Do mísy nakrájíme na kostky rohlíky, přidáme dětskou krupičku, vejce, vodu, vegetu a hrst sekané petrželky. Promícháme a uhněteme koule, které vaříme... více o Petrželková omáčka s Petrovým knedlíkem
Vysočinu nakrájíme na kousíčky do misky. Přidáme strouhaný eidam a tavený šunkový sýr. Zamícháme, přidáme čtvrt smetany z kelímku. Promícháme, přidáme... více o Sýrová omáčka k těstovinám
V hrnku smícháme vodu, solamyl, sojovou omáčku, ocet, cukr, podravku a sůl. Na pánvi rozehřejeme olej a vlijeme obsah hrnku za stálého míchání a dle... více o Rychlá sladkokyselá omáčka
Do kastrůlku, který se může dát do trouby o průměru asi 20 cm, dáme vodu a 2 lžíce krystal. cukru, necháme chvíli rozpustit, pak na plotýnce za... více o Krém karamel - z bulharské kuchyně
Maso dáme do tlakového hrnce, přidáme 1/6 dobře omytého citronu, kuličky pepře, nového koření a bobkový list, podlijeme horkou vodou a dusíme asi... více o Kořeněná koprová omáčka
Na větší pánvičce rozpustíme margarín, a přidáme cibuli a houby a necháme ohřát asi minutu nebo dvě. Zmírníme oheň a přidáme vývar a sójovou omáčku a... více o Vegetariánská houbová omáčka
Do hladka rozmixujeme - smetanu, máslo, žloutek, šťávu z citronu a hladkou mouku. Za stálého míchání zahříváme a vaříme, až omáčka zhoustne. Dle chuti... více o Smetanová omáčka vhodná k rybě
Do sklenek (šampusek) dáme na nudličky nakrájený hlávkový salát. Přidáme nakrájená kuřecí prsíčka a plátky sterilovaných žampiónů. Vše prolijeme... více o Kuřecí koktejl se žampióny
V kastrolu rozehřejeme sádlo a vložíme na drobno nakrájenou cibuli a lehce osmahneme. Přidáme nakrájenou papriku a nakrájené párky, zaprášíme mletou... více o Rychlá šumavská omáčka s párkem
Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na oleji, přidáme rozmačkaný česnek a protlak. Rajčata zalijeme horkou vodou a oloupeme slupku, nakrájíme na malé... více o Tuniská omáčka Shakshouka
Hovězí maso dáme vařit s kořenovou zeleninou, asi v polovině vaření přidáme játra vcelku a vaříme do měkka. Z másla a mouky uděláme tmavou jíšku,... více o Babiččina játrová omáčka s blbounama
Do litru vody přidáme koření a necháme přejít varem: necháme odstát, aby koření pustilo aroma, abychom později mohli použít pouze přecezený vývar.... více o Nejfalešnější svíčková
Do kastrůlku vysypeme halali i se šťávou a podusíme (můžeme přidat trochu vody), abychom měli co nejvíce šťávy. Potom dáme do hrnce trochu oleje a... více o Rychlá rajská omáčka
Nejprve z másla a mouky připravíme světlejší jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme studenou vodou (metličkou rozmělníme případné hrudky), přidáme... více o Rajská omáčka, která se musí povést
Máslo vyšlehat, česnek utřít, smíchat. Přidat bazalku, popř. i oregano ale bazalku určitě. Množství neuvádím, každý ať si zkusí. Někdo má rád víc... více o Česnekové máslíčko z pizzerie
Asi půl hodiny před přípravou omáčky si připravíme vývar z koření. 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, asi 2 cm celé skořice, 1 bobkový list,... více o Kořeněná rajská omáčka
Slaninu nakrájíme na kostičky, česnek na kousky a pórek na kolečka. Rozehřejeme olivový olej a vhodíme na něj slaninu. Osmažíme a pak přidáme česnek a... více o Zelená omáčka
Do hrnce nalijeme 1/2 l vroucí vody a osolíme ji. Do hrnečku rozklepneme vejce a přidáváme mouku až vytvoříme tužší těsto. Nabíráme ho lžičkou a... více o Dětská mléková polévka
Na pánvi rozpustíme tuk na kterém necháme osmažit nakrájenou cibulku. Přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso a necháme lehce osmahnout. Zalijeme asi... více o Sýrová omáčka mistra skanka
Oloupeme šalotky a nakrájíme je na kostičky, pepřové kuličky mírně rozdrtíme, spíše roztlačíme. Šalotku, pepř, ocet, bílé víno, estragon, bobkový list... více o Sauce béarnaise
Na dvou lžících másla osmahneme nakrájenou cibulku. Poté přidáme hladkou mouku, rychle smícháme dohromady vše. Přilijeme buď vodu nebo vývar,... více o Výborná kari omáčka
Ořechy nameleme. Ve 3/4 litru vody svaříme 1/2 kg cukru na sirup. Do hotového sirupu přidáme připravené ořechy, krátce povaříme do zhoustnutí. Pak... více o Ořechová marmeláda
Na olej dáme orestovat cibulku na drobno. Poté přidáme kmín a necháme orestovat. Na cibulku dáme vepřovou konzervu na kostky - chvíli orestujeme,... více o Levná omáčka na špagety
Vše, kromě horčice, vařit 30 minut. Před dovařením přidat horčici a pak rozmixovat. Zavařujeme 30 minut při 80 °C. Vynikající příloha k grilovanému... více o Zeleninová hořčice
Mák uvaříme v mléce, osladíme a zahustíme strouhaným perníkem. Podáváme místo krému k dukátovým buchtičkám nebo s kynutými knedlíky. Do omáčky můžeme... více o Maková omáčka II.
Všechno umeleme na masovém strojku a dáme do kastrolu asi na 2 hodiny vařit na mírném ohni, aby směs zhoustla. Potom dáme směs do sklenek (nejlépe... více o Topinková čalamáda
Všechnu zeleninu pomeleme na masovém mlýnku, dáme do hrnce vařit, asi po 10 minutách přidáme olej a deko. Buďto vaříme, dokud se voda částečně... více o Zeleninová směs
Jemně nastrouhaný kokos smícháme s medem a lžičkou citronové štávy, mažeme na plátky vánočky, mazance nebo veky potřené máslem.... více o Kokosová pomazánka
Květák rozmixujeme s trochou vody na kaši, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a sýr a nasekanou petrželku. Do směsi vmícháme vajíčko a hmotu zahustíme... více o Květákové placky pro děti
Připravte si nálev a povařte asi 15 minut. Do poloviny sklenic narovnejte trochu větší okurky, přidejte 3 kolečka cibule, 5 koleček mrkve, 5 kostiček... více o Okurky s celerovou natí
Zeleninu umeleme případně rozmixujeme, podusíme s olejem a octem. Poté přidáme hořčici, cukr a sůl a provaříme ještě asi 5 minut. Poté sterilujeme.... více o Kečup na topinky
V misce utřeme sýry s mlékem, přidáme nastrouhané vejce, drobně nasekaný turistického salámu, kostičky cibule, papriky, promícháme a podle potřeby... více o Dětské kornoutky
Na oleji osmahneme cibulku s bazalkou, přidáme na kolečka pokrájenou mrkev. Zalijeme vodou, přidáme koření a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme na... více o Mrkvičková polévka
Rebarboru očistíme, opláchneme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vinný ocet přivedeme k varu a dáme do něj najemno nakrájenou cibuli, česnek a fíky,... více o Čatní z rebarbory
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji dozlatova, přidáme plátky česneku. Zalijeme rajčaty z konzervy, ochutíme Vegetou, pepřem a pomalu... více o Lehká rajská omáčka
U postupu záleží na tom zda používáme vodu nebo mléko či smetanu. Postup s vodou: do kastrolku dáme cukr (pro snadnější tavení přidáváme trošku másla)... více o Karamelová omáčka (poleva)
Jogurtovo-rokfortový dip: cibulku očistíme a nadrobno pokrájame. Potom ji rozmixujeme s rokforem nebo nivou, citronovou šťávou a bílým jogurtem.... více o Jogurtové dipy
Dresing se dá uchovat v lednici delší dobu, nejlepší je druhý den, kdy se česnek uleží. Je možné dát pouze jogurt, nebo jen majonézu, ale já mám... více o Norský dresing na zeleninové saláty
Všechny ingredience promícháme a do marinády naložíme tenké plátky vepřových jater na 24 hodin. Takto upravené prudce orestujeme na oleji. **Příloha>*... více o Játra na oreganu
Rozmixujeme v mixéru. Vypraný hlávkový salát (nebo směs salátů) natrhám na kousky. Přidám jakoukoliv další pokrájenou zeleninu (rajčata, papriky,... více o Zálivka na saláty
Mrkev nakrájíme a v troše vody podusíme doměkka. Propasírujeme a vaříme s citronovou šťávou. Když kaše zhoustne, přidáme cukr a povaříme na... více o Mrkvová marmeláda
Cibuli a česnek očistíme a najemno nasekáme. Potom očistíme celer, řapíkatý celer umyjeme a oba nakrájíme najemno. Olej zahřejeme a podusíme na něm... více o Pizzaiola - rajčatová omáčka na pizzu
Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, vymačkáme z nich co nejvíce vody a dáme do misky. Přidáme já nadrobno nakrájený česnek (lze i... více o Tzatziki dle Alexe
Na sádle zpěnit cibuli, na ni nechat zatáhnout maso, okořenit, osolit, podlít vodou a dusit do měkka. Vmíchat rajský protlak, zahustit hladkou moukou... více o Strejdova omáčka na špagety
Osolené, oslazené mléko přivedeme k varu, mouku rozmícháme ve šlehačce a nalijeme do vařícího mléka. Povaříme cca 5 minut než zhoustne a nakonec... více o Rychlá koprovka bez jíšky
Salátové okurky oškrábeme a na struhadle nastrouháme na tenká kolečka, hodně nasolíme a přikryjeme. Brambory nakrájéné na kostičky dáme vařit ( ak jak... více o Letní okurková omáčka (jako od babičky)
Žahour: vše dáme do kastrůlku, přivedeme k varu a rozvaříme. Podáváme s kynutýmy knedlíky. Je to výborné a jednoduché. Skvělá "náhražka" za klasické... více o Žahour ll.
Ingredience rukama smícháme k sobě a uděláme těsto. Z těsta si uděláme malé placičky (můžeme rozválet těsto a skleničkou udělat kuličky nebo normálně... více o Bramborové placičky
Všechny přísady smícháme dle toho, kolik potřebujeme omáčky. Curry dle chuti, jemně dosolíme, dáme asi 1/2lžičky cukru, spíše také podle chuti. Dáme... více o DIP - curry
Všechny přísady smícháme. Necháme alespoň hodinu před podáváním ke grilovanému masu nebo fondue rozležet v lednici.... více o DIP - koňakový