• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Bezinkový med
Napište svůj komentář k receptu

Bezinkový med

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 99
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 30
      ks bezové květy řádně rozkvelté, cca 200 gramů nebo
    • 1
      l voda
    • 2
      ks citron větší
    • 1
      kg cukr krupice

Postup přípravy receptu

1
Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem očištěný citron (nejlépe bio) a šťávu z druhého citronu. Vodu ohřejeme, ale nevaříme! Necháme stát zakryté do druhého dne a dbáme na to, aby byly květy ponořené. Pak dáme do cedníku čistý plátěný ubrousek, přes který výluh přecedíme a bezinky vymačkáme.
2
Do výluhu nasypeme cukr krupici nebo krystal a přivedeme k varu. Nejprve můžeme vařit na vyšší stupeň, ale čím bude sirup hustější, tím bude mít snahu pěnit a utíkat z hrnce. Je tedy lepší zvolit vyšší hrnec s širším dnem. Tím zkrátíme i dobu, kterou potřebujeme na to, abychom docílili požadované hustoty medu. Doba vaření je zhruba hodina, hodina a půl. Hustotu medu zkoušíme kápnutím trošky sirupu na talířek, na kterém necháme vychladnout. Čím je chladnější, tím je hustější.
3
Bezinky netrháme u silnice a vybíráme si květy bez broučků a mšic. Citrony použijeme ty, které mají slabou kůru, ty se silnou kůrou by nám mohly přivodit nahořklou chuť. Nebo si dáme tu práci a můžeme bílou dužinu z citronu pod kůrou odstranit, ale žlutou část potřebujeme pro její výraznou citronovou chuť.
4
Uvařený med naléváme ještě vařící do suchých, čistých, menších skleniček velmi opatrně!!! Pevně uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme na temném místě, při pokojové teplotě (sklep, komora...).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup

Bezinkový likér

Bezinkový likér

Bezinkový krém s ovocným kompotem

Bezinkový krém s ovocným kompotem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Uživatel (#333123) | 23. 8. 2021 07:58

    Myslím, že jakýkoliv med dělaný z cukru je víc škodlivý než prospěšný. Cukr je jed.

  • Michaela | 13. 6. 2016 18:58

    Majdo radši tenhle domácí než kupovanej, dělám ho až druhej rok a super a je hned pryč. <:-)

  • Pražáková | 12. 6. 2016 21:40

    Já také a dnes jsem zkusila z bezinky a ten je tedy o třídu lepší a určitě ho budu dělat i do budoucna.

  • Jana | 6. 6. 2016 08:07

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:05

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:04

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:03

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:02

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Monika | 5. 6. 2016 07:41

    Je úžasný a ta vůně už když jsem ho vařila <3

  • Alena Vlasáková | 2. 6. 2016 13:41

    To je možné, ale pořád je lepší než ten kupovaný, se zdraví škodlivými antibiotiky. V marmeládě vařením taky zabijete vitamíny a děláme je všichni, když nechceme ty se spoustou éček. Takže bych řekla spíš bohudík!

  • Alena Vlasáková | 2. 6. 2016 13:35

    Je výborný! Děláme taky z pampelišek :-)

  • Majda | 1. 6. 2016 08:39

    Sice může krásně vonět ,ale pijete pouze cukr,tam už není z byliny vařením vůbec nic...Bohužel... ;-)

  • Lenka | 31. 5. 2016 19:18

    Dnes dovařena první dávka a je výborný, budu dělat ještě minimálně z jedné dávky. Máme už sedmikráskový, smrkový a niní už i bezinkový med......

  • Vituš | 29. 5. 2016 20:45

    Je výborný. Docela vážně přemýšlím, že nějaký ještě přiděláme.

  • Iva Zlatohlávková | 23. 5. 2016 13:55

    Je výborný <3 <3 <3 <3 <3 je mnohem mnohem lepší než pampeliškový , který děláme každý rok a určitě ho dělat nepřestaneme , ale tenhle z bezinkových květů i úžasně voní .

  • Tereza | 21. 6. 2015 20:25

    Je výborný, děkuji.

  • Renata | 16. 6. 2015 07:38

    Tak to je snad jasný každému :-D To je stejný jako pampeliškový nebo sedmikrásový a taky se řiká že je to med a každý ví že to není :-D

  • Renata | 16. 6. 2015 07:35

    Výborný :-* mám 11 skleniček :-D

  • Rejpal | 15. 6. 2015 11:42

    Jen taková malá, nepatrná, drobná připomínka. To NENÍ med, ale zahuštěný sirup. Med si na šporáku vážně nikdo nevyrobí. Na to jsou potřeba včelky ;-)

  • Irena | 9. 6. 2015 20:36

    Med je výborný. Vymačkávám bezinky i s citrónem.

  • Veronika | 7. 6. 2015 23:21

    Prosím,z toho citronu co je na kolečka se má při přecedění vymačkat taky šťáva?Děkuji moc

  • zuzina | 6. 6. 2015 20:21

    prave dovareno, odebrano na talirek, ochutnano a zitra jdeme na dalsi kvety bezinek dokavat jsou, je nas hodne na par sklinek mediku :-D a po degustaci ho musi byt nutne dost velka zasoba :-D

  • Iva Součková | 3. 6. 2015 17:46

    Pro Páju: Taky děláme bezinkový med a když tak přemýšlím, myslím že to půjde, jen to při ždímání bezinek bude víc lepit. Možná bych pak ještě trochu cukru přidala, když část bude v bezinkách. Vylít by to byla škoda, je to dobrota, hlavně na chlebu s máslem.

  • Pája | 2. 6. 2015 21:04

    Prosím dala jsem cukr hned do vody a nechala rozpustit :( Udělám z toho ještě med?Děkuji!

  • Zuzana Pízová | 27. 5. 2015 17:15

    Med je výborný. Právě smáčím další dávku květů.

  • Simona Vagnerova | 24. 5. 2015 21:04

    Skvely na osvezeni se sodovkou i jako lecebny doplnek pri nachlazeni, ketry pridavam do caie nebo pouzivam po lzickach. Delam kazdyy rok na litry, je uzasny a chutny.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Zavařování & nakládání Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Sladké Zavařování a nakládání Bezmasá jídla Snídaně Vaření Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bezové květy Citron Cukr krupice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Krevety v těstíčku

Krevety v těstíčku

Tiramisu po česku III.

Tiramisu po česku III.

Máslový ležák proti depresi

Máslový ležák proti depresi

Špagety se špenátovým pestem

Špagety se špenátovým pestem

Zeleninový salát se sýrem

Zeleninový salát se sýrem

Mikrovlnkové rychloMUFFINY

Mikrovlnkové rychloMUFFINY

Šlehačkový koláč s rebarborou

Šlehačkový koláč s rebarborou

Kološvárské zelí z remosky

Kološvárské zelí z remosky

Doporučujeme

30 minut
Kapustové karbanátky s bramborovou kaší

Kapustové karbanátky s bramborovou…

40 minut
Podzimní houbovka s dýní

Podzimní houbovka s dýní

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

45 minut
Dýňové cupcakes

Dýňové cupcakes

165 minut
Šípková zavařenina

Šípková zavařenina

30 minut
Hraběnčiny řezy podle časopisu F.O.O.D.

Hraběnčiny řezy podle časopisu F.O.O…

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

30 minut
Dýňové karí se špenátem a čočkou

Dýňové karí se špenátem a čočkou

Poslední sledované recepty

392
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
324
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
242
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
205
Papriková krkovice
Papriková krkovice
197
Nádivkové muffiny
Nádivkové muffiny

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Jak využít starý chleba? Do polévek, těstovin, na topinky i originální zmrzlinu nebo kávu
Jak využít starý chleba? Do polévek, těstovin, na…
Oblíbené recepty Karla Gotta: Zavzpomínejte na Mistra i nad výtečným obědem
Oblíbené recepty Karla Gotta: Zavzpomínejte na…
Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si…
Pečení ze spíže: 10 sladkých receptů, na které máte všechny suroviny doma
Pečení ze spíže: 10 sladkých receptů, na které…
AHA.cz Podpásovka pro Krainovou a Vágnera: Agáta využila jejich rodinu

Podpásovka pro Krainovou a Vágnera: Agáta využila jejich rodinu

Mimibazar Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Dáma.cz Módní trendy pro rok 2023: Připravte se na bokovky, krajky a kobaltově modrou!

Módní trendy pro rok 2023: Připravte se na bokovky, krajky a kobaltově modrou!

Blesk pro ženy Hvězda VyVolených Vladko: Kam zmizel nejvýraznější účastník celé soutěže?

Hvězda VyVolených Vladko: Kam zmizel nejvýraznější účastník celé soutěže?

Ženy.cz Týdenní přehled: Vydejte se na jubilejní Designblok i filmový festival Be2Can

Týdenní přehled: Vydejte se na jubilejní Designblok i filmový festival Be2Can

Blesk.cz Předávání jubilejních 30. Thálií: Trojana porazil Táta v nesnázích! Elegantní Burešová i narážky na Dvořákův konec

Předávání jubilejních 30. Thálií: Trojana porazil Táta v nesnázích! Elegantní Burešová i narážky na Dvořákův konec

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Která znamení zvěrokruhu trpí obžerstvím a kdo si pečlivě hlídá jídelníček?

Která znamení zvěrokruhu trpí obžerstvím a kdo si pečlivě hlídá jídelníček?

Abecedazahrady Dvacet triků, jak vizuálně zvětšit pokoj: Tyto nápady vám pomůžou

Dvacet triků, jak vizuálně zvětšit pokoj: Tyto nápady vám pomůžou

Další doporučené recepty:

Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkový krém s ovocným kompotem
Bezinkový krém s ovocným kompotem
Bezinkový likér
Bezinkový likér
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup
Bezlaktózový shake
Bezlaktózový shake
Bezlepková bábovka
Bezlepková bábovka
  • Recepty.cz
  • Bezinkový med
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact