Kuře (králík) v pikantní omáčce

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuře naporcované nebo 4 porce - čtvrtky, stehna...
    • 1
      ks cibule velká
    • 200
      g čerstvé žampiony
    • 40
      g máslo
    • sůl
    • 4
      stroužek česnek
    • 2
      ks paprika slovenská (bílá)
    • 500
      ml vývar cca
    • 1
      lžíce chilli omáčka sladká nebo mírně pálivá, dle chuti, cca 0,5 -
    • 1
      lžíce zázvor čerstvě nastrouhaný
    • snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
    • 1
      lžíce olej
    • 1
      plechovka rajčatové pyré cca 200 gramů

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme stranou a na tuku po kuřeti osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli. K té pak přidáme krátce osmažit i na čtvrtky pokrájené žampiony a nasekaný česnek se zázvorem. Dále přidáme na větší kostky pokrájené papriky, tymián, rajčatové pyré a sladkou chilli omáčku dle chuti.

RADA: VIDEO, jak naporcovat celé kuře

2
Vše zalijeme vývarem (cca 300 ml), promícháme, do pekáče naskládáme zpět porce osmaženého kuřete a zaklopíme. V předehřáté troubě dusíme zvolna (150-160 °C) cca 1,5 - 2 hodiny, podle velikostí porcí, bez zbytečného míchání. Jen pokud je třeba, podlijeme. Maso do sebe vstřebá veškeré chutě, nebude rozvařené ani vysušené.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

3
Po upečení masa doměkka ho opět vyndáme stranou, omáčku dolijeme do požadovaného množství a zahustíme domácí jíškou nebo troškou hladké mouky či solamylu rozmíchané v malém množství vody. Omáčku provaříme, případně dochutíme solí, pepřem a vrátíme zpět prohřát porce masa, pokud nám při přípravě omáčky vychladly. Podáváme s rýží, těstovinami, bramborem...

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak správně vařit rýži

4
Poznámka: Stejným způsobem můžeme připravit i králíka. Postup zůstane stejný, jen doba dušení bude o něco delší.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dušan Malý
    Dušan Malý |

    11. 4. 2017 07:47

    Chtěl bych touto cestou poděkovat za recept, podle kterého jsme včera doma spáchali vynikající večeři a rýže jako příloha byla ideální.

  • Jindra
    Jindra |

    16. 11. 2016 13:24

    Vymazlené kuřátko to bylo a opakování se bude konati brzičko :D

  • Mony
    Mony |

    27. 8. 2016 17:47

    Kure bylo jak od sefkuchare <3

Další doporučené recepty: