvašený.

  • jindriska
    jindriska |

    25. 6. 2006 21:57

    dekuji za uverejneni receptu,po nekolika letech ho chci znovu udelat,vim ze je moc lahodny,udelala jsem prvne spatny postup a tak musim znovu

  • Blanka
    Blanka |

    17. 6. 2006 20:16

    Podobný sirup dělám také a sice: 50 květů, 40 g kyseliny citr., 4 citrony, 4 litry převařené vody. Vše se nechá 24 hodin louhovat, pak přecedím a přidám 4 kg cukru a je hotovo - rozlévám do sklenic, v chladu vydrží (pokud se nevypije) opravdu dost dlouho.

  • Stáňa
    Stáňa |

    11. 6. 2006 19:20

    Konzervovaný je cukrem a kyselinou citronovou. Plním ho do láhví až nahoru aby tam nebyl vzduch a dávam do chladna. Tak vydrží klidně celý rok ( pokud se před námi dobře schová:-) Jinak v září se zas těšíme až vykvete:-)

  • Margita
    Margita |

    8. 6. 2006 12:46

    Bez konzervačných látok a bez sterilizovanie nekvasí tento sirup? Ďakujem za odpoveď vopred.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    8. 6. 2006 12:07

    Stejný recept na tento sirup připravuji už několik roků. Je vynikající, rodina se po zimě nemůže dočkat až začne černý bez kvést a bude nový sirup

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    12. 6. 2005 15:17

    Uz jsem se zminovala jak jsou bezinky zdrave, ten sirup je moc dobry na procisteni, zbavuje telo toxiny!