Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Zakysanou smetanu nebo smetanové jogurty dáme do mísy. Přidáme vanilkový cukr, jeden a půl nastrouhané Margot čokolády, na drobnější kusy pokrájené... více o Margot dort s banány
Vezmeme si plechovku salka a celou ji ponoříme do vody v hrnci a vaříme cca 2 hodiny - necháme vychladnout. Mezitím si připravíme první vrstvu dortu.... více o Nepečený dort ze salka a slaného karamelu
Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu. V případě, že zvolíte mražený listový špenát nechte ho rozmrazit a poté ho zbavte přebytečné vody.... více o Mechový dort s mascarpone
Mouku a vločky smícháme s vodou, přidáme sůl a kokosový sirup, případně osladíme čímkoliv jiným. Nadrobíme půlku zralého banánu. Mixneme tyčovým... více o Vegan lívance
Žloutky dáme do mísy s cukrem a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Opět dobře promícháme, přidáme... více o Lahodný Margot dort / řez
Očištěná jablka nebo hrušky pokrájíme na kostičky a dáme do kastrolu. Pokapeme citronovou šťávou, dochutíme lžičkou, jemně strouhané citronové kůry,... více o Jablečné / hruškové těstoviny
Tvaroh utřeme s cukry a žloutky, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo, přisypeme mouku s kypřidlem, řádně promícháme, vsypeme nasekanou čokoládu a... více o Tvarohová buchta s čokoládou a kandovaným ovocem
Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku promíchejte s kořením, solí a práškem do perníku. V míse prošlehejte dýňové pyré, vejce, mléko, máslo a cukr.... více o Dýňové donuty s dýňovým máslem
Těsto: mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Přistrouháme citronovou kůru. Přilijeme... více o Blbouni (knedlíky) s jablky
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Do kastrůlku nalámejte čokoládu, přidejte máslo, oba cukry a na mírném plameni za stálého... více o Brownies s dýňovým krémem
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. V míse promíchejte mouku s práškem do perníku, sodou a solí. V druhé míse našlehejte... více o Hrnková dýňová roláda
Jablka oloupejte, dvě nastrouhejte nahrubo, ostatní zbavte jádřinců a pokrájejte na kousky. Ty dejte do hrnce, zalijte 200 ml vody, přidejte med,... více o Nepečený jablkový dort
Připravte kvásek. V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, přidejte polovinu mléka, lžíci mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít... více o Bavorské vdolky s povidly a tvarohem
Nejprve připravte kvásek. Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte 2 lžíce cukru a nadrobte droždí, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. Než... více o Merhované koláče s tvarohem a mákem
Připravte kvásek. Zahřejte 100 ml mléka, přelijte ho do misky, do vlažného mléka vmíchejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobte droždí. Kvásek nechte... více o Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami
Pokud máte zrmzlinovač, namrazte ho 8 hodin předem. Poté si připravte dostatečně velkou uzavíratelnou sklenici, do ní vlijte šlehačku, přidejte pár... více o Domácí vanilková zmrzlina ze zmrzlinovače
Vymažte zapékací mističky máslem a vysypte je kakaem. Nejprve si připravte světlou hmotu: Vejce rozklepněte do kulaté misky, přidejte špetku soli a... více o Čokoládový dortík se zmrzlinou a malinami
Mouku nasypte do větší mísy. Udělejte v ní důlek, vlijte vlažné mléko, přidejte cukr, rozdrobte droždí a zlehka promíchejte. Přikryjte utěrkou a... více o Kynutý povidlový knedlík s vanilkovou omáčkou a mákem
Ovoce omyjte, zbavte pecek a pokrájejte na malé kousky. Zapékací formu vymažte máslem a rozložte do ní ovoce, mělo by vytvořit silnější vrstvu. Ovoce... více o Crumble s ovocem
Nejprve si formičky pečlivě vymažte olejem a troubu předehřejte na 150 °C. Žloutky s oběma cukry ušlehejte v míse robotu nebo ručním mixérem do... více o Mini košíčky jako rakvičky
Všechny ingredience zamícháme do konzistence připomínající krupicovou kaši. Místo kefíru můžeme dát mléko, zbytky jogurtu, šlehačka atp.. V případě... více o Těsto bábovkové hrníčkové
Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do mísy robota, přidejte cukr a 8–10 minut šlehejte při střední rychlosti,... více o Ořechové řezy
V hrnci na středním plameni za občasného míchání přiveďte k varu mléko, vodu, máslo, cukr a sůl. Jakmile dosáhnete bodu varu, hrnec stáhněte z plotny... více o Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Droždí rozdrobte do misky, promíchejte s 20 g cukru a nechte vzejít kvásek, asi 10 až 15 minut. V teplých dnech to bude rychlejší. Do mísy robota... více o Svatební koláčky s mandlovou drobenkou
Pekáč nebo zapékací formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy robotu dejte změklé máslo, cukr a... více o Francouzský jablkový koláč
Plech nebo formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy robotu dejte cukr, obě smetany a rozpuštěné... více o Makový koláč se švestkami a mandlemi
Tortovú formu (priemer 20 cm) vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie vrátane bokov. Sušienky rozdrvíme alebo rozmixujeme a primiešame k nim... více o Tvarohový koláč s bobulovým ovocem - cheesecake
Očištěná jablka pokrájíme na menší kostičky či nudličky, dáme do mísy a zakapeme citronovou šťávou z jednoho citronu. Ve větší míse vyšleháme vejce s... více o Šťavnatá jablečná fofr buchta / koláč se skořicí
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr krupici a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme na... více o Masopustní pletenky
Plech lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Ovoce zbavte stopek, opláchněte ho a dobře osušte. Do mísy robotu... více o Rybízovo-angreštový koláč
Změklý tuk utřeme s cukrem. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout. Těstem naplníme strojek a vytlačujeme... více o Kokosové cukroví tlačené strojkem
Piškoty umeleme a přidáme všechny ingredience na těsto. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a na 4 hodiny necháme odpočinout. Tvoříme kuličky, které... více o Vosí hnízda VI.
Všechny suroviny v míse promícháme. Z připravené hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Obalené kuličky uchováváme v chladničce. Jiný způsob... více o Kokosové kuličky - více kakaa
Troubu předehřejte na 170 °C. Promíchejte mandle s moukou a oběma cukry. Přidejte studené máslo pokrájené na kostky. Prsty spojte máslo s moukou do... více o Milionářské řezy se slaným karamelem
Vychlazené mascarpone a smetanu s oběma cukry krátce vyšlehejte do hustého krému a naplňte jím cukrářský sáček s širší hubičkou. Maliny rozmačkejte... více o Ovocné tiramisu do skleničky
Předehřejte troubu na 190 ° C. Utřete máslo a cukr. Do krému přidejte mouku, sůl a zpracujte do hladka. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice... více o Shortbread máslové sušenky
Mouky nasypeme se solí a cukry do mísy, promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, to zalijeme částí mléka s rumem a... více o Kynuté buchty s ořechovou náplní
Bílky vyšleháme téměř dotuha, poté přisypeme moučkový cukr a došleháme v tuhý sníh. Přisypáváme mouku s kokosem a ode dna vmícháváme do sněhu. Těsto... více o Krémový kokosový řez s ananasem
Oddělte bílky od žloutků, z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do mísy robotu dejte cukr, změklé máslo a ušlehejte světlý krém, bude to trvat asi 5 minut.... více o Mandlová buchta s meruňkami
Formu lehce vymažte máslem, na dno dejte arch pečicího papíru, odstřihněte pruh a přitiskněte ho na bok. Do food processoru dejte sušenky a pokrájené... více o Borůvkový cheesecake
Plech na muffiny vyložte košíčky. V kastrůlku rozpusťte máslo. Mouku nasypte do mísy a promíchejte s práškem do pečiva. Suroviny na drobenku dejte do... více o Borůvkovo-meruňkové muffiny
Připravte korpus. Do mísy robotu dejte mouku, cukr a pokrájené máslo, pomocí háku umíchejte drobenku. Přidávejte vodu a už jen prsty drobenku spojte v... více o Křehký koláč s mascarpone a malinami
Do mísy robotu dejte cukr, vejce a šlehejte asi 5 minut, vznikne hustá a objemná pěna. Do vyšší misky nalijte olej, promíchejte ho s jogurtem nebo... více o Citronový dort s třešněmi
Víno provařte v kastrůlku a nechte odpařit alkohol. Nalámejte k němu čokoládu. Prohřívejte, ale už nevařte. Poté přidejte sýr Philadephia. špetku soli... více o Francouzský toast s čokoládovou omáčkou
Perník a sušenky rozmixujeme v mixéru a přidáme ostatní suroviny. Hněteme tak dlouho, dokud nezískáme hladké těsto. Podle potřeby přidáme řidké (džem,... více o Nepečené perníčky
Na vál si prosejeme hladkou špaldovou mouku Pernerka v bio kvalitě a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, žloutky a kůru z bio citronu. Rukama začneme... více o Linecké ze špaldové
Nejprve připravte griliáš. Pekáček o velikost asi 20 x 30 cm položte na prkénko, vyložte pečicím papírem a posypte sezamem. Cukr nasypte do kastrolu... více o Grilované ovoce se sezamovým griliášem
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezi tím si odvážíme mouku, přidáme změklé máslo nakrájené na... více o Kringel s lískovými ořechy z Remosky
Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou... více o Řepánky z bramborového těsta
Griliáš můžete koupit už hotový nebo si jej připravit sami, a to i několik dní dopředu. Ořechy nahrubo nasekáme a opražíme. Pak si zvlášť roztavíme... více o Griliášový krém