• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Bezinkový med
    Napište svůj komentář k receptu

    Bezinkový med

    autor: recepty73
    0.0
    moje hodnoceni
    4.6
    hodnotilo: 59
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Bezinkový med
    Bezinkový med
    Bezinkový med
    Bezinkový med
    Bezinkový med
    3fotografie
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 30
        ks bezové květy řádně rozkvelté, cca 200 gramů nebo
      • 1
        l voda
      • 2
        ks citron větší
      • 1
        kg cukr krupice

    Postup přípravy receptu

    1
    Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem očištěný citron (nejlépe bio) a šťávu z druhého citronu. Vodu ohřejeme, ale nevaříme! Necháme stát zakryté do druhého dne a dbáme na to, aby byly květy ponořené. Pak dáme do cedníku čistý plátěný ubrousek, přes který výluh přecedíme a bezinky vymačkáme.
    2
    Do výluhu nasypeme cukr krupici nebo krystal a přivedeme k varu. Nejprve můžeme vařit na vyšší stupeň, ale čím bude sirup hustější, tím bude mít snahu pěnit a utíkat z hrnce. Je tedy lepší zvolit vyšší hrnec s širším dnem. Tím zkrátíme i dobu, kterou potřebujeme na to, abychom docílili požadované hustoty medu. Doba vaření je zhruba hodina, hodina a půl. Hustotu medu zkoušíme kápnutím trošky sirupu na talířek, na kterém necháme vychladnout. Čím je chladnější, tím je hustější.
    3
    Bezinky netrháme u silnice a vybíráme si květy bez broučků a mšic. Citrony použijeme ty, které mají slabou kůru, ty se silnou kůrou by nám mohly přivodit nahořklou chuť. Nebo si dáme tu práci a můžeme bílou dužinu z citronu pod kůrou odstranit, ale žlutou část potřebujeme pro její výraznou citronovou chuť.
    4
    Uvařený med naléváme ještě vařící do suchých, čistých, menších skleniček velmi opatrně!!! Pevně uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme na temném místě, při pokojové teplotě (sklep, komora...).
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Bezinkový sirup

    Bezinkový sirup

    Bezinkový likér

    Bezinkový likér

    Pampeliškový med

    Pampeliškový med

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Michaela
      Michaela | 13. 6. 2016 18:58

      Majdo radši tenhle domácí než kupovanej, dělám ho až druhej rok a super a je hned pryč. <:-)

    • Pražáková
      Pražáková | 12. 6. 2016 21:40

      Já také a dnes jsem zkusila z bezinky a ten je tedy o třídu lepší a určitě ho budu dělat i do budoucna.

    • Jana
      Jana | 6. 6. 2016 08:07

      Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

    • Jana
      Jana | 6. 6. 2016 08:05

      Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

    • Jana
      Jana | 6. 6. 2016 08:04

      Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

    • Jana
      Jana | 6. 6. 2016 08:03

      Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

    • Jana
      Jana | 6. 6. 2016 08:02

      Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

    • Monika
      Monika | 5. 6. 2016 07:41

      Je úžasný a ta vůně už když jsem ho vařila <3

    • Alena Vlasáková
      Alena Vlasáková | 2. 6. 2016 13:41

      To je možné, ale pořád je lepší než ten kupovaný, se zdraví škodlivými antibiotiky. V marmeládě vařením taky zabijete vitamíny a děláme je všichni, když nechceme ty se spoustou éček. Takže bych řekla spíš bohudík!

    • Alena Vlasáková
      Alena Vlasáková | 2. 6. 2016 13:35

      Je výborný! Děláme taky z pampelišek :-)

    • Majda
      Majda | 1. 6. 2016 08:39

      Sice může krásně vonět ,ale pijete pouze cukr,tam už není z byliny vařením vůbec nic...Bohužel... ;-)

    • Lenka
      Lenka | 31. 5. 2016 19:18

      Dnes dovařena první dávka a je výborný, budu dělat ještě minimálně z jedné dávky. Máme už sedmikráskový, smrkový a niní už i bezinkový med......

    • Vituš | 29. 5. 2016 20:45

      Je výborný. Docela vážně přemýšlím, že nějaký ještě přiděláme.

    • Iva Zlatohlávková
      Iva Zlatohlávková | 23. 5. 2016 13:55

      Je výborný <3 <3 <3 <3 <3 je mnohem mnohem lepší než pampeliškový , který děláme každý rok a určitě ho dělat nepřestaneme , ale tenhle z bezinkových květů i úžasně voní .

    • Tereza
      Tereza | 21. 6. 2015 20:25

      Je výborný, děkuji.

    • Renata
      Renata | 16. 6. 2015 07:38

      Tak to je snad jasný každému :-D To je stejný jako pampeliškový nebo sedmikrásový a taky se řiká že je to med a každý ví že to není :-D

    • Renata
      Renata | 16. 6. 2015 07:35

      Výborný :-* mám 11 skleniček :-D

    • Rejpal
      Rejpal | 15. 6. 2015 11:42

      Jen taková malá, nepatrná, drobná připomínka. To NENÍ med, ale zahuštěný sirup. Med si na šporáku vážně nikdo nevyrobí. Na to jsou potřeba včelky ;-)

    • Irena
      Irena | 9. 6. 2015 20:36

      Med je výborný. Vymačkávám bezinky i s citrónem.

    • Veronika
      Veronika | 7. 6. 2015 23:21

      Prosím,z toho citronu co je na kolečka se má při přecedění vymačkat taky šťáva?Děkuji moc

    • zuzina
      zuzina | 6. 6. 2015 20:21

      prave dovareno, odebrano na talirek, ochutnano a zitra jdeme na dalsi kvety bezinek dokavat jsou, je nas hodne na par sklinek mediku :-D a po degustaci ho musi byt nutne dost velka zasoba :-D

    • Iva Součková
      Iva Součková | 3. 6. 2015 17:46

      Pro Páju: Taky děláme bezinkový med a když tak přemýšlím, myslím že to půjde, jen to při ždímání bezinek bude víc lepit. Možná bych pak ještě trochu cukru přidala, když část bude v bezinkách. Vylít by to byla škoda, je to dobrota, hlavně na chlebu s máslem.

    • Pája
      Pája | 2. 6. 2015 21:04

      Prosím dala jsem cukr hned do vody a nechala rozpustit :( Udělám z toho ještě med?Děkuji!

    • Zuzana Pízová
      Zuzana Pízová | 27. 5. 2015 17:15

      Med je výborný. Právě smáčím další dávku květů.

    • Simona Vagnerova
      Simona Vagnerova | 24. 5. 2015 21:04

      Skvely na osvezeni se sodovkou i jako lecebny doplnek pri nachlazeni, ketry pridavam do caie nebo pouzivam po lzickach. Delam kazdyy rok na litry, je uzasny a chutny.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Sladká jídla Zavařování & nakládání Vegetariánské a zdravé
    Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Sladké Zavařování a nakládání Bezmasá jídla Snídaně Vaření Děti Vegetariáni Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bezové květy Citron Cukr krupice Voda
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Pikantní žebírka na grilu

    Pikantní žebírka na grilu

    Vepřový jazyk na česneku

    Vepřový jazyk na česneku

    Balkánský salát

    Balkánský salát

    Králík v zelenině s hořčicí

    Králík v zelenině s hořčicí

    Kuřecí nudličky v sladkokyselé zeleninové omáčce

    Kuřecí nudličky v sladkokyselé…

    Tiramisu s piškoty

    Tiramisu s piškoty

    Mangové smoothie

    Mangové smoothie

    Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem

    Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem

    Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou

    Chalupářova vepřovka s bramborem a…

    Doporučujeme

    95 minut
    Hovězí sekaná Wellington

    Hovězí sekaná Wellington

    60 minut
    Domácí těstoviny

    Domácí těstoviny

    40 minut
    Omáčka z pečených paprik

    Omáčka z pečených paprik

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    50
    Skvělý domácí kváskový chleba
    Skvělý domácí kváskový…
    34
    Segedínský guláš
    Segedínský guláš
    25
    Palačinky
    Palačinky
    25
    Tradiční belgické vafle
    Tradiční belgické vafle
    24
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka

    Zajímavé články

    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého jídelníčku?
    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého…
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému čaji podle Britů
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému…
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy Boženy Němcové: Upečte si klasiku!
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy…
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky i na plech!
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky…

    Sledujte nás

    AHA.cz Velký strach o Bohdalovou: Skončila v nemocnici!

    Velký strach o Bohdalovou: Skončila v nemocnici!

    AHA.cz Změny na Nově: PROČ SE ZBAVILI POLÍVKY? A víme, kdy zavřou Ordinaci!

    Změny na Nově: PROČ SE ZBAVILI POLÍVKY? A víme, kdy zavřou Ordinaci!

    AHA.cz Deník Aha! 20.1.2021

    Deník Aha! 20.1.2021

    Dáma.cz Pyšná princezna: Láska na place i zásahy komunistů. Jaké bylo natáčení?

    Pyšná princezna: Láska na place i zásahy komunistů. Jaké bylo natáčení?

    Dáma.cz Nejlepší vánoční recepty na originální cukroví. Zkusíte třeba pomerančové pusinky?

    Nejlepší vánoční recepty na originální cukroví. Zkusíte třeba pomerančové pusinky?

    Ženy.cz Evoluce dámských šatů: Který rok ovládly puntíky, vycpaná ramena nebo mini?

    Evoluce dámských šatů: Který rok ovládly puntíky, vycpaná ramena nebo mini?

    Maminka.cz Představy vs. realita. Vánoční fotky dětí, které se tak úplně nepovedly

    Představy vs. realita. Vánoční fotky dětí, které se tak úplně nepovedly

    Reflex.cz Alexandr Vondra: Donald Trump to všechno podělal

    Alexandr Vondra: Donald Trump to všechno podělal

    E15.cz Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Abecedazahrady Jak levně a rychle vyčistit stříbro

    Jak levně a rychle vyčistit stříbro

    Další doporučené recepty:

    Bezinkový džem (rosol) - květový
    Bezinkový džem (rosol) - květový
    Bezinkový krém s ovocným kompotem
    Bezinkový krém s ovocným kompotem
    Bezinkový likér
    Bezinkový likér
    Bezinkový sirup
    Bezinkový sirup
    Bezlaktózový shake
    Bezlaktózový shake
    Bezlepková bábovka
    Bezlepková bábovka
    • Recepty.cz
    • Bezinkový med
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí